Miért egyre népszerűbb a vegán életmód?

Napjainkban az élet minden területe folyamatos változásban van. Keressük azokat az utakat, módszereket, lehetőségeket, amikkel az életünk egészségesebb és fenntarthatóbb lesz, hogy ne csak mi, de az utánunk következő generációk is élvetni tudják a bolygónk adottságait.

Miért egyre népszerűbb a vegán életmód?

Ennek egyik következménye, hogy az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend vegán életmóddal is. A különböző allergiák és érzékenységek gyakoribbá válásával megnőtt azok száma, akik az étkezés területén valamilyen lemondásra kényszerülnek, ezért élnek vegán termékekkel. Vannak azonban olyanok is szép számmal, akik meggyőződésük és elveik mentén önként válnak meg a húsfogyasztástól vagy minden állati eredetű élelmiszertől. Az egyik ilyen elv lehet a környezetvédelem, hiszen sok szó esik ma arról, hogy az állattartás igen súlyos mértékben károsítja a természetet. Annyi bizonyos, hogy ma már szinte minden cukrászdában és étteremben találunk vegán vagy vegetáriánus sütiket, fogásokat, és egyre több ismert márka kínál a termékeiből vegán változatot is.

Mit nevezünk vegán életmódnak?

Bár a vegetáriánus és a vegán szavak igen hasonlónak tűnnek, főleg ha a vegetáriánus szokásos rövidítését, a vegát nézzük, az általuk jelzett étkezési szokás és életmód fontos pontokon tér el egymástól.

A vegetáriánusok egyáltalán nem fogyasztanak húst, valamint semmiféle húskészítményt, ellenben tejet, mézet, tojást igen. A vegánok viszont a húson kívül kerülnek mindenfajta állati eredetű élelmiszert, használati tárgyat (pl.: méhviasz gyertya, állati bőrből készült táskák, pénztárcák, cipők, állati szőrökből készült szőnyegek, gyapjúruhák stb.). A vegán életmód mögött rejlő filozófia minden eszközzel védi az állatokat attól, hogy bármely részük is emberi felhasználásra kerüljön, mindemellett elítéli az ipari állattartás kegyetlenségeit (túlzsúfolt helyen tartott baromfik, vágóhidak) is.

A vegán étrend és az egészség

Közhely ma, hogy a fejlődő országok társadalma nagy százalékban egészségtelenül táplálkozik. Számos félkész termék kapható a boltokban, amiket otthon pár perc alatt készre süthetünk vagy főzhetünk. A cukor, a só túlzott jelenléte ezekben az ételekben súlyosan károsítja a szervezetet, megágyazva a Magyarországon is vezető haláloknak számító érrendszeri betegségeknek vagy a cukorbetegségnek. A különböző tartósítószerekről nem is beszélve.

Ezt elkerülendő egyre többen próbálnak olyan étrendet kialakítani, amiben a zöldségek, gyümölcsök, lehetőleg az idényhez illeszkedve, kapnak fő hangsúlyt. Többek között a vegán életmód is ezt kínálja, ehhez nyújt segítséget. A zöldségeket és gyümölcsöket is érdemes helyi termelőktől, megbízható forrásból beszerezni, hiszen sajnos azt is tudjuk, hogy a szükségtelenül túlvegyszerezett társaik is elérhetők.

A péksütemények tekintetében is szerencsés, ha nem a fehér kenyér szolgál mindennapi szendvicseink alapanyagául. A különböző minőségi gabonák a vegán étrend részét képezhetik.

A nem vegán termékeken élők első kérdése az lehet, nem hiányoznak-e azok a vitaminok és nyomelemek, amiket az ember az állati eredetű élelmiszerekkel vesz magához. A vegán életmód esetén különösen fontos a tudatos, tervezett étrend, hogy minden szükségeshez hozzájusson a  szervezet, de a táplálkozást támogatni lehet tabletta formájában szedhető B12-vitaminnal, esetleg D-vitaminnal, vassal, cinkkel, szelénnel.

A tej könnyen helyettesíthető ma már a növényi tejek széles választékával. Találunk kókusz-, zab-, rizs-, mandulatejet is a boltok polcain, sőt némelyik otthon is könnyen elkészíthető. Ezek mind kaphatóak cukormentes változatban is, ami plusz pont az egészséges táplálkozást keresőknek.

Még ha az ember alapvetően tünetmentes, akkor is érdemes lehet évente vérvételre menni, bizonyos diéták követése esetén mindenképpen, így kiderülhet, ha esetleg valamilyen vitaminhiány lépett fel.

A vegán lét és a környezet

Környezetvédők és természettudósok már régen kongatják a vészharangokat a globális felmelegedés, a fosszilis energiahordozók természetpusztító tevékenysége kapcsán. Érdekes adalék, hogy az állattartás is számos területen károsítja környezetünket. Az állattartáshoz rengeteg terület, legelő, víz, takarmány szükséges. Ezek előállítása során pedig a természetes élőhelyeket, még érintetlen erdőket áldoznak fel. Maga az állatok levágása, a tőkehúsok előkészítése is energiával jár. Jól tudjuk, hogy a Földön egyre több ember él, tehát egyre több táplálékra lesz szükség, ez az igény a jelenlegi élelmezési módszerekkel nem elégíthető ki. A már így is a végletekig kifárasztott területek nem bírnak el több állattartást.

Sajnos a zöldség- és gyümölcstermesztést is lehet nem fenntartható módon művelni. A vegánok igyekeznek azt a szempontot is figyelembe venni, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs nem utazott-e több száz kilométert, mire a boltba érkezett, vagy hogy lehetőleg helyi termelőtől származik-e. Könnyen belátható, hogy a messziről érkezett áruk a szállítás során többféle módon is szennyezhetik a környezetet.

Az idényzöldségek és -gyümölcsök fogyasztása azért is fontos, mert újra visszavezet minket a természet körforgásának tiszteletéhez, a kivárás öröméhez. Nem biztos, hogy a télen vásárolt eper vagy paradicsom olyan vitamindús, mint nyári társaik. Érdemes tehát igazodni ezek érési idejéhez.

Ha nem is teljes vegán életmóddal, de az emberiség nagy része megpróbálná csökkenteni az elfogyasztott hús mennyiségét, bizonyos, hogy máris egy lépéssel közelebb lennénk ahhoz, hogy megmentsük a Föld érzékeny ökoszisztémáját.

Csalás a lottósorsoláson - lebuktak az élő húzáson a kamerák előtt - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt.
2022. 08. 20. 04:01
Megosztás:

Rengeteg szemetet termelt a Sziget fesztivál

Annyi szemetet szállítottak el a Sziget fesztivál területéről a Budapesti Közművek munkatársai, mint amennyi egy kisebb budapesti kerületben egy hét alatt keletkezik.
2022. 08. 20. 03:00
Megosztás:

Eddig elegendőek Csehország gáztartalékai

Csehország gáztartalékai 11 hónapra elegendőek, ha a tél a korábbi évek átlagának megfelelő lesz - közölte Zbynek Stanjura pénzügyminiszter pénteken Prágában, sajtótájékoztatón.
2022. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás: