Mélyben a lakáshitelezés, rég látott szinten a betéti kamatok

Tízéves csúcson a lakáshitel-kamatok, és ötéves mélyponton a folyósítás - ezt hozta a november a most közzétett adatok szerint. A betétkamatok ugyanakkor a 2008-as válságot idéző szintre emelkedtek - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

A jegybank kamatemelései csúnyán visszavetették a lakossági hitelezést Magyarországon a 2022 végére. Tavaly novemberre tízéves csúcsra értek a lakáshitelkamatok, ennek megfelelően a felvett kölcsönök volumene ötéves mélypontra esett vissza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A 11. hónapban felvett lakáshitelek átlagos kamata már éppen csak elmaradt a 10 százaléktól (9,96 százalékos lett), ennél magasabb forint lakáshitelkamatokkal utoljára 2012 szeptemberében szembesült a lakosság - írja a Bank360.hu.

Megjöttek a kétszámjegyű lakáshitelkamatok

A jegybank a szerződéses összeggel súlyozva számítja ki az átlagos kamatokat, vagyis a nagyobb lakáshitelek nagyobb súllyal szerepelnek a statisztikában, a bankok pedig előszeretettel adnak kisebb kamatot a magasabb hitelösszegre. Ez alapján feltételezhető, hogy novemberben sokan már 10 százalék fölötti kamattal jutottak csak lakáshitelhez, ezt mutatják a bankok általános lakáshitel ajánlatai is.

A változó kamatozású lakáshitelek kamata már meghaladta a hónapban a 14 százalékot, a legolcsóbban az 5-10 év közötti kamatperiódussal (ez praktikusan 10 éves kamatperiódust jelent) vehettek fel lakáshitelt az igénylők, még 7,6 százalékos átlagkamattal. Volt azonban olyan bank, éppen a piacon a legnagyobb OTP, amely október végétől már csak végig fix kamatozású lakáshiteleket értékesít.

A lakossági ügyfelek novemberben a szezonális kiigazított adatok szerint 50,6 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a bankoknál, ez 2017 áprilisa óta nem látott mélypont. A szerződések több mint egyharmada volt végig fix kamatozású, 30 százalék körül volt az ötéves és a tízéves kamatperiódusú hitelek volumene, változó kamatozású hitelt nagyon kevesen vettek fel.

A személyi kölcsönök kamata is az egekben

Tovább emelkedett novemberben a személyi kölcsönök kamata is. A szerződéses összeggel súlyozott átlagos kamat 18,74 százalékosra ugrott, kereken egy százalékponttal emelkedett októberhez képest. Ilyen magas kamatokkal is nagyon régen, utoljára 2015 őszén találkozhattak a bankok ügyfelei. A felvett személyi kölcsönök volumene is visszafogottan alakult. Az év utolsó előtti hónapjában 37,8 milliárd forint volt a szerződéses összeg, alig valamivel magasabb az októberinél, vagyis a fekete péntekhez és a karácsonyi vásárlásokhoz kapcsolódó akciók nem pörgették fel a folyósítást.

Az viszont látszik az MNB adatsorain, hogy a lakosságnak fogy a pénze, egyre kevesebben jönnek ki a hónap végéig a jövedelmükből. A folyószámlahitelek állománya ugyanis megugrott az év utolsó előtti hónapjában, 252,7 milliárd forintra, ez több mint 11 milliárdos növekmény egyetlen hónap alatt. Szerepet játszhattak ebben az emelkedő árak és a magasabb rezsiszámlák is, de ezek rendezéséhez a jelek szerint egyelőre nem vesznek még fel hosszabb távú hitelt a háztartások, csak a bankszámláik csúsznak egyre többször a hónap végére mínuszba - értékelik az adatokat a Bank360.hu szakértői.

Hajrázni kezdett a babaváró

Novemberben még nem lehetett pontosan tudni, mi lesz a babaváró támogatás sorsa. A kormány megígérte még a nyáron, hogy 2023-tól is igényelni lehet majd venni a kamattámogatásos konstrukciót, de az erről szóló kormányrendelet csak a két ünnep között jelent meg a Magyar Közlönyben.

A kormányhivatalok téli szünete és a bankok 10 munkanapos ügyintézési határideje miatt viszont azelőtt úgy lehetett tudni, csak a december 15-ig hiánytalanul benyújtott hiteligényeket tudják a bankok biztosan befogadni, így érthető, ha sok fiatal pár az év utolsó heteiben igyekezett még felvenni a kedvezményes babaváró hitel. Novemberben vélhetően ennek is köszönhető, hogy októberhez képest nőtt a babaváró támogatások szerződéses összege, 32,7 milliárd forint volt az igénylés, bő 4 milliárddal több, mint a megelőző hónapban.

Emlékszik még a 2008-as válságra? Elvileg megjöttek az akkori betétkamatok

A betétesek számára jó hír lehet, hogy az MNB friss adatai szerint a lekötött betétek átlagos kamata novemberre 10,97 százalékosra ugrott. Ennél magasabb kamatok utoljára 2008 novemberében voltak, a hitelválság legkritikusabb időszakában. A lekötött betétek szerződéses összege is emelkedett 976,4 milliárd forintra, ami bő tízéves rekord.

A háztartások teljes lekötött betétállománya ugyanakkor stagnált, még mindig alig éri el a 2400 milliárd forintot, ami vélhetően annak köszönhető, hogy a lakosság szélesebb rétegei számára nem érhetők el a kiemelkedő kamatozású betétek. Néhány kisebb bank kínál ugyan az alapkamathoz kötött kamatozású lekötött betétet lakossági ügyfeleknek, de a nagybankoknál továbbra is 0 százalék körül vannak a kamatok a legtöbb esetben.

Kivéve egy-két speciális konstrukciót, mint az OTP Bank 10 százalékos kamatot fizető Bónusz betétje, amelyet azoknak kínál, akik Egyéves Magyar Állampapírban tartották a banknál a megtakarításukat, és lejár a futamidejük. Az általánosan igénybe vehető ajánlatok közül továbbra is a Cetelemé a legmagasabb, hiszen kétéves lekötésre 12 százalékos kamatot kínál, és lekötés nélkül, látra is ad 9 százalékot a megtakarítási számlán.

Igazán kiemelkedő betétkamatot viszont csak a privátbanki ügyfelek érhettek el a legtöbb hitelintézetnél, akik kereskedelmi banki közvetítéssel jegybanki betétben is tarthatták a pénzüket akár 18 százalékos kamat mellett. Ennek a gyakorlatnak november végén vetett véget a kormány, amikor megtiltotta, hogy a bankok a három hónapos diszkontkincstárjegy hozamánál magasabb kamatot fizessenek a 20 millió forintot meghaladó lakossági bankbetétekre. Az intézkedés miatt elképzelhető, hogy decemberben már alacsonyabb lett a lekötött betétek átlagos kamata.

Az általános iskolások környezettudatosságának növelését segítő program indul

A kormány kiemelt hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre és a szemléletformálásra, amelynek fontos pillérei a környezeti nevelési programok. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával, a Belügyminisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével új szemléletformáló programot indít általános iskolások számára - közölte az Energiaügyi Minisztérium szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 08. 15:30
Megosztás:

Tüzifa-csalót értek tetten a Nébih ellenőrei

Közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifa-csalót a Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei - közölte a hivatal az MTI-vel szerdán.
2023. 02. 08. 15:00
Megosztás:

154 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány decemberben

Tavaly decemberben az export euróban számított értéke 12, az importé 9,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 204 millió euróval javult - jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 08. 14:30
Megosztás:

Közelebb került az uniós döntéshozatalhoz a magyar logisztika

Szövetségre lépett a hat meghatározó hazai logisztikai szakmai szervezet alkotta Magyar Logisztikai Kapcsolattartó Bizottság (MLKB) és az Európai Szállítmányozási, Szállítási, Logisztikai és Vámszolgáltatási Szövetség, a CLECAT, amelyet a logisztika szócsövének is hívnak az európai uniós intézményrendszerben.
2023. 02. 08. 14:00
Megosztás:

A Danone megnyitotta legnagyobb európai kutatási központját

2023 február 6-án nyílt meg a Danone új kutatási és innovációs központja, a Daniel Carasso Center a Paris-Saclay területén.
2023. 02. 08. 13:30
Megosztás:

Tovább emelkedik a kőolaj ára a kínai optimizmusra

A WTI 77,8, a Brent 83,9 dollár volt hordónként az áprilisi lejáratra, míg az Ural európai azonnali ára 55,1 dollárt tett ki.
2023. 02. 08. 13:00
Megosztás:

Tovább bővítette ipari területét a Continental Dohányipari Csoport Sátoraljaújhelyen

A 2022 novemberében sikeresen lezárt, közel 10 milliárd forint értékű beruházását követően folytatja növekedési terveinek megvalósítását a Continental Dohányipari Csoport. A január elején aláírt szerződés értelmében a hazai dohányipar meghatározó szereplője 8000 m2 ipari területtel gazdagodott, a társaság által birtokolt, több mint 130 éves múltra visszatekintő sátoraljaújhelyi dohánygyár közvetlen szomszédságában. A megvásárolt területet a bővülő előkészítési kapacitás következtében keletkező raktárkapacitási hiányok enyhítésére kívánja felhasználni a cégcsoport.
2023. 02. 08. 12:30
Megosztás:

Mi aggasztja a világ polgárait?

Bevonult a hétköznapok szókincsébe a „fenntarthatóság” kifejezés. Egy 34 országra kiterjedő kutatás szerint az embereket aggasztó problémák között a leggyakrabban elhangzó fogalmak – így a „környezetvédelem”, a „hulladék”, az „éghajlatváltozás”, valamint a „megfizethető és tiszta energia” – mind szorosan kapcsolódnak a fenntarthatóság ügyéhez. Suba Levente, a K&H Csoport fenntarthatósági programvezetője szerint minden egyénnek és vállalatnak először önmagán kell kezdenie a változást.
2023. 02. 08. 12:00
Megosztás:

Télen melegre vágynak a magyar utazók és Ausztriába

Ausztria bizonyult a legnépszerűbb utazási célpontnak a magyarok körében 2022 utolsó hónapjában a Bank360.hu utasbiztosítási adatai alapján. A legdrágább szerződést egy két hónapos ausztráliai tengerparti nyaralásra kötötték 160 ezerért két főnek, míg a legolcsóbbakat 225 forintért egynapos osztrák utakra.
2023. 02. 08. 11:34
Megosztás:

Vajon mi ez a nagy árzuhanás a vajon? A Lidl is beszáll a nagy vaj árcsökkentésbe!

A Lidl Magyarország a mai naptól jelentős mértékben és tartósan csökkenti a kínálatában található, legnépszerűbb vajak árát. Az intézkedésnek köszönhetően az érintett termékek 21, illetve 25 százalékkal olcsóbban érhetőek el a Lidl áruházakban, ami a fogyasztók számára jelentős megtakarítást eredményezhet.
2023. 02. 08. 11:30
Megosztás:

A Fed becsült kamatcsúcsa csak egy „puha érték”

Tegnap Jerome Powellé volt a főszerep, aki a Fed egy héttel ezelőtti kamatdöntő ülése óta először szólalt meg.
2023. 02. 08. 11:00
Megosztás:

Téveszmék, és tévhitek a téligumikról, melyeket soha nem szabad megfogadnunk, ha biztonságosan szeretnénk közlekedni

Nagyon sok téveszmét, és tévhitet lehet olvasni a különböző felületeken a téli gumikkal kapcsolatban, melyek sok veszélyt tartogatnak számunkra, ezért jobb őket eloszlatni, megelőzve a veszélyes balesetek kialakulását. Ahogy ősszel elkezd lehűlni a hőmérséklet, egyből elkezdenek innen-onnan előszivárogni a téli gumiabroncsokkal kapcsolatos tévhitek, melyek főleg arról szólnak, hogy felesleges a téli gumikat használni, vagy hogy csak akkor kell felszerelni azokat, ha már fagypont alatti hőmérséklet van odakint.
2023. 02. 08. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés a főbb európai értékpapírpiacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 02. 08. 10:00
Megosztás:

Használtautó-horror: minden második autónak vannak rejtett hibái

Bár szinte minden országban gyakoriak a visszaélések a használtautó-piacon, a legnagyobb gond mégis Közép- és Kelet-Európában mutatkozik, ahol számtalan nyugatról importált járművet kínálnak eladásra. Ezeknél az autóknál nagyobb a kockázata, hogy visszapörgetik a kilométerórát, eltitkolják a rejtett hibákat, vagy a félrevezetések egyéb formáját alkalmazzák. A magyarországi járműkereskedők meglehetősen komplex problémára keresik a megoldást: hogyan kerüljék el, hogy rossz állapotú autókhoz jussanak
2023. 02. 08. 09:30
Megosztás:

Durva szélvihar csapott le az ingatlanokra

Országszerte komoly károkat okozott a szombati rendkívül erős szél - közölte a K&H. Összesen több mint 1000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a hétfői nap végéig és még további igények várhatóak a héten.
2023. 02. 08. 09:00
Megosztás:

Washington tízmilliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Lengyelország számára

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta rakétarendszerek eladását legfeljebb 10 milliárd dollár (mintegy 3700 milliárd forint) értékben Lengyelország számára - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium kedden.
2023. 02. 08. 08:30
Megosztás:

Erősödött szerda reggelre a forint

Erősödött szerda reggelre a forint előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben; 0,5 százalékkal az euró, 0,8 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.
2023. 02. 08. 08:00
Megosztás:

Spanyolországban megszüntették a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési eszközökön

A spanyol kormány keddi döntése értelmében több mint harminc hónap után megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön.
2023. 02. 08. 07:00
Megosztás:

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti - hangoztatta Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője az EP fejlesztési bizottságának az afrikai élelmiszerválságról szóló ülésén.
2023. 02. 08. 06:30
Megosztás:

Minden rekordot megdöntött a hazai ipari ingatlanpiac 2022-ben

A szakember a közelmúltbeli javulás ellenére még mindig mérsékelt recessziót valószínűsít, ami a befektetési kedven is érzékelhető. A teljes európai befektetési forgalom 2022-ben közel 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest, leginkább az utolsó negyedév drámai (60 százalékos) zuhanása miatt.
2023. 02. 08. 06:00
Megosztás: