Markolják a külföldiek a magyar állampapírokat - de meddig lesz ez így? És mi lesz a forint árfolyamával?

A külföldiek kezén levő állampapír állomány nagyot növekedett az év elején, majd egy újabb hullámban áprilisban is. A korábbi csúcs 2012-2015 folyamán volt látható 5.000 milliárd forint környékén, de ez idén év elején előbb 6.500 milliárd forintra ugrott, majd május elejére megközelítette a 7.500 milliárd forintot (7.434 milliárd). A kamatcsökkentési várakozások növekedésével innen indult egy lemorzsolódás, s most 7.214 milliárd forinton áll.

Markolják a külföldiek a magyar állampapírokat - de meddig lesz ez így? És mi lesz a forint árfolyamával?

Míg januárban az erőteljes beáramlás hatalmas hozamcsökkenést generált, melynek során a 9 százalék körüli hozam 7 százalék környékére esett, addig áprilisban a mozgás már kisebb volt, 8,7-ről 7,7 környékére csökkent a hozam. Most viszont nagyon más a helyzet.

Miközben mintegy 200 milliárd forint morzsolódott le a külföldiek állampapír állományából, addig a hozam csak enyhén emelkedett, majd az elmúlt hét eseményeinek (a lakosság megtakarításainak adóval való csatornázása az államapapír piacra) hatására újabb hozamcsökkenés következett. 

Kérdés, hogy a csökkenő hozamok hatására megindul e valamiféle profit realizálás vagy sem?

Ugyan egyelőre csak május 31-ig bezárólag látjuk a külföldiek állampapír állományát, de a május eleji csökkenést követően a hónap folyamán valójában stagnálást láthattunk. 

Egyrészt a 7 százalékos hozamig valószínűleg nem lesz jelentős mozgás, hiszen a januári nagybevásárlás során még 7 százalékos hozam mellett is vásárolhattak a magyar papírokból, másrészt a velünk versenyző piacokon alacsonyabbak a hozamszintek. 

Például a cseheknél 4,4, a lengyeleknél 6, a románoknál pedig 6,9! százalékon áll a 10 éves referencia hozam, miközben itthon 7,5 százalékon állunk. Ha a magyar hozamtöbbletet vizsgáljuk a német 10 éves állampapír fölött, akkor 5,2 százalékot láthatunk, ami januárban 5 százalékig csökkent. 

Ez alá valószínűleg akkor csökkenhet a magyar hozam, ha pl. megindulnak az eddig visszatartott EU-s források Magyarország felé, vagy nagyot változik a befektetői hangulat, a kockázatvállalási hajlandóság a világban. Mind a két esetben javulni fog a relatív pozíció.

Vagyis az pozíció leépítése nem lesz indokolt. 

Persze ezt felülírhatják negatív események, mint pl. a földgáz árának újbóli elszabadulása. Mindent egybe véve, ha tovább haladunk az egyensúlyi pálya felé, azaz javul a fogyasztás, az ipari termelés, csökken az infláció és marad a jó külkereskedelmi egyenleg, akkor a jegybanki kamatcsökkentések ellenére sem kell számítanunk jelentős tőke kiáramlásra. 

Persze az fontos tényező, hogy a kamat alapvetően a javuló mutatókkal páhuzamosan mutasson csökkenést. Ez pedig stabil forintot eredményezhet egészen addig, amíg a kamatcsökkentés a „kelleténél” gyorsabbá nem válik. Na, igen! S itt van a nemzeti bank egy harapófogóban. Az inflációs cél elérése miatt még jó darabig a stabil, relatíve erős forint árfolyamban érdekelt. 

Ugyanakkor a napról napra emelkedő veszteségek miatt alacsonyabb kamat és gyengébb forint lenne az üdvözítő. 

AZ ERSTE elemzői szerint az elkövetkező hónapokban inkább az előbbire fog koncentrálni, s csak második helyen lesz a növekvő veszteség kérdése. Abban viszont egyetérthetünk, hogy a gyorsan csökkenő inflációban és a minél magasabb külkereskedelmi többletben (javuló folyó fizetési mérlegben) érdekletek a jegybankárok. 

A héten ezekben a számokban kaphatunk iránymutatást megint, hiszen csütörtökön a májusi inflációval és az áprilisi külkereskedelmi mérleg adattal leszünk gazdagabbak.

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2024. 07. 18. 23:00
Megosztás:

Az EU hétmilliárd euróval támogatja közlekedési infrastruktúrák kiépítését

Az Európai Bizottság több mint hétmilliárd euró összegű uniós támogatásban részesít 134 közlekedési projektet, köztük kilenc magyar, fenntartható, biztonságos és intelligens közlekedési infrastruktúrák kiépítését célzó kezdeményezést - tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.
2024. 07. 18. 22:00
Megosztás:

A DTX Tőzsde harca a BNB és a Ripple áremelkedési potenciáljával, miközben a globális nagybefektetők az 1 millió dolláros előértékesítéshez özönlenek

A DTX tőzsde, a Binance (BNB) és a Ripple (XRP) a spekulatív kriptopiacon elért legutóbbi teljesítményükkel megragadják a mainstream figyelmet. A Ripple ára rendkívüli emelkedést mutatott, míg a BNB továbbra is tartja magát az állandó nyereségekkel. Ezen fejlemények közepette a DTX tőzsde hullámokat kelt az 1 millió dolláros, szárnyaló előértékesítésével.
2024. 07. 18. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Fed Bézs Könyve - miről árulkodik?

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévbe lépve enyhe ütemben növekedett, az ország több régiójában stagnáló vagy csökkenő aktivitás tapasztalható – derült ki az amerikai jegybank felméréséből.
2024. 07. 18. 21:00
Megosztás:

Új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 07. 18. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 19:00
Megosztás:

Fellendült a lakáshitelezés az első fél évben

A magyar lakáshitelpiacon csaknem 10 százalékkal több hitelt vettek fel az idei első fél évben, mint tavaly egész évben - közölte a Bankmonitor szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 18. 18:00
Megosztás:

Romániában nőtt a külföldi turisták száma májusban

Romániában 12,4 százalékkal nőtt az országba látogató külföldi turisták száma májusban a tavalyi év azonos időszakához képest - írta Radu Oprea gazdasági miniszter közlése alapján a Profit.ro.
2024. 07. 18. 17:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyeknek, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.
2024. 07. 18. 16:00
Megosztás:

Lassult az euróövezeti infláció júniusban

Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
2024. 07. 18. 15:00
Megosztás:

Már több mint húszezren dolgoznak a Nyári diákmunka programban

A kormány idén tizenkettedszer hirdette meg az országszerte népszerű Nyári diákmunka programját mintegy 3,8 milliárd forint keretösszegből. A kimagasló érdeklődés miatt a forráskeretet a vármegyék még közel félmilliárd forinttal megemelték, így eddig csaknem 3700 munkáltató 21 400 diák foglalkoztatását tudja megvalósítani 4,3 milliárd forintból - összegezte szerdai közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 07. 18. 13:00
Megosztás:

A Tetra Pak bejelentette, hogy Alex Henriksen lesz a kelet-európai régió ügyvezető igazgatója

A Tetra Pak, a világ egyik vezető élelmiszerfeldolgozással és csomagolással foglalkozó vállalata bejelentette, hogy augusztus 1-jei hatállyal Alex Henriksent nevezi ki a vállalat kelet-európai működéséért felelős ügyvezető igazgatójának. Henriksen Lyndsey Loyden-Edwards helyét veszi át, aki hamarosan új pozícióban folytatja a munkát.
2024. 07. 18. 12:05
Megosztás:

40 év után ismét Szilvásváradra figyel a világ

Az ország talán legnépszerűbb kirándulóhelye minden évszakban izgalmas kalandokat, a nyugalomra vágyóknak pedig teljes kikapcsolódást kínál. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően megszámlálhatatlan lovasprogram, kerékpáros túrák, lebilincselő gyerekprogramok várják a látogatókat. Szeptemberben pedig 1984 után újra a település ad otthont a Négyesfogathajtó Világbajnokságnak.
2024. 07. 18. 11:00
Megosztás:

Rendkívül kedvező áron beszerezhető a szlovák autópálya matrica

Magyarországon egy ideig nem emelkedett évről évre az autópálya matricák ára. Amióta viszont bevezették az inflációkövető áremelést, egyre mélyebben kell a magyar autósoknak a zsebükbe nyúlniuk, ha igénybe szeretnék venni hazánk gyorsforgalmi útjait.
2024. 07. 18. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, aki azt sem tartja kizártnak, hogy újra csúcsot dönthet a magyar részvényindex.
2024. 07. 18. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama reggelre

A szerda esti szint közelében jegyezték a forintot csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Bemutatták az új magyar elektromos midibuszt

Új magyar jármű született - cseh koprodukcióban. Budapesten a sajtó szélesebb nyilvánossága előtt is bemutatták a bajai gyárban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát. A jármű a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 pályázati felhívás támogatásával született meg. A 8 méter hosszú, alacsonypadlós jármű 45 utast tud kényelmesen szállítani, hatótávja pedig 300 kilométer. A busz „szívét”, a hajtást, valamint a szoftvert magyar szakemberek fejlesztették ki, a kocsiszekrény Csehországból érkezett. A midibuszból jelenleg egy darab létezik, azonban a típusengedély megszerzését követően évi 50 jármű készülhet a GANZ-SOR-ból.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a BÉT és az UniCredit Bank

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek javítása érdekében - olvasható a szervezetek közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 18. 07:00
Megosztás:

Justin Sun 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt

Justin Sun állítólag 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt. A spot Ethereum ETF-ek iránti várakozás több kisebb és nagyobb kripto befektetőt is arra ösztönzött, hogy fogadjanak egy potenciális ETH emelkedésre, amikor a kripto ETF élőben elindul.
2024. 07. 18. 06:00
Megosztás: