Miért a forint romlik a legjobban a devizák közül? Itt a magyarázat

A régiós devizákhoz - cseh korona, lengyel zloty, román lej - képest a forint rosszabbul teljesített az idén, ez több tényezővel és a bizalmatlansággal magyarázható.

Miért a forint romlik a legjobban a devizák közül? Itt a magyarázat

A stabilabb árfolyamhoz és az erősödéshez rövid távon az uniós pénzekről szóló megegyezésre, hosszabb távon az egyensúlyi mutató fenntartható javulására lenne szükség. 

Korábban soha nem látott mélypontokra süllyedt a forint árfolyama a héten. Az euró 423 forint felett, a dollárt pedig 434 forintnál magasabban is jegyezték és jelentősebb javulás egyik árfolyam esetében sem következett be a heti kereskedés cégére.

Az idén - januárhoz képest - az euróval szemben 14,6 százalékkal gyengült a magyar deviza, a dollárral szemben pedig 33 százalékot veszített az értékéből. 

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője közölte: “Ehhez képest a régiós devizák, a cseh korona, a román lej sokkal jobban teljesített, az euróhoz mért árfolyamuk lényegében stagnált a januári szintekhez. A lengyel zloty is csak 6 százalékkal értékelődött le az euróval szemben. A dollárhoz képest pedig a szóban forgó devizák 15-23 százalékos veszteséget könyvelhettek el.” 

Mi hiányzik? 

A forintgyengülés mögött lényegében nincs új tényező, de a bizalmatlanság felerősödése hozta az újabb mélypontokat. 

“Továbbra is nagy szükség lenne az árfolyam stabilizálódásához, erősödéséhez az uniós pénzekről szóló megállapodásra. Ennek hiánya mellett szintén gyengíti a forintot, hogy egyre magasabb az energiaszámla.

Ez pedig rontja a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleget. Leegyszerűsítve egyre nagyobb összeget kell kifizetni az energiáért. Továbbá bizonytalanok a gazdasági kilátások, recesszióközeli vagy egyre nagyobb eséllyel recessziós helyzet várható a következő időszakban” - tette hozzá Németh Dávid. 

Miért a forint?

A régiós devizáktól pedig azért maradt le a forint, mert Magyarország kockázati megítélése rosszabb. Részben a magasabb importhányad, a jelentősebb energiafüggőség, az alacsonyabb hitelbesorolás miatt és a devizatartalék mértéke is hozzájárul ahhoz, hogy a befektetők bizalmatlanabbak a forinttal szemben.

Nehezíti a helyzetet, hogy a feltörekvő piaci devizák általában is gyengülni szoktak, amikor kedvezőtlenebbé válik a befektetői hangulat a nemzetközi piacokon. Márpedig pesszimistábbak lettek a befektetők a napokban például az Északi Áramlat nevű gázvezetéknél történt robbanások után, valamint egy héttel korábban, amikor a Fed a vártnál szigorúbb kommentárt fűzött a kamatdöntéséhez.

Ha a nemzetközi piacokon eluralkodik egy-egy esemény után a kockázatkerülés, akkor a feltörekevő piaci devizák közül annak lesz nagyobb az értékvesztése, amelyik több kockázat övez. Jelenleg a régiós palettán ez a forint, azaz a magyar deviza a legsérülékenyebb ebben a körben. 
Ezen a Magyar Nemzeti Bank vártnál nagyobb kamatemelése sem tudott változtatni.

Az első piaci visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy a jegybank elhamarkodottan döntött a keddi a kamatemelési ciklus lezárásáról, amelyet a keddi szigorítást után jelentett be. “Ugyanis a várakozásoknál alacsonyabb szinten ért véget a kamatemelési ciklus.

A piaci reakciók arra utalnak, hogy talán jobb lett volna a forint szempontjából, ha az uniós pénzekről szóló megegyezést követően zárul a kamatemelési sorozat. Igaz, az MNB a tervezett forintlikviditást csökkentő lépésekkel folytatja a szigorításokat, amelyek segíthetik az forint erősödését” - mondta a K&H vezető elemzője. 

Összességében az egyik kulcskérdés rövid távon tehát az uniós forrásokról szóló egyezség sorsa, hosszabb távon pedig főként az egyensúlyi mutatók alakulása, azok helyreállítása.

A szakember közölte, a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg nem tud az egyik napról a másikra számottevő javulást elérni. A befektetők számára az a lényeges, hogy fenntartható módon javuló pályára kerülnek-e a mutatók. Ez pedig csak több hónapos, akár éves időtávon derülhet csak ki. 

Már októberben padlót fogott a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Hétfőtől újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett

Újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett december 5-től - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került - közölte pénteken az amerikai külügyminiszter.
2022. 12. 02. 23:00
Megosztás: