Megtorpant az eurózóna aktivitása

Az európai részvények még alacsonyabb szinten zárták a júniust, mivel a nagyobb jegybankok szinte általánosan szigorú (hawkish) monetáris politikája és az egyre fokozódó recessziós félelmek miatt a befektetők körében továbbra is bizonytalan hangulat uralkodik a Fidelity szerint.

Megtorpant az eurózóna aktivitása

A Fed 0,75%-kal emelte a kamatokat, és az EKB is a kamatemelés eszközéhez nyúlt júliusban (+0,5%), sőt, egy eddig meg nem nevezett mértékű, szeptemberi emelést is kilátásba helyeztek, melyre akkor kerülne sor, ha az infláció továbbra is magas maradna. Az európai jegybank azt is bejelentette továbbá, hogy 2022. július 1-jével befejezi az eszközvásárlásokat. A piacok némileg fellélegeztek, miután az EKB felvetette, hogy megvédené a nagyobb adósságállománnyal küzdő tagjainak egy részét az emelkedő hitelköltségektől azzal, hogy a lejáró hiteleket rugalmasan újra befekteti és létrehoz egy új „antifragmentációs” (az elaprózódást gátló) eszközt.

Kína fokozatos gazdasági talpra állása igazi fénysugárnak számított: májusban magához tért az ipari termelés. Csakhogy az elhúzódó ukrajnai háború változatlanul rányomja bélyegét a befektetői hangulatra, és Európában súlyosbodik az energiaválság, mivel Oroszország csökkentette a Németországnak, Olaszországnak és más EU-tagállamoknak szállított földgáz mennyiségét.

Az euróövezeti üzleti aktivitás júniusban a recessziós aggodalmak felerősödésével 16 hónapja nem látott szintre esett vissza. A kompozit beszerzési menedzser index júniusban 51,9-re csökkent, ami a kereslet növekedésének megtorpanását jelzi. A legnagyobb visszaesés a feldolgozóiparban volt megfigyelhető, ahol két év óta először csökkent a termelés. Ez a folyamat júliusban felgyorsulhat, mivel az új megrendelések száma egyre alacsonyabb.

A szolgáltató szektor kibocsátásának növekedése január óta a legalacsonyabb szintre esett, mivel csökkent az új megrendelések száma. Bár a beszállítói csúszások továbbra is mérséklődnek, ez valószínűleg a termékek iránt megnyilvánuló alacsonyabb keresletnek és a jelentős raktárkészlet-felhalmozódásnak tudható be.

A munkahelyek számának növekedése 13 hónapja nem látott mélypontra mérséklődött, mivel a vállalkozások mind a gyártás, mind a szolgáltatások területén lefelé módosították a terjeszkedési terveiket. Az eurózóna inflációja magasabb volt a vártnál, és 8,6%-os mértékével júniusban újabb rekordot döntött.

Az összesített eredményvárakozás-revíziók az egyre pesszimistább gazdasági kilátások ellenére szinte minden európai ágazatban továbbra is pozitívak. A legfrissebb vállalati eredmények azt mutatják, hogy az összesített nyereségmarzsok még mindig magas szinten vannak.

„A piac azonban már most beárazta a gyengülő eredménykilátásokat, és leminősítésekre számít. Tekintettel a piac előre diszkontáló mechanizmusként betöltött szerepére, ügyelünk arra, hogy ne váljunk egyre borúlátóbbá e folyamattal párhuzamosan, mely lényegében tovább súlyosbítja a negatív hangulatot. A részvényválogatóknak lehetőségük van olyan vállalatok felkutatására, amelyeknél a nagyon negatív forgatókönyvek már be vannak árazva, és ezért korlátozott a további értékromlás esélye. Ezeknek a lehetőségeknek a megtalálását az egyes vállalatok korábbi recessziós időszakokban elért eredményeinek elemzése is elősegítheti”- tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-európai igazgatója. 

Új illetéket vezetnek be Németországban a gázszolgáltatók veszteségeinek csökkentésére

Új illetéket építenek be Németországban a földgáz árába az orosz szállítások visszafogása miatt rendkívüli költségekkel küzdő szolgáltatók támogatására, a szabály októberben lép életbe, az illeték egyelőre kilowattóránként 2,419 eurócent (9,6 forint) lesz - jelentették be hétfőn.
2022. 08. 15. 22:00
Megosztás:

Ezzel magyarázható az építőipar termelésének júniusi csökkenése

Az építőipari termelés júniusi csökkenésének mértéke részben a 2021-es magas bázissal magyarázható, ezzel együtt az építőipar húzóágazat marad az idén, éves növekedése elérheti a 7 százalékot az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2022. 08. 15. 21:00
Megosztás:

51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés a héten

A megszaporodott szúnyogok miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben, 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés - tájékoztatta a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.
2022. 08. 15. 20:00
Megosztás:

Ekkora volt júniusban a folyó fizetési mérleg hiánya

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn megjelent előzetes adatai szerint. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.
2022. 08. 15. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
2022. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás: