Mely országok használnak a legtöbb megújuló energiát ma a világon?

Elkészítettünk egy 10-es toplistát azokról az országokról, melyek leginkább élen járnak a megújuló energia használatában. Az ország neve után írt százalékos érték azt mutatja meg, hogy az adott ország energiafogyasztásának milyen százaléka származik megújuló energiaforrásokból. Például ha egy ország neve után 30%-ot írunk, az azt jelenti, hogy az ország energiaszükségletének 30%-át megújuló energiaforrásokból fedezik. A magasabb százalékos érték azt jelenti, hogy az adott ország nagyobb arányban fedezi energiaigényét megújuló energiaforrásokból.

Mely országok használnak a legtöbb megújuló energiát ma a világon?

Mik a legfontosabb megújuló energia források ma a világon?

A legfontosabb megújuló energiaforrások, rangsorolva a felhasználásuk alapján, a következők:

- Vízenergia: A világ megújuló energiaforrásainak legnagyobb részét a vízerőművek adják, amelyek a vízenergiát hasznosítják a víz erőművi turbinákon keresztül történő áramtermeléséhez. A világ villamosenergia-termelésének kb. 16% -át biztosítják.

- Szélenergia: A szélenergia a világ leggyorsabban növekvő megújuló energiaforrása. A világ villamosenergia-termelésének kb. 6% -át biztosítják.

- Napenergia: A napenergia egyre növekvő szerepet játszik az energiatermelésben, különösen az egyéni háztartásokban. A világ villamosenergia-termelésének kb. 3% -át biztosítják.

- Biomassza energia: A biomassza energia a növényi anyagokból és szerves hulladékból nyert energia. A világ villamosenergia-termelésének kb. 2% -át biztosítják.

- Geotermikus energia: A geotermikus energia a föld belsejéből származó hőt hasznosítja. A világ villamosenergia-termelésének kb. 0,3% -át biztosítják.

Fontos megjegyezni, hogy a megújuló energiaforrások felhasználása országonként és régióként eltérő lehet, és függ az adott terület erőforrásai és energiaigénye is.

Mely országok használnak ma a világon a legnagyobb arányban megújuló energiát?

Íme a lista a legmagasabb megújuló energiaforrások arányától a legalacsonyabbig:

- Costa Rica - 98,2%

- Norvégia - 96,5%

- Izland - 82,1%

- Uruguay - 67,6%

- Svédország - 54,5%

- Finnország - 45,3%

- Ausztria - 33,5%

- Dánia - 33,7%

- Portugália - 28,5%

- Spanyolország - 16,3%

Részletesebb adatok a megújuló energiaforrások megnevezésével:

1. Costa Rica - 98,2%: A megújuló energiaforrások között az energiaigény 98%-át hidroenergia (80%) és geotermikus energia (15%) fedezi, valamint szél- és biomasszaenergia is jelentős szerepet játszik.

2. Norvégia - 96,5%: Az energiaigény nagy részét hidroenergia (95,5%) fedezi, valamint kisebb mértékben szél- és biomasszaenergia is jelentős szerepet játszik.

3. Izland - 82,1%: Az energiaigény jelentős részét geotermikus energia (67%) és hidroenergia (15%) fedezi, valamint kisebb mértékben szélenergia is jelentős szerepet játszik.

4. Uruguay - 67,6%: A megújuló energiaforrások között a legnagyobb arányban a szélenergia áll (40%), továbbá hidro- és biomasszaenergia is jelentős szerepet játszik.

5. Svédország - 54,5%: A megújuló energiaforrások között a legnagyobb arányban a hidroenergia áll (39,6%), továbbá jelentős mennyiségben használnak biomasszát és szélenergiát is.

6. Finnország - 45,3%: A megújuló energiaforrások között a legnagyobb arányban a biomassza áll (32%), de a hidroenergia és szélenergia is fontos szerepet játszik.

7. Ausztria - 33,5%: A megújuló energiaforrások között a legnagyobb arányban a hidroenergia áll (60%), továbbá biomassza-, szél- és napenergia is fontos szerepet játszik.

8. Dánia - 33,7%: A megújuló energiaforrások között a legnagyobb arányban a szélenergia áll (47%), továbbá biomassza- és napenergia is fontos szerepet játszik.

9. Portugália - 28,5%: A megújuló energiaforrások között a legnagyobb arányban a szélenergia áll (24%), de a hidroenergia és biomasszaenergia is fontos szerepet játszik.

10. Spanyolország - 16,3%: A megújuló energiaforrások között a legnagyobb arányban a szélenergia áll (47%), de a napenergia és biomasszaenergia is jelentős szerepet játszik.

Özvegyi nyugdíj 2023-tól törvényesen - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyi nyugdíj Magyarországon azoknak a házastársaknak jár, akiknek az egyik fél elhunyt, és a házasság időtartama alatt legalább egyikük ellátásra jogosult volt a társadalombiztosítási rendszerben. Az özvegyi nyugdíj a megmaradt házastársnak az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékokból számított összeg, amely az elhunyt házastárs halálát követően a megmaradt házastárs számára folyósításra kerül. Kinek jár az özvegyi nyugdíj és meddig folyósítják az özvegyi nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint? A kérdésekre a választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján ismerjük meg.
2023. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőhelyeken és a repülőtéren

nformatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 22 óra 53 perctől több közúti határátkelőhelyen és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a probléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni - ismerteti a police.hu
2023. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:
2023. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
2023. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Magyar futók nyerték a 111 kilométeres hegyi ultramaratont

Klucsár Marcell nyerte a 111,1 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt vasárnap, a győztes 11 óra 39 perc 58 másodperc alatt teljesítette a távot, melyet 4182 méteres szintkülönbség, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai nehezítettek.
2023. 05. 28. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 28. 18:05
Megosztás:

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 17:00
Megosztás:

Ilyen időnk lesz a jövő héten

A jövő héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 05. 28. 16:00
Megosztás:

Már ötvenezer beteg kapott ellátást az új ügyeleti rendszerben

Pünkösdre átlépte az 50 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma - közölte a mentőszolgálat szóvivője vasárnap az MTI-vel.
2023. 05. 28. 15:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 2,12 százalékos, 985,96 pontos emelkedéssel 47 573,35 ponton fejezte be a hetet.
2023. 05. 28. 14:00
Megosztás:

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.
2023. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Az EU megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer vállalattal az oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2023. 05. 28. 12:00
Megosztás:

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Magyarország árakban az első, a bérekben az utolsó

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában - mondta a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.
2023. 05. 28. 05:00
Megosztás: