Ma már azok is spórolnak, akik tavaly nem tették

Még a lengyelek, a csehek és a szlovákok is bátrabban költekeznek, mint a magyarok - derült ki a Publicis Groupe második éve futó régiós felméréséből*. A kutatás az egyik leggyakrabban vásárolt fogyasztói kategóriákat – köztük az édesség, az alkoholmentes ital, a gyógyszer, az állateledel és a kávé - vizsgálta, hogyan változnak az emberek fogyasztási szokásai a nehezedő gazdasági környezet hatására. A 4 országra kiterjedő, Magyarországot is magába foglaló felmérés kimutatta, hogy minden fogyasztási kategóriában a magyarok fogták vissza leginkább a költekezést az elmúlt negyedévben.

Ma már azok is spórolnak, akik tavaly nem tették

A nehezedő gazdasági hatásokra a magyarok érzékeny reakciója a legszembetűnőbb a régióban: 41 százalékuk számolt be arról, hogy csökkentette költségeit. Ez az egy évvel ezelőtti eredményeknek (22%), közel a duplája. A cseheknél az idei adat 22% a tavalyi 15-tel szemben, a lengyeleknél 28% (tavaly 20%), a szlovákoknál pedig mindez 25% (tavaly 21%). Így elmondható, hogy a többiek - különösen a csehek - kevésbé érzik kitettnek magukat az inflációs hatásnak.

A válaszokból kiderül - és ez Magyarországra és a többi országra is igaznak bizonyult - hogy a visszafogottabb költekezés  szükségességét az emberek egyre kevésbé egy elhúzódó háborútól való félelem, mint inkább az infláció által kifejtett nyomás miatt érzik. Az adatok az mutatják: a magyarok 58 százaléka nevezte meg közvetlen okként az inflációt és csak 15 százaléka a háborút.

Amihez a leginkább ragaszkodunk: gyógyszer, vitamin és kávé

A kategóriákban nincs nagy változás 2022-höz képest: a magyar emberek többsége továbbra is a nyaralásra, éttermekre, sportfelszerelésekre szánt költéseit fogta vissza. Emellett átgondolják az öltözködésre, az édességre és tartós élelmiszerre szánt forintokat is, méghozzá úgy, hogy vagy olcsóbb márkákra váltanak vagy kevesebbet vásárolnak ezekből a termékekből. Vannak bizonyos termékkategóriák, amelyekről a magas infláció ellenére is nehezebben mondanak le a megkérdezettek. A vizsgált országok közül magyarokra igaz a leginkább, hogy az elmúlt három hónapban semmit sem változtattak a vásárlások terén ezekben a kategóriákban: telekommunikációs szolgáltatások (41%), gyógyszerek (36%), higiéniai termékek (34%) és kávé (30%). Általános trendként jelent meg, hogy a férfiak nehezebben változtattak vásárlási szokásaikon, mint a nők. Érdekes változás volt általánosan, minden nemzetnél megfigyelhető: az alkoholos italok esetén a vásárlás jelentős része az online térbe helyeződött át. A magyaroknál ez majdnem a duplájára, 15%-ra ugrott a tavalyi 8%-hoz képest.

Mibe fektetnek most szívesen a magyarok?

A jövő biztosítása, a pénzügyi és befektetési termékek használata terén a magyarok még mindig a konzervatív nemzetek közé tartoznak. Leginkább a folyószámlás megtakarítást (61%) preferálják és közepesen bíznak a nyugdíjalap (18%), a megtakarítási számla (16%), a jelzálog (16%), az életbiztosítás (16%), valamint a kötvények (14%) adta lehetőségekben. Amibe a legkevésbé invesztálnak, azok a részvény- és befektetési alapok (8%), a kriptovaluta (9%), és az arany és egyéb nemesfémek (6%), a lekötött betétek (7%) és ingatlanba való befektetés kiadási céllal (7%).

A kutatók a következő negyedévre nem jósolnak jelentős változást. Javulást egyelőre csak minimálisat remélnek, és azt is csak egy-egy termékkategóriában, valamint úgy vélik, hogy a fogyasztók már azt is jó hírként fogják értékelni, ha stagnálás következik.

“ A nemrég kijött Eurostat adatokból látjuk, hogy a hazai infláció jóval magasabb, mint az Unió több országának mutatója. A kutatásunk rávilágít, hogy a vásárlók jelentős része a fogyasztás jelentős visszafogásával reagál az áremelkedésre, sokkal nagyobb arányban, mint a környező országok polgárai.” - foglalta össze Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary média üzletágának vezetője. Az Eurostat adatai szerint az EU tagállamok között Magyarországon az egyik legmagasabb az inflációs ráta, 25,6 százalék, régiós szomszédainknál, például a cseheknél mindez csak 16,5 %.

Viszont itthon is van egy réteg, akit kevésbé viselt meg a nehezedő gazdasági helyzet: a magasabb jövedelemmel rendelkező háztartások (430 ezer forint felett keresők) kevésbé érezték magukat érintettnek, 25 százalékuk nyilatkozta, hogy semmit sem változtatott, míg az alacsonyabb jövedelműek (270 ezer forint alatt keresők) csupán 15% százaléka mondta ugyanezt. Tavaly ezek a számok jóval magasabbak voltak: a duplájához közelített mindkettő, 44 és 33 százalékos adatokkal.

A fiatalabb generáció tudatosabb, a 60 év felettiek viszont eladósodtak

Alaposabban mérlegelik a fiatalok a banki hitel felvételét mint 5 évvel ezelőtt, a 60 év felettiek esetében viszont nagy mértékben emelkedett a tartozások aránya – derül ki az EOS Csoport kutatásából.
2024. 09. 20. 17:30
Megosztás:

Visszatért Magyarországra a 9. Turkish Airlines World Golf Cup, a világ legjelentősebb vállalati golfversenye

Budapest bajnoka képviseli Magyarországot a Turkish Airlines World Golf Cup világdöntőjében.
2024. 09. 20. 17:00
Megosztás:

Új csúcsok a tőzsdéken, miért olcsók a bankrészvények?

Tegnap a DAX, az S&P500 és a Dow Jones is új csúcsra emelkedett. Habár a Nasdaq emelkedése volt a legnagyobb ezek közül (2,5 százalékos felértékelődéssel), valójában még mindig kb. 4 százalékkal a júliusban elért történelmi csúcs alatt tartózkodik.
2024. 09. 20. 16:30
Megosztás:

Lefelé halad a Dunán az árhullám, a nézelődők okozzák a legtöbb gondot

Lefelé halad a Dunán az árhullám, a legnagyobb gondot a nézelődők okozzák, akik hátráltatják a munkát, veszélyeztetik a töltéseket - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken napközben az MTI-vel.
2024. 09. 20. 16:00
Megosztás:

4iG 20 éve a Tőzsdén

Tőzsdei jelenlétének 20 éves évfordulója alkalmából ünnepélyes csengetéssel indította a mai kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén a 4iG Nyrt. Az 1995-ben alapított, magyar többségi tulajdonban lévő vállalat Magyarország és a nyugat-balkáni régió egyik meghatározó informatikai és távközlési szolgáltatója, amely a jövő technológiái iránti elkötelezettségéről ismert. A társaság jelentős tőkepiaci eredményei révén egyúttal a BUX index jelentős súllyal bíró kibocsátója, amely a Prémium kategóriában van jelen.
2024. 09. 20. 15:30
Megosztás:

640 köbméter homok, 145 ezer homokzsák – megtettük, amit a Római védelmében meg lehetett tenni

A Duna vízszintje Óbudán csütörtök éjszaka várhatóan eléri a 8 méteres vízállást. A Római-parti árvízi védekezéshez estig felhasználtunk, kiadtunk 640 köbméter homokot, 145 ezer homokzsákot. A Rómain elvégezhető, a tulajdonosok által kért feladatokat elláttuk. A hullámtérbe mostantól kezdve önkénteseket biztonsági okokból már nem hívunk, nem fogadunk. Hálásan köszönjük a védekezésben segítő több száz önkéntes önzetlen munkáját!
2024. 09. 20. 15:00
Megosztás:

Csalódást okozott a FedEx

A logisztikai vállalat tegnap tőzsdezárás után számolt be 2025-ös üzleti évének első negyedéves eredményeiről.
2024. 09. 20. 14:30
Megosztás:

Szárnyal az arany árfolyama a kamatvágás után

Az arany árfolyama 2.600 dollár fölé ugrott, mivel a Fed kamatvágása nyomán a pénzügyi befektetők vásárolták a nemesfémet.
2024. 09. 20. 14:00
Megosztás:

OTP: Az NGM újra csökkentené a THM-et

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Bankszövetség képviselőivel tartott megbeszélésén négy pontban kérte a bankok együttműködését.
2024. 09. 20. 13:30
Megosztás:

A legfontosabb tudnivalók a teherautó-abroncsok használatához

Amikor abroncsokról esik szó, a legtöbben a személyautók abroncsaira gondolunk, pedig a teherautók abroncsainak biztonsága, állapota, és karbantartása legalább ennyire fontos.
2024. 09. 20. 13:00
Megosztás:

Húszezer hamis játékot talált a NAV

Közel húszezer hamis játékot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy budapesti játékbolt titkos raktárában - tájékoztatta a NAV pénteken az MTI-t.
2024. 09. 20. 12:30
Megosztás:

Kínai hackerek több ezer okoskészüléket törtek fel

Kínai hackerek egy globális akció részeként több mint 2700 okoskészüléket törtek fel Hollandiában - közölt a holland kiberbiztonsági központ (NCSC) az amerikai és a brit hatóságok figyelmeztetését követően.
2024. 09. 20. 12:00
Megosztás:

Mi a helyzet a koronavírussal?

Stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján.
2024. 09. 20. 11:30
Megosztás:

Lakáshitel: milliókat lehetett spórolni a kivárással

Erős és egyelőre nehezen teljesíthető kérést fogalmazott meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a bankok felé az 5 százalékos lakáshitel THM-plafon bevezetésére. Nagy kérdés, hogy mi lesz a piac reakciója, de Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a részleges alkalmazkodás egész biztosan megtörténik és már ez is önmagában jelentős forgalmat és az új lakások építésének indulását hozhatja magával.
2024. 09. 20. 11:00
Megosztás:

A Fed döntését követően tovább araszoltak felfelé a hosszú hozamok

Az 50 bázispontos kamatcsökkentés után az USA-ban a rövid hozamok kissé mérséklődtek, a hosszabbak viszont tovább araszoltak felfelé a korábbi lokális minimumszintekről. Az emelkedésben közrejátszott, hogy váratlanul csökkent az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma.
2024. 09. 20. 10:30
Megosztás:

Kiemelkedően jó hangulatban zártak az amerikai tőzsdék

A Fed kamatvágása után a három fő amerikai index 1,3% és 2,5%-kal növekedett, az S&P 500 ás a Dow Jones Ipari Átlag rekordmagasan zárt.
2024. 09. 20. 10:00
Megosztás:

Növekedéssel zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek

Pozitívan reagáltak az európai piacok a Fed szerdai 50 bázispontos kamatcsökkentésére, jó hangulatban folyt a kereskedés: a pán-európai Stoxx600 1,4%-os emelkedéssel zárt, ami több mint két hete a legmagasabb zárószint.
2024. 09. 20. 09:30
Megosztás:

Milyen használt autót vesznek most a magyar emberek leginkább?

Augusztusban a DataHouse előzetes adatai szerint 73 ezer személygépkocsi cserélt gazdát, 3,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár ez az érték nem éri el a korábbi hónapokban tapasztalt szintet, továbbra is felette van az előző év bármelyik havi forgalmának. A JóAutók.hu várakozása szerint immár szinte biztossá vált, hogy idén megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa.
2024. 09. 20. 09:00
Megosztás:

Megszületett a megállapodás az új francia kormány tagjairól

Franciaországnak "vasárnap előtt" meglehet az új kormánya - jelentette be Michel Barnier miniszterelnök csütörtök este, miután bemutatta Emmanuel Macron államfőnek a 38 kormánytag nevét tartalmazó listát.
2024. 09. 20. 08:30
Megosztás:

Egyre kevesebb a nyomtatott napilap

A nyomtatott napilapok példányszáma 15 százalékkal, a hetilapok terjesztési átlaga pedig 17 százalékkal csökkent 2023-ban az előző évihez képest - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 20. 08:00
Megosztás: