Mást jelent a panoráma a vevőknek és az eladóknak az ingatlanpiacon - de mennyivel kerül többe?

Ingatlanvásárlásnál az elhelyezkedés, az ár és a szobaszám mellett a vevők egy része számára fontos paraméter a panoráma megléte is. Sokan azonban nem tudják, hogy pontosan mit is jelent az, hogy panorámás egy ingatlan, és hogy ez mekkora értéktöbbletet jelent az eladásnál.

Mást jelent a panoráma a vevőknek és az eladóknak az ingatlanpiacon - de mennyivel kerül többe?

Ha körülnézünk az ingatlanhirdetéseknél, akkor rengeteg olyan ajánlatottal találkozhatunk, melyek panorámás ingatlant említenek, ugyanakkor a helyszínen kiderül, hogy szó sincs panorámáról, mindössze valamiféle kilátással rendelkezik az ingatlan. Nem véletlen persze, hogy a hirdetésekben előszeretettel alkalmazzák az eladók a kifejezést, hiszen a panorámás ingatlanok keresettek, és persze jóval drágábbak. Már, ha valóban panorámáról van szó.

Ez a vonzerő még azon, kevésbé tehetős vevők esetében is érezhető, akik számára a panoráma azon paraméter, amely nem a legfontosabbak közé tartozik, így könnyen elhagyható. Nyilván az ár, a környezet, a minőség számukra jóval fontosabb, de akár még az is kritikus tényező lehet, hogy ne földszinti vagy zárószinti legyen a lakásuk, vagy hogy legyen erkélye. De még az ő esetükben is igaz, hogy könnyebb eladni egy olyan ingatlant, melyből jó a kilátás.

Ugyanakkor a valódi panorámás lakások alapvetően egy más árkategóriába tartoznak az ingatlanpiacon, mint a többi ingatlan - hangsúlyozta Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel- és észak-budai irodájának szakmai vezetője, aki szintén azt tapasztalta, hogy minden lakás eladásánál nagy előnyt jelent, ha panorámás, ugyanis, nagyon szeretik, keresik a vevők ezeket az ingatlanokat.

Azt viszont nem árt tudni, hogy valódi panoráma esetében mintegy 30 százalékkal magasabb árakra számíthatunk a szűkebb környék ingatlanaihoz képest. Ráadásul ezek a panorámás ingatlanok sok esetben nem a legolcsóbb lokációkban találhatók. A vevők egy jelentős része kifejezetten keresi a panorámás ingatlanokat, de nyilván csak azok tudják megvenni ezeket, akik “meg is tudják fizetni” a jobb elhelyezkedés és kilátás indokolta magasabb árat.

Nagy Andrea ennek kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy tapasztalatai szerint a panoráma fogalmát egészen máshogy értelmezik az emberek eladóként, mint vevőként. Sok ingatlantulajdonos gondolja ugyanis azt, hogy már az is panorámát jelent, ha kicsit kihajolva az erkélyen ellátnak a távolba, esetleg néhány fára néz az ingatlanuk valamely ablaka.

Ez azonban nem jelent panorámát, ahogy akkor sem beszélhetünk panorámáról, ha egy térre vagy akár egy parkra látunk az ablakunkból. Utóbbit nevezhetjük mondjuk parkra néző lakásnak, aminek nyilván van valamekkora értéke, de ez nem indokolja azt az ártöbbletet, amit egy panorámás ingatlantól elvárhatunk.

Ettől függetlenül ilyen ingatlanokat is gyakran panorámásként hirdetnek meg a tulajdonosaik, ráadásul magasabbra árra is számítanak emiatt. Vevői pozícióban azonban jellemzően ők is másként értelmezik a panoráma fogalmát - tette hozzá Nagy Andrea.

A lényeg, hogy a valódi - 30 százalékos ártöbbletet indokló - panorámáról csak akkor beszélhetünk, ha az ingatlanból annak fekvése révén zavartalan kilátás nyílik a környezetre. Ez lehet természeti panoráma, amikor folyót, hegyeket, dombokat, erdőket lát az ember a szobából vagy a teraszáról kitekintve, vagy lehet olyan városi panoráma, amikor egy adott város nevezetes épületeire, területeire látunk rá. Ha mindezt a nappalinkban ülve is megtehetjük, az jelenti a panorámás ingatlanok csúcsát - jegyezte meg Nagy Andrea.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy városi panoráma esetében érdemes különbséget tenni kétféle típusú kilátás között. Az egyik, amikor a lakásunkból mondjuk a Dunát és annak jelentős történelmi vagy kulturális értékkel bíró épületeit, környezetét látjuk, míg a másiknál csak a környező háztetőkre látunk rá. Utóbbi bármely belvárosi ingatlan felső szintje esetében megjelenhet. Egy ilyen kilátás is jelenthet sokak számára kellemes, hangulatos látványt, azonban az ingatlanközvetítő szerint egy ilyen panoráma által kínált értéktöbblet nem éri el a korábban említett 30 százalékot.

Mindenesetre a jelenlegi bizonytalan, háborús helyzet nem is igazán kedvez most a panorámás, drágább árkategóriába tartozó ingatlanok eladásának, ugyanis a vevők most bizonytalanok pénzügyi tekintetben. Leginkább azt lehet tapasztalni, hogy főleg a 30 millió forintnál olcsóbb lakások kelnek el gyorsan. Ezek azonban jellemzően nem a panorámás kategóriába tartoznak - tette hozzá Nagy Andrea.

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2023. 02. 08. 19:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX a kedvező európai hangulatban

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,08 pontos, 1,47 százalékos emelkedéssel, 45 883,27 ponton zárt szerdán.
2023. 02. 08. 18:30
Megosztás:

PwC Vezérigazgató Felmérés: Nem tervez létszámcsökkentést a magyar vezetők többsége

A magyarországi cégvezetők többsége a világ- és a magyar gazdaság növekedésének egyértelmű lassulására számít 2023-ban, azonban a hazai gazdaság helyzetét még törékenyebbnek érzik a globálisnál – derül ki a PwC Magyarországi Vezérigazgató Felméréséből. A gazdasági növekedésre leselkedő legnagyobb veszélynek az energiaválságot gondolják, melyet az infláció és a makrogazdasági volatilitás követ. Erre az évre 15%-os inflációs rátát és 421 forintos euróárfolyamot jósolnak. A pesszimista kilátások ellenére a hazai vezetők zöme nem tervez létszámleépítést és a javadalmazások mérséklését sem, ehelyett a működési költségek csökkentésével és az árak emelésével enyhítenék a válság hatásait.
2023. 02. 08. 18:00
Megosztás:

2 milliárd forintos bérfejlesztés a MediaMarkt-nál

A MediaMarkt a munkavállalói megtartásának érdekében 25 éves magyarországi fennállásának legnagyobb bérfejlesztésével válaszolt a koronavírus-járvány óta kialakult gazdasági helyzetre. A több lépcsőben megvalósított, összesen 2 milliárd forintos bérfejlesztés mellett a társaság általános munkáltatói márkaépítésbe, valamint külső és belső stratégiai megújulásba kezdett.
2023. 02. 08. 17:30
Megosztás:

Töretlen az arany népszerűsége

Több mint hárommilliárd forint értékben vásároltak befektetési célú aranyat 2022-ben a BÁV Zálog fiókhálózatában. Ez az érték a 2021-es forgalom háromszorosának felel meg, ami nagyrészt annak tudható be, hogy a bizonytalan gazdasági helyzetben, a magas inflációs környezetben a legbiztosabb eszközöket igyekeznek megtalálni a befektetők. Éppen ezért nemcsak az aranytömbök, hanem a használt és az új ékszerek forgalma is jelentősen, mintegy másfélszeresére nőtt egy év alatt.
2023. 02. 08. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeráremelkedés az életszínvonal-csökkenés fő okozója

A magyarok arra számítanak, hogy a következő egy évben tovább romlik az életszínvonaluk, az élelmiszer drágulása jelenti a legnagyobb problémát – többek között ez derül ki az Aegon friss, reprezentatív kutatásából, amiben a magyar embereket kérdezték anyagi helyzetükről, kilátásaikról. Miközben sokan látják elég borúsan a jövőt, a kihívásokkal teli gazdasági helyzet egyre inkább rávilágít arra, hogy mennyire fontos az anyagi tervezés, a megtakarítás és a hosszú távú öngondoskodás.
2023. 02. 08. 16:30
Megosztás:

Oktatási Hivatal: február 15-ig lehet jelentkezni az érettségire

Még egy hétig, 2023. február 15-ig lehet jelentkezni a május-júniusi érettségi vizsgákra - tudatta az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 08. 16:00
Megosztás:

Az általános iskolások környezettudatosságának növelését segítő program indul

A kormány kiemelt hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre és a szemléletformálásra, amelynek fontos pillérei a környezeti nevelési programok. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával, a Belügyminisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével új szemléletformáló programot indít általános iskolások számára - közölte az Energiaügyi Minisztérium szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 08. 15:30
Megosztás:

Tüzifa-csalót értek tetten a Nébih ellenőrei

Közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifa-csalót a Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei - közölte a hivatal az MTI-vel szerdán.
2023. 02. 08. 15:00
Megosztás:

154 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány decemberben

Tavaly decemberben az export euróban számított értéke 12, az importé 9,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 204 millió euróval javult - jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 08. 14:30
Megosztás:

Közelebb került az uniós döntéshozatalhoz a magyar logisztika

Szövetségre lépett a hat meghatározó hazai logisztikai szakmai szervezet alkotta Magyar Logisztikai Kapcsolattartó Bizottság (MLKB) és az Európai Szállítmányozási, Szállítási, Logisztikai és Vámszolgáltatási Szövetség, a CLECAT, amelyet a logisztika szócsövének is hívnak az európai uniós intézményrendszerben.
2023. 02. 08. 14:00
Megosztás:

A Danone megnyitotta legnagyobb európai kutatási központját

2023 február 6-án nyílt meg a Danone új kutatási és innovációs központja, a Daniel Carasso Center a Paris-Saclay területén.
2023. 02. 08. 13:30
Megosztás:

Tovább emelkedik a kőolaj ára a kínai optimizmusra

A WTI 77,8, a Brent 83,9 dollár volt hordónként az áprilisi lejáratra, míg az Ural európai azonnali ára 55,1 dollárt tett ki.
2023. 02. 08. 13:00
Megosztás:

Tovább bővítette ipari területét a Continental Dohányipari Csoport Sátoraljaújhelyen

A 2022 novemberében sikeresen lezárt, közel 10 milliárd forint értékű beruházását követően folytatja növekedési terveinek megvalósítását a Continental Dohányipari Csoport. A január elején aláírt szerződés értelmében a hazai dohányipar meghatározó szereplője 8000 m2 ipari területtel gazdagodott, a társaság által birtokolt, több mint 130 éves múltra visszatekintő sátoraljaújhelyi dohánygyár közvetlen szomszédságában. A megvásárolt területet a bővülő előkészítési kapacitás következtében keletkező raktárkapacitási hiányok enyhítésére kívánja felhasználni a cégcsoport.
2023. 02. 08. 12:30
Megosztás:

Mi aggasztja a világ polgárait?

Bevonult a hétköznapok szókincsébe a „fenntarthatóság” kifejezés. Egy 34 országra kiterjedő kutatás szerint az embereket aggasztó problémák között a leggyakrabban elhangzó fogalmak – így a „környezetvédelem”, a „hulladék”, az „éghajlatváltozás”, valamint a „megfizethető és tiszta energia” – mind szorosan kapcsolódnak a fenntarthatóság ügyéhez. Suba Levente, a K&H Csoport fenntarthatósági programvezetője szerint minden egyénnek és vállalatnak először önmagán kell kezdenie a változást.
2023. 02. 08. 12:00
Megosztás:

Télen melegre vágynak a magyar utazók és Ausztriába

Ausztria bizonyult a legnépszerűbb utazási célpontnak a magyarok körében 2022 utolsó hónapjában a Bank360.hu utasbiztosítási adatai alapján. A legdrágább szerződést egy két hónapos ausztráliai tengerparti nyaralásra kötötték 160 ezerért két főnek, míg a legolcsóbbakat 225 forintért egynapos osztrák utakra.
2023. 02. 08. 11:34
Megosztás:

Vajon mi ez a nagy árzuhanás a vajon? A Lidl is beszáll a nagy vaj árcsökkentésbe!

A Lidl Magyarország a mai naptól jelentős mértékben és tartósan csökkenti a kínálatában található, legnépszerűbb vajak árát. Az intézkedésnek köszönhetően az érintett termékek 21, illetve 25 százalékkal olcsóbban érhetőek el a Lidl áruházakban, ami a fogyasztók számára jelentős megtakarítást eredményezhet.
2023. 02. 08. 11:30
Megosztás:

A Fed becsült kamatcsúcsa csak egy „puha érték”

Tegnap Jerome Powellé volt a főszerep, aki a Fed egy héttel ezelőtti kamatdöntő ülése óta először szólalt meg.
2023. 02. 08. 11:00
Megosztás:

Téveszmék, és tévhitek a téligumikról, melyeket soha nem szabad megfogadnunk, ha biztonságosan szeretnénk közlekedni

Nagyon sok téveszmét, és tévhitet lehet olvasni a különböző felületeken a téli gumikkal kapcsolatban, melyek sok veszélyt tartogatnak számunkra, ezért jobb őket eloszlatni, megelőzve a veszélyes balesetek kialakulását. Ahogy ősszel elkezd lehűlni a hőmérséklet, egyből elkezdenek innen-onnan előszivárogni a téli gumiabroncsokkal kapcsolatos tévhitek, melyek főleg arról szólnak, hogy felesleges a téli gumikat használni, vagy hogy csak akkor kell felszerelni azokat, ha már fagypont alatti hőmérséklet van odakint.
2023. 02. 08. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés a főbb európai értékpapírpiacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 02. 08. 10:00
Megosztás: