Magyar tervezők és iparművészek a nemzetközi hírnév kapujában

Véget ért a világ legnagyobb, évente megrendezett design eseménye, a Milan Design Week, ahol április 17-23. között mutatkoztak be a magyar formatervezők és iparművészek. A Magyar Divat & Design Ügynökség ernyőmárkája, a Budapest Select alatt 40 hazai designmárka két helyszínen, az Alcován és a Rossana Orlandi Galériában szerepelt különleges alkotásaival.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) célkitűzései közé tartozik a hazai tervezők ismertségének növelése, az exporttevékenység elősegítése és a szakmai tudásfejlesztés. Az Ügynökség ezen céljainak elérése érdekében képviselte hazánkat Milan Design Week alatt, amelyet a világ legnagyobb design eseményeként, bútor expójaként tartanak számon. A rendezvényt évente, Milánó több helyszínén rendezik meg, ahol több ezer kiállító mutatja be bútorait és lakberendezési kiegészítőit a design iránt városba özönlő tömegnek.

A Milan Design Week-en való részvétel kiemelkedő lehetőség a magyar alkotóknak a nemzetközi színtéren való bemutatkozásra. A design hét feltörekvő tehetségeire fókuszáló, friss helyszínén, az Alcován 37 magyar tervező és iparművész 121 tárgya kapott helyet, ahol egy 150 négyzetméteres teret szenteltek a magyar design keresztmetszetét bemutató Budapest Select kiállításnak. Bonta Gáspár, a kiállítás kurátora egy hat részre tagolt koncepciót álmodott meg, amelynek fő üzenete, hogy a kortárs tárgyakhoz tradícionális történetek fűződnek, valamint az innováció és a technológia ötvözése a tradícionális anyaghasználattal jelentheti a magyar design jövőjét

„A Milan Design Week a világ egyik legnagyobb design kiállítása és vására, ahol a magyar tervezők alkotásai felkeltették a nemzetközi szakma figyelmét, több világhírű showroom is érdeklődött a Budapest Select válogatás iránt. Nagy megtiszteltetés és szakmai visszaigazolás számunkra, hogy közülük Rossana Orlandival  működhetünk együtt, akinek galériája az elmúlt 20 évben az avantgárd és eklektikus tervezés egyik legmeghatározóbb platformjává vált, ezek a stílusjegyek pedig a magyar tervezőktől sem állnak távol"– mondta Forintos-Szűcs Anita, az MDDÜ vezérigazgató-helyettese, folytatva: „Az Ügynökség abból a célból hozta létre Budapest Select ernyőmárkát, hogy az egyéni jellemzők megtartása mellett, erős és egységes kommunikációval nagyobb láthatóságot biztosítson a hazai márkák számára. A design hét alatt született nemzetközi megjelenések különösen értékesek számunkra, hiszen széleskörű betekintést nyújtanak a magyar design világába, valamint az értékesítésösztönzést is nagyban támogatják.”

Az Alcova a kísérletezés és az innovációk színtere, amely minden évben más történelmileg jelentős helyszínt csatornáz be a design segítségével Milánó vérkeringésébe. Az idén több mint százezer látogatót vonzó rendezvénytér közönségében showroomok képviselői, belsőépítészek, építészek, egyéni vásárlók és a szakmai újságírók egyaránt megtalálhatók voltak, a designra nyitott közönség mellett közülük is sokan kiváncsiak voltak a Budapest Select kiállítására. Kiváló visszajelzés és egyben ígéretes a közeljövőre nézve, hogy a szakmai érdeklődők közül sokakkal elindult a személyes helyszíni egyeztetés. A magyar tervezők és iparművészek tárgyainak jól állt ez a nyüzsgő, kapcsolódásokra ösztönző színtér, ahol a nemzetközi sajtó is felfigyelt rájuk, többek között az olasz Corriere della Sera, a Vogue, a Domus, a Repubblica, az Elle Decor és az Artribune is beszámolt a magyar termékeket egységesen összefogó Budapest Select ernyőmárka kiállításáról.

A Milan Design Week ideje alatt az érdeklődők egy másik jelentős helyszínen is a Budapest Select-tel és magyar tervezők munkáival találkozhattak. Rossana Orlandi által személyesen kiválasztott három tervező nyolc terméke Rossana Orlandi Master Galériájában, a kortárs design kiemelkedő helyszínén, a RoCOLLECTIBLE DESIGN kiállítás keretében volt megtekinthető. Rossana Orlandi a divat és a design világában egyaránt ismert név - több, mint 20 éven keresztül a divatvilágban dolgozott, majd áttért a design területére. Ő fedezte fel például a "Spun Light" tervezőjét, Sebastian Wrongot, de a feltörekvő tehetségek mellett olyan nagyágyúkkal dolgozik együtt, mint pl. Tom Dixon, Marcel Wanders vagy a Studio Job. Kiemelkedő, pozitív elismerést jelent ennek fényében a tény, hogy a kiválasztott magyar tervezők termékei a továbbiakban is megtalálhatóak lesznek Rossana Orlandi Galériájában.

„A meghatározó nemzetközi design és divat rendezvényeken és vásárokon való koordinált, szakmai megjelenés a Magyar Divat & Design Ügynökség kiemelt stratégiai pillérei közé tartozik. Hatalmas sikerként tekintünk arra, hogy idén szakmai együttműködést kötöttünk Rossana Orlandival, így vele közösen tudunk tovább dolgozni azon, hogy a kulturális örökségünket megtartva, mégis tovább fejlődve a szélesebb közönség előtt is reflektorfénybe kerüljenek a magyar formatervezők. A Milan Design Week és a hasonló nemzetközi megjelenések által előmozdított értékes, aktív szakmai párbeszédek hozzájárulnak ahhoz, hogy tovább erősítsük Magyarország régiós központi szerepét és az idelátogató turisták tudatosan keressék a magyar design és divat termékeket” – hangsúlyozta az esemény jelentőségét Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója.

Az Ügynökség célja, hogy a jövőben további nagy nemzetközi design rendezvényen és vásáron nyújtson bemutatkozási lehetőséget a hazai tervezőknek.
 

A Milan Design Week keretein belül bemutatkozó magyar formatervezők és iparművészek:

Alcova
Ádám Csanád Berkes
Anikó Rácz x Timbart
Annabella Hevesi
annakatalin
Atelier Kas
Bernadett Hegyvári Carcassné
Bettina Bessenyei x Gránit és Márvány
Bori Segesdi
Co&Co Designcommunication x Multifelt Factory
Dávid Godzsák
DBE.FURNITURE
DEGA design
Demeter Fogarasi
esstre
Fanni Hegedűs
HORA
Judit Grünfelder
Julia Nema
Kyra László
M Kovács
MALVINA
Márton Sápi
Meander
NORNA
Organic Porcelain Manufactura
PAPER UP!
Petra Szondi
POSITION Collective
Róbert Szél
Sainstan
sarakele studio
Teo Studio
Tünde Ruzicska ceramics
VPI x Fruzsina Fülöp
Zsuzsa Formanek
Zsuzsanna Deák Design
Zsuzsanna Sinkovits

Rossana Orlandi Gallery:

sarakele studio

Anna Szőnyi x Timbart

Márk Cselovszki x Timbart

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás:

Ma az OTP felminősítése húzta magával a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
2023. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Lezárult a Körtvélyesi szivattyútelep átépítése

Jelentősen javul Hódmezővásárhely térségének vízgazdálkodási állapota a több mint hatvanéves Körtvélyesi szivattyútelep átépítésének köszönhetően, amely uniós támogatással csaknem 3 milliárd forintból valósult meg.
2023. 11. 28. 18:00
Megosztás:

Nyolc év után újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.
2023. 11. 28. 17:30
Megosztás:

Kell a társadalmi innováció

A társadalmi innováció segít újszerű, modellértékű válaszokat adni a helyben felmerülő kihívásokra - hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a KIM és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pontja szervezésében megvalósuló Új utakon című társadalmi innovációs konferencián kedden, Budapesten.
2023. 11. 28. 17:00
Megosztás:

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló, idei profitja kiugró mértékű lehet, de a következő évek során csökkenhet - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online ismertetőjén.
2023. 11. 28. 16:30
Megosztás: