Milyen biztonsági intézkedésekkel várhatják a Pápát?

Bár Ferenc Pápa csak Pénteken érkezik Budapestre, a látogatását előkészítő biztonsági operatív felderítés már hónapokkal ezelőtt megkezdődhetett - véli Hajós István biztonságtechnikai szakértő. Ilyenkor a külső és belső védelmi gyűrűket már majdhogynem megszokott módon ellenőrzik, az útvonalakat biztosítják és a személyvédelem sem merül ki a testőrök jelenlétében. Ezek az intézkedések járnak a világ egyik legjobban védett személyének, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Pénteken érkezik Magyarországra Ferenc Pápa, részletes programja már mindenki számára elérhető. Vasárnapig számos programon vesz részt: mások mellett találkozik Orbán Viktorral és Novák Katalinnal, szentmisét tart, magánlátogatásokon vesz részt, szegényekkel és menekültekkel is találkozik.

A Pápa, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke a világ három legjobban védett személye. Kimondatlanul azonban a Pápát tartják a legjobban védettnek, hiszen az ő vezetői szerepe nem egy országra koncentrálódik, és a vallásosság az egyik legnagyobb szereppel bíró emberi értékrend. Ez nem csoda, hiszen a világ népességének körülbelül 30%-a vallja magát kereszténynek, ennek fele pedig katolikus vallásúnak.

A biztonságtechnikai tervezés valójában hónapokkal megelőzi a védett személy indulását-érkezését. Rengeteg kockázati tényezőt elemeznek ilyenkor a szakemberek.

„A Nemzeti Védelmi Szolgálat biztosan figyelemmel kíséri a potenciálisan vallási fanatikus személyeket, figyelik a beutazó külföldieket, a felderítés ilyenkor sok szinten zajlik egyszerre, minden esetleges veszélyforrásra kiterjed. Például a Kossuth tér körüli lakásokat fokozottan figyelik, költözött-e be új lakó mostanában, ha igen ellenőrzik a személyét, úgy hogy erről semmit nem tud az adott illető. Figyelemmel kell kísérni nincs-e régóta parkoló autó a környéken vagy nincs e véletlen felújítás egy üzlethelyiségben vagy annak pincéjében, ahol akár fel lehet készülni egy támadásra vagy elrejteni eszközöket. Az Alkotmány utcai ingatlanok alatt elég nagy pincerendszer épült ki, ezeket is kontrollálják ilyenkor” – részletezte Hajós István, a Bastion Group ügyvezetője.

Föld alatt, földön, vízen, levegőben...

A látogatás napján teljesen természetes, hogy a metrókat, a csatornákat, a föld alatti rendszereket is ellenőrzik, például, hogy a csatornafedeleket is lehegeszthetik. A metrók bizonyos állomásokon ilyenkor nem állnak meg és természetesen mindenhol fegyveres erők lesznek és rengeteg operatív munkatárs, civil ruhás rendőr és titkos ügynök vonul ki a helyszínre. A felszínen páncélozott járművek is lesznek, a vízen hajókról is fogják védeni a területet, a levegőben pedig drónok és helikopterek fogják pásztázni a teljes védelmi gyűrű területét és természetesen a teljes útvonalat is.

„Olyan speciális kamerák, eszközök is szerepet fognak kapni, amelyek a Mesterséges intelligencia segítségével akár a mozgásunkból is meg tudják állapítani, hogy veszélyt jelentünk-e vagy van-e valamilyen támadási szándékunk. Fontos tudnunk, hogy Magyarország kész garantálni bárkinek a biztonságát. Biztos vagyok benne, hogy ezekkel az eszközökkel a magyarországi védelmi egységek is rendelkeznek, hiszen a Magyar hatóságok nagyon jól felszereltek technikailag és személyi létszámban is erősek. A magam részéről kíváncsian várom, hogy például robotok részt vesznek-e a személyvédelem biztosításban?” – mondta Hajós István biztonságtechnikai szakértő, majd folytatta:

„Azokat az objektumokat is ellenőrzik, ahol a Pápa akár csak egy percre is megáll. A külső és belső védelmi gyűrű szerepe, hogy magára a rendezvény területére is már csak ellenőrzött személyek juthassanak be. A belső védelmi gyűrű pedig az utolsó zárás a személyvédelmi csapatok előtt akik a Pápa közvetlen közelében lesznek. Ide bejutni már-már lehetetlen.”

A Svájci gárda és a TEK együttműködése

A Pápa közvetlen személyvédelmét a Svájci gárda látja el. Ez a szervezet több mint 500 éve védi a katolikus egyház vezetőségét. Ők azonban ki fognak egészülni a magyarországi rendvédelmi erők speciálisan kiválogatott tagjaival is. A személyvédelemben résztvevők fő feladata, hogy egy esetleges támadás esetén az életük árán is megvédjék a Pápát és a lehető leggyorsabban kimenekítsék a helyszínről az előre megtervezett menekülőutakon.

Az útvonalat is kiemelten fogják biztosítani, minden sarkon és a teljes útszakaszon fegyveres rendőrök fognak szolgálatot ellátni. A tetőkön mesterlövészek lesznek. A konvojban is lesz nehéztűzérség. Ilyenkor elrejtve, de szinte minden esetben van nagykaliberű gépfegyver is a személyvédelemben résztvevőknél.

„Mindezek mellett számos olyan eszköz kerül használatba és olyan technikai megoldásokat is alkalmaznak majd, amiről még, mint külső szereplő, nem tudunk vagy ha tudnánk se beszélhetnénk róla. Magát a konkrét, részletes biztonsági tervet alig néhány ember ismerheti az országban, pedig a komplett biztosításban és szervezésben akár több ezren is részt vehetnek majd.

Végezetül látok egy minimális kockázatot a biztosítási feladatban. Magyarország Európai megítélése jelenleg nem a legjobb, valamint rengeteg menekült akar keresztül haladni rajtunk, mint tranzitországon. Ugyanakkor Európából ide is tudnak utazni viszonylag szabadon és sajnos volt már rá példa, hogy terroristák is voltak akár menekültek csoportjába épülve. Egyszóval nagy a nyomás a rendvédelmi erőkön, de biztos vagyok benne, hogy meg fogják oldani a feladatot” - mondta a szakértő.

Fontos elmondani, hogy sem Hajós István, sem a Bastion Group semmilyen formában nem vesz részt a biztosításban, a biztonsági tervet nem ismeri, tájékoztatása kizárólag általános alapismereteken alapul.

Lópikulát se keresel jövőre az amerikai részvényekkel

Legalábbis így summázható röviden a Wells Fargo elemzői által készített jövőkép 2024-re az USA S&P 500 indexére vonatkozóan.
2023. 11. 28. 14:30
Megosztás:

Nőtt a beruházások volumene a feldolgozóiparban

A háború és az elhibázott szankciók káros hatásai még 2023. harmadik negyedévében is tetten érhetők voltak a beruházások alakulásában.
2023. 11. 28. 14:00
Megosztás:

Javult kissé a fogyasztói hangulat Németországban

Javult valamelyest a fogyasztói hangulat Németországban, bár továbbra is inkább bizonytalanságot és aggodalmat tükröz.
2023. 11. 28. 13:30
Megosztás:

Csökkentek a beruházások a feldolgozóipari fejlesztések növekedése mellett

A beruházások volumene 2023. harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest - szezonálisan kiigazítva - 2,2 százalékkal mérséklődött.
2023. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Észszerű, hogy a gyermekek után járó pótszabadságról a munkavállaló rendelkezhessen

Logikus, hogy a gyermekek után járó pótszabadságról ne a munkáltató, hanem a munkavállaló rendelkezhessen - mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Fordulatot hozott a CSOK plusz a lakáspiacon

A CSOK Plusz kihirdetése után fordulat látszik az ingatlanpiacon: a pangó kereslet élénkülésre váltott át az október végi bejelentést követő 31 napban. A nagyobb érdeklődés részben az év végén kifutó, vissza nem térítendő támogatást és egyéb kedvezményeket biztosító nagyvárosi CSOK igénylőknek is köszönhető. A kereslet élénkülése paradox módon bizonyos ingatlanok árát még csökkentheti is, mert a nagyvárosi CSOK segítségével továbbköltözőket egyre jobban szorítja az év végi határidő.
2023. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Stabilan állják az ingatlanpiac hullámait a logisztikai létesítmények

A lakáspiacon az új építésű ingatlanok iránti kereslet és a bejelentett új projektek a piaci alapú lakáshitelekkel együtt „parkolópályára álltak”, amin jövőre a CSOK Plusz sokat javíthat. A logisztikaiingatlan-piac azonban továbbra is élénk, mind keresleti, mind kínálati oldalon. A legjobb lokációk a fővárosban és közvetlen környékén vannak, és egyre fontosabb az épületek fenntartható működése ‒ derül ki az Alfa Group piaci elemzéséből.
2023. 11. 28. 11:30
Megosztás:

Sorsfordító hetek állnak a nyugdíjpénztárak előtt

A munkaerő megtartás miatt a kedvezményes kulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
2023. 11. 28. 11:00
Megosztás:

Még utoljára bezsákoltak a befektetők a PMÁP 2033/I állampapírból

Az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján múlt héten 91,6 milliárd forintért fogyott a Prémium Magyar Állampapír. Ez annak fényében különösen nagy összeg, hogy idén augusztus eleje óta hetente átlagosan 33 milliárd forintért vettek PMÁP-ot a megtakarítók. A Bankmonitor szerint a kiugró forgalom oka az, hogy a befektetők még utoljára bevásároltak a keddig elérhető inflációkövető állampapírból.
2023. 11. 28. 10:30
Megosztás:

Felemás nyitás az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 11. 28. 10:00
Megosztás:

Kinyírta a biztosítási szakma toborzását a KATA-adó módosítása

2023-ban gyakorlatilag megszűnt a toborzás a független pénzügyi közvetítői piacon. Évek óta komoly kihívás az elöregedés, a fiatalok hiánya, ám igazán látványos ütést a 2022. szeptembere óta hatályos kata-módosítás - miszerint katás adózó csak magánszemélynek állíthat már ki számlát - vitt be a szakmának, ahol így még nehezebbé vált pályakezdőként elindulni - világít rá a GRANTIS független pénzügyi tanácsadó elemzése.
2023. 11. 28. 09:30
Megosztás:

Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2023. 11. 28. 09:00
Megosztás:

Esés jön a magyar tőzsdén a szakértő szerint

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint. A BUX 203,42 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel 55 887,95 ponton zárt hétfőn, a részvénypiac forgalma 6,1 milliárd forint volt.
2023. 11. 28. 08:50
Megosztás:

Jövőre Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményének, az Országos Színházi Találkozónak ad otthont a kaposvári Csiky Gergely Színház 2024. június 10. és június 16. között: az eseményen OFF-programok, tánc, cirkusz, zene, kiállítás és gasztronómia is várja a színházművészet iránt érdeklődőket.
2023. 11. 28. 08:00
Megosztás:

Ma reggel erősödéssel nyitott a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 11. 28. 07:30
Megosztás:

Szijjártó szerint az együttműködés Kínával nem kockázat, hanem hatalmas lehetőség

Az együttműködés Kínával nem veszélyt, hanem hatalmas lehetőséget jelent az Európai Unió számára, a kockázat éppen az, ha valaki el akarja vágni ezeket a kötelékeket - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
2023. 11. 28. 07:00
Megosztás:

Átadták a magyar tudomány kategóriában az idei Junior Prima Díjakat

Átadták a Junior Prima Díjakat a magyar tudomány kategóriában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében - tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hétfőn az MTI-t.
2023. 11. 28. 06:30
Megosztás:

Határtalan innováció és látványos demózónák a bukaresti Dyson Next Gen Living regionális rendezvényen

Az innovációiról ismert globális kutatási és technológiai vállalat, a Dyson úttörő termékeket mutatott be a bukaresti Combinatul Fondului Plastic – Galeria Senatban tartott regionális Next Gen Living rendezvényen.
2023. 11. 28. 06:00
Megosztás:

Jövőre Kaposváron lesz az Országos Színházi Találkozó

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményének, az Országos Színházi Találkozónak ad otthont a kaposvári Csiky Gergely Színház 2024. június 10. és június 16. között: az eseményen OFF-programok, tánc, cirkusz, zene, kiállítás és gasztronómia is várja a színházművészet iránt érdeklődőket.
2023. 11. 28. 05:30
Megosztás:

Hatékony megoldásokat kínál a magyar állattenyésztés a népességrobbanásra

Miközben Magyarországon folyamatosan csökken a népesség, a világ több pontján is a túlnépesedéssel és ennek következményeivel küzdenek. Az előrejelzések szerint 2100-ra több mint négymilliárd lesz Afrika népessége, míg Európáé inkább fogy vagy stagnál. A népességrobbanás azonban Európát, így Magyarországot is elkerülhetetlenül érinteni fogja.
2023. 11. 28. 05:00
Megosztás: