Magyar tervezők és iparművészek a nemzetközi hírnév kapujában

Véget ért a világ legnagyobb, évente megrendezett design eseménye, a Milan Design Week, ahol április 17-23. között mutatkoztak be a magyar formatervezők és iparművészek. A Magyar Divat & Design Ügynökség ernyőmárkája, a Budapest Select alatt 40 hazai designmárka két helyszínen, az Alcován és a Rossana Orlandi Galériában szerepelt különleges alkotásaival.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) célkitűzései közé tartozik a hazai tervezők ismertségének növelése, az exporttevékenység elősegítése és a szakmai tudásfejlesztés. Az Ügynökség ezen céljainak elérése érdekében képviselte hazánkat Milan Design Week alatt, amelyet a világ legnagyobb design eseményeként, bútor expójaként tartanak számon. A rendezvényt évente, Milánó több helyszínén rendezik meg, ahol több ezer kiállító mutatja be bútorait és lakberendezési kiegészítőit a design iránt városba özönlő tömegnek.

A Milan Design Week-en való részvétel kiemelkedő lehetőség a magyar alkotóknak a nemzetközi színtéren való bemutatkozásra. A design hét feltörekvő tehetségeire fókuszáló, friss helyszínén, az Alcován 37 magyar tervező és iparművész 121 tárgya kapott helyet, ahol egy 150 négyzetméteres teret szenteltek a magyar design keresztmetszetét bemutató Budapest Select kiállításnak. Bonta Gáspár, a kiállítás kurátora egy hat részre tagolt koncepciót álmodott meg, amelynek fő üzenete, hogy a kortárs tárgyakhoz tradícionális történetek fűződnek, valamint az innováció és a technológia ötvözése a tradícionális anyaghasználattal jelentheti a magyar design jövőjét

„A Milan Design Week a világ egyik legnagyobb design kiállítása és vására, ahol a magyar tervezők alkotásai felkeltették a nemzetközi szakma figyelmét, több világhírű showroom is érdeklődött a Budapest Select válogatás iránt. Nagy megtiszteltetés és szakmai visszaigazolás számunkra, hogy közülük Rossana Orlandival  működhetünk együtt, akinek galériája az elmúlt 20 évben az avantgárd és eklektikus tervezés egyik legmeghatározóbb platformjává vált, ezek a stílusjegyek pedig a magyar tervezőktől sem állnak távol"– mondta Forintos-Szűcs Anita, az MDDÜ vezérigazgató-helyettese, folytatva: „Az Ügynökség abból a célból hozta létre Budapest Select ernyőmárkát, hogy az egyéni jellemzők megtartása mellett, erős és egységes kommunikációval nagyobb láthatóságot biztosítson a hazai márkák számára. A design hét alatt született nemzetközi megjelenések különösen értékesek számunkra, hiszen széleskörű betekintést nyújtanak a magyar design világába, valamint az értékesítésösztönzést is nagyban támogatják.”

Az Alcova a kísérletezés és az innovációk színtere, amely minden évben más történelmileg jelentős helyszínt csatornáz be a design segítségével Milánó vérkeringésébe. Az idén több mint százezer látogatót vonzó rendezvénytér közönségében showroomok képviselői, belsőépítészek, építészek, egyéni vásárlók és a szakmai újságírók egyaránt megtalálhatók voltak, a designra nyitott közönség mellett közülük is sokan kiváncsiak voltak a Budapest Select kiállítására. Kiváló visszajelzés és egyben ígéretes a közeljövőre nézve, hogy a szakmai érdeklődők közül sokakkal elindult a személyes helyszíni egyeztetés. A magyar tervezők és iparművészek tárgyainak jól állt ez a nyüzsgő, kapcsolódásokra ösztönző színtér, ahol a nemzetközi sajtó is felfigyelt rájuk, többek között az olasz Corriere della Sera, a Vogue, a Domus, a Repubblica, az Elle Decor és az Artribune is beszámolt a magyar termékeket egységesen összefogó Budapest Select ernyőmárka kiállításáról.

A Milan Design Week ideje alatt az érdeklődők egy másik jelentős helyszínen is a Budapest Select-tel és magyar tervezők munkáival találkozhattak. Rossana Orlandi által személyesen kiválasztott három tervező nyolc terméke Rossana Orlandi Master Galériájában, a kortárs design kiemelkedő helyszínén, a RoCOLLECTIBLE DESIGN kiállítás keretében volt megtekinthető. Rossana Orlandi a divat és a design világában egyaránt ismert név - több, mint 20 éven keresztül a divatvilágban dolgozott, majd áttért a design területére. Ő fedezte fel például a "Spun Light" tervezőjét, Sebastian Wrongot, de a feltörekvő tehetségek mellett olyan nagyágyúkkal dolgozik együtt, mint pl. Tom Dixon, Marcel Wanders vagy a Studio Job. Kiemelkedő, pozitív elismerést jelent ennek fényében a tény, hogy a kiválasztott magyar tervezők termékei a továbbiakban is megtalálhatóak lesznek Rossana Orlandi Galériájában.

„A meghatározó nemzetközi design és divat rendezvényeken és vásárokon való koordinált, szakmai megjelenés a Magyar Divat & Design Ügynökség kiemelt stratégiai pillérei közé tartozik. Hatalmas sikerként tekintünk arra, hogy idén szakmai együttműködést kötöttünk Rossana Orlandival, így vele közösen tudunk tovább dolgozni azon, hogy a kulturális örökségünket megtartva, mégis tovább fejlődve a szélesebb közönség előtt is reflektorfénybe kerüljenek a magyar formatervezők. A Milan Design Week és a hasonló nemzetközi megjelenések által előmozdított értékes, aktív szakmai párbeszédek hozzájárulnak ahhoz, hogy tovább erősítsük Magyarország régiós központi szerepét és az idelátogató turisták tudatosan keressék a magyar design és divat termékeket” – hangsúlyozta az esemény jelentőségét Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója.

Az Ügynökség célja, hogy a jövőben további nagy nemzetközi design rendezvényen és vásáron nyújtson bemutatkozási lehetőséget a hazai tervezőknek.
 

A Milan Design Week keretein belül bemutatkozó magyar formatervezők és iparművészek:

Alcova
Ádám Csanád Berkes
Anikó Rácz x Timbart
Annabella Hevesi
annakatalin
Atelier Kas
Bernadett Hegyvári Carcassné
Bettina Bessenyei x Gránit és Márvány
Bori Segesdi
Co&Co Designcommunication x Multifelt Factory
Dávid Godzsák
DBE.FURNITURE
DEGA design
Demeter Fogarasi
esstre
Fanni Hegedűs
HORA
Judit Grünfelder
Julia Nema
Kyra László
M Kovács
MALVINA
Márton Sápi
Meander
NORNA
Organic Porcelain Manufactura
PAPER UP!
Petra Szondi
POSITION Collective
Róbert Szél
Sainstan
sarakele studio
Teo Studio
Tünde Ruzicska ceramics
VPI x Fruzsina Fülöp
Zsuzsa Formanek
Zsuzsanna Deák Design
Zsuzsanna Sinkovits

Rossana Orlandi Gallery:

sarakele studio

Anna Szőnyi x Timbart

Márk Cselovszki x Timbart

Bővül a Magyar Honvédség nehézdandárja

Újabb három csúcskategóriás Leopard 2 A7-s harckocsival bővül a Magyar Honvédség nehézdandárja - jelentette be a honvédelmi miniszter kedden.
2024. 07. 25. 21:00
Megosztás:

Csúcson a BUX! Hogyan tovább?

Habár nem előszőr történik ilyen mostanában, de most valahogy nagyobb visszhangot kapott, hogy a BUX ismét új csúcsra emelkedett. A magyar piac alulértékeltségéről, s jó kilátásairól már többször írtunk.
2024. 07. 25. 20:00
Megosztás:

Felfüggesztette a boszniai szerb választási törvényt az ország alkotmánybírósága

Ideiglenesen felfüggesztette a boszniai Szerb Köztársaság áprilisban elfogadott választási törvényét a bosznia-hercegovinai szövetségi alkotmánybíróság szerdán - közölte a Klix.ba című szarajevói hírportál.
2024. 07. 25. 19:00
Megosztás:

A Semmelweis Egyetemen voltak a legmagasabbak a ponthatárok

A Semmelweis Egyetem hat karán magyar nyelvű képzésben 2222 hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2024/25-ös tanévben, közülük 2004-en az államilag támogatott, 218-an az önköltséges képzésre nyertek felvételt. Az orvos- és egészségtudományi területen továbbra is a Semmelweisen voltak a legmagasabbak a ponthatárok - közölte a felsőoktatási intézmény szerda este az MTI-vel.
2024. 07. 25. 18:00
Megosztás:

Rekordszámú a pedagógusjelölt

Töretlen az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) népszerűsége: az idei felvételi eljárás során az egyetem 11 960 jelentkezőt vett fel képzéseire, amelyek közül az elmúlt 15 év adatait tekintve pedagógusképzésen idén kezdi tanulmányait a legtöbb hallgató - közölte az intézmény szerda este az MTI-vel.
2024. 07. 25. 17:00
Megosztás:

Az energiaügyi tárca fokozott figyelemmel kíséri a kőolajszállítások helyzetét

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen, és a hazai üzemanyag-ellátás stabil maradjon.
2024. 07. 25. 16:00
Megosztás:

Elsősorban a bér alapján választunk munkahelyet

A munkavállóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont egy állás kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából, amit kedden juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 25. 15:00
Megosztás:

Javult a magyarok pénzügyi helyzete az elmúlt egy évben

Javult a magyarok pénzügyi helyzete az előző évhez viszonyítva több ponton is: nőtt azok száma, akiknek marad valamennyi pénzük a hónap végén, és kevesebben vannak azok, akik semmilyen megtakarítással nem rendelkeznek; eközben többen érzik magukat magabiztosnak a pénzügyeikben - állapítja meg a Provident Pénzügyi Zrt. friss felmérésében, amelynek eredményéről kedden közleményben tájékoztatta az MTI-vel.
2024. 07. 25. 14:00
Megosztás:

Csökkentek a használtlakás-eladások az Egyesült Államokban júniusban

Az Egyesült Államokban csökkentek a használtlakás-eladások júniusban, 19 hónapja a legnagyobb mértékben, a medián lakásár pedig rekordra emelkedett az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) keddi jelentése alapján.
2024. 07. 25. 13:00
Megosztás:

Továbbra is fontos a szigorú monetáris politika

A szigorú monetáris politika továbbra is kulcs a pénzpiaci stabilitás fenntartásához és az inflációs cél fenntartható eléréséhez - jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden, a kamatdöntést követő online sajtótájékoztatón.
2024. 07. 25. 12:00
Megosztás:

Energetikai korszerűsítés a városi sportcsarnokban Karcagon

Energetikailag korszerűsítik a városi sportcsarnokot a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Karcagon - közölte a projekt kommunikációjáért felelős kft. közleményben az MTI-vel.
2024. 07. 25. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön. A londoni FTSE-100 index 0,79 százalék, a frankfurti DAX30 index 0,97 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 1,37 százalék csökkenést jelzett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 25. 10:00
Megosztás:

Folytatódhat a negatív korrekció a tőzsdén

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat miatt folytatódhat a negatív korrekció a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 25. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint árfolyama reggelre

Gyengült a forint csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda estéhez képest.
2024. 07. 25. 08:00
Megosztás:

Júliusban javult a fogyasztói hangulat az EU-ban

Júliusban javult a fogyasztói hangulat az Európai Unióban és az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) rendszeres havi felmérése alapján.
2024. 07. 25. 07:00
Megosztás:

A Shiba Inu és a Dogwifhat (WIF) lemaradnak a mémversenyben: a DTX Exchange (DTX) 1 millió dollárt gyűjtött

A mém szektor növekedést mutat egy kisebb piaci értékemelkedéssel. A mémcoinok körüli optimizmus ellenére a Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) továbbra is lemaradnak, a napi árfolyamok csökkenésével riasztó helyzetet idézve elő közösségeik számára.
2024. 07. 25. 06:29
Megosztás:

Csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.
2024. 07. 25. 06:00
Megosztás:

Elvétve van hiba a nyári táborokban

Az ellenőrzések számához képest kevés hibát tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei a nyári táborokra kiterjedő ellenőrzés során: hat esetben találtak kisebb hiányosságokat, és mintegy egymillió forint értékben szabtak ki bírságot.
2024. 07. 25. 05:00
Megosztás:

Ez a két autómárka tartja legjobban az árát Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy mekkora átlagárkülönbségek vannak a portálon található használt és új autók között. Kiderült, hogy a Suzuki Swift és az Opel Corsa tartja legjobban az árát.
2024. 07. 25. 04:00
Megosztás:

Változtattak a magyarok: egyre több nagybevásárlás jön online

Korábban elsősorban tartós élelmiszereket rendeltek a magyarok online, mára azonban egyre többen szerzik be a friss termékeket – például a zöldségeket és húsokat is – így. A kisebb, feltöltő bevásárlások mellett egyre többen intézik online a nagybevásárlást is – derült ki a foodora market adataiból. A foodora market Magyarországon öt városban szállítja házhoz a bevásárlást, és az évek alatt számtalan extrém rendelésre is volt példa. A legnehezebb rendelés 90 kg-os volt, a legnagyobb összegű pedig 632 ezer forintba került. Volt, aki hajnali 3-kor egy lazacos gourmet reggeli hozzávalóit rendelte meg, míg mások a másnaposságra készültek fel vízzel és proteinszeletekkel.
2024. 07. 25. 03:00
Megosztás: