Milyen ingatlanokat lehet most a legjobb áron megvenni?

Melyek most a legjobb ár/érték arányú ingatlanok? Már amennyiben a hirdetési árat vizsgáljuk. De vevői szempontból lényeges, hogy vajon mely, most megvásárolt ingatlanok lesznek a leginkább értékállóak? A szakértők válaszoltak.

Milyen ingatlanokat lehet most a legjobb áron megvenni?

Érdemes ott kezdeni a témát, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedtek az ingatlanárak, amihez egy ideje a magas infláció is társult, ezért az eladók továbbra is túlértékelik az ingatlanjaikat - jelezte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Mint mondta, ez minden ingatlantípusra egyaránt igaz. Ami azt jelenti, hogy nem igazán vannak olyan jól körülhatárolható típusok, lokációk, adottságok, melyeknél közelebb járnának az értékesítési árak a hirdetési árakhoz.

Rencsevics Mária hozzátette, hogy mindenütt komoly munka az ingatlanközvetítők részéről az „ártörés” - tehát, hogy valós, piaci árhoz közelítsék egy eladó ingatlan hirdetési árát -, ezért szerinte csak akkor beszélhetünk jó ár/érték arányról, illetve ott közelíti jobban az eladási ár a hirdetési árat, ahol a tulajdonosok hallgatnak az ingatlanközvetítő szakemberre.

Ha ez már a megbízáskor megtörténik, akkor az ingatlanosnak nem kell “árat törni” - azaz meggyőzni az eladót arról, hogy az általa elképzelt ár messze jár a valós piaci ártól -, ha csak később jön rá az eladó, hogy rosszul árazott, akkor ott lehet találkozni árcsökkentéssel.

A szakértő egy példát is említett a közelmúltból, amikor is 70 millió forintért értékesítettek egy családi házat, melyet egy évvel ezelőtt még 90 millió forintért hirdettek, ugyanakkor mire idáig eljutottak már a hirdetési ára is 75 millió forintnál járt az ingatlannak. Ebből lett végül a 70 milliós valós értékesítési ár.

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és Szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője szintén azt emelte ki, hogy lehet egy ingatlannak jó ár/érték aránya, de Dél-Pesten és az agglomerációban jellemzően inkább csak a 30 millió forintnál olcsóbb ingatlanok iránt mutatkozik érdeklődés, illetve a szépen felújított, korszerű ingatlanokra akad még néhány vevő.

De megfigyelhető az is, hogy az utóbbi egy-két évben a jó állapotú és jó adottságú, jó energiahatékonyságú, korszerű ingatlanok hamarabb gazdára találnak, mint a felújítandó állapotúak. Ezt mindkét ingatlanközvetítő kiemelte, ugyanakkor Marosvölgyi Gabi hozzátette, hogy utóbbiakat akkor veszik meg, ha mélyen áron alul kínálják őket. Tehát ezeket jelenleg kevesebbre értékelik a vevők, mint korábban, azaz itt módosult a korábban elfogadott ár/érték arány.

A felújítandó kategóriában is alapvetően a kis lakásokat keresik a befektetők, mert ha kedvező áron sikerül felújítani, akkor még mindig versenyképes áron tudják továbbadni - tette hozzá Rencsevics Mária.

Marosvölgyi Gabi szerint is könnyebben lehet eladni a kis lakásokat. Ez azt jelentheti, hogy a nagyobb alapterületeknél is változóban van az eddig megszokott ár/érték arány, tehát a vevők számára egy ideje jóval kevesebbet érnek, mint amennyiért kínálják őket a tulajdonosaik, akik még egy korábbi konszenzushoz igazodnak.

Mint a szakértők szavaiból is kiderült, a közelmúlt változásainak “abszolút vesztese” a nagy alapterületű, korszerűtlen családi ház. Rencsevics Mária szerint ezek szigetelése, felújítása, fűtéskorszerűsítése, tetőcseréjének költsége összesen akár a vételár 50 százalékát is kiteheti. Ezt megerősítette Marosvölgyi Gabi is, aki szerint ezeknél az ingatlanoknál azért nehéz most felmérni az ár/érték arányt, mert most szinte bármilyen áron kínálják is őket, nem kellenek senkinek.

Rencsevics Mária végül kitért arra is, hogy vevői szempontból fontos még egy ingatlan értékállósága, melyre a lokáció is befolyással van: ha jó környéken, jó közlekedési és infrastrukturális adottságokkal rendelkező helyen található az érdeklődő által kiszemelt ingatlan, akkor az nagy valószínűséggel értékállónak tekinthető. Emellett egy jó energiahatékonyságú ingatlan is mindig keresett lesz - vélekedett.

Az újépítésű ingatlanok esetében annyiban módosul a kép, hogy figyelni kell vásárláskor a tervezésre és a minőségre is. Akadnak közöttük ugyanis nagyon jól és kevésbé jól megtervezett épületek. Amennyiben viszont egy jó tervhez minőségi anyagok társulnak, akkor az az épület biztosan hosszú távon is keresett lesz - tette hozzá Rencsevics Mária.

Így alakult a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 2,12 százalékos, 985,96 pontos emelkedéssel 47 573,35 ponton fejezte be a hetet.
2023. 05. 28. 14:00
Megosztás:

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.
2023. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Az EU megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer vállalattal az oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2023. 05. 28. 12:00
Megosztás:

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Magyarország árakban az első, a bérekben az utolsó

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában - mondta a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.
2023. 05. 28. 05:00
Megosztás:

Nők 40 év nyugdíjszabály - Változik a nyugdíj összege?

Az öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjában az általános szabályok szerint biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Jó, jó, ezt mindenki tudja, de...
2023. 05. 28. 04:00
Megosztás:

Nőttek a jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Áprilisban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 05. 28. 03:00
Megosztás:

Ha 1973-1993 között születtél, akkor nagy baj fenyeget! Szülőtartásnak hívják

A mai 30-50 éves korosztályba tartozó emberek többsége jellemzően ma még aktív, dolgozik, és kevésbé gondolkodik azon, hogy mi lesz majd akkor, ha majd nyugdíjba vonul. E korosztályba tartozók szülei is általában élnek még, akik már jellenzően nyugdíjas éveikben járnak és az állami nyugdíjukból igyekeznek megélni, ráadásul egy 25%-os inflációs környezetben. Ez a jelenlegi helyzet. És ezt a helyzetet bonyolítja most meg az úgynevezett "szülőtartás", mely jogi fogalmat sokan nem is ismerik, pedig komoly társadalmi és pénzügyi veszélyt jelenthet sokak számára. Mi az a szülőtartás? A gyerektartartásról sokan hallottak már, most ismerkedjünk meg a szülőtartással kicsit, érdemes.
2023. 05. 28. 02:00
Megosztás:

Elindult Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése

Bruttó 280 millió forintos uniós támogatással elindult a Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése projekt, melynek nyitányát szombaton, a Falu- és Gyereknap keretében jelentette be ünnepélyesen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium (BM) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára és Edelman György, a település fideszes polgármestere.
2023. 05. 28. 01:00
Megosztás:

Szerbiának egységre és összefogásra van szüksége

Szerbiának egységre és összefogásra van a leginkább szüksége most sokkal inkább, mint bármikor korábban - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök pénteken Belgrádban azon a nagygyűlésen, amelyet azért hívott össze, hogy összetartásra szólítsa fel Szerbia népét.
2023. 05. 28. 00:05
Megosztás:

115 ezer ukrajnai menekülőnek segített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaly 115 ezer ukrajnai menekülőnek nyújtott közvetlen segítséget, az azóta is zajló integrációs programja során pedig 800 Magyarországon maradó menekült letelepedésénél működik közre - közölte a civil szervezet abban a közleményében, amelyben a szervezet szombaton megtartott országos küldöttgyűléséről számolt be.
2023. 05. 27. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 27. 22:00
Megosztás:

Május 31-ig kell regisztrálniuk a gyártóknak az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe

Jövő szerdáig kell az érintett gyártóknak nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtaniuk az országos hulladékgazdálkodási hatósághoz a júliustól induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.
2023. 05. 27. 21:00
Megosztás:

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 05. 27. 20:00
Megosztás:

Siess költekezni, mert pár nap múlva 15% büntetés jön a SZÉP kártyákra

Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.
2023. 05. 27. 19:00
Megosztás: