Miért egyre népszerűbb a vegán életmód?

Napjainkban az élet minden területe folyamatos változásban van. Keressük azokat az utakat, módszereket, lehetőségeket, amikkel az életünk egészségesebb és fenntarthatóbb lesz, hogy ne csak mi, de az utánunk következő generációk is élvetni tudják a bolygónk adottságait.

Miért egyre népszerűbb a vegán életmód?

Ennek egyik következménye, hogy az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend vegán életmóddal is. A különböző allergiák és érzékenységek gyakoribbá válásával megnőtt azok száma, akik az étkezés területén valamilyen lemondásra kényszerülnek, ezért élnek vegán termékekkel. Vannak azonban olyanok is szép számmal, akik meggyőződésük és elveik mentén önként válnak meg a húsfogyasztástól vagy minden állati eredetű élelmiszertől. Az egyik ilyen elv lehet a környezetvédelem, hiszen sok szó esik ma arról, hogy az állattartás igen súlyos mértékben károsítja a természetet. Annyi bizonyos, hogy ma már szinte minden cukrászdában és étteremben találunk vegán vagy vegetáriánus sütiket, fogásokat, és egyre több ismert márka kínál a termékeiből vegán változatot is.

Mit nevezünk vegán életmódnak?

Bár a vegetáriánus és a vegán szavak igen hasonlónak tűnnek, főleg ha a vegetáriánus szokásos rövidítését, a vegát nézzük, az általuk jelzett étkezési szokás és életmód fontos pontokon tér el egymástól.

A vegetáriánusok egyáltalán nem fogyasztanak húst, valamint semmiféle húskészítményt, ellenben tejet, mézet, tojást igen. A vegánok viszont a húson kívül kerülnek mindenfajta állati eredetű élelmiszert, használati tárgyat (pl.: méhviasz gyertya, állati bőrből készült táskák, pénztárcák, cipők, állati szőrökből készült szőnyegek, gyapjúruhák stb.). A vegán életmód mögött rejlő filozófia minden eszközzel védi az állatokat attól, hogy bármely részük is emberi felhasználásra kerüljön, mindemellett elítéli az ipari állattartás kegyetlenségeit (túlzsúfolt helyen tartott baromfik, vágóhidak) is.

A vegán étrend és az egészség

Közhely ma, hogy a fejlődő országok társadalma nagy százalékban egészségtelenül táplálkozik. Számos félkész termék kapható a boltokban, amiket otthon pár perc alatt készre süthetünk vagy főzhetünk. A cukor, a só túlzott jelenléte ezekben az ételekben súlyosan károsítja a szervezetet, megágyazva a Magyarországon is vezető haláloknak számító érrendszeri betegségeknek vagy a cukorbetegségnek. A különböző tartósítószerekről nem is beszélve.

Ezt elkerülendő egyre többen próbálnak olyan étrendet kialakítani, amiben a zöldségek, gyümölcsök, lehetőleg az idényhez illeszkedve, kapnak fő hangsúlyt. Többek között a vegán életmód is ezt kínálja, ehhez nyújt segítséget. A zöldségeket és gyümölcsöket is érdemes helyi termelőktől, megbízható forrásból beszerezni, hiszen sajnos azt is tudjuk, hogy a szükségtelenül túlvegyszerezett társaik is elérhetők.

A péksütemények tekintetében is szerencsés, ha nem a fehér kenyér szolgál mindennapi szendvicseink alapanyagául. A különböző minőségi gabonák a vegán étrend részét képezhetik.

A nem vegán termékeken élők első kérdése az lehet, nem hiányoznak-e azok a vitaminok és nyomelemek, amiket az ember az állati eredetű élelmiszerekkel vesz magához. A vegán életmód esetén különösen fontos a tudatos, tervezett étrend, hogy minden szükségeshez hozzájusson a  szervezet, de a táplálkozást támogatni lehet tabletta formájában szedhető B12-vitaminnal, esetleg D-vitaminnal, vassal, cinkkel, szelénnel.

A tej könnyen helyettesíthető ma már a növényi tejek széles választékával. Találunk kókusz-, zab-, rizs-, mandulatejet is a boltok polcain, sőt némelyik otthon is könnyen elkészíthető. Ezek mind kaphatóak cukormentes változatban is, ami plusz pont az egészséges táplálkozást keresőknek.

Még ha az ember alapvetően tünetmentes, akkor is érdemes lehet évente vérvételre menni, bizonyos diéták követése esetén mindenképpen, így kiderülhet, ha esetleg valamilyen vitaminhiány lépett fel.

A vegán lét és a környezet

Környezetvédők és természettudósok már régen kongatják a vészharangokat a globális felmelegedés, a fosszilis energiahordozók természetpusztító tevékenysége kapcsán. Érdekes adalék, hogy az állattartás is számos területen károsítja környezetünket. Az állattartáshoz rengeteg terület, legelő, víz, takarmány szükséges. Ezek előállítása során pedig a természetes élőhelyeket, még érintetlen erdőket áldoznak fel. Maga az állatok levágása, a tőkehúsok előkészítése is energiával jár. Jól tudjuk, hogy a Földön egyre több ember él, tehát egyre több táplálékra lesz szükség, ez az igény a jelenlegi élelmezési módszerekkel nem elégíthető ki. A már így is a végletekig kifárasztott területek nem bírnak el több állattartást.

Sajnos a zöldség- és gyümölcstermesztést is lehet nem fenntartható módon művelni. A vegánok igyekeznek azt a szempontot is figyelembe venni, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs nem utazott-e több száz kilométert, mire a boltba érkezett, vagy hogy lehetőleg helyi termelőtől származik-e. Könnyen belátható, hogy a messziről érkezett áruk a szállítás során többféle módon is szennyezhetik a környezetet.

Az idényzöldségek és -gyümölcsök fogyasztása azért is fontos, mert újra visszavezet minket a természet körforgásának tiszteletéhez, a kivárás öröméhez. Nem biztos, hogy a télen vásárolt eper vagy paradicsom olyan vitamindús, mint nyári társaik. Érdemes tehát igazodni ezek érési idejéhez.

Ha nem is teljes vegán életmóddal, de az emberiség nagy része megpróbálná csökkenteni az elfogyasztott hús mennyiségét, bizonyos, hogy máris egy lépéssel közelebb lennénk ahhoz, hogy megmentsük a Föld érzékeny ökoszisztémáját.

Koronavírus - NNK: továbbra sem változik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

Továbbra sem változik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.
2023. 03. 22. 16:30
Megosztás:

Az MNB megadta az engedélyét a kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatónak

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét - közölte az MNB szerdán az MTI-nek eljuttatott közleményében.
2023. 03. 22. 16:00
Megosztás:

Több mint 1 millióval emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt

Több mint 1 millió forinttal emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt, 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta - derült ki a Duna House legfrissebb elemzéséből.
2023. 03. 22. 15:30
Megosztás:

Országszerte költözési célpont az agglomeráció

Több fővárosi kerületben és a vármegyeszékhelyeken is csökkent az állandó lakosok száma a múlt évben, az agglomerációs települések ugyanakkor szerte az országban népszerű költözési célpontnak számítottak - írta legfrissebb elemzésében az ingatlan.com.
2023. 03. 22. 15:00
Megosztás:

Mennyibe kerül egy síbaleset, ha nincs biztosításod?

2021-ben a novembertől március végéig tartó síszezonban már 587 ezer magyar kereste fel a legnépszerűbb európai terepeket; a tavalyelőtti évben pontosan 40 ezerrel több honfitársunk csatolta fel a sílécét vagy a snowboardját, mint a 2017-es szezonban - derül ki Laurent Vanat svájci gazdasági elemző évente megjelenő, a nemzetközi síturizmusról készített tanulmányából.
2023. 03. 22. 14:30
Megosztás:

Az amerikai jegybankon a világ szeme - bankpánikot gyógyít, vagy inflációt tör le?

Az elmúlt mintegy másfél hét piaci turbulenciái után a Fed-en a világ szeme, pláne amiatt is, hogy az EKB nem változtatott a korábbi kijelölt kamatemelési pályán.
2023. 03. 22. 14:00
Megosztás:

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az EU-nak

A tőzsdén jegyzett vállalatok kevesebb mint harmada számít fenntarthatónak az uniós zöld keretrendszer mutatói alapján – hívja fel a figyelmet az EY 11 tagországot elemző tanulmánya. Az Európai Unió célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, ezért egyre több cég gazdasági tevékenységét szabályozná; a társaságoknak azonban nehézséget okoz még a kritériumok értelmezése is. Idehaza több mint ezer magyarországi székhelyű szervezet lehet érintett.
2023. 03. 22. 13:36
Megosztás:

Az európai fogyasztók elsősorban az utazásról, az éttermekről és az új ruhákról mondanak le az infláció hatására

Az infláció és az energiaköltségek az eladósodás fő mozgatórugói. A fogyasztók elsősorban az utazásról, az étteremlátogatásokról és az új ruházat vásárlásáról mondanak le az EOS fogyasztói kutatása szerint. Az európaiak többsége aggódik pénzügyi jövője miatt.
2023. 03. 22. 13:00
Megosztás:

A tévé egyre kevesebb gyereket ér el, de este tízkor még minden negyedik óvodás korú a képernyő előtt ül

A gyerekek médiafogyasztása – és ezen belül a tévénézés – fontos szerepet tölt be a jövő generációjának formálásában. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából 2022 őszén készült elemzésből kiderül: bár a tévé évről évre egyre kevesebb gyereket ért el egy átlagos napon, a nézett idő mégsem csökkent. Minden 18 év alatti korosztálynál megfigyelhető egyfajta specializálódás. A kutatás szerint a középiskolások tévéznek a legkevesebbet, az óvodás és kisiskolás korú gyerekek viszont naponta 3 óránál is hosszabb ideig ülnek a tévékészülék előtt.
2023. 03. 22. 12:30
Megosztás:

Kína óvatos marad az orosz nyersanyaggal kapcsolatban

Második napja folyik Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin találkozója, és az egymás iránti támogatás folyamatos hangoztatása mellett még nem esett szó arról, hogy Kína az eddiginél több nyersanyagot importálná Oroszországból.
2023. 03. 22. 12:00
Megosztás:

Kelepcében: Mit lép a Fed?

A Fed-nek el kell döntenie, hogy a bankok körül kialakult nehéz helyzetben tovább folytja-e a monetáris szigorítást, vagy a továbbra is magas infláció ellenére változatlanul hagyja az irányadó kamatot.
2023. 03. 22. 11:30
Megosztás:

Így kaphatsz olcsó Széchenyi hitelt

Bár még bőven lenne idő arra, hogy cégünk éves beszámolóját leadjuk, azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a közeljövőben kedvezményes hitelt szeretnének felvenni, nem célszerű halogatni a pénzügyi év zárását. A Bankmonitor.hu elemzői szerint ugyanis a bankok már most kérik a hitelbírálathoz a 2022. évre vonatkozó kimutatásokat.
2023. 03. 22. 11:00
Megosztás:

Drágább lesz a bliccelés a Volánbuszokon

A Volánbusz április 1-jétől érvényes új üzletszabályzata szerint az érvénytelen jeggyel utazóknak a helyszínen 8 ezerről 12 ezer forintra emelkedik a pótdíj összege, három napon túl a pótdíj 8 ezer forint helyett 25 ezer forint lesz, 30 napon túl 12 ezerről 50 ezer forintra emelkedik - közölte a vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 22. 10:30
Megosztás:

Növelte a kormány az agrárkár-enyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte szerdai közleményében Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.
2023. 03. 22. 10:00
Megosztás:

Budapestről kifelé költöznek még mindig sokan, az agglomeráció lakossága növekszik

A főváros és a vármegyeszékhelyek agglomerációs települései továbbra is a slágernek számítanak az állandó lakosok számának változása - részben a költözések - alapján.
2023. 03. 22. 09:30
Megosztás:

Így csalnak az elektromos autók kilométer-órájával - visszatekerik persze!

Kiderült, mennyire tekerik az elektromos autók kilométeróráját. A használtautó-piacon tapasztalható átláthatatlanság jelensége az elektromos gépjárművek egyre nagyobb elterjedésével sem változott. Sokan elektromos autókra váltanak a károsanyag-kibocsátás, illetve az üzemeltetési és karbantartási költségek csökkentése érdekében, ám a carVertical kutatásai szerint a különféle csalások, beleértve a kilométeróra-visszatekerést, az elektromos gépjárműveket is érintik.
2023. 03. 22. 09:00
Megosztás:

Befektetés nélkül is elkezdheted a játékot

Az online kaszinók napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A kaszinók világa az utóbbi évtizedekben növekedett a legtöbbet, méghozzá robbanásszerű gyorsasággal. Az emberek szórakoztatását megcélzó ipar világszerte milliárdokat hoz a gazdaságba, az online kaszinók megjelenése pedig csak fokozta ezt a növekedést.
2023. 03. 22. 08:31
Megosztás:

Erősödött a forint szerda reggelre

Erősödött a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2023. 03. 22. 08:30
Megosztás:

Nébih: visszahívnak egy a Danone OIKOS Görög élőflórás joghurtot

Penész lehetséges jelenléte miatt visszahívják és a forgalomból is kivonják a Danone OIKOS Görög élőflórás áfonyás sajttorta ízű, négyszer 125 gramm kiszerelésű joghurtot - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
2023. 03. 22. 08:00
Megosztás:

A streaming hozza a hangfelvételipar legtöbb bevételét

A zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI kedden közzétett adatai szerint a streamingből jön a teljes globális bevétel 67 százaléka, Magyarországon ez az arány csaknem 80 százalékos.
2023. 03. 22. 07:30
Megosztás: