Megkerülhetetlen a nemzetközi bíróságok szerepe és elfogulatlanságuk kérdésköre

A nemzetközi bíróságok egyre többször döntenek olyan vitás társadalmi vagy politikai kérdésekben, amelyek alapvetően a nemzetállamok hatáskörébe tartoznak. Többek között ezen jelenség megvitatása is szóba került a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi bíróságok szerepéről szóló konferenciáján.

Megkerülhetetlen a nemzetközi bíróságok szerepe és elfogulatlanságuk kérdésköre

A kétnapos konferenciára öt országból 11 vendég érkezett, hogy megosszák gondolataikat az érdeklődőkkel. Az előadások és panelbeszélgetések célja az volt, hogy a nemzetközi bíráskodás legitimitása és hatékonysága közérthetőbbé váljon, közös platformot biztosítva a téma kellő mélységű megvitatására.

A nemzetközi bíróságok és más nemzetközi ítélkező testületek második világháború utáni térnyerése jelentős hatást gyakorolt a nemzetállami szintű politikára is. Míg sokan azzal érvelnek, hogy ez a folyamat megerősíti a jogállamiság elvét és az emberi jogok fokozottabb védelmét eredményezi, addig mások szerint mindez rossz hatással van a demokráciára. A konferencia nagyon is aktuális kérdéseket feszegetett, hiszen az elmúlt években számos ügyben a magyar állam számára kedvezőtlen ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága.

A rendezvényt Lánczi Péter, az MCC általános főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a több, mint 7000 diákot számláló Mathias Corvinus Collegium mára már a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézménye, amely hozzájárul Magyarország nemzetközi szakmai diszkurzusokban betöltött meghatározó szerepéhez, melyre kiváló példa a mostani esemény is.

A konferencia első nyitóbeszédét Lord Sumption, az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának volt bírója tartotta, aki egy átfogó történelmi áttekintés keretein belül helyezte kontextusba a nemzetközi bíróságok kérdéskörét. Lord Sumption kiemelte, hogy a nemzetállamoknak érdeke, hogy együttműködjenek a különböző nemzetközi ítélkező testületekkel, hiszen ezek nélkül például a gazdasági megállapodások nem működnének. Azonban a nemzetközi bíróságok sokszor a nemzetállamokat megkerülve döntenek – vélekedett az egykori legfelsőbb bíró.

Lord Sumption nyitóbeszédét követően Gaëtan Cliquennois, a Nantes-i Egyetem állandó tudományos munkatársa; Cristina Parau, az Oxfordi Egyetem Politika és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének társult tagja, valamint Conor Casey, a Surrey Law School közjogi adjunktusa tartott érdekfeszítő előadást. A rendezvény első napját John Larkin, volt észak-ír főügyész előadása zárta, aki az Emberi Jogok Európai Bíróságának reformjáról beszélt.

A konferencia másnapja Nigel Biggar, az Oxfordi Egyetem professzor emeritusának nyitó előadásával kezdődött, aki a bírói progresszívizmusról beszélt. A nemzetközi bíróságok elfogultsága teljes mértékben tetten érthető – vélekedett az oxfordi professzor, megemlítve az Egyesült Királyság szerepét Irak 2003-as megszállásában.

Gonzalo Candia, a Chilei Katolikus Egyetemen jogászprofesszora, Paczolay Péter, az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírája és Carlos Bernal, a Daytoni Egyetem jogászprofesszora, az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság biztosa a regionális emberi jogi bíróságok szerepéről beszéltek előadásaikban,  Jeremy Rabkin, a Geroge Mason Egyetem jogászprofesszora és Sándor Lénárd, a Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Jogi Központjának vezetője pedig a választottbíráskodás és a nemzetközi jogszászok szerepéről értekeztek.  

Ötven Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.
2023. 09. 26. 21:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.
2023. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás:

E-sportfogadás: Az online szerencsejáték fogadások világában való eligazodás

Az e-sportok népszerűségének figyelemre méltó megugrása nemcsak a játékipart alakította át, hanem az online fogadások számára is kiterjedt terepet teremtett.
2023. 09. 26. 11:32
Megosztás:

Csökkent a vállalati vagyonbiztosítások száma

Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
2023. 09. 26. 11:30
Megosztás: