Megduplázta nyereségét az MKB Csoport az első negyedévben

Az MKB-csoport az idén január-márciusban 29,0 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el, ami több mint kétszerese az előző negyedévinek, a tavaly első negyedévitől ugyanakkor 600 millió forinttal elmarad - közölte a Magyar Bankholding (MBH) csoport tagja csütörtökön, a Budapesti Értéktőzsde honlapjára felkerült gyorsjelentésében.

Megduplázta nyereségét az MKB Csoport az első negyedévben

A jelentés szerint a kimagasló teljesítményhez a kamatbevételek növekedése jelentősen hozzájárult. A mérlegfőösszeg az előző év azonos negyedévhez mérten 26,7 százalékkal 3797 milliárd forintra nőtt idén az első negyedévben, elsődlegesen a Magyar Bankholding átmeneti - tőkeemelés érdekében elhelyezett - betétállományának és az ezzel kapcsolatos likviditás kezelésnek köszönhetően. A betétállomány a negyedév végére 2217 milliárd forintot ért el, az előző negyedévit 1,3 milliárd forinttal, az előző év azonos időszakit 400,9 milliárd forinttal haladta meg. A növekedésben szerepet játszott a bank átalakulása is, mivel az MKB új stratégiája szerint hatékonyabban működik, és sikeresen zárta a Budapest Bank és az MKB fúzióját is - írták.

Martzy Antal, a csoport pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese telefonkonferencián kiemelte: a hatékonysági mutatók szintén jelentősen javultak a korábbi időszakokhoz képest. Elérték a 45,5 százalékos korrigált tőkearányos megtérülési mutatót (+22,5 százalékpont) és a 30,0 százalékos költség-bevételi arányt (-18,2 százalékpont), jelentős javulást mutatva mind az előző negyedévhez, mind a 2021-es éves szintekhez képest. A nettó kamatmarzs elérte a 2,83 százalékos szintet, a negyedéves bázison 0,8 százalékpontos, éves alapon 1,2 százalékpontos növekmények az emelkedő hozam környezetet tükrözik - sorolta. A negyedéves korrigált bruttó működési eredmény elérte a 42,3 milliárd forintot, amely 800 millió forinttal alacsonyabb a 2021 első negyedévi eredménynél, azonban már nem az átértékelési eredmény, hanem az üzleti eredmény vezérelte. A működési költségek 20,3 százalékkal nőttek éves szinten elsősorban az infláció, az emelkedő energiaárak, és az ingadozó devizaárfolyamok miatt - mondta.

Kitért arra: a bruttó hitelállomány éves alapon 13,3 százalékkal 1288 milliárd forintra nőtt. Tovább erősítették a pozíciót a vállalati szegmensben, ahol a Magyar Bankholding piacvezető. A vállalati üzletág hitelállománya 20,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a vállalati betétállomány pedig 23,3 százalékot emelkedett. A nem-pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek volumene 624,5 milliárd forint volt a negyedév végén, éves szinten 138,1 milliárddal nőtt, elsősorban a forgóeszköz és beruházási hitelek növekedése miatt. A bank az első negyedévben is aktívan részt vett az állami gazdaságélénkítő hitelprogramokban: a Széchenyi Programban például 5 százalékos piaci részesedést ért el.

Közölte, hogy az orosz-ukrán konfliktus ellenére az MBH csoport és a tagbankok likviditási és tőkeerőssége stabil maradt és megfelelően kezelt, se a lakossági, se a vállalati ügyfeleknél nem merültek fel jelentős nehézségek. A nem teljesítő hitelek állománya (NPL) kissé, 35,5-ről 35,9 milliárd forintra nőtt az első negyedévben mivel a moratóriumból kilépett ügyfelek egy része nem teljesítőbe fordult, a lakossági NPL-ráta 0,2 százalékponttal 5,2 százalékra nőtt, a vállalati, és lízing szegmensekben az NPL arány 0,1 százalékponttal, illetve 0,2 százalékponttal 2,2 százalékra, illetve 2,3 százalékra csökkent.

Az MKB Bank lakossági betétállománya éves szinten 95,4 milliárd forinttal 456,3 milliárd forintra nőtt, elsősorban a háztartásoknak járó szja-visszatérítésnek köszönhetően. Ezzel a lakossági betétek piaci részesedése 3,44 százalékra nőtt. A lakossági ügyfelek száma 377,9 ezerre nőtt, elsősorban a SZÉP-kártyás ügyfelek számának növekedése miatt.

Lízing területen a csoport leányvállalata, az Euroleasing 3,2 százalékkal közel 204 milliárd forintra növelte állományát, sikeresen kezelte a globális chiphiányból és az ellátási láncok akadozásából fakadó kihívásokat. Kérdésre közölte: az extraprofitra bejelentett adó bevezetését megértik, a "gazdaság általános helyzete igényli a hozzájárulást". Ennek mértékére, összegére azonban nem tudott választ adni, és azt mondta, hogy a kormány partnereként részt vesznek a jövőben elinduló gazdaságélénkítő programokban.

A bank 2022. március 31-én egyesült a Budapest Bankkal. A 100 százalékban magyar tulajdonú, egyesült MKB Banknak 66 városban 143 bankfiókja működik, és az ügyfelek a Takarékbank hálózatát is beleértve közel 1100 ATM-ből vehetnek fel készpénzt saját banki díjért. A fúzió következő mérföldköve a Takarékbankkal való jogi egyesülés lesz 2023 májusában.

Két új irodaházzal bővült a budapesti modern irodaállomány az első negyedévben

A budapesti irodaállomány két új irodaházzal, összesen 26 440 négyzetméterrel bővült az első negyedévben, a teljes budapesti modern irodaállomány meghaladja a 4,377 millió négyzetmétert - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) kedden az MTI-vel.
2024. 04. 24. 06:00
Megosztás:

Húsz százalékos árbevétel-növekedés mellett 66,2 millió forint nyereséget ért el tavaly a ViVeTech

Az első kiberbiztonságra szakosodott tőzsdei cég a 2022-es nehéz év után tavaly fordítani tudott: működését optimalizálta, bevételei az inflációt meghaladó mértékben növekedtek, és jelentős nyereséget, ugrásszerűen javuló EBITDÁ-t ért el – derül ki a ViVeTech Nyrt. közgyűlési előterjesztéséből, melyet ma tett közzé a BÉT-en.
2024. 04. 24. 05:30
Megosztás:

Lassuló ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 04. 24. 05:00
Megosztás:

Pozitív lendület várható a kockázati tőke piacon

Az európai magántőke-szektorban a tavalyinál optimistább a hangulat – derül ki a Roland Berger „European Private Equity Outlook 2024” című tanulmányából, amelyhez 2200 kockázati tőke-szakértőt kérdeztek meg Európa-szerte. Míg 2023-ban az iparági szakértők 60%-a stagnálást jósolt, addig idén 65% a magántőke bevonásával megvalósuló M&A tranzakciók nagyobb volumenére számít. Ez a várakozás elsősorban a finanszírozási feltételek várható enyhülésének és a nagyobb befektetési lehetőségek érzékelésének köszönhető. 2024-ben a legvonzóbb célágazatok a technológia, a szoftverek és digitális megoldások, valamint a gyógyszeripar és az egészségügy.
2024. 04. 24. 04:30
Megosztás:

Munkásszállón élni: tények, amelyeket a mai dolgozói szállásról tudni érdemes

A munkaerő-szállásoltatás nem újkeletű dolog. Évtizedekre nyúlik vissza, Magyarországon a szocializmus korában terjedtek el a munkásszállók. A munkaerőtartalék az országban jelenleg is nagymértékben eltér régiónként, így a munkavállalók mobilizálására napjainkban is kiemelten szükség van. Sőt, külföldi munkaerő is érkezik hazánkba és a más országokból érkező munkavállalókat is el kell szállásolni. Rengeteg tévhit kering a köztudatban a munkásszállók kapcsán, köszönhetően a szocializmusban tapasztaltaknak és a munkásszállóként használt épületállomány elavultságának. Ma azonban egészen mást jelent már egy dolgozói szállás. A vállalatok és a munkaerő-kölcsönző cégek is elkötelezettek a minőségi szállásoltatás mellett, hiszen csak így lehet a munkaerőt bevonzani és megtartani – hangsúlyozza Kiss Éva, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 04. 24. 04:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a koszovói szerbek vízummentességét

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta, hogy azok, akik a koszovói szerb Koordinációs Igazgatóság által kiállított útlevéllel rendelkeznek, vízummentesen utazhassanak be az Európai Unióba.
2024. 04. 24. 03:30
Megosztás:

7,75%-ra csökkent a magyar alapkamat

A Monetáris Tanács mai ülésén várakozásunknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Emellett 50 bázisponttal 6,75%-ra hozta le az O/N betéti kamatot, valamint 8,75%-ra mérsékelte az O/N fedezett hitel kamatát.
2024. 04. 24. 03:00
Megosztás:

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
2024. 04. 24. 02:30
Megosztás:

Fél százalékos kamatvágás az MNB-től

Tovább lassított az MNB a kamatvágási ütemen. A várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos kamatvágást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az alapkamat 7,75 százalékra, az overnight betéti kamat 6,75 százalékra, míg az overnight fedezett hitel kamata 8,75 százalékra csökkent.
2024. 04. 24. 02:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Egy felmérés alapján romlottak a nyugdíjra vonatkozó várakozások a 30-59 éves korosztály körében, mivel az emberek többsége 69 éves korra teszi a nyugdíjba vonulás várható időpontját, és a 70 éves korhatárt tartják valószínűnek a jövőbeni nyugdíjkorhatárként. Milyen valóságtartalma van ennek a prognózisnak?
2024. 04. 24. 01:00
Megosztás:

Toncoin árfolyam-előrejelzés – Ugranak a kereskedők a világelső AR/VR érme előértékesítésére

A Toncoin árfolyama az elmúlt 24 órában több mint 12 százalékot ugrott felfelé, és hétfőn reggel 6,80 dolláron kereskedtek vele. A befektetők látványosan megrohanták az altcoin vásárlási felületét.
2024. 04. 24. 00:01
Megosztás:

Erős első negyedévet zár a PepsiCo

A piac mai nyitása előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a PepsiCo.
2024. 04. 23. 23:30
Megosztás:

Újabb légijárat lesz nyártól hazánk és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 23:00
Megosztás:

Új bölcsőde épül Makón

Új, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsődét épít uniós támogatással a görögkatolikus egyház Makón.
2024. 04. 23. 22:30
Megosztás:

A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét

A Bosch átadta kolozsvári mérnöki központjának második irodaépületét, amely 21 millió euró beruházással, két év alatt készült el - írja az economedia.ro.
2024. 04. 23. 22:00
Megosztás:

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás:

Új módszert tesztel az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat kedden.
2024. 04. 23. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 23. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 19:30
Megosztás: