Milyen támogatásra számíthat egy pár, ha nem akarnak leszerződni a gyerekvállalásra?

Egyre többször futnak bele a Bankmonitor szakértői abba, hogy a párok ódzkodnak attól, hogy egy családtámogatás vagy kedvező hitel miatt „leszerződjenek” a gyerekvállalásra. Nem arról van szó, hogy ne akarnának gyereket, ám nem szeretnének előre elköteleződni. Mások pedig nem házasságpártiak, sokszor azért, mert nem tartják szükségesnek a „papírt”, pénzügyi kényszerből pedig nem lépnének frigyre. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, hogy nekik milyen lehetőségeik vannak.

Milyen támogatásra számíthat egy pár, ha nem akarnak leszerződni a gyerekvállalásra?

A „hivatalos” gyerekvállalástól való ódzkodás érthető, hiszen a családok sokszor az első gyerek megszületését követően szembesülnek csak azzal, hogy mit is jelent ez számukra. Az, hogy a párok szeretnének-e további babát, függhet például a család aktuális anyagi helyzetétől, a nagyszülők egészségi állapotától, de természetesen a pár kapcsolatának minősége is meghatározó ebben a helyzetben. Ezért a kedvező hitelkamat miatt előre vállalni akár több gyereket, valóban jelent némi kockázatot.

Ugyancsak gyakran találkozni olyan párokkal, akik együtt élnek, akár gyereket is szeretnének, ám mégsem kívánnak összeházasodni, sokszor azért, mert nem tartják ezt a kapcsolatukban lényegesnek, egy támogatás vagy hitel miatt pedig nem tennék meg.

Jó tudni

A mintegy 1,7 millió családi pótlékban részesülő pár közül 411 ezren nevelnek egy, 294 ezren kettő, illetve 125 ezren három vagy több gyereket a KSH 2022-es adatai szerint. És bár 2019 óta évről évre nő a három vagy több gyereket nevelő párok száma, ez még mindig jóval elmarad a 2010 évitől, amikor még 139 ezren voltak.

Milyen támogatás igényelhető házasság nélkül?

Kezdjük talán a rossz hírrel: a 2024-es év két várható favoritja, a CSOK Plusz és a Babaváró hitel kizárólag házasok számára érhető el. Ez akkor is igaz, ha a pár egyébként mindenképpen szeretne gyereket, és ezt akár még vállalni is hajlandó volna. A dolog annyiban érthető, hogy a kormány gyerekvállalás esetén konzekvensen ragaszkodik a házassághoz, így van ez a 2023 végéig elérhető városi CSOK esetében is, amennyiben vállalt gyerekre igénylik.

Folytassuk jobb hírekkel. 2024-től az emelt összegű Falusi CSOK meglévő gyerekkel házasság nélkül is kihasználható: egy gyerekkel 1 millió forint, két gyerekkel 4 millió forint, míg három gyerekkel 15 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A Falusi CSOK használt ingatlan korszerűsítéssel és/vagy bővítéssel egybekötött megvételére, építésre, valamint újépítésű lakóház megvásárlására fordítható, de akár egy meglévő ingatlan is korszerűsíthető és/vagy bővíthető belőle. Ez utóbbi esetben a támogatási összegek azonban alacsonyabbak, hiszen vásárlásra már nem kell költeni.

Amennyiben a Falusi CSOK összege nem elegendő, akkor legalább két meglévő gyerekkel akár CSOK hitel is igényelhető mellé, ennek összege két gyerekkel 10 millió, három vagy több gyerekkel 15 millió forint. A kedvezményes lakáshitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet, hasonlóan a 2024-től induló CSOK Pluszhoz, vagyis komoly pénzügyi előnyt jelent egy piaci hitelhez képest.

Ugyanakkor megkötés, hogy a Falusi CSOK kizárólag a jogszabályban nevesített, úgynevezett preferált kistelepüléseken igényelhető, vagyis községekben és városokban nem fog segíteni.

Van még egy fontos kedvezmény, amihez nincs szükség házasságra, ez pedig a megszületett gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés. Ezt a családok akkor használhatják ki, ha a gyerek megszületéskor már van folyósított jelzáloghitelük, aminek fennálló tőketartozása a második gyerek megszületésekor 1 millió forinttal, a harmadiknál pedig 4 millió forinttal csökkenthető. Fontos, hogy ezt a családnak igényelnie kell, a hitelnek pedig mindenképpen lakáscélú jelzáloghitelnek kell lennie. Itt nem elvárás a házasság. Jó hír az is, hogy ennél a kedvezménynél a meglévő gyerekekkel is számolnak, vagyis, ha két meglévő mellé születik egy harmadik, akkor 4 millió forinttal csökkenthető a tőketartozás.

Milyen támogatás igényelhető olyan házasoknak, akik ódzkodnak a gyerekvállalástól?

Ha egy pár összeházasodna, ám a gyerekvállalást illetően nem köteleződnének el, akkor sem lesz jobb a helyzetük 2024-ben. Ha van már gyermek, akkor igényelhetik a Falusi CSOK-ot, legalább két gyerekkel pedig felvehetik mellé a CSOK hitelt is. Természetesen a házasság ténye a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedést nem befolyásolja, így ezt nem házasok is kihasználhatják, ha úgy adódik.

Se házasság, se gyerekvállalás

Ahogy az előbbiekből már kiderült, mivel a gyerekvállalás és a házasság egyaránt feltétel a CSOK Plusz és a Babaváró esetében, bármelyiktől is fázzon egy pár, ezekről le kell mondaniuk.

Milyen egyéb lehetőségek maradtak?

Az otthonteremtésre kézenfekvő egy piaci lakáshitel, aminek a kamata jelenleg kicsivel 7 százalék alatt kezdődik, ami azt jelenti, hogy például 50 millió forint hitelösszegnél – 20 éves futamidőre, 10 éves kamatperiódussal – 390 ezer forint törlesztővel lehet számolni. Mivel egy ugyanilyen CSOK Plusz hitel törlesztője 3 százalékos kamattal számolva kb. 290 ezer forint lesz a második évtől (az első évben még csak kamatot kell fizetni), ez 100 ezer forint körüli plusz kiadást jelentene havonta. Amennyiben csökkennének az új hitelkamatok a jövőben, akkor a most felvett piaci kölcsön persze lecserélhető lesz olcsóbbra.

A „szabadságharcos” párok számára jó megoldás lehet még akár egy lakástakarékpénztári megtakarítás elindítása is. A lakástakarékpénztár egy igen egyszerű, havi rendszerességű befizetésekből felépülő, fix futamidejű megtakarítási forma. A lakástakarékok segítségével magánszemélyek és társasházak valósíthatnak meg lakáscélú megtakarítást. A jelenleg elérhető lakástakarékok az elhelyezett betétekre akár 30%-os egyszeri kamatbónuszt/prémiumot fizetnek, a korábban elérhető 30%-os állami támogatáshoz hasonlóan. Ezen kívül némi betéti kamat is jár a befizetett összegekre, a megtakarítási időszak végén pedig limitált összegű lakáshitel is igényelhető.

Az időben elindított lakástakarékpénztári megtakarítás jól jöhet például egy későbbi lakáshitel mellé önerőként, hiszen a bankok a forgalmi érték legfeljebb 80 százalékáig hiteleznek, 20 százalékot mindenképpen saját forrásból kell biztosítani. Persze nem biztos, hogy a havi 50 ezer forint megtakarítással 48 vagy 96 hónap alatt elérhető 2,8, illetve 6,3 millió forint majd elég lesz, de a semminél mindenképpen több. És ami fontos, a lakástakarékpénztárak nem várnak el házasságot vagy gyerekvállalást!

Folytatódik a párizsi balhé

Folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja kedden, Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki.
2024. 02. 21. 17:00
Megosztás:

Négyen kikerültek az EU feketelistájáról

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, a Bahama-szigeteket, Belize-t, a Seychelle-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket törölte onnan, így a lista 12 szereplősre apadt.
2024. 02. 21. 16:30
Megosztás:

A TLE reménykedik a változásban

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási rendszer - csok plusz, megemelt falusi csok és babaváró kölcsön - akkor tudja mérsékelni a lakáspiaci visszaesést, ha kiszámítható módon, hosszú távon fennmarad.
2024. 02. 21. 16:00
Megosztás:

Szigorítottak a románok

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.
2024. 02. 21. 15:30
Megosztás:

Felújítás Szegeden

Felújítják Szeged egyik meghatározó műemlékét, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Milkó-palotát - jelentette be Binszki József (DK) várospolitikai alpolgármester kedden a helyszínen.
2024. 02. 21. 15:00
Megosztás:

Jók a kilátásai Romániának

Hét évre lehet szüksége Romániának ahhoz, hogy 3 százalékra csökkentse a költségvetési hiányt - nyilatkozta kedden Marcel Bolos pénzügyminiszter.
2024. 02. 21. 14:30
Megosztás:

Programokat indít a GINOP Plusz

A munkaerőpiaci aktivitás növelése érdekében a kormány márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a GINOP Plusz programon keresztül, 2030-ig pedig több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a foglalkoztatás és az aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.
2024. 02. 21. 14:00
Megosztás:

Megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három iskolája

Csaknem hétmilliárd forint uniós és hazai támogatásból megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három legnagyobb iskolája - jelentette be Avramucz Mihály kancellár kedden.
2024. 02. 21. 13:30
Megosztás:

Erősíteni kell a növényvédelmet

Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem a társadalmi érdek is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Nagy István a 70. Növényvédelmi Tudományos Napok című rendezvényen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai kampuszán.
2024. 02. 21. 13:00
Megosztás:

Megkezdődött a feliratkozás a Smart Manufacturing Festivalra

Elindult a regisztráció az ország első ipari digitalizációs fesztiváljára, a Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvényen több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:30
Megosztás:

A gerinc 3 leggyakoribb betegsége

A gerincoszlop a test fő tartószerkezete, az a tengely, amely a csontvázat támogatja. Ez a mozgásszervi rendszer legfontosabb szegmense, az összes többi a gerinchez kapcsolódik. Összetett anatómiai felépítés lévén számos betegség okozhat problémákat a gerinc szintjén, amelyek nemcsak műtét által kezelhetőek.
2024. 02. 21. 12:15
Megosztás:

Bemutatkozik kishazánk Cannes-ban

A külföldi működőtőke beáramlás szempontjából a legjelentősebb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be Magyarország a világ elsőszámú ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en március 12-15. között Cannes-ban - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szerdán az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:00
Megosztás:

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át.
2024. 02. 21. 11:45
Megosztás:

Korszerűsítik a komáromi idősek otthonát

Energiamegtakarítást eredményező, komplex felújítást végeznek a komáromi bentlakásos idősek otthonában, ahol 90 embert gondoznak - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:30
Megosztás:

Bővült a FA-ZON Bútor Kft.

Megmunkálóközpontot szerzett be és raktárbázist alakított ki a FA-ZON Bútor Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a telephelyén, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tomajmonostorán - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:00
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 02. 21. 10:00
Megosztás:

Bizonytalan a kereskedés iránya

Bizonytalanul kezdődhet a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsdeindex iránykereséssel nyithat szerdán - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 02. 21. 09:30
Megosztás:

NFT-kkel kapcsolatos altcoinok vásárlása 2024. első negyedévében: Theta Network (THETA), Flow (FLOW) és Everlodge (ELDG)

Az NFT-k jelenleg robbanásszerű növekedést mutatnak, miután az elmúlt két év legmagasabb NFT-értékesítése épp most történt meg.
2024. 02. 21. 09:10
Megosztás:

Az ORDI és MINA árak emelkednek, míg a Meme Moguls (MGLS) előértékesítése egyre népszerűbb a kriptovaluta-rajongók körében

A kriptovaluták dinamikus világában az ORDI és MINA árfolyamainak emelkedése jól bizonyítja, hogy a kriptovaluta-rajongók körében növekvő érdeklődés tapasztalható az innovatív digitális eszközök iránt. Ez a fellendülés egybeesik a Meme Moguls (MGLS) előértékesítésének növekvő népszerűségével, amely magára vonja most a kriptóközösség figyelmét. Ahogy a befektetők és kereskedők körében növekszik ezeknek a tokeneknek a támogatása, a piac észrevehetően elmozdul az új és ígéretes projektek felé.
2024. 02. 21. 08:40
Megosztás:

Enyhe forintmozgás reggel

Minimálisan mozdult el a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 21. 08:30
Megosztás: