„Mi fán terem” a compliance funkció és keretrendszer?

A compliance-funkció működtetésének célja az intézmény működésében rejlő compliance- (megfelelőségi) kockázatok azonosítása és kezelése.

„Mi fán terem” a compliance funkció és keretrendszer?

A megfelelőségi kockázat a vállalatokra vonatkozó jogszabályok, jogszabálynak nem minősülő egyéb előírások és belső szabályok, etikai normák be nem tartása következtében esetlegesen keletkező jogi vagy felügyeleti szankció, pénzügyi veszteség vagy a hírnévromlás. A compliance-funkció és keretrendszer tehát eszköz a megfelelőségi kockázatok feltárására, értékelésére és kezelésére. A „klasszikus” compliance-keretrendszer elemei az alábbiakban foglalhatók össze:

- Szükséges a compliance iránti elkötelezettség, a felsővezetőség részéről („setting the right tone at the top”), és ennek demonstrálása, illetve példamutatás a szervezet felé.

- Indokolt, hogy a felsővezetőség a compliance-szel kapcsolatos feladatokat ellátására kijelöljön egy felelős személyt, egy compliance officer-t.

- Szükséges, hogy a vállalat compliance-keretrendszere dokumentumok, szabályzatok szintjén is kialakításra kerüljön, különösen a szervezeti és működési szabályzat, etikai kódex, összeférhetetlenséggel kapcsolatos szabályok, adatvédelmi szabályzat, információbiztonsági szabályzat, beszerzési szabályzat, whistleblowing (visszaélés-bejelentés) szabályzat, internal investigation (belső visszaélés) szabályzat, szerződéses klauzulák stb.

- Szükséges, hogy a vállalat minden szintjén dolgozók, valamint - bizonyos szinten - az üzleti partnerek is oktatásban, illetve tájékoztatásban részesüljenek a compliance-programmal és folyamatokkal kapcsolatban.

- A szabályzati szint mellett fontos, hogy a szabályzatok betartását, alkalmazását és kikényszerítését lehetővé tevő folyamatokat is megalkossa a vállalat, továbbá létrehozza az információk áramlásához szükséges csatornákat, például megteremtse az etikai hotline-ok (munkáltatói visszaélés-bejelentési rendszerek) szervezeti, technikai, adatbiztonsági és bizalmi kereteit, hogy a visszaélés-bejelentő rendszerek ténylegesen is működhessenek a gyakorlatban.

- Szükséges, hogy a vállalat a folyamataiba beépítse azokat a compliance-kontrollokat, amelyek segítségével lehetséges a compliance-hiányosságok idejekorán történő jelzése, feltárása.

- Lényeges, hogy a vállalat a gyakorlatba átültesse a feltárt compliance-hiányosságok kezelésével, válaszlépések megtételével kapcsolatos folyamatait, valamint demonstrálja, hogy a compliance-szabályok megsértése nem marad következmény nélkül.

- Fontos, hogy a compliance-keretrendszert és annak működését rendszeresen (újra)értékeljék és monitorozzák, szükséges esetekben pedig a vállalat képes legyen a keretrendszert a megváltozott körülményeknek megfelelően módosítani, korrigálni, illetve saját korábbi tapasztalatait beépítve továbbfejleszteni a compliance-keretrendszerét. 

A jól felépített compliance keretrendszer működtetésének számos, empirikus kutatások által igazolt előnye van,  amelyek felismerése arra ösztönözheti a vállalatokat, hogy a korábbinál nagyobb gondot fordítsanak és beruházzanak a compliance témakörébe. A jól működő compliance keretrendszerrel rendelkező vállalatok részvényárfolyama és részvényhozamai magasabbak a gyenge compliance-szel rendelkező versenytársaikhoz képest.

A gyenge compliance-rendszerrel rendelkező vállalatok esetén a hatóságok által kiszabott büntetések összege kimutathatóan magasabb, mint az erős compliance-menedzsmenttel rendelkező vállalatok esetében, a bírságok pedig szintén negatív hatással vannak a részvényárfolyamokra és részvényhozamokra. A gyenge compliance nemcsak hatósági szankciókhoz, hanem magánjogi perekhez is vezethet a fogyasztók, ügyfelek, üzleti partnerek, munkavállalók, azaz minden olyan személy vagy vállalat részéről, akit a gyenge compliance-szel rendelkező vállalat tevékenysége vagy épp mulasztása következtében valamilyen kár ért. A polgári perek pedig mindenképpen költségesek a vállalatok számára, nemcsak a kártérítésként kifizetendő összegek miatt, hanem azért is, mert jellemzően egyéb jelentős ráfordítást is igényelnek a vállalat részéről (például munkaerő és munkaidő, akár a menedzsment részéről).

A nem jól működő compliance-rendszer következtében, a ténylegesen kifizetendő, így könnyen összegszerűsíthető büntetéseken és kártérítéseken túl nehezen számszerűsíthető, de kimutatható reputációs kár („reputációs büntetés”) is keletkezik, amely - közvetett módon - sújtja a vállalatot, például elveszített fogyasztói bizalom vagy üzleti lehetőségek révén. 

Compliance-szakemberek számára elérhető egy olyan hazai fejlesztésű szoftver, ami a magyar és az EU-s jogszabályok szerinti megfelelést is támogatja. Ingyenes bemutató kérhető ide kattintva!

Megvette a magyarországi DIGI-t a 4iG

Lezárult a DIGI márciusban indított átvilágítása és szerződéskötési folyamata, melynek eredményeként végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról – tette közzé a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsdén. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.
2021. 11. 30. 09:30
Megosztás:

Eséssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Nagyobb eséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden, mivel az új koronavírus-variánssal kapcsolatos kockázatok rontják a nemzetközi befektetői hangulatot - írta Józsa Bence, az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában.
2021. 11. 30. 09:00
Megosztás:

Bővíti együttműködését a PTE és a Körber Hungária Gépgyártó Kft.

Gyakorlatorientált és szemléletformáló kurzusokat, valamint munkaerőpiaci ismereteket nyújtó tréningeket szervez a jövőben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói számára a Körber Hungária Gépgyártó Kft. - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2021. 11. 30. 08:30
Megosztás:

Növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye

Enyhén növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben az energiaellátási problémák enyhülését és a nyersanyagárak egy részének mérséklődését követően.
2021. 11. 30. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
2021. 11. 30. 07:30
Megosztás:

Zajlik a Putyin-Biden virtuális csúcs előkészítése

Előrehaladott szakaszban van a virtuális csúcs gyakorlati előkészítése Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök között - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak hétfőn Moszkvában.
2021. 11. 30. 07:00
Megosztás:

Növeli a katonák létszámát a kórházakban a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség tovább növeli a katonák létszámát a kórházakban, hogy a meghosszabbított oltási akcióhéten segítsenek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-vel.
2021. 11. 30. 06:30
Megosztás:

Növelte árbevételét a Duna House csoport

A Duna House (DH) csoport konszolidált árbevétele 2021. harmadik negyedévében 3,8 milliárd forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest 72 százalékos növekedés - közölte a társaság hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 11. 30. 06:00
Megosztás:

Tízéves mélyponton a német autóexport

A beszállítói fennakadások és a félvezető alkatrészek hiánya miatt jelentős mértékben, tíz évvel korábbi szintjére esett vissza a harmadik negyedévben Németország autóexportja.
2021. 11. 30. 05:30
Megosztás:

Ismét Magdalena Anderssont választották kormányfővé Svédországban

Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
2021. 11. 30. 05:00
Megosztás:

Mennyibe kerül a lakossági gáz köbmétere most pontosan Magyarországon?

Nyakunkon a tél és nagy mínuszok, így mindannyian kénytelenek voltunk beindítani a fűtést a lakásokban, házakban. Hazánkban magasan a gáz alapú fűtés a legelterjedtebb, hiszen a háztartások közel 60%-a földgázzal oldja meg lakása fűtését. Ezért nagyon nem mindegy, hogy a pénztárcánkra egy milyen hatással van, azaz, hogy mennyibe kerül a gáz 1 köbmétere jelenleg? A Magyarország területén lévő közel 3200 településéből nagyságrendileg 2600 van "bekapcsolva" a földgáz hálózatba, így elmondható, hogy az ország kellően jól lefedett gázvezeték rendszerrel. Cikkünk végén egy gáz-ár kalkulátort is találsz.
2021. 11. 30. 04:01
Megosztás:

Masterplast elemzés

Hátrányba kerültek a vevők a Masterplast árfolyamán, tegnap elhagyta 4300 forintos támaszát ugyanis a korábbi sláger részvény és a 4140-es szinten zárt a papír. A technikai képben így nagy a változás és a korábbi zászló alakzat megtört, ami a bikák malmára hajtotta volna a vizet. Amennyiben nem sikerül fordítani a napokban a kurzusnál, úgy a júniusi mélypontokra, 3700 forintra is lenézhetnek az eladók a következő időszakban.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Alulteljesített tegnap a Richter árfolyama és a korábbi napok emelkedése után 3 tizedes mínuszban zárt a grafikon, amely elenyészőnek tekinthető, ám járt pluszban is a kurzus hétfőn. Egyelőre tapogatóznak a kereskedők, a kezdeti pánik az új szupervariáns által viszont láthatóan alábbhagyott a börzéken és itthon is emelkedett a BUX. A Richter számára továbbra is a 8400-as szint és a 100-as mozgóátlag a legfontosabb pillér.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

Újra a 2500 forintos szint alatt zárt a MOL grafikonja, amely így ismét a 100-as mozgóátlag kitartását tesztelheti le a mai napon. Visszatért korábbi oldalazó trendjéhez a MOL, melyből leginkább a csütörtöki OPEC találkozó rángarhatja ki az árfolyamot. Hírek tekintetében a mai napon leginkább a kínai BMI és az európai inflációs becslés mozgathatja meg a grafikonokat, de a MOL számára sok babér 2500 forint alatt aligha terem, szüksége lesz a vevőknek az ellenállásra.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Az OTP árfolyama húzta magával tegnap a BUX teljesítményét, a bankpapír ugyanis 3.5 százalékkal került feljebb és lendült vissza a korábbi 18 000 forintos forntvonal közelébe. Annak ellenére, hogy a német inflációs mérések további árdragulást mutattak ki, ezzel nyomást helyzve az EKB-ra a részvénypiacok korrigáltak múlt pénteki eséseik után tegnap. A mai napon a kínai BMI adat adhatja meg az alaphangot és erre tehet rá egy lapáttal az EU-s inflációs mérés, az OTP számár nincs újdonság, ami a technikai képet illeti, továbbra is 17 000 és 18 000 között sávozik a papír.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

A magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írtak alá megállapodást

A magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írt alá megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az EIT InnoEnergy vezérigazgatójával, Diego Pavíával hétfőn Budapesten.
2021. 11. 30. 03:30
Megosztás:

Házaló csalók élnek vissza a Jónak lenni jó! nevével

Ismeretlenek a közmédia adománygyűjtő műsorára hivatkozva lakásokba csöngetnek be és kérnek támogatást a Regőczi Alapítvány számára - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az MTI-vel hétfőn. Tudatták azt is, az MTVA az ügyben megteszi a szükséges jogi lépéseket.
2021. 11. 30. 03:00
Megosztás:

Hatalmas hitelszerződést írt alá A Mol Group Finance Zrt.

A Mol garanciavállalása mellett a Mol Group Finance Zrt. ("FinCo") hitelfelvevőként 575 millió euró rulírozó hitelszerződést írt alá hétfőn - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 11. 30. 02:30
Megosztás:

Egymilliárd adag vakcinát ajánlott fel Kína Afrikának

Kína egymilliárd adag koronavírus elleni vakcinát ajánlott fel Afrikának a járvány elleni küzdelemhez - derült ki Hszi Csin-ping kínai elnök hétfői beszédéből, amelyet videókapcsolaton keresztül mondott el a Kína és Afrika együttműködéséről Dakarban rendezett fórum résztvevőinek.
2021. 11. 30. 02:00
Megosztás:

Csehországban is megjelent omikron

Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
2021. 11. 30. 01:30
Megosztás: