Már csak elvétve találunk ingyenes autópályát Magyarországon

Az autópálya-építés hazánkban a 60-as években kezdődött. Ma már kevesen emlékeznek arra, hogy az egyre bővülő autópálya-hálózat a 90-es évekig ingyenesen volt használható. Bezzeg ma alig találunk olyan útszakaszt, amire nem kell autópálya-matricát vásárolni.

Már csak elvétve találunk ingyenes autópályát Magyarországon

Kezdetben volt az autópálya-kapu

A magyarországi autópálya-hálózat fizetőssé tétele a 90-es évek közepén kezdődött meg. Az úthasználati díjat a felhajtókra telepített fizetőkapuknál tudták a sofőrök megvásárolni. Ez akkoriban nemcsak nálunk, de Nyugat-Európa több országában is hasonló szisztéma szerint működött. Ez a rendszer rendkívül macerás volt, és a nagy számú személyzet foglalkoztatása miatt drága is. 

A 2000-es években érte el az ország azt az informatikai fejlettségi színvonalat, hogy bevezetésre kerülhetett a mai is működő autópálya-matrica rendszer. Napjainkban már nemcsak a számítógépünkről, de a VoxPay alkalmazásnak hála az okostelefonunkról is könnyen és gyorsan tudjuk megvásárolni az utazáshoz szükséges autópálya-matricákat.

Így változott a matricarendszer a bevetése óta

Az autópálya-matrica rendszer bevezetésekor több gépjármű-kategóriát határoztak meg, melyek külön-külön díjszabás alá estek. A leggyakrabban használt kategória a személyautóké, amit D1-gyel jelölnek. Időbeli használatát tekintve vásárolhatunk 10 napos, havi, több havi (például féléves) és éves autópálya-matricákat. Ezek Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényesek. 

2015-ben került bevezetésre az éves megyei matricák rendszere. Ezek egy éves úthasználatra jogosítanak fel, az adott vármegye összes fizetős útjára a szomszédos vármegyék első csomópontjáig. Az időbeli érvényességük naptári évre szól, tehát a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig használhatóak. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosítanak úthasználati jogosultságot.

Utolsó mohikánok: az ingyenesen használható útszakaszok

Az M1-M0 találkozásától az M0-M5 találkozásáig tart az ország leghosszabb ingyen autózható autópálya-szakasza. Ugyancsak ingyenes az M4-es autóút is Vecsés-nyugat és a Liszt Ferenc Reptér közötti gyorsforgalmi útszakaszon, valamint Abony-észak és Törökszentmiklós-nyugat között.

Díjmentesen hajthatunk fel az M0 körgyűrű kiegészítő szakaszát jelentő M31-es autópályára és szinte teljes hosszában ingyen vehetjük igénybe az M44-es autóutat, ami Kecskemétet köti össze Békéscsabával. Pécstől az 58-as utat keresztező részig díjmentes az M60-as út is.

A felsoroltakon kívül még olyan viszonylag rövid útszakaszok használhatók díjmentesen, mint az M76-os autóút Balatonszentgyörgy, Balatonberény és Keszthely-Fenékpuszta között, az M8-as autópálya és az M9-es autóút bizonyos szakaszai. Az egyik legrövidebb ingyenes szakaszt Borsodban találjuk Miskolc-észak és Miskolc-dél között.

Mivel a fizetős és díjmentes utak száma folyamatosan változik, érdemes indulás előtt a VoxPay oldalán tájékozódni.

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 14. 18:30
Megosztás:

A Vodafone bírságot kapott a versenyhivataltól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 120 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a - 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. többségi tulajdonában álló - Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t a korábbi tulajdonos időszakában, 2022-ben elkövetett jogsértés miatt - közölte a 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.
2024. 06. 14. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton a legnagyobb akkumulátorgyártó és feldolgozó cégek képviselőivel tárgyalt Dél-Koreában

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja, valamint Kaderják Péter a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője Dél-Koreában az ország legnagyobb zöldenergetikai és high-tech akkumulátoripari vállalatai, a Samsung SDI, az EcoPro BM, a GS Energy, a SungEel Hitech és a KH Energy képviselőivel folytatott tárgyalásokat - közölte a nemzetgazdasági tárca csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 17:30
Megosztás:

Romániában nőtt a négyhavi folyó fizetési mérleghiány

Romániában 26 százalékkal nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 06. 14. 17:00
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Gyengüléssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 06. 14. 16:30
Megosztás:

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 14. 16:00
Megosztás:

Európai kampány indul a sportvilághoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelmére

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) nyári sporteseményekhez igazodva kampányt szervez a sportvilághoz kapcsolódó tulajdonjogok védelme érdekébe - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 15:30
Megosztás:

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.
2024. 06. 14. 15:00
Megosztás:

Átadták a Richter új központját Kőbányán

Átadták a Richter Nyrt. új központját a főváros 10. kerületében csütörtökön, a 17 400 négyzetméteres, 450 dolgozónak helyet biztosító épület 20 milliárd forintos beruházásból készült el, amit a gyógyszeripari vállalat saját forrásból finanszírozott.
2024. 06. 14. 14:30
Megosztás:

Zalaegerszegen víziközmű-beruházás valósul meg idén

Zalaegerszegen az idén 720 millió forint értékű víziközmű-felújítás valósul meg - közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 14. 14:00
Megosztás:

Szociális városrehabilitációs program indul Békésen

A szociális városrehabilitációs program második ütemét indítják el Békésen a közeljövőben, a vármegye névadó települése 237 millió forint uniós támogatást nyert el a célra - írta közleményében az önkormányzat.
2024. 06. 14. 13:30
Megosztás:

Jelentősen csökkent az innovációra felkészült vállalatok aránya 2022 óta

A globális nagyvállalatok minden eddiginél nagyobb arányban tartják kulcsfontosságúnak az innovációt a sikerhez, de az innovációra felkészült vállalatok aránya 2022-höz képest jelentősen csökkent - tájékoztatta az MTI-t a Boston Consulting Group (BCG) 18. alkalommal közzétett innovációs tanulmányának eredményeiről.
2024. 06. 14. 13:00
Megosztás: