Megugrott a zálogtárgyak kiváltása az szja-visszatérítés hatására

Februárban eddig nem látott élénkülést tapasztaltak a BÁV Zálog szakértői a zálogtárgyak kiváltását illetően. Az elmúlt év hasonló időszakához képest, 55 százalékkal nőtt a kiváltások száma, mivel sokan a zálogkölcsön rendezésére használták fel az szja-visszatérítést. Az év eleji időszakban a befektetési arany iránt is óriási az érdeklődés. Eddig 550 millió forintért, azaz a tavalyi év forgalmának több mint a feléért, vásároltak a magyarok aranyat a BÁV Zálog hálózatában. Az eladások további emelkedésének egyelőre a készlethiány szab gátat.

Megugrott a zálogtárgyak kiváltása az szja-visszatérítés hatására

Az szja-visszatérítésből származó források hatalmas lökést adtak a kölcsöntörlesztésnek a BÁV Zálog országos fiókhálózatában. A céghez beérkezett adatok egyértelműen arról tanúskodnak, hogy a korábban zálogkölcsönt igénylők szélesebb köre a február 15--ig beérkező nagyobb összeget kölcsöntörlesztésére használta fel. Az elmúlt év hasonló időszakával összevetve februárban 55%-al nőtt meg a kiváltások aránya a zálogügyfelek körében. A folyósítást követően volt olyan nap, amikor a fiókok a megszokott forgalom többszörösét is fogadták.

A hirtelen jött növekedés elsősorban a lakossági ügyfelek körében érzékelhető. Az 1 millió forint fölötti prémium szegmensben – ilyen nagyságrendű összeget jellemzően a vállalkozók igényelnek – hasonló tendencia nem volt tapasztalható.  

„A BÁV Zálognál a kiváltások aránya eleve nagyon magas, 94%-os. Az éves dinamikát figyelve jellemzően decemberben – szintén a bevételek növekedése miatt – a legnagyobb a zálogkölcsönök törlesztési aránya. A jelenlegihez mérhető kiváltási hullámot azonban februárban még soha nem tapasztaltunk. Az adatok, illetve az ügyfelek visszajelzései is alátámasztják, hogy az szja-visszatérítést, és kisebb mértékben a 13. havi nyugdíjat használták fel a törlesztésre. A kiváltások megugrása számunkra is jó hír, hiszen a mi érdekünk is az, hogy az értékeiket megtartsák az ügyfelek, és egy esetleges pénzügyi kihívás esetén újra fel tudják használni őket” – mutatott rá Dandé Imre, a BÁV zálogigazgatója.  

A törlesztési hajlandóság javulását a pandémia egyik „mellékhatásának” is tartják. A BÁV Zálog évről évre kutatásokkal méri fel a magyar családok pénzügyi helyzetét, az eredmények azt igazolják, hogy a járványhelyzet következtében az ügyfelek tudatosabban kezelik pénzügyeiket, jobban odafigyelnek a kondíciókra, szigorúbban betartják a határidőket. Egy tervezett vagy váratlan bevétel esetén prioritássá vált a kölcsön törlesztése és a zálogtárgy kiváltása.

Nemcsak a zálogkölcsönök, hanem a befektetési célú arany (BCA) piacán is tetemes növekedést hozott az év eleje. Összességében 550 millió forintért vásároltak eddig befektetési aranyat a magyarok a BÁV fiókhálózatában, amely kb. 30 kg arany eladását jelentette. Összehasonlításként a tavalyi év során 1 milliárd forint értékű BCA-t értékesített a társaság, vagyis idén már két hónap alatt összejött az elmúlt évi forgalom több mint a fele. A befektetési arany eladás szárnyalását csupán az ideiglenes készlethiány állította meg.

A BCA értékesítés megugrása egyértelműen az inflációs félelmeknek, és a gazdasági bizonytalanságnak tudható be. Az elemzők széles köre 2100 dollárra várja az arany tőzsdei árfolyamát 2022-ben, ami új történelmi csúcsot jelentene.

Európában a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében.
2023. 03. 30. 06:30
Megosztás:

Átadták az új tanuszodát Zircen

Átadták a bruttó 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásból épített zirci tanuszodát szerdán.
2023. 03. 30. 06:00
Megosztás:

Több foci, több pénz – komoly nyomot hagyott a posztcovid a futballklubok bevételein

A tavalyi szezonban regisztrált 111 millió euróról 1,4 milliárdra emelkedtek a meccsnapokon befolyt összegek a világ labdarúgásának legnagyobb bevételt termelő klubjainál, miután a pandémiás korlátozások feloldásával a szurkolók visszatérhettek a stadionokba. A 26. alkalommal kiadott Deloitte Football Money League című kiadvány erős angol dominanciáról számol be a topfutball pénzügyeiben.
2023. 03. 30. 05:30
Megosztás:

Új lelátót építenek a Hungaroringen

Új lelátót építenek a Hungaroringen, mert már decemberben elkelt minden jegy a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamára.
2023. 03. 30. 05:00
Megosztás:

A családi pótlékra miért kell ennyit várni most? Mikor utalják az áprilisi családi pótlékot?

Családi pótlék 2023 április havi utalás időpontja. Mennyit kell még várni a családi pótlékra? Cikkünkben mutatjuk a családi pótlék kifizetésének pontos dátumát. A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást (a továbbiakban együtt: családi pótlék) nyújt. E két ellátást nevezik együtt: családi pótléknak. Cikkünkben lényeges friss információkat olvashatsz a családi pótlékkal kapcsolatban, míg a cikk végén mutatjuk a 2023 áprilisi családi pótlék kifizetési napját is.
2023. 03. 30. 04:01
Megosztás:

Hová tűntek a busz és villamos vezetők Budapestről? A rejtély titka

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél, ezért a fővárosi közlekedési társaság kiemelten kezeli a toborzást.
2023. 03. 30. 03:00
Megosztás:

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel. A járat hetente kétszer közlekedik.
2023. 03. 30. 02:30
Megosztás:

Ha ennyibe kerül a búza, miért drágul a kenyér?

Búzapiaci körkép. Megvizsgáljuk, hogy mely országok a világ legnagyobb búzetermesztői és kukoricatermesztői, majd megnézzük, hogyan alakulnak a búza és kukorica árak jelenleg hazánkban.
2023. 03. 30. 02:00
Megosztás:

Új nővérszálló épül a nyíregyházi kórházban

Másfél milliárd forintos beruházással épül új nővérszálló a nyíregyházi kórházban, az épület bokrétaünnepségét szerdán tartották.
2023. 03. 30. 01:30
Megosztás:

Nőtt a Gebrüder Weiss szállítmányozási vállalat forgalma

A Gebrüder Weiss Kft. 34,1 milliárd forint árbevételt ért el tavaly, 12 százalékkal többet az előző évinél - közölte a szállítmányozási és logisztikai vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 30. 00:30
Megosztás:

Átadták az első Nemzeti Emlék-őr díjakat

Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként végzett munkájáért, valamint Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért vehették át szerdán az Országházban a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által alapított és első alkalommal odaítélt Nemzeti Emlék-őr díjakat.
2023. 03. 30. 00:05
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a cseh jegybank

Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
2023. 03. 29. 23:30
Megosztás:

Mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalom

Hathavi mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalmi mutató márciusban - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE szerdán.
2023. 03. 29. 23:00
Megosztás:

Fiatal női vállalkozókat segít a Seed Alapítvány

Videópályázatot hirdetett 25-35 éves, vállalkozást tervező, vagy már vállalkozó nőknek a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány, a győztesek díjmentesen kapnak egyedi igényükhöz igazított segítséget, fejlesztési tervet.
2023. 03. 29. 22:30
Megosztás:

A CIG Pannónia igazgatósága részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja

Összesen 1,69 milliárd forint, részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága a társaság 2022-es eredménye után - közölte a társaság a tőzsde honlapján szerdán.
2023. 03. 29. 22:00
Megosztás:

10 milliárd forint jutott tankönyvfejlesztésre az elmúlt években

Európai uniós és hazai forrásokból mintegy 10 milliárd forintot fordítottak tankönyvfejlesztésre az elmúlt években - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán Székesfehérváron, sajtótájékoztatón.
2023. 03. 29. 21:30
Megosztás:

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt.

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt., a cégcsoport történetének legmagasabb 6 havi árbevételét és adózás utáni eredményét érte el. Az egy évvel korábbihoz képest árbevétele a 2022 július-decemberi első üzleti fél évben 33,8 százalékkal 123 milliárd forintra, adózott eredménye 48 százalékkal 1,898 milliárd forintra nőtt - közölte a cég szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2023. 03. 29. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2023. 03. 29. 20:30
Megosztás:

Új kerékpáros-útvonalak jönnek létre Kispesten

Új kerékpáros-útvonalak jönnek létre Kispesten, a kivitelezés már elkezdődött - közölte a Budapesti Közlekedési Központ szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 29. 20:00
Megosztás:

Nagy pluszban zártak az európai tőzsdék

Nagy indexemelkedéssel fejezték be a szerdai kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2023. 03. 29. 19:30
Megosztás: