Milliókat emelhet a nyaralók értékén a home staging

A koronavírus-járvány kirobbanását követően az egekbe szöktek a tóparti nyaralók árai, ilyen költségek mellett azonban már a vevőknek is egyre magasabb elvárásaik vannak. Vitális-Pintér Veronika és Jenőfi Réka home staging szakértők felhívták rá a figyelmet, mielőtt érdeklődőt fogadnánk, gondoskodjunk arról, hogy a ház ne legyen tele a személyes tárgyainkkal, stílusában illeszkedjen a környezethez, a terasz és kert kialakítása pedig hatványozottan is fontos, hiszen mindenki a városból „menekül” a szabadba. Mint mondták, a nyaraló megfelelő felkészítésével akár milliókat is emelhetünk az ingatlan értékén, vagy tízezrekkel többért adhatjuk bérbe azt.

Milliókat emelhet a nyaralók értékén a home staging

 Évek óta meredeken emelkedik a tóparti nyaralók ára, ezt a tendenciát pedig csak még inkább felgyorsította a pandémia. Jelenleg ott tartunk, hogy a Balaton északi és déli partján a négyzetméterárak szinte mindenhol meghaladták mostanra az egymillió forintot.

A drágulás éves szinten is brutális: Siófokon 49 százalékkal, Balatonfüreden pedig 47 százalékkal drágultak ebben az időtartamban a nyaralók, de a Velencei-tónál és a Tisza-tó mellett is 25 százalék körüli az áremelkedés.

Vitális-Pintér Veronika és Jenőfi Réka home staging szakértők közölték, kijelenthető, hogy luxuscikké váltak a tóparti nyaralók annak ellenére is, hogy az utóbbi időszak gazdasági eseményei miatt a kereslet csökkent irántuk az utóbbi időben. Ilyen árak mellett már a vevőknek is igen magasak az elvárásaik: mindenki az azonnal költözhető vagy kiadható ingatlanokat keresi, amelyek már nem igényelnek semmiféle felújítást, továbbá előnyben részesítik azokat is, melyek jó minőségben bútorozottak és igényesek.

Az apróságokon is hatalmasat lehet nyerni

Vitális-Pintér Veronika közgazdász felhívta rá a figyelmet, ha a lehető legmagasabb árszinten szeretnénk értékesíteni a tóparti ingatlanunkat, akkor az eddigieknél is fontosabb, hogy kiemelkedjen a kínálatból.

„A home staging ereje ugyanúgy működik, akár eladásra, akár kiadásra készítjük fel: magasabb áron lehet vevőt és bérlőt is szerezni rá. Az alapelvek itt is ugyanúgy igazak, mint egy budapesti lakás esetében. A lakás megtekintéskor legyen tiszta, rendezett és főleg ne legyen tele a személyes tárgyainkkal” – mondta a Renna Home szakértője.

Jenőfi Réka lakberendező hozzátette, a home staging semlegességre törekvő elveit a nyaralók piacán félre lehet tenni kicsit. A szakértő azt tanácsolja, a tér inkább legyen izgalmas, hiszen ide pont azért jönnek a vevők, hogy más legyen, mint a nagyvárosi otthon.

„A nyaraló felkészítésekor ügyeljünk arra, hogy stílusában, hangulatában illeszkedjen a környezethez. Míg a hegyekben, pl. Mátrában ezek lehetnek az erdő ihlette színek, a Balatonnál inkább fókuszáljon a víz színeire, a hajózás, a horgászat motívumaira. Emellett a terasz, a kert kialakítása még fontosabb, mint egy lakásnál, hiszen mindenki a városból menekül a szabadba. Ez a home staging legfontosabb eleme a nyaralóövezetekben épített ingatlanoknál, annál is inkább, mert ezzel találkozik a vevő vagy a bérlő, itt éri őt az első benyomás” – mutatott rá.

A home staging szakértők szerint fontos tudni, hogy ki a célcsoportunk, így annak igényeire igazíthatjuk a felszereltséget. Példaként említették, gyerekeseknél lehet ez egy homokozó, romantikázó pároknál egy baldachinos ágy a kertben, nagyobb baráti társaságoknál pedig egy közösségi tér, ahol le tud mindenki ülni. Ezzel kapcsolatban megjegyezték, a kiadó nyaralóknál ma már elvárás, hogy a bérlők el tudják foglalni magukat időjárástól függetlenül. Érdemes kialakítani szaunát, dészafürdőt, jacuzzit, vagy akár fedett teraszt, kerti sütögetőt.

A Renna Home tulajdonosai végezetül szót ejtettek arról is, az érdeklődők fogadásánál hassunk minden érzékre: várjuk a vevőt, bérlőt a helyre jellemző finom falatokkal, friss virággal, csakúgy, mint egy vendéget. Ezek a kis apróságok ugyanis busásan megtérülnek.

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban a decemberi 3,7 százalékról - közölte a munkaügyi hivatal szerdán Prágában.
2023. 02. 09. 06:00
Megosztás:

Megemelt összeggel támogatja a Szerencsejáték Zrt. a Magyar Olimpiai Bizottságot

A Magyar Olimpiai Bizottság új stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel, amelynek értelmében a társaság 2024 végéig megemelt összeggel, 80 millió forinttal támogatja a magyar versenyzők felkészülését
2023. 02. 09. 05:00
Megosztás:

Deloitte: Stabil a régiós bankpiac

A kelet-közép-európai bankpiac kiemelkedően stabil maradt a régió gazdaságait ért kihívások ellenére, ideértve a járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet - ismertette a Deloitte könyvvizsgáló sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 02. 09. 04:05
Megosztás:

Nyugdíj utalása 2023 - a hivatalos nyugdíjnaptár, nyugdíj kifizetési időpontok egész 2023-as évre!

Hazánkban jelenleg közel 2 millió öregségi nyugdíjas kapja vagy banki átutalással (bankszámlára) vagy postai kézbesítéssel a havi rendszeres nyugdíját 2023-ban, így fontos információ lehet az érintettek számára a nyugdíj utalási időpontja 2023-ban. Cikkünkben mutatjuk azokat a hivatalos nyugdíj kifizetési napokat (nyugdíj naptár 2023), mely napokon az adott hónap során jóváírásra kerül majd a havi nyugdíj 2023-ban.
2023. 02. 09. 03:00
Megosztás:

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 09. 02:00
Megosztás:

Csökkent a műtrágya és a növényvédő szerek értékesítése tavaly az utolsó negyedévben

A műtrágya-értékesítés volumene tavaly az utolsó negyedévben 40 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, növényvédő szerekből pedig 54 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint 2021 utolsó három hónapjában - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.
2023. 02. 09. 01:30
Megosztás:

Háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma tavaly

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot - tájékoztatta a BÁV Zrt. a fiókhálózatának adatai alapján az MTI-t közleményben szerdán.
2023. 02. 09. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 09. 00:01
Megosztás:

Londonba utazik szerdán az ukrán elnök

Londonba látogat szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki egyebek mellett az ukrán katonáknak nyújtott nagy-britanniai kiképzési program jelentős bővítéséről tárgyal Rishi Sunak brit miniszterelnökkel - közölte szerda délelőtt Sunak hivatala.
2023. 02. 08. 23:30
Megosztás:

A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a választókerületekről szóló törvényt

A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a választókerületekről szóló törvényt, a parlamentnek október 1-jéig módosítania kell a jogszabályt - közölte szerdán a Vecernji List című horvát napilap.
2023. 02. 08. 23:00
Megosztás:

Elvitték a Skandináv lottó főnyereményét

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 8-án megtartott 5. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 02. 08. 22:30
Megosztás:

A lengyel jegybank nem változtatott az alapkamaton

A lengyel központi bank kamatalakító monetáris bizottsága szerdán már az ötödik egymást követő alkalommal tartotta 6,75 százalékon az irányadó referenciakamatot.
2023. 02. 08. 22:00
Megosztás:

Leállította a Duna-Odera-Elba csatorna projektjét a cseh kormány

Megszüntette a Duna-Odera-Elba csatorna tervezett megépítésével kapcsolatos területek zárolásáról hozott korábbi döntéseket a cseh kormány - közölte Martin Kupka közlekedési miniszter szerdán Prágában.
2023. 02. 08. 21:30
Megosztás:

A közép-kelet-európai bankpiac ellenállónak bizonyul a turbulens makrogazdasági környezettel szemben

A Deloitte bemutatta a közép-kelet-európai banki fúziókról és felvásárlásokról szóló tanulmányát, melyet immár ötödik éve készít el. A közép-kelet-európai (KKE) bankpiac számos kihívással szembesült az elmúlt években, ideértve a COVID-19 járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet. A KKE bankszektor kiemelkedően stabilnak bizonyul a kihívásokkal szemben, és a konszolidált mérlegfőösszeg ezekben az időszakokban is növekvő pályán maradt. A Deloitte szakértői szerint azonban a jelenlegi magas inflációs környezet hátrányosan érintheti a jövőbeli növekedési kilátásokat, amennyiben tartósan negatív hatása lesz az eszközök árazására, a hitelek iránti keresletre, valamint a portfólióminőségen keresztül a jövedelmezőségre.
2023. 02. 08. 21:00
Megosztás:

Egyes nagy autógyárak hibrid autói mégsem annyira környezetbarátak

Egyes nagy autógyárak népszerű plug-in hibrid (PHEV) autói a való életben jobban szennyezik a környezetet, mint a gyártók által elvégzett tesztek alapján megadott adatok - írta a legújabb tanulmányokra hivatkozva a Guardian brit lap online kiadása szerdán.
2023. 02. 08. 20:30
Megosztás:

Az EU javítani szeretné a tagállamok katasztrófákkal szembeni ellenállóképességét

Az Európai Bizottság ajánlást tett közzé szerdán az Európai Unió és a tagországok katasztrófákkal és vészhelyzetekkel szembeni ellenállóképességének növelésére és a szükséges együttműködés javítására.
2023. 02. 08. 20:00
Megosztás:

Megcsillanhat a fény a vállalatok számára az alagút végén

A vállalatok az elmúlt időszak egyik legkeményebb évével szembesültek 2022-ben, mivel a világgazdaságot több, egyszerre érkező sokk is érte. Most, 2023 elején, a magasabb árak és magasabb kamatok miatt a vállalatok újabb nehéz év elé néznek. Ugyanakkor a Fidelity International évente elvégzett Elemzői felmérésének eredménye szerint már látszik a fény az alagút végén, a Kínában zajló fejlemények pedig különösen biztatónak tűnnek.
2023. 02. 08. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2023. 02. 08. 19:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX a kedvező európai hangulatban

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,08 pontos, 1,47 százalékos emelkedéssel, 45 883,27 ponton zárt szerdán.
2023. 02. 08. 18:30
Megosztás:

PwC Vezérigazgató Felmérés: Nem tervez létszámcsökkentést a magyar vezetők többsége

A magyarországi cégvezetők többsége a világ- és a magyar gazdaság növekedésének egyértelmű lassulására számít 2023-ban, azonban a hazai gazdaság helyzetét még törékenyebbnek érzik a globálisnál – derül ki a PwC Magyarországi Vezérigazgató Felméréséből. A gazdasági növekedésre leselkedő legnagyobb veszélynek az energiaválságot gondolják, melyet az infláció és a makrogazdasági volatilitás követ. Erre az évre 15%-os inflációs rátát és 421 forintos euróárfolyamot jósolnak. A pesszimista kilátások ellenére a hazai vezetők zöme nem tervez létszámleépítést és a javadalmazások mérséklését sem, ehelyett a működési költségek csökkentésével és az árak emelésével enyhítenék a válság hatásait.
2023. 02. 08. 18:00
Megosztás: