Megkerülheti szervezetünk immunvédelmi rendszerét a két új drámaian terjedő koronavírus mutáció

Miközben rohamosan nő az USA-ban a BQ.1. és a BQ.1.1 vírusvariánsok aránya, hazai szakértők új, a magyar viszonyok között felmerülő, jelentős kockázatokra is figyelmeztetnek.

Megkerülheti szervezetünk immunvédelmi rendszerét a két új drámaian terjedő koronavírus mutáció

A rendkívüli intézkedések megszűntetése, a ritkább és nyugodtabb hangvételű kormányzati kommunikáció, az alacsony szinten stagnáló új fertőzött szám miatt a lakosság egyre inkább úgy vélheti, hogy lassan vége a járványügyi veszélyhelyzetnek. A látszólagos nyugodtság mögött azonban több aggasztó csapda is rejtőzik.

Az USA-ban a legfrissebb heti CDC adatok alapján már 11% felett található az új omikron variánsok, az eddig meglepően kevés figyelmet kapó BQ.1. és a BQ.1.1. részesedése az új fertőzésekben, idézi fel Karvalics Attila, az A-Lab Csoport ügyvezetője a jelentést. Szerinte a látszólagos nyugalom és ezen vírusvariánsok terjedése mellett a hasonló tüneteket produkáló vírusok (Influenza A/B, SARS-CoV-2, RSV, azaz Respyratory Syncytial Virus) könnyű összetéveszthetősége lesz a legnagyobb gond hamarosan. A COVID-19 tünetei ugyanis sokat változtak az elmúlt hónapokban, és manapság többségük már megegyezik az influenza és jelentős részben az RSV vírusfertőzés tüneteivel is.

„Ha nincs korrekt diagnózisunk és nem tudjuk, mivel fertőződtünk meg, akkor nagy az esélye egy későn indított terápiának vagy egy félrekezelésnek, és járványügyi szempontból, valamint egyes hosszú távú szövődmények kezelhetőségének szempontjából sem járunk el helyesen ̶ véli Dr. Várnai Péter a cég orvos-szakértője.

Noha a SARS-CoV-2 vírus omikron variánsát a fertőzés lefutása szempontjából kevésbé tartják veszélyesnek, mint a korábbi mutációkat, terjedési sebessége azonban kezdettől fogva gyorsabbnak bizonyult, és hajlamosabb volt kijátszani az immunrendszer védekezési mechanizmusát. Ezzel milliókat döntött le a lábáról, és küldött kényszerszabadságra. A WHO dél-afrikai adatok alapján történő becslése szerint az omikron mutáció esetében a súlyos tüneteket mutató fertőzöttek intenzív osztályra kerülésének aránya a fele, míg a betegek halálozási aránya 21%-a a Delta mutációhoz képest. A súlyos és halálos esetek veszélye tehát valamivel alacsonyabb, de egyáltalán nem szűnt meg. Ehhez kapcsolódik a hasonló tünetek miatti félrediagnosztizálás lehetősége, amely a 2022-2023-as szezon nagy veszélye lehet hazánkban is.  A B.Q.1 és a B.Q.1.1 mellett a korábbi BA.2.75-ből kialakuló BA.2.75.2 alvariáns is 2,7%-os részesedéssel bír az összes variáns arányában az USA-ban, de a legnagyobb növekedést messze az előbbi két vírustörzs mutatja fel. Szeptember közepén még 1%-ot sem értek el, míg most 11% felett járnak. Feltehetően a már Németországban és az Egyesült Királyságban is jelentős vírustörzsek Magyarországon is jelentős szerepet játszhatnak egy következő járványhullám kialakulásában.

Amerikai szakértők szerint az új vírustörzsek a Spike proteinben végbemenő egyedi mutációk nagy száma miatt nagy eséllyel megkerülhetik a fertőzéssel vagy oltással szerzett immunvédelem rendszerét, és így egyes kezelések kevésbé lesznek hatásosak a veszélyeztetettebb csoportok számára. Dr. Anthony Fauci, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója is megerősítette mindezt, hozzátéve, hogy bizakodásra adhat okot, hogy a két új törzs a BA.5-ös mutáció alfaja, így az ebből a tényből fakadó keresztvédettség felerősíthető.

„A járvány megfékezésének jelenlegi szakaszát kombinált, több vírus kimutatására is alkalmas tesztek támogathatják majd hatékonyan, de hasznos lehet ismét az FFP-2 maszkhasználat, a távolságtartás és a higiénés eljárások önkéntes vagy hatósági szigorítása”, véli Karvalics Attila, aki szerint már nem kell sokat várni a kombinált, otthon is használható Influenza-COVID-19 gyorstesztek megjelenésére sem, eddig csak professzionális kombinált teszteszközök léteztek.

Az emberkereskedelem veszélyeire figyelmeztetett az ENSZ migrációs ügynöksége

Az emberkereskedelem veszélyeire figyelmeztetett az ENSZ migrációs ügynöksége egy csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén Budapesten.
2022. 12. 09. 03:30
Megosztás:

Putyin szerint Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor csütörtökön az Oroszország Hőse címmel kitüntetett katonákat fogadott a Kremlben.
2022. 12. 09. 03:00
Megosztás:

Az EU jóváhagyta Horvátország schengeni csatlakozását, Bulgáriáét és Romániáét nem

Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
2022. 12. 09. 02:30
Megosztás:

Szellemi honvédőket díjazott a CÖF-CÖKA

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője és a Regőczi Alapítvány vehette át a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Szellemi honvédő díját csütörtökön Budapesten.
2022. 12. 09. 02:00
Megosztás:

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten a tárca közleménye szerint.
2022. 12. 09. 01:30
Megosztás:

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában, tavaly 1222 új befektetés valósult meg, és a 17 ezer külföldi vállalkozás több mint kétmillió franciát foglalkoztatott 2021-ben - derül ki a francia statisztikai hivatal, az INSEE csütörtökön közzétett adataiból.
2022. 12. 09. 01:00
Megosztás:

Romániában 18 százalékkal emelkedik januártól a bruttó minimálbér

Romániában 17,6 százalékkal 3000 lejre (253 ezer forint) emelkedik a bruttó minimálbér január elsejétől - határozott csütörtöki ülésén a bukaresti kormány.
2022. 12. 09. 00:30
Megosztás:

A Fitch szerint negatív a közép- és kelet-európai térség kilátása

Várhatóan romlanak jövőre a közép- és kelet-európai államadósok hitelkondíciói, elsősorban az ukrajnai háború átgyűrűző gazdasági, főleg energiapiaci hatásai és a valószínűleg meredeken lassuló növekedés miatt, ezért a régió egészének általános besorolási kilátása negatív - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott térségi szektorelemzésében. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor Magyarországra változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben.
2022. 12. 09. 00:05
Megosztás:

Neked van otthon pumpád?

Nem, most nem a bringához való pumpára gondoltunk, bár általában az is a férfiak tipikus alapfelszereléséhez tartozik. Persze a nők is tudnak pumpálni, de most mi egy kicsit inkább a férfiakkal szeretnénk most foglalkozni.
2022. 12. 08. 23:30
Megosztás:

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet, amely 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol.
2022. 12. 08. 23:00
Megosztás:

Béremelés nélkül is erősíthető a munkavállalói lojalitás

A SZÉP kártya mellett a céges programok, a telefon vagy laptop, a vállalati autók és a tréningek a legnépszerűbb, sztenderd béren kívüli juttatások a hazai vállalatoknál – derül ki az EY Adókonferencia több mint 250 résztvevője körében készített felmérésből. A tanácsadócég szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a megszokott megoldásokon túl számos adóhatékony lehetőség kínálkozik – ideértve bizonyos értékpapír programokat is – amelyekkel a vállalkozások a bérköltségek jelentős emelése nélkül is növelhetik a munkavállalók motivációját és lojalitását.
2022. 12. 08. 22:30
Megosztás:

Tíz kategóriában adták át a közmédia díjait

Tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat csütörtökön Budapesten a példaértékű munka és a közszolgálatért végzett tevékenység elismeréseként.
2022. 12. 08. 22:00
Megosztás:

Regionális kamarai együttműködés keretében támogatná a területfejlesztési miniszter a hazai vállalkozásokat

A területfejlesztési minisztérium stratégiai partnerséget ajánlott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) a Budapest és Pest megyei gazdasági zónára vonatkozó fejlesztési elképzelések kidolgozásában. Ezzel tovább erősödhet a BKIK által is támogatott megyei szintű kamarai egyeztetés gyakorlata, és hatékonyabb lehet a vállalkozókkal való közvetlen tapasztalatcsere – derült ki a budapesti kamara Önkormányzati Kapcsolatok Kollégiumának ülésén. A december 7-i eseményen Dr. Latorcai Csaba, területfejlesztési miniszterhelyettes és Dr. Balogh Ádám, a BKIK általános alelnöke is részt vett.
2022. 12. 08. 21:30
Megosztás:

LED-es tükör a szakszerűbb és szebb megvilágításért

Bármekkora is legyen a fürdőszobánk, egy tükör mindig jó szolgálatot tesz, a hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Reggel vele indítjuk a napot, és este vele fejezzük be. Ráadásul nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy tágítja a teret, így egy kis méretű fürdőben igazán előnyös.
2022. 12. 08. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Folytatódott a részvénypiacokon az árfolyamok csökkenése, a vezető nyugat-európai tőzsdék veszteséggel zártak csütörtökön.
2022. 12. 08. 20:40
Megosztás:

Ha elromlik a WC tartály

Talán veled is előfordult már, hogy az éjszaka közepén valamilyen zavaró zajra egyszerre csak kipattant a szemed. Persze álomittasan először még talán azt sem igazán tudtad, hol vagy, de valami zavart éreztél az “erőben”. Egy idő után talán még a zaj irányát is kezdted beazonosítani. 
2022. 12. 08. 20:25
Megosztás:

Gyorsabb és hatékonyabb lesz a jegyellenőrzés Budapesten

Decembertől új adatkiolvasási technológia bevezetésével teszi egyszerűbbé a jegyellenőrök munkáját a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2022. 12. 08. 19:00
Megosztás:

Már zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál

A Volánbusz minden évben kiemelt figyelmet fordít a téli felkészülésre, a járműállományt és a közszolgáltatást nyújtó munkavállalókat is felkészítik a megváltozott út- és látási viszonyokra - közölte a Volánbusz Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 08. 18:30
Megosztás:

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását - mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.
2022. 12. 08. 18:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia segíti a cégeket a szabálykövetésben

Az év végéhez közeledve nem csak az üzletek forgalma pörög fel, hanem a jogalkotás is dömpinghez érkezik. Az elmúlt évek trendjeit figyelve várhatóan idén is több, mint ezer jogszabály módosul az év utolsó pár hetében - jelezte előre a JOXA.hu fejlesztőcsapata.
2022. 12. 08. 17:30
Megosztás: