Megszabadulna a drága lakáshitelétől? Havi 50 ezer forinttal is kerülhet kevesebbe az “új” hitel!

Egy évvel ezelőtt még sok lakáshitel esetében két számjegyű volt a kamat, ma viszont jóval olcsóbb kölcsönök, akár 6 százalékos kamatozásúak is vannak a banki választékban - derül ki a money.hu összefoglalójából, amely beszédes példákon át mutatja be, hogy mennyit lehet megtakarítani egy hitelkiváltással. Egy, a múlt év elején felvett 20 millió forintos - 20 éves futamidejű - piaci lakáshitelnél például a havi törlesztőrészletet 50 ezer forinttal is lejjebb lehet most szorítani.

Megszabadulna a drága lakáshitelétől? Havi 50 ezer forinttal is kerülhet kevesebbe az “új” hitel!

A tavalyi év nagy részében még 10 százalék feletti hiteldíjakkal igényelhettünk lakáshitelt

“Sokan érintettek. Hiszen, ha csak a múlt év első felét nézzük - amikor a lakáshitelek átlagos hiteldíjmutatója majdnem minden hónapban 10 százalék felett volt a jegybanki adatok szerint - 257 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok. - mondta el Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Úgy, ahogyan a csökkenő kamatkörnyezet az új hitelfelvevőknek kedvez, az elmúlt 2 év hitelesei is lehetnek a folyamat nyertesei. Számukra ugyanis a hitelkiváltás lehet alternatíva. Egy ilyen lépés havonta akár tízezreket, hosszabb időtávon, a teljes futamidőre vetítve pedig milliókat hozhat a konyhára, azaz ennyit lehet megtakarítani az egyes hitelek lecserélésével. - tette hozzá a szakember.

Amikor megmarad havi soktízezer forint a korábbi törlesztőből

A szakember kiemelte, hogy szinte minden hitel más és más, de a money.hu több példát is készített arról, hogy milyen megtakarítást eredményezhet egy hitelkiváltás.

Ha egy házaspár egy évvel ezelőtt, egészen pontosan tavaly februárban vett fel egy 20 millió forintos, piaci kamatozású, minősített fogyasztóbarát lakáshitelt 20 éves futamidőre fix 10,14 százalékos kamattal, akkor a törlesztőrészletük majdnem 195 ezer forintra rúgott minden egyes hónapban. Összesen a húsz év alatt - hitelkiváltás nélkül - majdnem 47 millió forintot kellett volna visszafizetniük. A mostani banki kínálatban hitelszakértő segítségével kiválasztották a számukra legmegfelelőbb hitelt, amelynek a kamata mindössze 5,65 százalék. Utóbbi lakáshitelnél a havi törlesztőrészlet alig haladja meg a 140 ezer forintot, azaz havonta mintegy 50 ezer forintot takarítanak meg azzal, hogy a korábbi magas kamatozású kölcsönt egy olcsóbbra cserélték. Beszédes, hogy az új hitel esetében a teljes visszafizetendő összeg 35 millió forint alá csökkent, tehát a teljes futamidőt nézve 12 milliós megtakarításról van szó. 

A money.hu másik példája szerint egy család tavaly 7 millió forintos hitelt igényelt 20 évre 10,54 százalékos végig rögzített kamattal, ezidáig havonta közel 71 ezer forintot kellett törleszteniük. Ugyanakkor látva a kamatok csökkentését, ők is szakértői segítséggel az idén váltottak: egy 6,29 százalékos - szintén fix kamatozású - kölcsönre cserélték a korábbit. Így a havi törlesztő összege 52 ezer forint alá süllyedt. A teljes visszafizetendő összeg a drágább hitel esetében majdnem 17 millió forint lett volna, ez 4,5 millió forinttal csökkent az új lakáshitelnek köszönhetően. 

Van néhány banánhéj, amire figyelni kell

“Ezek a példák nem tartalmazzák a különböző díjkedvezményekből adódó megtakarításokat, ahogy nem térnek ki az esetleges extra szolgáltatásokra, mint például a hitelbiztosítás költségeire sem. Az azonban világosan látszik belőlük, hogy a magasabb kamatokkal felvett hiteleket jó eséllyel érdemes lecserélni. Szakértő bevonása pedig abban segíthet, hogy minden költséggel kalkuláljunk, amikor a tényleges megtakarítást számoljuk” - emelte ki Korponai Levente. 

Minden hitelnél tanácsos ugyanis, így a régit kiváltó új kölcsön esetében is, a kezdeti, hitelfelvételhez kapcsolódó kiadások mértékét megnézni. Emellett tudni kell, hogy hitelkiváltás miatt a korábbi hitelhez kapcsolódó esetleges kedvezményeket visszakérheti a bank. Hitelkiváltás esetén általában végtörlesztési díjat kell fizetni a régi hitelre, csak így lehet olcsóbbra cserélni azt. Összességében azonban a kiváltáshoz kapcsolódó kiadások sok esetben eltörpülnek az olcsóbb hitelből adódó megtakarításhoz képest. Ugyanakkor aki hitelkiváltásban gondolkodik, annak számolnia kell azzal is, hogy újból megvizsgálja a hitelképességét az adott bank, vagyis, ha a kondíciói romlottak a hitelfelvétel óta (munkahelyet váltott, kevesebb a fizetése), akkor érdemes meggondolni a kiváltási szándékot.

Folytatódik a Zalaegerszeg melletti ipari park kialakítása

Mintegy 300 millió forintból folytatódik Zalaegerszegen a német Metrans leendő logisztikai központja mellett kialakítandó ipari park kiépítésének második üteme - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
2024. 04. 19. 15:00
Megosztás:

Megnyílt az ötvenhetedik Burger King nálunk

Az országban az 57., Zalában a második éttermét nyitotta meg Nagykanizsán a Burger King - tájékoztatta a hálózatot működtető Fusion Zrt. csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 19. 14:30
Megosztás:

Szombaton forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt

Kerékpáros felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek szombat délután Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).
2024. 04. 19. 14:00
Megosztás:

A vártnál alacsonyabb volt Japánban az infláció

A távol-keleti szigetországban a várt 2,8 százalékkal szemben 2,7 százalékra csökkent márciusban az infláció, míg a februári adat is 2,8% volt.
2024. 04. 19. 13:30
Megosztás:

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.
2024. 04. 19. 13:00
Megosztás:

A külföldi piacszerzésben kapnak segítséget a magyar vállalkozások

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat - közölte az NIÜ csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:30
Megosztás:

Az év végig kétszeresére emeli napelemei számát a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:00
Megosztás:

Az illetékmentesség is a csok plusz egyik előnye lehet

A teljes visszafizetést tekintve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a csok plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott elemzésében a Duna House.
2024. 04. 19. 11:30
Megosztás:

Az S&P rontotta Izrael hitelminősítését

A Standard & Poor (S&P) nemzetközi hitelminősítő AA mínuszról A pluszra rontotta Izrael hosszú távú adósbesorolását
2024. 04. 19. 11:20
Megosztás:

Az új kriptovaluta, melynek ára 0,02 dollár, a Solana és a Cardano mellé került a 2024 áprilisi kiemelt ajánlásokba

A kriptovaluta piac továbbra is vad száguldását folytatja 2024 áprilisában, ahol az olyan ismert szereplők, mint a Solana (SOL) és a Cardano (ADA) erős pozíciókat töltenek be. Azonban egy új versenyző is megjelent a színen, amely az alkalmi vásárlók figyelmét is magára vonja: a DTX.
2024. 04. 19. 10:45
Megosztás:

Mínuszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján.
2024. 04. 19. 10:30
Megosztás:

Eséssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Az európai és az amerikai határidős indexek a közel-keleti helyzet hatására negatív értéket mutatnak, így eséssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is pénteken az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint. A BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 19. 10:00
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai indexek

Gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,53 százalékos csökkenéssel, 37 090 ponton zárt.
2024. 04. 19. 09:30
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 19. 08:30
Megosztás:

Csökkent a Danone negyedéves bevétele

A Danone francia élelmiszer- és italgyártó bevétele éves szinten 2,5 százalékkal, 6,79 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben - áll a cég honlapján.
2024. 04. 19. 08:00
Megosztás:

Az OECD-ben stagnált az infláció februárban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedése ugyanúgy, mint januárban.
2024. 04. 19. 07:30
Megosztás:

Tovább erősítette nemzetközi pozícióját és milliárdos beruházásokkal zárta a 2023-as évet a BioTechUSA-cégcsoport

Emelkedő pályán maradt a nehéz gazdasági környezetben is a BioTechUSA-cégcsoport, amely tavaly az egy évvel korábbi rekordév magas bázisához képest is csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte az árbevételét. Közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra, amelyből többek között több mint 1000 négyzetméter hasznos összterületű, négyszintes, modernebb és kényelmesebb szociális blokk épült Szadán, közel egymilliárd forint értékben üzembe helyezte automata raktárát, 45 új üzletet nyitott Európa-szerte és megvalósult óbudai régi irodaháza teljes felújítása is. A turbulens környezet ellenére a társaság pénzügyi helyzete tovább javult 2023-ban, miután az EBITDA-mutatója több mint 3,5 százalékkal 10,47 milliárd forintra nőtt.
2024. 04. 19. 06:30
Megosztás:

Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók

Az otthonról dolgozó munkavállalók harmada teljesen a lakóhelyéről látja el feladatait, míg a második leggyakoribb opció a heti három nap home office – derült ki az Erste felméréséből. A koronavírus-járvány alatt még kötelező rossznak tekintett otthoni munkavégzés lehetősége ma már a bank kérdőívét kitöltők 93 százaléka szerint alapvető vagy nagyon fontos. A legtöbben azért szeretik a home office-t, mert rugalmas, valamint időt és pénzt is megspórolnak azzal, hogy otthonról dolgoznak.
2024. 04. 19. 06:00
Megosztás:

Hiába javult sokat a magyar termékenységi ráta, ez is kevés lehet

Habár európai összevetésben a magyar születési ráta különösen 2011-től 2022-ig felettébb kedvezően alakult, mégis fenyeget a társadalom elöregedésének veszélye. Ennek egyik oka a Bankmonitor szakértői szerint az, hogy a szülőképes korú nők száma (a Ratkó-unokák kiöregedésével) mostanra jelentősen csökkent. Ha pedig eleve kevés nő tud szülni, akkor a magas születési ráta is alacsony születésszámokhoz vezethet.
2024. 04. 19. 05:30
Megosztás:

Benzines és dízelautóra telik a magyaroknak, elektromosra nem

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint továbbra is a belső égésű motorok viszik a prímet, amely elsődleges oka a kedvezőbb árak terén keresendő. Az elmúlt 1 évben viszont az elektromos autók népszerűsége növekedett, és időközben mind hirdetésszám, mind telefonos érdeklődések tekintetében maguk mögött hagyták a hibrideket.
2024. 04. 19. 05:00
Megosztás: