Milyen támogatásra számíthat egy pár, ha nem akarnak leszerződni a gyerekvállalásra?

Egyre többször futnak bele a Bankmonitor szakértői abba, hogy a párok ódzkodnak attól, hogy egy családtámogatás vagy kedvező hitel miatt „leszerződjenek” a gyerekvállalásra. Nem arról van szó, hogy ne akarnának gyereket, ám nem szeretnének előre elköteleződni. Mások pedig nem házasságpártiak, sokszor azért, mert nem tartják szükségesnek a „papírt”, pénzügyi kényszerből pedig nem lépnének frigyre. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, hogy nekik milyen lehetőségeik vannak.

Milyen támogatásra számíthat egy pár, ha nem akarnak leszerződni a gyerekvállalásra?

A „hivatalos” gyerekvállalástól való ódzkodás érthető, hiszen a családok sokszor az első gyerek megszületését követően szembesülnek csak azzal, hogy mit is jelent ez számukra. Az, hogy a párok szeretnének-e további babát, függhet például a család aktuális anyagi helyzetétől, a nagyszülők egészségi állapotától, de természetesen a pár kapcsolatának minősége is meghatározó ebben a helyzetben. Ezért a kedvező hitelkamat miatt előre vállalni akár több gyereket, valóban jelent némi kockázatot.

Ugyancsak gyakran találkozni olyan párokkal, akik együtt élnek, akár gyereket is szeretnének, ám mégsem kívánnak összeházasodni, sokszor azért, mert nem tartják ezt a kapcsolatukban lényegesnek, egy támogatás vagy hitel miatt pedig nem tennék meg.

Jó tudni

A mintegy 1,7 millió családi pótlékban részesülő pár közül 411 ezren nevelnek egy, 294 ezren kettő, illetve 125 ezren három vagy több gyereket a KSH 2022-es adatai szerint. És bár 2019 óta évről évre nő a három vagy több gyereket nevelő párok száma, ez még mindig jóval elmarad a 2010 évitől, amikor még 139 ezren voltak.

Milyen támogatás igényelhető házasság nélkül?

Kezdjük talán a rossz hírrel: a 2024-es év két várható favoritja, a CSOK Plusz és a Babaváró hitel kizárólag házasok számára érhető el. Ez akkor is igaz, ha a pár egyébként mindenképpen szeretne gyereket, és ezt akár még vállalni is hajlandó volna. A dolog annyiban érthető, hogy a kormány gyerekvállalás esetén konzekvensen ragaszkodik a házassághoz, így van ez a 2023 végéig elérhető városi CSOK esetében is, amennyiben vállalt gyerekre igénylik.

Folytassuk jobb hírekkel. 2024-től az emelt összegű Falusi CSOK meglévő gyerekkel házasság nélkül is kihasználható: egy gyerekkel 1 millió forint, két gyerekkel 4 millió forint, míg három gyerekkel 15 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A Falusi CSOK használt ingatlan korszerűsítéssel és/vagy bővítéssel egybekötött megvételére, építésre, valamint újépítésű lakóház megvásárlására fordítható, de akár egy meglévő ingatlan is korszerűsíthető és/vagy bővíthető belőle. Ez utóbbi esetben a támogatási összegek azonban alacsonyabbak, hiszen vásárlásra már nem kell költeni.

Amennyiben a Falusi CSOK összege nem elegendő, akkor legalább két meglévő gyerekkel akár CSOK hitel is igényelhető mellé, ennek összege két gyerekkel 10 millió, három vagy több gyerekkel 15 millió forint. A kedvezményes lakáshitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet, hasonlóan a 2024-től induló CSOK Pluszhoz, vagyis komoly pénzügyi előnyt jelent egy piaci hitelhez képest.

Ugyanakkor megkötés, hogy a Falusi CSOK kizárólag a jogszabályban nevesített, úgynevezett preferált kistelepüléseken igényelhető, vagyis községekben és városokban nem fog segíteni.

Van még egy fontos kedvezmény, amihez nincs szükség házasságra, ez pedig a megszületett gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés. Ezt a családok akkor használhatják ki, ha a gyerek megszületéskor már van folyósított jelzáloghitelük, aminek fennálló tőketartozása a második gyerek megszületésekor 1 millió forinttal, a harmadiknál pedig 4 millió forinttal csökkenthető. Fontos, hogy ezt a családnak igényelnie kell, a hitelnek pedig mindenképpen lakáscélú jelzáloghitelnek kell lennie. Itt nem elvárás a házasság. Jó hír az is, hogy ennél a kedvezménynél a meglévő gyerekekkel is számolnak, vagyis, ha két meglévő mellé születik egy harmadik, akkor 4 millió forinttal csökkenthető a tőketartozás.

Milyen támogatás igényelhető olyan házasoknak, akik ódzkodnak a gyerekvállalástól?

Ha egy pár összeházasodna, ám a gyerekvállalást illetően nem köteleződnének el, akkor sem lesz jobb a helyzetük 2024-ben. Ha van már gyermek, akkor igényelhetik a Falusi CSOK-ot, legalább két gyerekkel pedig felvehetik mellé a CSOK hitelt is. Természetesen a házasság ténye a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedést nem befolyásolja, így ezt nem házasok is kihasználhatják, ha úgy adódik.

Se házasság, se gyerekvállalás

Ahogy az előbbiekből már kiderült, mivel a gyerekvállalás és a házasság egyaránt feltétel a CSOK Plusz és a Babaváró esetében, bármelyiktől is fázzon egy pár, ezekről le kell mondaniuk.

Milyen egyéb lehetőségek maradtak?

Az otthonteremtésre kézenfekvő egy piaci lakáshitel, aminek a kamata jelenleg kicsivel 7 százalék alatt kezdődik, ami azt jelenti, hogy például 50 millió forint hitelösszegnél – 20 éves futamidőre, 10 éves kamatperiódussal – 390 ezer forint törlesztővel lehet számolni. Mivel egy ugyanilyen CSOK Plusz hitel törlesztője 3 százalékos kamattal számolva kb. 290 ezer forint lesz a második évtől (az első évben még csak kamatot kell fizetni), ez 100 ezer forint körüli plusz kiadást jelentene havonta. Amennyiben csökkennének az új hitelkamatok a jövőben, akkor a most felvett piaci kölcsön persze lecserélhető lesz olcsóbbra.

A „szabadságharcos” párok számára jó megoldás lehet még akár egy lakástakarékpénztári megtakarítás elindítása is. A lakástakarékpénztár egy igen egyszerű, havi rendszerességű befizetésekből felépülő, fix futamidejű megtakarítási forma. A lakástakarékok segítségével magánszemélyek és társasházak valósíthatnak meg lakáscélú megtakarítást. A jelenleg elérhető lakástakarékok az elhelyezett betétekre akár 30%-os egyszeri kamatbónuszt/prémiumot fizetnek, a korábban elérhető 30%-os állami támogatáshoz hasonlóan. Ezen kívül némi betéti kamat is jár a befizetett összegekre, a megtakarítási időszak végén pedig limitált összegű lakáshitel is igényelhető.

Az időben elindított lakástakarékpénztári megtakarítás jól jöhet például egy későbbi lakáshitel mellé önerőként, hiszen a bankok a forgalmi érték legfeljebb 80 százalékáig hiteleznek, 20 százalékot mindenképpen saját forrásból kell biztosítani. Persze nem biztos, hogy a havi 50 ezer forint megtakarítással 48 vagy 96 hónap alatt elérhető 2,8, illetve 6,3 millió forint majd elég lesz, de a semminél mindenképpen több. És ami fontos, a lakástakarékpénztárak nem várnak el házasságot vagy gyerekvállalást!

A beruházásösztönzési stratégia fókuszában most a délnyugat-magyarországi térség áll

A kormány beruházásösztönzési stratégiájának fókuszában most a délnyugat-magyarországi térség áll, a cél elősegíteni a régióbeli vármegyék iparának gyors fejlődését - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2024. 07. 24. 18:00
Megosztás:

Tesztlaboratóriumot nyitott a Continental Temesváron

Egyik legnagyobb európai tesztlaboratóriumát nyitotta meg a Continental Temesváron - írta az economedia.ro a vállalat közleménye alapján.
2024. 07. 24. 17:00
Megosztás:

Szántóföldi körkép a nyári hőhullám hatásairól

Megjelent az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) júliusi, meteorológiai és műholdas adatokra alapozott, szántóföldi kultúrákra vonatkozó elemzése - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 07. 24. 16:00
Megosztás:

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 07. 24. 15:00
Megosztás:

Bérlés helyett érdemes megfontolni a lakásvásárlást

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után felmerül a lakásvásárlás kérdése, az ingatlan.com elemzése szerint a megfelelő önrésszel rendelkező családoknak vagy fiataloknak ismét érdemes mérlegelniük, hogy a bérlés helyett inkább vásároljanak egy garzonlakást.
2024. 07. 24. 14:00
Megosztás:

Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies

Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 24. 13:00
Megosztás:

Bitcoin árfolyam előrejelzés: a BTC ETF tőkebeáramlások pótolják a hiányt és tartják az árat a $70K felé

Miközben a hosszú távú kilátások Bitcoin és Ethereum számára továbbra is bullishak maradnak az intézményi érdeklődés és jelentős ETF beáramlások miatt, a rövid távon volatilitás tapasztalható.
2024. 07. 24. 12:30
Megosztás:

A klímaváltozás és az erdei termékek iránti igény egyre erősebb nyomás alá helyezik az erdőket

A klímaváltozás növeli az erdők kitettségét a különböző stresszoroknak, mint az erdőtüzek vagy a kártevők – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új kiadványában, ami egyúttal az innováció fontosságára hívja fel a figyelmet a fenntartható erdőgazdálkodás elérésében.
2024. 07. 24. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,58 százalék, a frankfurti DAX index 0,86 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 1,48 százalék csökkenéssel indított.
2024. 07. 24. 10:00
Megosztás:

Csökkenéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt szerdán csökkenéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint. A BUX 246,31 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 73 622,19 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
2024. 07. 24. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint szerda reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 24. 08:00
Megosztás:

Exkluzív jelentés: A WW3Shiba 90%-os éves hozammal szárnyal, messze maga mögött hagyva az Avaxot, a Stellart és a Brettet a medvepiac közepette, állítják a szakértők

A medvepiaci trend sokak számára nem jó hír, de ez a tökéletes pillanat arra, hogy alulértékelt gyöngyszemeket találjunk. Az egyik ilyen a WW3Shiba, amely jelenleg szembemegy a medvepiaci érzéssel, és lenyűgöző 90%-os éves hozamot kínál a korai befektetőknek, túlszárnyalva még a bullish versenytársakat, mint az Avax és a Stellar.
2024. 07. 24. 07:22
Megosztás:

A BC GEN Hungary Kft. négyszáz új munkahelyet hoz létre Salgótarjánban

A BC GEN Hungary Kft. dél-koreai tulajdonosi hátterű autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása négyszáz újabb munkahelyet hoz létre Salgótarjánban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2024. 07. 24. 07:00
Megosztás:

Nőttek a német adóbevételek júniusban

Erőteljesen nőtt a német szövetségi és regionális tartományi kormányok adóbevétele júniusban éves szinten - közölte a pénzügyminisztérium.
2024. 07. 24. 06:00
Megosztás:

Kiderült, hogy moziznak gyermekeikkel a magyarok

Öt-hét éves kora körül vinné el moziba a gyermekét első alkalommal a magyarok többsége – mutat rá az ETELE Cinema és Opinio piackutató közös reprezentatív felmérése. A legkisebbek első jó mozis élménye leginkább a film kiválasztásán múlik, de sokat számít a családbarát terem, illetve a kedvenc snack és üdítő is.
2024. 07. 24. 05:00
Megosztás:

AI Kereskedési Platform eléri az utolsó előértékesítési kört, miután 50 000 tulajdonost és 9,5 millió dollárt gyűjtött össze

A kriptovaluta és a blokklánc technológia dinamikus világában a Solana (SOL) és a Fetch.ai (FET) kiemelkedik a skálázhatóság és a mesterséges intelligencia fúziójának innovatív lépései miatt. Egy új szereplő is feltűnt, felkeltve az érdeklődést. Az Algotech (ALGT), egy AI-vezérelt kereskedési platform, most érte el előértékesítési fázisának végét, jelentős figyelmet vonzva a befektetőktől.
2024. 07. 24. 04:00
Megosztás:

Nagy a szórás most az ingatlanpiaci alkuknál: 25 százalék és teljes alkuképtelenség is előfordul

Némileg megoszlanak most a vélemények az ingatlanpiacon elérhető alkukról, ugyanis egyes szakértők szerint a jelentős túlárazottság miatt olykor 20-30 százalékos alkukkal is találkozni, míg mások szerint csökkenőben a mértéke.
2024. 07. 24. 03:30
Megosztás:

A fiataloknak fontosabb az állásuk biztonsága, mint a fizetésük mértéke

Az utóbbi években rendkívül fontossá vált a munkavállalóknak, hogy egy állás hosszú távon is biztosított legyen. Ez a szempont leginkább a fiatalabbak számára elvárás, míg az idősebb generációknál a jó munkahelyi kapcsolatok kerültek előtérbe – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából. A magyar dolgozók válaszai sok esetben eltérnek a globális trendektől.
2024. 07. 24. 03:00
Megosztás:

A VVER-1200-es reaktorok üzemanyaga teljesítménykövető üzemmódra is alkalmas

Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL szakemberei a Manőver-1 névre keresztelt kísérlet során VVER-1200 reaktorokban használt nukleáris üzemanyag paramétereinek változását tanulmányozták a reaktor napi többszöri teljesítményszint-változtatásával. A teljesítmény rugalmas szabályozásának lehetősége még inkább piacképessé teszi a nagy teljesítményű orosz atomerőműveket.
2024. 07. 24. 02:00
Megosztás:

Hatalmas pénzt kaszálhatsz, ha összeomlik a Bitcoin árfolyama

Számos elemző vélekedik úgy, hogy a Bitcoin semmit nem ér, mert nincs mögötte semmilyen érték, hasznosság. Egyelőre azonban a piac és a befektetők nem így vélekednek, hiszen egy Bitcoin árfolyama cikkünk írásakor épp 66.000 dolláron áll, ami forintra átszámítva 23,7 millió forintnak felel meg. Ön úgy ítéli, hogy a Bitcoin árfolyama össze fog omlani? Akkor van egy jó hírünk: meggazdagodhat ezzel, ha bejön a tippje. Hogyan lehet sok pénzt keresni a Bitcoin zuhanásával? Például Bitcoin inverz ETF-fel! Mutatjuk, hogy mi az.
2024. 07. 24. 01:30
Megosztás: