Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Az elmúlt napokban negyedéves csúcsra erősödött a forint árfolyama az euróval szemben. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője szerint azoknak, akik külföldi nyaralásukra szeretnének előre gondoskodni költenivalóról, érdemes a napokban bevásárolniuk, mivel a turistaszezon indulásakor jellemzően gyengül a magyar fizetőeszköz.

A szakértő szerint az elmúlt 6 évben egy augusztus eleji nyaraláshoz képest egyedül a pandémia évében, 2020-ban nem érte meg előre május közepén előre gondoskodni az utazáshoz szükséges valutáról, minden másik évben nyert az, aki előre átváltotta forintját külföldi fizetőeszközre. 2023. májusában 375 forinton volt az euró árfolyama, míg augusztus eleji váltáskor már a 394 forintot ostromolta, azaz 3,7 százalékot gyengült nemzeti fizetőeszközünk. Egy évvel korábban, 2022-ben 2,5 százalékkal került többe annak a nyaralás, aki augusztusig várt a pénzváltással: május közepén 384 forintért tudott eurót beszerezni, míg augusztus elején már 390 forintot kértek egy euróért.

A szakértők szerint a mostani forinterősödés a kedvező makrogazdasági híreknek köszönhető, ám – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu szakértője – a mostani 386 forint körüli árfolyam szerintük az erősödés határa, döntő többségük szerint a következő időszakban az euró árfolyama visszatér a 390-395 forint körüli sávba.

Gergely Péter szerint nem mindegy, hogy hol váltunk pénzt a nyaraláshoz. Korábban mindenki egyértelműen a pénzváltókat ajánlotta, mivel a bankoknál sokkal kisebb árfolyamréssel dolgoztak – igaz, sokan közülük külön váltási díjat is felszámítottak, amihez az elmúlt 10 évben a valutaváltás után fizetendő 0,3 százalék, ma már maximum 10 ezer forintos tranzakciós illeték is költségként jelent meg.

A hazai valutaváltók kifizetési forgalma érthetően a nyári hónapokban erősebb, ez alól csak azok a hónapok számítanak kivételnek, amikor az emberek egy része biztonságosabbnak tartja forintját külföldi fizetőeszközre cseréli.

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint ilyen hullámmal találkozhattunk tavaly tavasszal, amikor az emberek az egyre komolyabb méreteket öltő hazai infláció miatt igyekeztek az értékállóbb valutára cserélni forintjaikat. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a tavaly januári 34,8 milliárdos valutaváltói kifizetési forgalom az elmúlt másfél évtized 6. legnagyobb forgalmat hozó hónapja volt, a korábbi csúcshónapok - 2015. márciust leszámítva – a nyaralási időszakra estek.

Gergely Péter szerint a rendelkezésre álló – 2024. februárjáig kimutatott - adatok alapján váltóhelyek forgalma ugyanakkor 2023. júliusa óta folyamatosan csökken éves összevetésben – ilyen, 8 hónapos visszaesésre 2019-ben volt utoljára példa. A BiztosDöntés.hu szakértője ezt a trendet azzal indokolja, hogy a hazai pénzintézetek egyre nagyobb része kínál ma már úgynevezett aktív devizaváltást ügyfeleinek: előre meghatározott – havi 400-600 ezer forintos összegig devizaközép árfolyamon biztosítják a lehetőséget az ügyfélnek, hogy forintját külföldi fizetőeszközre váltsa.

A váltás feltétele, hogy az ügyfél rendelkezzen az átváltott összegnek megfelelő pénznemben devizaszámlával, de ezt ma már a legtöbb banknál online, a netbankban, vagy applikációval is nyithatunk. Ilyen szolgáltatás elérhető az Erste, a Gránit, az OTP és a Raiffeisen Banknál. A szolgáltatást ugyanakkor – az OTP kivételével – csak hétköznapokon lehet igénybe venni.

A szolgáltatás bevezetésére egyértelműen a Revolut kényszerítette rá a hazai pénzintézeteket, ahol a számlaegyenleg erejéig, alapesetben havi 350 ezer forintig ingyenesen válthatjuk át pénzünket bármilyen devizára. Fontos tudni, hogy a Revolut saját árfolyamot jegyez, ráadásul a valutaváltás a Revolutnál is csak hétköznapokon kedvezményes, hétvégi váltásnál számottevő díjat számol fel a szolgáltató a váltásért – figyelmeztet a BiztosDöntés.hu szakértője.

Gergely Péter szerint az elmúlt években számottevően megnőtt a bankkártya elfogadóhelyek száma a világ nyaralóhelyein, így az átváltott összeget nem kell ma már kivenni a bankból. Sőt, a Raiffeisen és az Erste Banknál nem kell külön euró vagy más devizában nyilvántartott bankkártyát igényelnünk, a plasztikunkat egy mozdulattal ahhoz a számlához (forint vagy deviza) tudjuk csatolni, amilyen pénznemben fizetni szeretnénk.

Ha az Ön nyugdíja kevesebb, mint 142.000 Ft, akkor sajnos rossz hírünk van!

Komoly problémával néznek szembe a 142 ezer forintnál kisebb nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasok - írja a napi.hu a Népszava cikkére hivatkozva. Miért is? Lássuk miért!
2024. 06. 14. 02:00
Megosztás:

Erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

Erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt., a tiltás szinte a teljes Gemenci erdőre, valamint Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre - közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel csütörtökön.
2024. 06. 14. 01:30
Megosztás:

A tavalyinak a duplája lehet idén a kajszitermelés

Az idén a becslések szerint 16-18 ezer tonna kajszibarackot takaríthatnak be a termelők, ez több mint duplája a tavalyi 6-8 ezer tonnának, de elmarad a 2022-es adatoktól - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB MTI-nek küldött felméréséből.
2024. 06. 14. 01:00
Megosztás:

Kritikus szinten az EURÓ árfolyama, az MNB-nek résen kell lennie

Fokozott óvatosságra lehet szükség az MNB-től az EUR/HUF árfolyam alakulását nézve - olvashatjuk az ERSTE elemzői anyagában.
2024. 06. 14. 00:30
Megosztás:

Túllépte az 1 milliót az új mém érme, megelőzheti a BRETT-et?

Képzeld el azt, hogy ha 500 dollárt fektettél volna a BRETT-be február 27-én, amikor azt 0,0001308 dollárért bevezették a decentralizált tőzsdéken, ma már 634 938 dollárod volna. A Base Dawgz könnyedén teljesíthet ugyanilyen jól.
2024. 06. 14. 00:01
Megosztás:

Elindult a MÁV-Volán-csoport EMMA elnevezésű egységes utazástervezője

Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) elnevezésű utazástervezője.
2024. 06. 13. 23:30
Megosztás:

Éves szinten nagyot nőtt az amerikai költségvetés májusi hiánya

Az amerikai költségvetés májusi hiánya 347 milliárd dollár volt, 44 százalékkal magasabb a tavaly májusinál, amikor 240 milliárd dollárt tett ki - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
2024. 06. 13. 23:00
Megosztás:

Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.
2024. 06. 13. 22:30
Megosztás:

A Henkel Magyarország Kft. bezárja körösladányi gyárát

A Henkel Magyarország Kft. vegyipari cég bezárja a Békés vármegyei Körösladányban működő gyárát - jelentette be a társaság szerdán a honlapján.
2024. 06. 13. 22:00
Megosztás:

Kína bírálta az elektromos autóira kivetendő uniós vámtervet

A kínai kereskedelmi minisztérium, valamint a külügyminisztérium kifogásolta és élesen bírálta az Európai Uniónak a kínai elektromos autógyártókra vonatkozó büntetővám-tervezetét, egyben ellenintézkedéseket ígért.
2024. 06. 13. 21:30
Megosztás:

Élelmezési és egészségügyi program indult hajléktalanoknak

Hajléktalan emberek számára indult 8,5 milliárd forintos összeggel élelmezési és egészségügyi program, amelynek keretében országosan 88 helyszínen munkanapokon átlagosan 4200 adag ételt osztanak ki.
2024. 06. 13. 21:00
Megosztás:

Dolgozók százainak tartozik a MÁV Zrt.

Csaknem hatszáz dolgozójának tartozik szerződéses megbízásaik kifizetésével hónapok óta a MÁV Zrt., a kifizetés felgyorsítására a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) Lázár János közbenjárását kéri. A vasúttársaság reagálásában cáfolta a szakszervezet közleményében írtakat.
2024. 06. 13. 20:30
Megosztás:

Bővítik a munkaerőpiacot a TOP Plusz programban

Több mint 70 milliárd forint áll rendelkezésre a munkaerőpiac bővítésére, így például az inaktívak felkutatására a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) pluszban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2024. 06. 13. 20:00
Megosztás:

Melyik a legjobb hajbeültetési módszer?

A kopaszodás egy igen széles réteget érintő probléma, hiszen a férfiak 50%-a találkozik ezzel a jelenséggel még 50 éves kora előtt. Mivel a folyamat külső beavatkozás nélkül nem visszafordítható, egyre többen élnek olyan modern eljárásokkal, mint a hajbeültetés.
2024. 06. 13. 19:30
Megosztás:

A nemzetközi hangulat miatt esés volt a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
2024. 06. 13. 19:00
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után nagy veszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 06. 13. 18:30
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 06. 13. 18:03
Megosztás:

Megfelelő stratégiával a cápákkal szemben is van esélyed!

Az e-kereskedelem felpörgésével egyes piacokon kiéleződött a helyzet, számtalan konkurens verseng a vevők kegyeiért, és közülük előnyben vannak azok a meghatározó piaci szereplők, akik jókora összeget költenek marketingre.
2024. 06. 13. 17:30
Megosztás:

Döntött a Fed, maradnak a magas kamatok

Az amerikai jegybank nem változtatott a jelenlegi irányadó kamaton, így az továbbra is az 5,25-5%-os tartományban marad. Ez megfelelt a piaci várakozásoknak, így nem okozott meglepetést.
2024. 06. 13. 17:00
Megosztás:

Hogyan szállítsuk biztonságosan az üveget?

Törékeny dolgokat szállítani mindig kihívás – pláne akkor, ha egy nagy értékű, nagy méretű üveglapról van szó vagy akár többről. A megrendelést követően pedig sok esetben magunknak kell gondoskodni a helyes fel- és lerakodásról, ezért nem árt lépésről lépésre tisztában lenni a rögzítés és illesztés technikáival.
2024. 06. 13. 16:30
Megosztás: