Más köztestületek mellett javultak a tűzoltóságok, vadászkamarák

Már az ÁSZ ellenőrzése során pozitív változások indultak el 71 köztestületnél a források szabályszerű, átlátható és elszámoltatható felhasználása terén. Hat köztestület jogszabálykövető magatartása - amely a források átlátható, elszámoltatható felhasználását biztosíthatja - ugyanakkor nem javult. 94 köztestület közül 7 kialakította a működés és gazdálkodás szabályozási kereteit. További 57 köztestület készített szabályzatokat a működés és a gazdálkodás alapvető szabályozási kereteinek kialakítása érdekében. 20 köztestület gondoskodott a gazdálkodása átláthatósága és elszámoltathatósága biztosításáról, amely hozzájárul közfeladataik magasabb színvonalú elvégzéséhez is.

Más köztestületek mellett javultak a tűzoltóságok, vadászkamarák

Mivel foglalkoznak az ellenőrzött köztestületek?

Magyarországon a köztestületeket nem a tagok hozzák létre szabad elhatározásukból, hanem a Parlament létesíti azokat a törvényi rendelkezésekkel és ugyancsak a Parlament joga azok megszüntetése is. Az ÁSZ az Önkormányzati tűzoltóságok, az Országos Magyar Vadászkamara és területi szervezetei, továbbá a szakmai, gazdasági, érdekképviseletet ellátók és egyéb köztestületek tevékenységét értékelte, amely köztestületek az OBH nyilvántartásában szerepelnek. Ezen köztestületek szerepe kiemelt jelentőségű, hiszen közfeladatot látnak el és szakmai, etikai felügyeletet gyakorolnak tagjaik felett.

Miért végezte el az ÁSZ az értékelést?

Az Állami Számvevőszék monitoring típusú ellenőrzés keretében értékelte 94 köztestületnél a források szabályszerű, átlátható és elszámoltatható felhasználásának alapvető feltételeit. A értékelés célja, hogy a nyilvánosság és a működéshez forrást biztosító tagok megfelelő tájékoztatást kapjanak a köztestületek működéséről.

A köztestületek már az ellenőrzés folyamán javíthatták a hiányosságokat

94 köztestület közül 7 köztestület kialakította a működésére és gazdálkodására vonatkozó alapvető szabályokat. Összesen 30 köztestületnek szükséges intézkedést tennie a működés és gazdálkodás alapvető szabályozási keretei kialakítása érdekében. Ezért az Állami Számvevőszék már az értékelés során megszólította az érintett köztestületeket azért, hogy már az értékelés folyamatában előmozdítsa a pozitív irányú változásokat.

A figyelemfelhívást követően 71 köztestület vezetője tett lépéseket a pozitív változások elindítására, 9 köztestület vezetője válaszolt a figyelemfelhívó levélre, azonban a feltárt hiányosságok többségének kijavítására nem éltek az Állami Számvevőszék által biztosított lehetőséggel, így elmulasztották a lehetőséget a közbizalom növelésére. 6 köztestület vezetője válaszolt a figyelemfelhívó levélre, azonban nem tett lépéseket a pozitív változások elindítására az ÁSZ felhívásara sem. További 6 köztestület vezetője egyáltalán válaszolt a figyelemfelhívó levélre, nem élt az Állami Számvevőszék által biztosított lehetőséggel. Esetükben a források szabályszerű, átlátható, elszámoltatható felhasználása alapvető feltételeit biztosító működés és gazdálkodás szabályozottsága, ezáltal a közfeladat-ellátás nem javult.


Miért fontosak az ellenőrzött dokumentumok?

A köztestületek működéséről, vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről a beszámoló ad megalapozott és valós összképet, ez biztosítja a szervezet működésének és gazdálkodásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát. A követelések leltárának jogszabályi előírások szerinti elkészítése azért nélkülözhetetlen, mert biztosítja a beszámolóban kimutatott követelésállomány alátámasztását. A tagdíjak és az állami költségvetési támogatások elkülönített nyilvántartása alapján biztosítható az eredménykimutatásban a tagdíj bevételek elkülönített kimutatása, a beszámoló megalapozottsága. A köztestületek közfeladatokat látnak el, ezért a tagjaik és a szolgáltatásaikat igénybe vevők számára is kiemelt jelentőségű, hogy a kapott közpénzeket és a tagdíjakat átlátható és elszámoltatható módon kezeljék.

14 éves mélypontra csökkent a ZEW német gazdasági hangulatindexe

Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
2022. 08. 17. 14:00
Megosztás:

Közel négyszázmillió forintból fejlesztik az onkológiai és kardiológiai ellátást Egerben

Közel négyszázmillió forintból fejlesztik az onkológiai és kardiológiai ellátást az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben - közölte az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.
2022. 08. 17. 13:00
Megosztás:

A kormány 18,5 milliárd forintot különített el a kis benzinkutak támogatására

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2022. 08. 17. 12:00
Megosztás:

Hangtechnikai eszközökre lehet licitálni a NAV-nál

Prémium kategóriás hangtechnikai eszközökre lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) következő árverésén.
2022. 08. 17. 11:00
Megosztás:

A koronavírus miatti korlátozások hatása az infokommunikációs eszközök terjedésére

A koronavírus-járvány felgyorsította az internet és a mobilkommunikációs eszközök magyarországi használatát és számos területen az uniós átlagot is beérte a magyar használat; tavaly a magyar háztartások 91 százaléka rendelkezett szélessávúinternet-hozzáféréssel, amely egy százalékponttal maradt csak el az uniós átlagtól - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) infokommunikációseszközök (IKT) használatáról készült éves jelentéséből.
2022. 08. 17. 10:00
Megosztás:

Nőtt a szlovén GDP a második negyedévben

A szlovén hazai össztermék (GDP) 8,2 százalékkal nőtt az idén a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a szlovén statisztikai hivatal kedden.
2022. 08. 17. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggelre

A kedd esti jegyzésekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerda kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2022. 08. 17. 08:00
Megosztás:

Elutasította az igazságügyi tárca a Trump-házkutatáskor tett vallomások nyilvánosságát

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.
2022. 08. 17. 07:00
Megosztás:

A potenciális munkaerő-tartalék 137 ezerrel csökkent az első negyedévben

A potenciális munkaerő-tartalékhoz az első negyedévben 299 ezer ember tartozott, számuk 137 ezerrel csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden az MTI-vel.
2022. 08. 17. 06:00
Megosztás:

A legolcsóbb díjcsomagok drágultak a mobilpiacon, de többet is nyújtanak érte

Elsősorban a legolcsóbb díjcsomagok ára nőtt a mobilszolgáltatóknál az év első felében, ugyanakkor ezek minden esetben többletszolgáltatást is tartalmaztak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb mobilpiaci vizsgálata szerint.
2022. 08. 17. 05:00
Megosztás:

Máshol is csökkentek az üzemanyagárak

Szlovéniában éjféltől csökken az üzemanyagok ára a sztrádákon kívüli töltőállomásokon - közölte a kormány kedden. Az autópálya-hálózat mentén fekvő benzinkutakon szabadáras a díjszabás.
2022. 08. 17. 04:00
Megosztás:

Elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait a cseh állam

A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait - közölte David Hlustík, az ipari és kereskedelmi minisztérium szóvivője kedden a CTK hírügynökséggel.
2022. 08. 17. 03:00
Megosztás:

Ismerni kell a hívószavakat a sikeres toborzáshoz

A munkanélküliség trendje néhány éve ellenkezőjére billent, ma már sokkal inkább munkaerőhiányról beszélhetünk, a cégek nehezen tudnak megfelelő, tehetséges, képzett munkaerőhöz jutni. A magas foglalkoztatási szintnek, illetve az álláshirdetések tömkelegének köszönhetően nem tehetik meg a munkáltatók, hogy beállnak a sorba, hiszen sikert csak úgy érhetnek el, ha kommunikációs stratégiájukkal kitűnnek a tömegből.
2022. 08. 17. 02:00
Megosztás:

Új trend a futárpiacon: egyre elterjedtebbé válik az aznapi kiszállítás terén a “kétemberes” szállítás

A kiszállítási piacon látványosan nő a nagyméretű termékek rendeléseinek száma, amelyek kézbesítése speciális logisztikai megoldást igényel. A vásárlói igényeknek megfelelően, az élelmiszerek, friss-és melegételek kiszállítása mellett tovább növeli e-kereskedelmi kézbesítési portfólióját az okoslogisztikai megoldásokat kínáló DODO. A magyarországi Hervis sportáruházakból online rendelt nagyméretű és túlsúlyos sportezközöket már aznapi kiszállítással is kérhetik a vásárlók a DODO új, két futárt igénylő logisztikai szolgáltatásának köszönhetően.
2022. 08. 17. 01:00
Megosztás:

Új vezető az Erste Bank marketing és pr területének élén

Augusztus közepétől Blaumann Debóra veszi át az Erste Bank marketing és pr területének irányítását. A szakember feladata a pénzintézet megújulásának megjelenítése, a kommunikációs eszköztár bővítése lesz.
2022. 08. 17. 00:01
Megosztás:

Folytatódik a fel nem vett 150 millió forintos Joker nyeremény története

Idén év elején, 4 hét halmozódás után egyedüliként vihette volna haza a szerencsés a Joker játék főnyereményét. A játékos azonban 90 napon belül nem jelentkezett nyereményéért. A játékok részvételi szabályzatai szerint a Szerencsejáték Zrt. az át nem vett nyereményeket különsorsolásokban meghirdetett nyeremények formájában juttathatja vissza a játékosokhoz, valamint az adott játék nyereményalapját egészítheti ki. Az aktuális, szeptember 11-ig tartó Joker akcióban közel 95 millió forint talál majd gazdára.
2022. 08. 16. 23:00
Megosztás:

Ismerd meg a sütifigurákat!

Csak a képzeleted szabhat határt annak, hogy milyen módon, illetve milyen technikákkal, alapanyagokkal díszíted fel az otthonodat. Elképesztően jó érzés, amikor egy-egy alkotás jól sikerül, de maga az alkotási folyamat is rengeteg örömet tud okozni.
2022. 08. 16. 22:00
Megosztás:

A kamatemelések dacára növekedésben maradtak a személyi kölcsönök

Bár az infláció miatti kamatemelések nyomán drágábbak lettek a személyi kölcsönök, a K&H-nál továbbra is népszerűek ezek a hitelek. A pénzintézet közel 4 százalékkal nagyobb összegben folyósított személyi hiteleket az idei év első öt hónapjában, mint egy évvel korábban. A személyi kölcsönök átlagos összege kicsivel 1,8 millió forint alatt volt májusban, ez minimális csökkenésnek felel meg az egy évvel korábbi, valamivel 1,8 millió feletti összegtől. A csökkenés elsősorban azzal magyarázható, hogy az egyre népszerűbb teljesen online személyi kölcsönöknél alacsonyabb az átlagos hitelösszeg, mint a fiókokban igényelt konstrukcióknál. A teljesen online is igényelhető személyi kölcsönök, melyeket a számítógépről, mobilról vagy tabletről indítanak és fejeznek be, egyre nagyobb teret nyernek: ma már az igénylések több mint 50 százaléka ezen a csatornán érkezik a K&H-hoz.
2022. 08. 16. 21:00
Megosztás:

Két óriás hajótársaság is elengedi az oltási követelményeket

2022. szeptember 5-től már nem lesz kötelező COVID-19 védőoltással rendelkezniük a Royal Caribbean és a Celebrity Cruises utasainak - legalábbis járataik többségén. A világ legnagyobb tengerjáró hajóit is üzemeltető cégek a lazítás ellenére továbbra is fenntartják a tesztelési követelményeiket, ám számos vendég számára nyitják meg újra az utazás lehetőségét.
2022. 08. 16. 20:00
Megosztás:

Végigsöpört a kamatemelés a hiteleken augusztusban

Két hét alatt valamennyi nagybank drágított a hitelein azt követően, hogy az MNB 10 százalék fölé vitte az alapkamatát. Most főleg a személyi kölcsönök voltak soron, amelyekből már az olcsóbbakért is többet kell fizetni a jegybanki kamatnál. A lakáshiteleknél pedig általánossá vált a 8 százalék feletti THM - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2022. 08. 16. 19:00
Megosztás: