Milyen ingatlanokat lehet most a legjobb áron megvenni?

Melyek most a legjobb ár/érték arányú ingatlanok? Már amennyiben a hirdetési árat vizsgáljuk. De vevői szempontból lényeges, hogy vajon mely, most megvásárolt ingatlanok lesznek a leginkább értékállóak? A szakértők válaszoltak.

Milyen ingatlanokat lehet most a legjobb áron megvenni?

Érdemes ott kezdeni a témát, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedtek az ingatlanárak, amihez egy ideje a magas infláció is társult, ezért az eladók továbbra is túlértékelik az ingatlanjaikat - jelezte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Mint mondta, ez minden ingatlantípusra egyaránt igaz. Ami azt jelenti, hogy nem igazán vannak olyan jól körülhatárolható típusok, lokációk, adottságok, melyeknél közelebb járnának az értékesítési árak a hirdetési árakhoz.

Rencsevics Mária hozzátette, hogy mindenütt komoly munka az ingatlanközvetítők részéről az „ártörés” - tehát, hogy valós, piaci árhoz közelítsék egy eladó ingatlan hirdetési árát -, ezért szerinte csak akkor beszélhetünk jó ár/érték arányról, illetve ott közelíti jobban az eladási ár a hirdetési árat, ahol a tulajdonosok hallgatnak az ingatlanközvetítő szakemberre.

Ha ez már a megbízáskor megtörténik, akkor az ingatlanosnak nem kell “árat törni” - azaz meggyőzni az eladót arról, hogy az általa elképzelt ár messze jár a valós piaci ártól -, ha csak később jön rá az eladó, hogy rosszul árazott, akkor ott lehet találkozni árcsökkentéssel.

A szakértő egy példát is említett a közelmúltból, amikor is 70 millió forintért értékesítettek egy családi házat, melyet egy évvel ezelőtt még 90 millió forintért hirdettek, ugyanakkor mire idáig eljutottak már a hirdetési ára is 75 millió forintnál járt az ingatlannak. Ebből lett végül a 70 milliós valós értékesítési ár.

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és Szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője szintén azt emelte ki, hogy lehet egy ingatlannak jó ár/érték aránya, de Dél-Pesten és az agglomerációban jellemzően inkább csak a 30 millió forintnál olcsóbb ingatlanok iránt mutatkozik érdeklődés, illetve a szépen felújított, korszerű ingatlanokra akad még néhány vevő.

De megfigyelhető az is, hogy az utóbbi egy-két évben a jó állapotú és jó adottságú, jó energiahatékonyságú, korszerű ingatlanok hamarabb gazdára találnak, mint a felújítandó állapotúak. Ezt mindkét ingatlanközvetítő kiemelte, ugyanakkor Marosvölgyi Gabi hozzátette, hogy utóbbiakat akkor veszik meg, ha mélyen áron alul kínálják őket. Tehát ezeket jelenleg kevesebbre értékelik a vevők, mint korábban, azaz itt módosult a korábban elfogadott ár/érték arány.

A felújítandó kategóriában is alapvetően a kis lakásokat keresik a befektetők, mert ha kedvező áron sikerül felújítani, akkor még mindig versenyképes áron tudják továbbadni - tette hozzá Rencsevics Mária.

Marosvölgyi Gabi szerint is könnyebben lehet eladni a kis lakásokat. Ez azt jelentheti, hogy a nagyobb alapterületeknél is változóban van az eddig megszokott ár/érték arány, tehát a vevők számára egy ideje jóval kevesebbet érnek, mint amennyiért kínálják őket a tulajdonosaik, akik még egy korábbi konszenzushoz igazodnak.

Mint a szakértők szavaiból is kiderült, a közelmúlt változásainak “abszolút vesztese” a nagy alapterületű, korszerűtlen családi ház. Rencsevics Mária szerint ezek szigetelése, felújítása, fűtéskorszerűsítése, tetőcseréjének költsége összesen akár a vételár 50 százalékát is kiteheti. Ezt megerősítette Marosvölgyi Gabi is, aki szerint ezeknél az ingatlanoknál azért nehéz most felmérni az ár/érték arányt, mert most szinte bármilyen áron kínálják is őket, nem kellenek senkinek.

Rencsevics Mária végül kitért arra is, hogy vevői szempontból fontos még egy ingatlan értékállósága, melyre a lokáció is befolyással van: ha jó környéken, jó közlekedési és infrastrukturális adottságokkal rendelkező helyen található az érdeklődő által kiszemelt ingatlan, akkor az nagy valószínűséggel értékállónak tekinthető. Emellett egy jó energiahatékonyságú ingatlan is mindig keresett lesz - vélekedett.

Az újépítésű ingatlanok esetében annyiban módosul a kép, hogy figyelni kell vásárláskor a tervezésre és a minőségre is. Akadnak közöttük ugyanis nagyon jól és kevésbé jól megtervezett épületek. Amennyiben viszont egy jó tervhez minőségi anyagok társulnak, akkor az az épület biztosan hosszú távon is keresett lesz - tette hozzá Rencsevics Mária.

Reszkess Elf Bar és Poco Bar! Harcot indít a NAV a cigaretta feketekereskedelemmel szemben!

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023. nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 12:00
Megosztás:

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás:

A NAV továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 07:00
Megosztás:

Februárban felfelé ívelt a BUX

Februárban is folytatódott a BUX-index emelkedése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a részvényforgalom azonban csökkent januárhoz képest.
2024. 03. 04. 06:00
Megosztás:

A január hozta a várt szintet az európai munkaerőpiacon

Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2024. 03. 04. 05:00
Megosztás:

Kriptovaluta adózás 2024 - mennyi adót kell fizetni a kroptopénzek nyeresége után?

Kripto befektetések adózása 2024. Az SZJA törvény hogyan szabályozza a kriptopénzek adózását? Kriptovaluta, kriptodeviza adózása 2024. Kriptobányászat és kriptó kereskedelem vagy kriptó fizetés fogadása - hogyan adózik a kriptó nyereség? Lényeges-e a kriptó fiat pénzre váltásának időpontja? Mi a kriptodeviza nyereség adó kulcsa? Hány százalék adót kell fizetni 2024-ben a kriptó ügyletek után? Alkalmazható-e az adókiegyenlítés a kriptóügyletek esetén is? Hogyan kell bevallani és megfizetni a kriptódevizán elért nyereség adóját? Cikkünkben a Grant Thornton szakértője minden kérdésre választ ad.
2024. 03. 04. 04:00
Megosztás:

1995, avagy az időgép megmondja, hogy mi fog most történni

Jelenleg a befektetők a puha landolás (soft landing) forgatókönyvet árazzák Amerikában, amikor az infláció recesszió nélkül marad kordában. Ez viszonylag ritka: legtökéletesebb formájában 1995-ben valósult meg Amerikában, és az akkori jegybankelnököt Alan Greenspan-t a “halhatatlanok”, de legalábbis a “legendák” közé emelte.
2024. 03. 04. 03:00
Megosztás:

Új terméket fejlesztett ki a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft.

Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját fejlesztette ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Húsipari és Kereskedelmi Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium - közölte a cég pénteken közleményben az MTI-vel.
2024. 03. 04. 02:00
Megosztás:

Heti pénz és szerencse horoszkóp - a BIKA extra pénzhez jut, a HALAK szerencsejátékon nyerhet

Pénz és szerencse horoszkóp a most induló hétre vonatkozóan. A horoszkóp érvényessége: 2024. március 4. - 2024. március 10. között. Mire számíthatunk a csillagok állása alapján a pénz és szerencse területén? Lássuk!
2024. 03. 04. 01:00
Megosztás:

Szárnyalnak a mém érmék, a kutya után egy béka lehet a befektetők kedvence?

Úgy tűnik, a mém érme mánia visszatért, hiszen például a Solana-alapú dogwifhat (WIF) token látványos árfolyam-emelkedést produkált. A WIF ára 134 százalékot emelkedett az elmúlt három napban.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás:

Régóta lejtmenetben van már a feldolgozóipar

Februárban tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója a gyenge kereslet hatására, ugyanakkor a cégek optimisták a kilátásokat tekintve.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás: