Megduplázta nyereségét az MKB Csoport az első negyedévben

Az MKB-csoport az idén január-márciusban 29,0 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el, ami több mint kétszerese az előző negyedévinek, a tavaly első negyedévitől ugyanakkor 600 millió forinttal elmarad - közölte a Magyar Bankholding (MBH) csoport tagja csütörtökön, a Budapesti Értéktőzsde honlapjára felkerült gyorsjelentésében.

Megduplázta nyereségét az MKB Csoport az első negyedévben

A jelentés szerint a kimagasló teljesítményhez a kamatbevételek növekedése jelentősen hozzájárult. A mérlegfőösszeg az előző év azonos negyedévhez mérten 26,7 százalékkal 3797 milliárd forintra nőtt idén az első negyedévben, elsődlegesen a Magyar Bankholding átmeneti - tőkeemelés érdekében elhelyezett - betétállományának és az ezzel kapcsolatos likviditás kezelésnek köszönhetően. A betétállomány a negyedév végére 2217 milliárd forintot ért el, az előző negyedévit 1,3 milliárd forinttal, az előző év azonos időszakit 400,9 milliárd forinttal haladta meg. A növekedésben szerepet játszott a bank átalakulása is, mivel az MKB új stratégiája szerint hatékonyabban működik, és sikeresen zárta a Budapest Bank és az MKB fúzióját is - írták.

Martzy Antal, a csoport pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese telefonkonferencián kiemelte: a hatékonysági mutatók szintén jelentősen javultak a korábbi időszakokhoz képest. Elérték a 45,5 százalékos korrigált tőkearányos megtérülési mutatót (+22,5 százalékpont) és a 30,0 százalékos költség-bevételi arányt (-18,2 százalékpont), jelentős javulást mutatva mind az előző negyedévhez, mind a 2021-es éves szintekhez képest. A nettó kamatmarzs elérte a 2,83 százalékos szintet, a negyedéves bázison 0,8 százalékpontos, éves alapon 1,2 százalékpontos növekmények az emelkedő hozam környezetet tükrözik - sorolta. A negyedéves korrigált bruttó működési eredmény elérte a 42,3 milliárd forintot, amely 800 millió forinttal alacsonyabb a 2021 első negyedévi eredménynél, azonban már nem az átértékelési eredmény, hanem az üzleti eredmény vezérelte. A működési költségek 20,3 százalékkal nőttek éves szinten elsősorban az infláció, az emelkedő energiaárak, és az ingadozó devizaárfolyamok miatt - mondta.

Kitért arra: a bruttó hitelállomány éves alapon 13,3 százalékkal 1288 milliárd forintra nőtt. Tovább erősítették a pozíciót a vállalati szegmensben, ahol a Magyar Bankholding piacvezető. A vállalati üzletág hitelállománya 20,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a vállalati betétállomány pedig 23,3 százalékot emelkedett. A nem-pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek volumene 624,5 milliárd forint volt a negyedév végén, éves szinten 138,1 milliárddal nőtt, elsősorban a forgóeszköz és beruházási hitelek növekedése miatt. A bank az első negyedévben is aktívan részt vett az állami gazdaságélénkítő hitelprogramokban: a Széchenyi Programban például 5 százalékos piaci részesedést ért el.

Közölte, hogy az orosz-ukrán konfliktus ellenére az MBH csoport és a tagbankok likviditási és tőkeerőssége stabil maradt és megfelelően kezelt, se a lakossági, se a vállalati ügyfeleknél nem merültek fel jelentős nehézségek. A nem teljesítő hitelek állománya (NPL) kissé, 35,5-ről 35,9 milliárd forintra nőtt az első negyedévben mivel a moratóriumból kilépett ügyfelek egy része nem teljesítőbe fordult, a lakossági NPL-ráta 0,2 százalékponttal 5,2 százalékra nőtt, a vállalati, és lízing szegmensekben az NPL arány 0,1 százalékponttal, illetve 0,2 százalékponttal 2,2 százalékra, illetve 2,3 százalékra csökkent.

Az MKB Bank lakossági betétállománya éves szinten 95,4 milliárd forinttal 456,3 milliárd forintra nőtt, elsősorban a háztartásoknak járó szja-visszatérítésnek köszönhetően. Ezzel a lakossági betétek piaci részesedése 3,44 százalékra nőtt. A lakossági ügyfelek száma 377,9 ezerre nőtt, elsősorban a SZÉP-kártyás ügyfelek számának növekedése miatt.

Lízing területen a csoport leányvállalata, az Euroleasing 3,2 százalékkal közel 204 milliárd forintra növelte állományát, sikeresen kezelte a globális chiphiányból és az ellátási láncok akadozásából fakadó kihívásokat. Kérdésre közölte: az extraprofitra bejelentett adó bevezetését megértik, a "gazdaság általános helyzete igényli a hozzájárulást". Ennek mértékére, összegére azonban nem tudott választ adni, és azt mondta, hogy a kormány partnereként részt vesznek a jövőben elinduló gazdaságélénkítő programokban.

A bank 2022. március 31-én egyesült a Budapest Bankkal. A 100 százalékban magyar tulajdonú, egyesült MKB Banknak 66 városban 143 bankfiókja működik, és az ügyfelek a Takarékbank hálózatát is beleértve közel 1100 ATM-ből vehetnek fel készpénzt saját banki díjért. A fúzió következő mérföldköve a Takarékbankkal való jogi egyesülés lesz 2023 májusában.

Ügyvédi munkadíj - Ki fizeti a pernyertes ügyvédjét?

Aki még soha nem pereskedett, az talán magától értetődőnek veszi, hogy a pernyertes fél perköltségeit a pervesztes fizeti. Egy per lezárása után a pernyertes mégis könnyen azzal szembesülhet, hogy a győzelme bizony pürrhoszi volt, és komoly költségei maradnak térítés nélkül. Milyen hatásai vannak a jelenségnek az üzleti életre, és hogyan kezeljük ennek kockázatait? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője osztja meg tapasztalatait.
2022. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Érkeznek a bérköltség-támogatások a falusi kisboltok számára

Érkeznek a bérköltség-támogatások a falusi kisboltok számára - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Facebook-oldalán.
2022. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Váratlanul nagyot csökkent októberben a német kiskereskedelmi forgalom

Októberben a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent, az előző havihoz képest az idei legnagyobb esést szenvedte el a kiskereskedelmi forgalom Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.
2022. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Duplájára nőtt az idén nyáron a légi utasforgalom Németországban

Az idén nyáron duplájára nőtt a légi utasforgalom Németországban az előző évihez képest, de még mindig elmarad a pandémia előtti szinttől a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.
2022. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással több mint 305 millió forintos beruházással fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Hidrogén meghajtású zéró-emissziós hajtóművet és kiszolgáló létesítményeket fejleszt az Airbus

Hidrogén meghajtású, üzemanyagcellás hajtómű fejlesztését jelentette be az Airbus a szerdán zajló Airbus Summit rendezvényen. Az első földi és légi hajtóműteszteket az évtized közepén hajtják végre az első legyártott Airbus A380-as óriásgép segítségével, amelyet most alakítanak át ZEROe demonstrátorrá, hogy képes legyen folyékony hidrogén szállítására és az új hajtómű fogadására.
2022. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Az energiaintenzív vasúti árufuvarozás továbbra is kimarad a mentőcsomagokból - azonnali lépéseket sürgetnek a vállalkozó vasúti társaságok

A szeptember végén bejelentett kormányzati segítség eddig még nem érkezett meg a vasúti árufuvarozási szektor terheinek könnyítése érdekében, emiatt fokozódik a bizonytalanság és aggodalom a vállalkozó vasúti társaságoknál, akik 2022-ben 24 milliárd forint többletköltséget kell elszenvedjenek a drasztikusan megnövekedett energiaárak miatt. Minden energiaintenzív támogatási programból eddig kimaradt a vasút, pedig lenne lehetőség a vállalkozó vasúti társaságok megsegítésére. A vállalkozó vasúti társaságokat is képviselő HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület a lehető leghamarabb párbeszédet kíván kezdeményezni a közlekedésért felelős tárca új vezetőjével Lázár János miniszter úrral a megnyugtató megoldások megtalálása érdekében.
2022. 12. 01. 12:30
Megosztás:

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.
2022. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Az ESG kötelező, krízisálló és értéket teremt– derült ki a CBRE ESG konferenciáján

Az ESG-vel kapcsolatos kérdéseknek szentelte a CBRE legutóbbi szakmai konferenciáját. Ahogy a témaindító előadásokon is elhangzott, az üzleti életben a fenntarthatóság túlmutat az önkéntes kezdeményezéseken, és már nem megkerülhető. A tágabban vett gazdaság és a kereskedelmi-ingatlanpiac szereplői egy olyan mérhető és átlátható rendszer kialakításának küszöbén állnak, melyet egységesen kell követnie a vállalatoknak.
2022. 12. 01. 11:00
Megosztás:

A többség továbbra sem a karácsonyfán fog spórolni

A kereskedők és szakmai szövetségek által előrejelzett idei 10-15 százalékos áremelkedés ellenére a vevők továbbra sem a fenyőfán terveznek spórolni. 41 százalék azok aránya, akik 10 ezer forintnál is magasabb összegből tervezik beszerezni a karácsonyfát, a vásárlók 60 százaléka pedig a legdrágább fenyőfaj, a nordmann fenyő iránt érdeklődik - derül ki Agroinform.hu múlt heti felméréséből.
2022. 12. 01. 10:30
Megosztás:

Erős kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon, folytatva az előző napi erősödést.
2022. 12. 01. 10:06
Megosztás:

Mérsékeltebb növekedést mutat a novemberi BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 54,7 az októberi 56,4 után, vagyis azt jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest kevésbé élénk bővülésről számoltak be - közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2022. 12. 01. 09:30
Megosztás:

Az elmúlt évek történései felnyitották a magyarok szemét

Változóban van a magyarok megtakarításhoz való viszonya egy friss felmérés szerint. Ez alapján majdnem kétharmaduk szerint a nehéz gazdasági helyzetben is lényeges, hogy megtakarítsanak. Emellett tavalyhoz képest nőtt az előre tervezők aránya és megtakarítással is egyre többen rendelkeznek. A közép- és hosszabb távú megtakarítási célok elérésében segíthet a Tartós Befektetési Értékszámla nyitása vagy meghosszabbítása, amivel adómentesség vagy kedvezményes adózás is elérhető.
2022. 12. 01. 08:30
Megosztás:

Újraindul a nulla százalékos kkv forgóeszköz hitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamatozású forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára a kormány törekvéseivel összhangban - közölte a pénzintézet szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 07:30
Megosztás:

Vizsgálja az adóhatóság a részvényjuttatások adózását

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési eljárás során egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálta a részvényjuttatások adózását, és a cégnél dolgozó több magánszemélynél tárt fel hiányosságokat, akik később önrevízióval korrigálták adóbevallásukat - tájékoztatta az adóhatóság az MTI-t szerdán.
2022. 12. 01. 07:00
Megosztás:

Lezárult a Mol lengyelországi töltőállomás vásárlása

A Mol sikeresen lezárta a PKN Orlennel és a Grupa Lotos-szal kötött megállapodást, ezzel több mint 410 lengyelországi töltőállomást vásárolt a 2022. január 12-én tett bejelentéseknek megfelelően - közölte a Mol szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2022. 12. 01. 06:30
Megosztás:

Füstpróbák lesznek az M3-as metró középső szakaszán

Az utolsó füstpróbák lesznek szombat-vasárnap 8-19 óra, illetve jövő csütörtökön 23 óra és pénteken 3 óra között az M3-as metró átadásra váró szakaszán a Deák téri és a Felszabadulás téri állomásokon - tudatta a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. illetékes igazgatósága közleményben szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 06:00
Megosztás:

Fidelitas: Karácsony még mindig nem számolt el az Amerikából kapott százmilliókkal

Karácsony Gergely főpolgármester még mindig nem számolt el a kampányra Amerikából kapott százmilliókkal - hívta fel a figyelmet a Fidelitas szerdán közzétett Facebook-videójában.
2022. 12. 01. 05:30
Megosztás:

Tizennégy helyszínen lesz decemberben vasutas véradónap

Tizenhatodik alkalommal szervezi meg az országos vasutas véradónapot a MÁV a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesülettel (VOKE), a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal decemberben - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 05:00
Megosztás:

Magyarország 50 legnépesebb települése - melyik városban hányan laknak 2022-ben?

Melyek Magyarország legnagyobb városai? Mely városokban laknak a legtöbben 2022-ben Magyarországon és vajon melyik lesz a legnépesebb város 2023-ra? A KSH adatai segítségével most megnézhetjük Magyarország TOP50 legnépesebb városának listáját.
2022. 12. 01. 04:01
Megosztás: