Milyen szűrők vannak a kocsiban? Melyiket kell kicserélni?

A szűrők cseréje elengedhetetlen a jármű megfelelő karbantartásához és működéséhez. Ha valamelyik szűrő eltömődik, az problémákat okozhat és befolyásolhatja a teljesítményt.

Milyen szűrők vannak a kocsiban? Melyiket kell kicserélni?

Minden járműnek négy fő szűrője van: a pollen szűrő, az olajszűrő, az üzemanyagszűrő és a légszűrő. A feladatuk az áramlás lehetővé tétele és a szennyeződések felfogása: a levegőben lévő por, az üzemanyagban lévő szennyeződések vagy a motorolajban lévő szennyeződések kiiktatása. A fekmester.hu figyelmeztet, hogy ha az autód szűrőit nem cseréled ki időben, azok nem fognak megfelelően működni, és végső soron a mechanikára is hatással lehetnek. Nézzük őket egyesével.

Az utastéri pollenszűrő

Az utastéri légszűrő tisztítja a levegőt, amelyet a fűtés és a légkondicionáló berendezés szív be a jármű belsejébe. Kiszűri a port, a polleneket és más részecskéket. Ha rendelkezel aktívszenes utastéri légszűrővel, az a kipufogógázokat és a szagokat is felfogja. A tiszta levegő különösen fontos, ha allergiás vagy, esetleg légzőszervi problémákkal küzdesz.

Okok, hogy időben kicseréld az utastéri légszűrőt:

- Tisztább levegőt lélegezni

- A biztonsági és láthatósági problémák elkerülése érdekében

- A jármű klímaberendezés fűtési rendszerének élettartamának növelése érdekében

Mi az a légszűrő?

Ahogyan az embernek oxigénre van szüksége a légzéshez, a járműnek is oxigénre van szüksége az égési folyamathoz. A légszűrő megakadályozza, hogy rovarok, por, részecskék, homok vagy törmelék jusson a motorba, és biztosítja a levegő és az üzemanyag megfelelő keverékét a teljesítmény fenntartása érdekében. A járműlégszűrők különböző formájúak: panel, kör alakú vagy hengeres. Ezek egy rakott anyagból készülnek, amely megszűri a levegőt, készülhet pamutból, szintetikus papírból vagy habszivacsból.

Okok a légszűrő cseréjére:

- A jobb járműteljesítmény érdekében

- Üzemanyag megtakarítás érdekében

- A fekete füst elkerülése érdekében

Az olajszűrő is a szűrők között van

Az olajszűrő fenntartja az olaj folyamatos áramlását, és eltávolítja a motorolajban a motor kopása miatt megjelenő részecskéket (szennyeződés, oxidált olaj, fémrészecskék). Tisztítja a motorolajat, hogy az hatékonyan tudja végezni a munkáját. Az olajszűrő elegendő szennyezőanyag-tároló kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy a következő olajcseréig teljes teljesítményt nyújtson.

Okok az olajszűrő cseréjére:

- A motor kopásának csökkentése érdekében

- Az új olaj szennyeződésének megakadályozása érdekében

Az olajszűrőt általában minden olajcsere alkalmával (benzinüzemű járművön 10 000 km-enként, dízelüzemű járművön 15 000 km-enként) ki kell cserélni, hogy az új olaj ne szennyeződjön.

Mi az az üzemanyagszűrő?

Az üzemanyagszűrő eltávolítja az üzemanyagból a szennyeződéseket, például a port, a rozsdát és a homokot. A szennyeződések eltávolításával az üzemanyagszűrő védi az üzemanyag-befecskendezőket, és kulcsszerepet játszik a jármű motorjának teljesítményének és élettartamának fenntartásában.

Az üzemanyagszűrő cseréjének okai:

- A motor teljesítményének fenntartása érdekében

- Az autóalkatrészek jó állapotban tartása miatt

Átadták az új tanuszodát Zircen

Átadták a bruttó 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásból épített zirci tanuszodát szerdán.
2023. 03. 30. 06:00
Megosztás:

Több foci, több pénz – komoly nyomot hagyott a posztcovid a futballklubok bevételein

A tavalyi szezonban regisztrált 111 millió euróról 1,4 milliárdra emelkedtek a meccsnapokon befolyt összegek a világ labdarúgásának legnagyobb bevételt termelő klubjainál, miután a pandémiás korlátozások feloldásával a szurkolók visszatérhettek a stadionokba. A 26. alkalommal kiadott Deloitte Football Money League című kiadvány erős angol dominanciáról számol be a topfutball pénzügyeiben.
2023. 03. 30. 05:30
Megosztás:

Új lelátót építenek a Hungaroringen

Új lelátót építenek a Hungaroringen, mert már decemberben elkelt minden jegy a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamára.
2023. 03. 30. 05:00
Megosztás:

A családi pótlékra miért kell ennyit várni most? Mikor utalják az áprilisi családi pótlékot?

Családi pótlék 2023 április havi utalás időpontja. Mennyit kell még várni a családi pótlékra? Cikkünkben mutatjuk a családi pótlék kifizetésének pontos dátumát. A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást (a továbbiakban együtt: családi pótlék) nyújt. E két ellátást nevezik együtt: családi pótléknak. Cikkünkben lényeges friss információkat olvashatsz a családi pótlékkal kapcsolatban, míg a cikk végén mutatjuk a 2023 áprilisi családi pótlék kifizetési napját is.
2023. 03. 30. 04:01
Megosztás:

Hová tűntek a busz és villamos vezetők Budapestről? A rejtély titka

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél, ezért a fővárosi közlekedési társaság kiemelten kezeli a toborzást.
2023. 03. 30. 03:00
Megosztás:

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel. A járat hetente kétszer közlekedik.
2023. 03. 30. 02:30
Megosztás:

Ha ennyibe kerül a búza, miért drágul a kenyér?

Búzapiaci körkép. Megvizsgáljuk, hogy mely országok a világ legnagyobb búzetermesztői és kukoricatermesztői, majd megnézzük, hogyan alakulnak a búza és kukorica árak jelenleg hazánkban.
2023. 03. 30. 02:00
Megosztás:

Új nővérszálló épül a nyíregyházi kórházban

Másfél milliárd forintos beruházással épül új nővérszálló a nyíregyházi kórházban, az épület bokrétaünnepségét szerdán tartották.
2023. 03. 30. 01:30
Megosztás:

Nőtt a Gebrüder Weiss szállítmányozási vállalat forgalma

A Gebrüder Weiss Kft. 34,1 milliárd forint árbevételt ért el tavaly, 12 százalékkal többet az előző évinél - közölte a szállítmányozási és logisztikai vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 30. 00:30
Megosztás:

Átadták az első Nemzeti Emlék-őr díjakat

Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként végzett munkájáért, valamint Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért vehették át szerdán az Országházban a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által alapított és első alkalommal odaítélt Nemzeti Emlék-őr díjakat.
2023. 03. 30. 00:05
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a cseh jegybank

Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
2023. 03. 29. 23:30
Megosztás:

Mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalom

Hathavi mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalmi mutató márciusban - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE szerdán.
2023. 03. 29. 23:00
Megosztás:

Fiatal női vállalkozókat segít a Seed Alapítvány

Videópályázatot hirdetett 25-35 éves, vállalkozást tervező, vagy már vállalkozó nőknek a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány, a győztesek díjmentesen kapnak egyedi igényükhöz igazított segítséget, fejlesztési tervet.
2023. 03. 29. 22:30
Megosztás:

A CIG Pannónia igazgatósága részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja

Összesen 1,69 milliárd forint, részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága a társaság 2022-es eredménye után - közölte a társaság a tőzsde honlapján szerdán.
2023. 03. 29. 22:00
Megosztás:

10 milliárd forint jutott tankönyvfejlesztésre az elmúlt években

Európai uniós és hazai forrásokból mintegy 10 milliárd forintot fordítottak tankönyvfejlesztésre az elmúlt években - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán Székesfehérváron, sajtótájékoztatón.
2023. 03. 29. 21:30
Megosztás:

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt.

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt., a cégcsoport történetének legmagasabb 6 havi árbevételét és adózás utáni eredményét érte el. Az egy évvel korábbihoz képest árbevétele a 2022 július-decemberi első üzleti fél évben 33,8 százalékkal 123 milliárd forintra, adózott eredménye 48 százalékkal 1,898 milliárd forintra nőtt - közölte a cég szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2023. 03. 29. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2023. 03. 29. 20:30
Megosztás:

Új kerékpáros-útvonalak jönnek létre Kispesten

Új kerékpáros-útvonalak jönnek létre Kispesten, a kivitelezés már elkezdődött - közölte a Budapesti Közlekedési Központ szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 29. 20:00
Megosztás:

Nagy pluszban zártak az európai tőzsdék

Nagy indexemelkedéssel fejezték be a szerdai kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2023. 03. 29. 19:30
Megosztás:

Eseménytelen napot zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,97 pontos, 0,51 százalékos emelkedéssel 42 333,82 ponton zárt szerdán.
2023. 03. 29. 19:00
Megosztás: