Lépésről lépésre segíti a bankszektor a zöldülés folyamatát

Napjaink gazdaságában egyre inkább megkerülhetetlenné válik az ESG célkitűzések figyelembevétele. Az Európai Unió jogalkotása, az ENSZ közelmúltban lezárult COP26 konferenciáján kialakított célkitűzéseket is figyelembe véve, sürgető feladatok elé állítják a piaci szereplőket a gazdaság valamennyi ágazatában. A fenntartható gazdaság felé történő átmenetnek a banki hitelügyleteket érintő egyes kihívásait Sári Attila, a DLA Piper Hungary finanszírozási, projektfejlesztési és restrukturálási csoportjának szenior ügyvédje foglalja össze.

Lépésről lépésre segíti a bankszektor a zöldülés folyamatát

Mára már egyértelmű, hogy az ESG szempontok a vállalkozások finanszírozásában nemcsak egy-egy speciális banki termék vagy projekttípus esetében merülnek fel, hanem egyre inkább az általános gyakorlat részei egy vállalkozás hitelképességének, hosszú távú működésének vizsgálata során. A folyamathoz hozzájárul az EU zöld osztályozási rendszerét magában foglaló Taxonómia Rendelete, illetve az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/2088 számú, a pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről szóló rendelete (SFDR) alapján előírt egyes közzétételi kötelezettségek is, amelyek először a 2022. év vonatkozásában alkalmazandók a hatályuk alá tartozó pénzügyi intézményekre. Egyúttal a bankok részvényesei felől is egyre nagyobb elvárás, hogy a bank a finanszírozási tevékenysége során demonstrálja elkötelezettségét a környezetvédelem és a pozitív társadalmi változások előmozdítása iránt.

A zöld átmenet, mint kockázati tényező

A napjaink gazdaságában megkerülhetetlenül fontos javakat előállító, de a széndioxid-kibocsátáshoz és egyéb környezetterheléshez egyelőre jelentős mértékben hozzájáruló vállalatok hosszabb távú üzleti kilátásait egyre inkább a fenntartható gazdaságra való átállás követelményei határozzák meg. Ugyanakkor az átállás nemcsak az érintett vállalkozásokkal szemben támaszt komoly elvárásokat, hanem az őket finanszírozó bankok nézőpontjából a hitelfelvevő vállalkozás kockázati profilját is egyre nagyobb mértékben befolyásolja.

A vállalatok számára a karbonszegény és az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes gazdaságba való átmenet kockázatot jelent, amely megjelenhet például technológiai, politikai-szabályozási és piaci kockázat formájában is. A vállalkozás hitelképességének, pénzügyi modelljeinek, piaci helyzetének és üzleti kilátásainak vizsgálata során a bankoknak ezeket a kockázatokat is figyelembe kell venniük.

Számos vállalkozás hosszú távú üzleti kilátásait, stabilitását is veszélyeztetheti, ha nem tud megfelelni az átállással kapcsolatos kihívásoknak. Hosszabb futamidejű beruházási hitelek esetén az átállási kockázat érinti a beruházás megtérülésével, árbevétel-termelő képességével és az eszközértékek jövőbeli alakulásával kapcsolatos kilátásokat is. Egyúttal az átállási kockázatoknak a hitelezés során történő figyelembevétele vagy annak elmulasztása áttételesen magának a banknak a hitelminősítését is befolyásolhatja.

„Úgy látjuk, hogy a fenntartható gazdaságra való átállással kapcsolatos követelmények egyre hangsúlyosabban jelennek meg a banki hiteldöntések során, a finanszírozott vállalkozásnak a további fejlődését ezekhez a követelményekhez kell igazítania. A követelmények figyelmen kívül hagyása – az egyéb piaci kockázatok mellett – egyúttal azzal is jár, hogy a vállalkozás egyre nehezebben tud finanszírozást igénybe venni, amely a finanszírozási költségek alakulásában is megmutatkozik” – foglalta össze Sári Attila, a DLA Piper Hungary finanszírozási, projektfejlesztési és restrukturálási csoportjának szenior ügyvédje.

Zöld átmenet az egyes szektorokban

A fokozódó követelmények idővel a környezeti szempontból elavult technológiák finanszírozásának visszaszorulását eredményezhetik. Ugyanakkor számos szektorban az átmenet a gyors és radikális technológiaváltás helyett, sokkal inkább egy hosszabb távú folyamatként írható le. A jogalkotás és a hitelezési piac kénytelen figyelembe venni azt, hogy az átálláshoz szükséges technológiák jelenleg nem, vagy csak részlegesen állnak rendelkezésre.

Az energiaszektorban a fosszilis energiahordozók helyett egyre inkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások, de az átállás és a szükséges technológiák kifejlesztése fokozatosan történik. A légi szállításban egyelőre nincs elérhető és széleskörűen alkalmazható technológia a zéró vagy nagyon alacsony kibocsátás megvalósításához, ezért itt a reális cél egy jelenleg belátható időtávon inkább az energiahatékonyság fokozása, illetve a zöldebb üzemanyagok alkalmazása lehet. A közúti közlekedésben is hosszabb távon, lépcsőzetesen kerülnek meghatározásra a széndioxid-kibocsátási határértékek. Az építőipar, vegyipar és mezőgazdaság esetében az átállás és a környezetterhelés csökkentése szintén hosszabb távú és jelentős technológiai fejlesztéseket igénylő feladatnak ígérkezik. Ez csak néhány példa, de hasonló jellegű kihívások mutatkoznak számos egyéb gazdasági szektorban is.

„Az átmenettel kapcsolatos, kihívásokkal járó feladatokat és technológiai korlátokat a finanszírozó bankokra érvényes követelményeket előíró jogalkotás is figyelembe vette. Így az EU Taxonómia Rendeletében megfogalmazott környezeti célokhoz való hozzájárulás egyik formája az átmenet támogatása. Ennek keretében olyan tevékenységek támogatásáról van szó, amelyek segítik az átállást, de még nem eredményezik a távlati célként kitűzött zöld technológiák teljes megvalósítását” – összegezte Sári Attila.

A Magyar Nemzeti Bank egy 2021-ben kelt ajánlásában szintén javasolja a hitelintézeteknek, hogy vegyék figyelembe üzleti tevékenységük során, hogy a Taxonómia Rendelet követelményei milyen következménnyel járnak, például a termékek, kitettségek és stratégiák szempontjából. Az ajánlás javasolja az érzékeny gazdasági alágazatokra vonatkozó limitek csökkentését és kitettségek leépítését, és ezzel egyidejűleg a környezeti szempontból pozitív hozadékú tevékenységekre, szektorokra vonatkozó limitek növelését, és elvárásnak tekinti a környezeti szempontból fenntartható hitelkockázati politikát. Az ajánlás szintén hivatkozik azokra a tevékenységekre, amelyek hozzájárulnak a karbonsemleges átálláshoz, de egyelőre még nem működnek karbonsemleges módon, illetve más gazdasági tevékenységek átállását segítik. A Magyar Nemzeti Bank által 2022 januárjában közzétett Zöld Kötvény Kibocsátási Útmutató szintén hivatkozik az EU Taxonómia Rendeletében megfogalmazott követelményekre.

A finanszírozó bankok oldaláról a fenntartható gazdaság felé történő átmenet nemcsak a hitelezett vállalkozásokra vonatkozó különféle követelmények előírását jelenti, hiszen a bankoknak a folyamat előmozdításához szükséges beruházások és fejlesztések finanszírozásában is kiemelkedő szerepük van.

Az átmenet finanszírozása segíti az érintett vállalatokat abban, hogy hosszú távú változásokat tudjanak megvalósítani egy zöldebb működés érdekében. Ezáltal a kockázatokon és egyre szigorúbb követelményeken kívül egyúttal potenciális üzleti lehetőségeket is jelent a hitelintézetek részére, és várhatóan további innovatív finanszírozási termékek és megoldások kialakítását fogja ösztönözni, beleértve egyes digitális technológiák alkalmazását is.

Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége

Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége, ezzel a Türk Államok Szervezetének minden tagállama rendelkezik már diplomáciai képviselettel Magyarországon, bezárkózás és elszigeteltség helyett tehát nyitásra kerül sor - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.
2023. 03. 28. 03:30
Megosztás:

Facebook függőség - ez egy betegség? Hogyan lehet kezelni a Facebook függőséget?

Létezik olyan, hogy Facebook függő valaki? Igen, léteznek emberek, akik függőséggel küzdenek a Facebook használata miatt. Ez akkor fordulhat elő, ha valaki túlzottan sok időt tölt a Facebookon, és nehézségei vannak annak elhagyásával vagy korlátozásával.
2023. 03. 28. 03:00
Megosztás:

Lezárult az Input Program

Lezárult az informatikai startup cégek piaci terjeszkedését támogató Input Program - közölte a konzorciumvezető Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 28. 02:30
Megosztás:

Átadták a 450. Magyar Posta csomagautomatát

A Magyar Posta sikeresen teljesítette a legutóbbi hálózatbővítését a 450. csomagautomata átadásával - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2023. 03. 28. 02:00
Megosztás:

Kibertámadás érte a francia nemzetgyűlést

Egy oroszbarát kibertámadás miatt elérhetetlen volt hétfőn a francia nemzetgyűlés internetes oldala. A szolgáltatás délután helyreállt.
2023. 03. 28. 01:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Vegyesen zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 03. 28. 00:30
Megosztás:

Az amerikai hadsereg felfüggesztette toborzókampányát

Az amerikai hadsereg részben leállította új toborzókampányát, miután meghatározó reklámhangját, Jonathan Majors színészt erőszakos cselekmények vádjával a hét végén őrizetbe vették.
2023. 03. 28. 00:05
Megosztás:

Vállalatok ESG céljainak elérésében is segít a 10 Millió Fa!

A 10 millió Fa közössége három és fél év alatt Magyarország szerte közel kétszázezer fát és több mint negyvenezer cserjét ültetett el. Céljuk 2023-ra, hogy az adó 1%-ból és más adományokból befolyó hozzájárulások segítségével még közelebb kerüljenek ahhoz, hogy a programjukba bevonjanak legalább tízmillió embert, akik legalább egy fát elültetnek életük során. Az alapítvány ezenfelül minél több vállaltnak kíván segítséget nyújtani ESG céljaik elérésében.
2023. 03. 27. 23:30
Megosztás:

13 ezer rendőrt mozgósítanak kedden a nyugdíjreform elleni újabb tiltakozónapra

Franciaországban 13 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak kedden országszerte a vitatott nyugdíjreform elleni tiltakozásul tizedik alkalommal meghirdetett utcai felvonulásokon, miközben a stratégiai ágazatokban harmadik hete folytatódik a határozatlan idejű munkabeszüntetés.
2023. 03. 27. 23:00
Megosztás:

Újabb mentőautók beszerzésére nyílt lehetőség

Tovább folytatódik az Országos Mentőszolgálat 2010-ben megkezdett korszerűsítése, most újabb 33 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség 1,5 milliárd forint értékben - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
2023. 03. 27. 22:30
Megosztás:

Áprilisban megkezdődik Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útjának felújítása

Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása indul április 12-én - közölte az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 27. 22:00
Megosztás:

Megkezdődött a digitális témahét

Megkezdődött a nyolcadik digitális témahét, Magyarország "legnagyobb digitális pedagógiai eseménye", amelynek fő célja a digitális kompetencia fejlesztése az oktatásban - közölte a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 27. 21:30
Megosztás:

Három vármegye kivételével visszavonták a másodfokú riasztásokat

Három vármegye - Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar - kivételével mindenhol visszavonta az erős széllökések miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este.
2023. 03. 27. 21:00
Megosztás:

2022-es rekord teljesítménye után osztalékot fizethet a Waberer’s

Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
2023. 03. 27. 20:30
Megosztás:

Júniusban nyitják meg újra a Gyógyszerészeti Múzeumot Kolozsváron

Júniusban nyitják meg újra a Gyógyszerészeti Múzeumot az elmúlt öt évben restaurált kolozsvári Mauksch-Hintz-házban - közölte az MTI-vel hétfőn az Erdélyi Történeti Múzeum, melyhez a főtéri közgyűjtemény is tartozik.
2023. 03. 27. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint hétfőn

Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2023. 03. 27. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

A bankrendszerrel szembeni fenntartások enyhülésének köszönhetően indexemelkedéssel zártak hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 03. 27. 19:00
Megosztás:

Ma emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 277,80 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel 42 096,72 ponton zárt hétfőn.
2023. 03. 27. 18:30
Megosztás:

Általánosba jársz vagy középiskolás vagy? Nyerhetsz most 1 milliót!

Idén immár harmadik alkalommal hirdették meg a VándorViadalt, a 7., 8. és 9. osztályos diákok ökoturisztikai vetélkedőjét. A versenyre az előző évekhez képest most még jobban megéri jelentkezni az iskolás csapatoknak, idén először ugyanis komoly fődíjjal is jár a kalandos kihívás: egymillió forint értékben kap a nyertes csapat sportszer utalványt, amelyből fele-fele arányban részesül az iskola és a négyfős csapat.
2023. 03. 27. 18:00
Megosztás:

Sikeres évet zárt az e-mobilitás területén a Vitesco Technologies

A vállalat árbevétele 9,07 milliárd euróra nőtt a 2022-es pénzügyi évben (2021: 8,35 milliárd euró) A társaság korrigált EBIT-rátája 2,5 százalékra emelkedett (2021: 1,8 százalék), szabad cash flow állomány: 123,2 millió euró (2021: 113,3 millió euró) A tavalyi üzleti évben 14 milliárd euró új rendelésállományt regisztráltak, amelynek mintegy 75 százalékát az elektrifikációhoz köthető termékek teszik ki A 2022. december 31-i teljes backlog állomány 58,5 milliárd eurót tett ki, amelynek 46 százaléka a villamosításhoz kapcsolódik Az elektrifikációhoz köthető alkatrészek értékesítése 2022-ben: 1,1 milliárd euró (2021: 0,9 milliárd euró) 2023-as előrejelzés: az árbevétel 9,2 és 9,7 milliárd euró közötti szintre nő, a korrigált EBIT-ráta 2,9 és 3,4 százalék közötti értékre javul; mintegy 50 millió euró lesz a szabad cash flow állomány. Egy részvényre jutó nyereség a 2022-es pénzügyi évben: 0,59 euró; nincs osztalék 2022-re.
2023. 03. 27. 17:30
Megosztás: