Mást jelent a panoráma a vevőknek és az eladóknak az ingatlanpiacon - de mennyivel kerül többe?

Ingatlanvásárlásnál az elhelyezkedés, az ár és a szobaszám mellett a vevők egy része számára fontos paraméter a panoráma megléte is. Sokan azonban nem tudják, hogy pontosan mit is jelent az, hogy panorámás egy ingatlan, és hogy ez mekkora értéktöbbletet jelent az eladásnál.

Mást jelent a panoráma a vevőknek és az eladóknak az ingatlanpiacon - de mennyivel kerül többe?

Ha körülnézünk az ingatlanhirdetéseknél, akkor rengeteg olyan ajánlatottal találkozhatunk, melyek panorámás ingatlant említenek, ugyanakkor a helyszínen kiderül, hogy szó sincs panorámáról, mindössze valamiféle kilátással rendelkezik az ingatlan. Nem véletlen persze, hogy a hirdetésekben előszeretettel alkalmazzák az eladók a kifejezést, hiszen a panorámás ingatlanok keresettek, és persze jóval drágábbak. Már, ha valóban panorámáról van szó.

Ez a vonzerő még azon, kevésbé tehetős vevők esetében is érezhető, akik számára a panoráma azon paraméter, amely nem a legfontosabbak közé tartozik, így könnyen elhagyható. Nyilván az ár, a környezet, a minőség számukra jóval fontosabb, de akár még az is kritikus tényező lehet, hogy ne földszinti vagy zárószinti legyen a lakásuk, vagy hogy legyen erkélye. De még az ő esetükben is igaz, hogy könnyebb eladni egy olyan ingatlant, melyből jó a kilátás.

Ugyanakkor a valódi panorámás lakások alapvetően egy más árkategóriába tartoznak az ingatlanpiacon, mint a többi ingatlan - hangsúlyozta Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel- és észak-budai irodájának szakmai vezetője, aki szintén azt tapasztalta, hogy minden lakás eladásánál nagy előnyt jelent, ha panorámás, ugyanis, nagyon szeretik, keresik a vevők ezeket az ingatlanokat.

Azt viszont nem árt tudni, hogy valódi panoráma esetében mintegy 30 százalékkal magasabb árakra számíthatunk a szűkebb környék ingatlanaihoz képest. Ráadásul ezek a panorámás ingatlanok sok esetben nem a legolcsóbb lokációkban találhatók. A vevők egy jelentős része kifejezetten keresi a panorámás ingatlanokat, de nyilván csak azok tudják megvenni ezeket, akik “meg is tudják fizetni” a jobb elhelyezkedés és kilátás indokolta magasabb árat.

Nagy Andrea ennek kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy tapasztalatai szerint a panoráma fogalmát egészen máshogy értelmezik az emberek eladóként, mint vevőként. Sok ingatlantulajdonos gondolja ugyanis azt, hogy már az is panorámát jelent, ha kicsit kihajolva az erkélyen ellátnak a távolba, esetleg néhány fára néz az ingatlanuk valamely ablaka.

Ez azonban nem jelent panorámát, ahogy akkor sem beszélhetünk panorámáról, ha egy térre vagy akár egy parkra látunk az ablakunkból. Utóbbit nevezhetjük mondjuk parkra néző lakásnak, aminek nyilván van valamekkora értéke, de ez nem indokolja azt az ártöbbletet, amit egy panorámás ingatlantól elvárhatunk.

Ettől függetlenül ilyen ingatlanokat is gyakran panorámásként hirdetnek meg a tulajdonosaik, ráadásul magasabbra árra is számítanak emiatt. Vevői pozícióban azonban jellemzően ők is másként értelmezik a panoráma fogalmát - tette hozzá Nagy Andrea.

A lényeg, hogy a valódi - 30 százalékos ártöbbletet indokló - panorámáról csak akkor beszélhetünk, ha az ingatlanból annak fekvése révén zavartalan kilátás nyílik a környezetre. Ez lehet természeti panoráma, amikor folyót, hegyeket, dombokat, erdőket lát az ember a szobából vagy a teraszáról kitekintve, vagy lehet olyan városi panoráma, amikor egy adott város nevezetes épületeire, területeire látunk rá. Ha mindezt a nappalinkban ülve is megtehetjük, az jelenti a panorámás ingatlanok csúcsát - jegyezte meg Nagy Andrea.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy városi panoráma esetében érdemes különbséget tenni kétféle típusú kilátás között. Az egyik, amikor a lakásunkból mondjuk a Dunát és annak jelentős történelmi vagy kulturális értékkel bíró épületeit, környezetét látjuk, míg a másiknál csak a környező háztetőkre látunk rá. Utóbbi bármely belvárosi ingatlan felső szintje esetében megjelenhet. Egy ilyen kilátás is jelenthet sokak számára kellemes, hangulatos látványt, azonban az ingatlanközvetítő szerint egy ilyen panoráma által kínált értéktöbblet nem éri el a korábban említett 30 százalékot.

Mindenesetre a jelenlegi bizonytalan, háborús helyzet nem is igazán kedvez most a panorámás, drágább árkategóriába tartozó ingatlanok eladásának, ugyanis a vevők most bizonytalanok pénzügyi tekintetben. Leginkább azt lehet tapasztalni, hogy főleg a 30 millió forintnál olcsóbb lakások kelnek el gyorsan. Ezek azonban jellemzően nem a panorámás kategóriába tartoznak - tette hozzá Nagy Andrea.

Indul a sencseni repülőjárat

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről, ahova hetente két járat is fog közlekedni - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.
2024. 04. 24. 12:00
Megosztás:

Magyarország készíti az unió jövő évi költségvetését

Magyarország idén második alkalommal, egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió tanácsának soros elnökségét. A Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a magyar elnökség egyik fontos feladatára, a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére, emellett nagy hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és a demográfiai kihívásokra is - mondta Varga Mihály a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint, miután hivatalában fogadta Thomas Westphalt, az Európai Unió tanácsának főigazgatóját.
2024. 04. 24. 11:30
Megosztás:

Az EY részévé válik a denkstatt tanácsadó cég

A fenntarthatósági tanácsadással foglalkozó denkstatt a jövőben "EY denkstatt" márkanéven, az EY fenntarthatósági csapatának részeként segíti a vállalatokat a zöld átállással kapcsolatos kérdések kezelésében - tájékoztatta az MTI-t az EY tanácsadó kedden.
2024. 04. 24. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2024. 04. 24. 10:30
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 24. 10:00
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a BÉT-en az elemző szerint

A kedvező nemzetközi hangulat miatt pozitív tartományban nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 24. 09:30
Megosztás:

A DTX token a 2024-es év legjobb vételnek ígérkező kriptovalutájaként tűnik fel, felülmúlva a Cardano és a Sei árdinamikáját

A DTX Exchange által kibocsátott DTX token hatalmas figyelmet kelt a piacon. Az éjszaka alatt bekövetkezett fejlődése elhomályosítja az olyan jelentős altcoinokat, mint a Cardano (ADA) és a Sei (SEI), annak ellenére, hogy ezek is lenyűgöző teljesítménymutatókkal rendelkeznek.
2024. 04. 24. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 24. 08:30
Megosztás:

Anton Kharitonov bullish UNI előrejelzése: A LINK ára helyreáll, miközben a jövő DeFi óriása, a CNK kiemelkedik

A Castula Network markáns megjelenése, mint egy hatékony multi-chain és swap-protokoll, kiemelkedő figyelmet kap a kriptopiaci hírekben. A Uniswap (UNI) jövőbeli kilátásai és a Chainlink (LINK) iránti bullish optimizmus között a Castula Network (CNK) úttörőként tűnik fel a decentralizált multi-chain platformok világában. Különösen figyelemre méltó, hogy ez a DeFi érme éppen a Bitcoin várható felezési eseményének piacra gyakorolt hatásainak idején jelenik meg. A szakértők szerint a CNK a 2024-es évben figyelemmel követendő DeFi érmék közé emelkedhet.
2024. 04. 24. 08:00
Megosztás:

Növekedésére számít idén a Renault

A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak köszönhetően, hogy több új modellel jelentkezik a piacokon.
2024. 04. 24. 07:30
Megosztás:

Az új mémcoin iránt nagy az érdeklődés azután, hogy a korai vásárlóknak 290%-os áremelkedést hozott, az FTM emelkedését jósolják, miközben a THETA továbbra is bullish

A KangaMoon (KANG), egy új mémcoin, amely a korai befektetők számára 290%-os hozamot nyújtott, ezzel robbanásszerűen az érdeklődés középpontjába került és a toplisták élére tört. Ezenfelül két további kriptovaluta, a Fantom (FTM) és a Theta Network (THETA) is ígéretes emelkedési trendet mutat az utóbbi időszakban tapasztalt bikás piaci teljesítményük alapján. Elemzésünk során közelebbről is megvizsgáljuk, hogy milyen magasságokba képesek ezek a kriptovaluták emelkedni, figyelembe véve piaci mozgásukat és általános lendületüket. Majd megvilágítjuk, miért éppen ezeket az altcoinokat érdemes figyelembe venni befektetési szempontból.
2024. 04. 24. 07:00
Megosztás:

Így befolyásolják a családok életét az üzemanyagárak

A felmérések szerint a lakosság legjelentősebb kiadásait az élelmiszer és az egészségügyi ráfordítások mellett az üzemanyag-költések teszik ki. Ez azt jelenti, hogy a lakosság esetében az üzemanyagár alakulása az egyik legmeghatározóbb tényező, amely érdemben befolyásolja a családok fogyasztását - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 24. 06:30
Megosztás:

Két új irodaházzal bővült a budapesti modern irodaállomány az első negyedévben

A budapesti irodaállomány két új irodaházzal, összesen 26 440 négyzetméterrel bővült az első negyedévben, a teljes budapesti modern irodaállomány meghaladja a 4,377 millió négyzetmétert - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) kedden az MTI-vel.
2024. 04. 24. 06:00
Megosztás:

Húsz százalékos árbevétel-növekedés mellett 66,2 millió forint nyereséget ért el tavaly a ViVeTech

Az első kiberbiztonságra szakosodott tőzsdei cég a 2022-es nehéz év után tavaly fordítani tudott: működését optimalizálta, bevételei az inflációt meghaladó mértékben növekedtek, és jelentős nyereséget, ugrásszerűen javuló EBITDÁ-t ért el – derül ki a ViVeTech Nyrt. közgyűlési előterjesztéséből, melyet ma tett közzé a BÉT-en.
2024. 04. 24. 05:30
Megosztás:

Lassuló ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 04. 24. 05:00
Megosztás:

Pozitív lendület várható a kockázati tőke piacon

Az európai magántőke-szektorban a tavalyinál optimistább a hangulat – derül ki a Roland Berger „European Private Equity Outlook 2024” című tanulmányából, amelyhez 2200 kockázati tőke-szakértőt kérdeztek meg Európa-szerte. Míg 2023-ban az iparági szakértők 60%-a stagnálást jósolt, addig idén 65% a magántőke bevonásával megvalósuló M&A tranzakciók nagyobb volumenére számít. Ez a várakozás elsősorban a finanszírozási feltételek várható enyhülésének és a nagyobb befektetési lehetőségek érzékelésének köszönhető. 2024-ben a legvonzóbb célágazatok a technológia, a szoftverek és digitális megoldások, valamint a gyógyszeripar és az egészségügy.
2024. 04. 24. 04:30
Megosztás:

Munkásszállón élni: tények, amelyeket a mai dolgozói szállásról tudni érdemes

A munkaerő-szállásoltatás nem újkeletű dolog. Évtizedekre nyúlik vissza, Magyarországon a szocializmus korában terjedtek el a munkásszállók. A munkaerőtartalék az országban jelenleg is nagymértékben eltér régiónként, így a munkavállalók mobilizálására napjainkban is kiemelten szükség van. Sőt, külföldi munkaerő is érkezik hazánkba és a más országokból érkező munkavállalókat is el kell szállásolni. Rengeteg tévhit kering a köztudatban a munkásszállók kapcsán, köszönhetően a szocializmusban tapasztaltaknak és a munkásszállóként használt épületállomány elavultságának. Ma azonban egészen mást jelent már egy dolgozói szállás. A vállalatok és a munkaerő-kölcsönző cégek is elkötelezettek a minőségi szállásoltatás mellett, hiszen csak így lehet a munkaerőt bevonzani és megtartani – hangsúlyozza Kiss Éva, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 04. 24. 04:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a koszovói szerbek vízummentességét

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta, hogy azok, akik a koszovói szerb Koordinációs Igazgatóság által kiállított útlevéllel rendelkeznek, vízummentesen utazhassanak be az Európai Unióba.
2024. 04. 24. 03:30
Megosztás:

7,75%-ra csökkent a magyar alapkamat

A Monetáris Tanács mai ülésén várakozásunknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Emellett 50 bázisponttal 6,75%-ra hozta le az O/N betéti kamatot, valamint 8,75%-ra mérsékelte az O/N fedezett hitel kamatát.
2024. 04. 24. 03:00
Megosztás:

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
2024. 04. 24. 02:30
Megosztás: