Minden gazdálkodónak kötelező lesz használnia a MobilGAZDA alkalmazást

A Magyar Államkincstár által kifejlesztett mobilGAZDA alkalmazás jelenlegi 38 500-as felhasználói köre már az év végére 50 ezer fölé bővülhet, a cél pedig az, hogy 2025-re valamennyi érintett gazdálkodó mobileszközén működjön az applikáció – mondta Detre Miklós, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnökhelyettese az Agroinform által szervezett, közel 2000 online résztvevővel lezajlott mobilGAZDA webináriumon.

Minden gazdálkodónak kötelező lesz használnia a MobilGAZDA alkalmazást

A Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokkal foglalkozó részlegének mobilGAZDA elnevezésű alkalmazása azért született meg, hogy a gazdálkodókat segítse a támogatásokkal összefüggő ügyintézési feladatok elvégzésében. A regisztrációhoz kötött, ügyfélkapus hitelesítéssel működő ingyenes alkalmazás egyaránt ellát ügyfélszolgálati és tájékoztatási funkciót, de legfontosabb funkciója az, hogy lehetővé teszi a termelők számára, hogy hitelesített és georeferált fényképeket küldhessenek a Kincstár számára a támogatások alapját képező földterületeikről, állataikról, gépeikről vagy mezőgazdasági épületeikről. Az összes georeferált fotó a gazdálkodók számára utólag is elérhető a Magyar Államkincstárnál. 

Az alkalmazás rögzíti a fényképkészítés helyét és irányát, majd továbbítja az adatokat a Kincstárnak. Így a hangsúly a hosszadalmas és költséges helyszíni ellenőrzésekről eltolódhat a fénykép-kiértékelés irányába. Mint azt Szerletics Ákos, a MÁK osztályvezetője elmondta, egyes speciális támogatások esetében (pl. alternáló kasza használata gyepeken) már most kötelező a fényképküldés az alkalmazáson keresztül, de 2025-től kell arra számítani, hogy – az Európai Bizottság vonatkozó jogszabálya alapján – a fotókészítés egyre több intézkedés esetében válik kötelezővé, és ha a gazdálkodó ennek nem tesz eleget, akkor támogatási igényét jogosulatlanként kell majd kezelni.

Várhatóan 2027-től minden területalapú intézkedés esetében kötelező lesz a fotómonitoring használata. Emellett a jövőben már a beruházási pályázatok ellenőrzései során is használható lesz majd a fényképkészítési- és beküldési funkciót.

Fülöp Tamara, a MÁK szakértője kiemelte, hogy a mobilGAZDA mind iOS, mind Android készülékeken használható, a fejlesztésnél pedig kiemelt szempont volt, hogy az applikáció ne csupán a legújabb, legfejlettebb mobileszközökön legyen futtatható. A georeferált fotók küldése mellett a mobilGAZDA leginkább használt funkciója a területmérés - a webinárium résztvevői mindkét eljárás gyakorlati lépéseiről rövid bemutatót is kaptak.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevő Simon Attila gazdálkodó elmondta, hogy tapasztalata szerint a mobilGAZDA használata csupán a mobileszközökhöz kapcsolódó mindennapos fényképezési és navigációs készségeket igényli. A legfontosabb előnynek azt tartja, hogy az alkalmazás ahhoz nyújt nagyobb biztonságot, hogy az adatszolgáltatásokhoz kötött támogatások időben eljussanak a gazdához.

Szerletics Ákos elmondta, hogy a leggyakrabban felmerülő problémák közül kiemelhető a helymeghatározás (pont és irány) pontatlansága, amely legtöbbször nem az alkalmazás, hanem a készülék, illetve az internet-lefedettség hiányosságaira vezethető vissza.

A felhasználás során törekedni kell az adatkapcsolat fenntartására, a képkészítés során nem célszerű más alkalmazásra váltani a készüléken, az energiatakarékos üzemmódot ki kell kapcsolni, az iránymeghatározás pontosságának biztosítása érdekében pedig célszerű a készülék iránytűjét előre kalibrálni. Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy a mobilGAZDA offline körülmények között is működik, csupán az adatellenőrzéshez és a feltöltéshez van szükség internetkapcsolatra. A további fejlesztések azt is célozzák, hogy a jövőben a gazda offline körülmények között is azonnali visszajelzést kaphasson majd, hogy megfelelő fényképet készített-e a megadott területen. Emellett a jövőben lehetővé teszik például az elektronikus fizetést is.

Detre Miklós elmondta, hogy a mobilGAZDA-rendszer üzemeltetését megbízott képviselőre is lehet bízni. A főszabály szerint erről a képviseletről az ügyfélnek kell gondoskodnia. Általában családtag vagy közeli ismerős kap ilyen megbízást, de a falugazdász hálózat is fontos szerepet játszhat ebben - ahogy például az egységes támogatási kérelmek benyújtásának kétharmadában is ők működnek közre.

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás:

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés, egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 11:00
Megosztás:

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 10:30
Megosztás:

Egyre kevesebben járnak napi nyolc órában munkába

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a cégek nem a megszokott, napi nyolcórás, helyi munkavégzésben, hanem alternatív módon foglalkoztatják a munkavállalóikat. Az atipikus munkavégzés elterjedését a 2020-as koronavírus-járvány korábban sosem látott mértékben gyorsította fel. A már megszokottnak mondható home office és távmunka mellett még számos alternatíva létezik – derül ki a Profession.hu adataiból.
2024. 06. 12. 10:00
Megosztás:

Kormányzati segítséggel cigányzenétől lesznek hangosak az ország éttermei

97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos zenél majd országszerte az éttermekben - jelentős túljelentkezéssel zárult a Muzsikáló Magyarország 2024 program pályázati időszaka.
2024. 06. 12. 09:41
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, miután kedden negatív korrekció történt a hazai részvénypiacon.
2024. 06. 12. 09:00
Megosztás:

6 milliárdos részvényvisszavásárlást jelentett be a GM

A General Motors 6 milliárd dollár értékű részvényvisszavásárlási programot jelentett be, mivel a korábbi 10 milliárdos program várhatan kifut ebben a negyedévben.
2024. 06. 12. 08:30
Megosztás:

Óvatosan költekezünk: a fogyasztók 43%-a tart attól, hogy az anyagi helyzete romlani fog

A folyamatosan növekvő inflációs nyomás nemcsak a fogyasztói trendeket rendezi át, de egyes igényeket is felerősít. Megváltoztak a kiskereskedőkkel szembeni elvárások és a generatív MI a vásárlás terén is egyre kiemeltebb szerephez jut – derül ki a Capgemini Research Institute legfrissebb kutatásából.
2024. 06. 12. 08:10
Megosztás:

Elérhetetlen a Filecoin 10 dolláros célára? Az Angry Pepe Fork célja, hogy túlszárnyalja a Bonkot és a Dogecoint

Radiants elindította a Bonkathont, egy hackathont, amely a Bonk (BONK) ökoszisztéma fejlesztését célozza, növelve ezzel a projekt vonzerejét, de ennek ellenére értéke 20%-kal csökkent. Eközben a Dogecoin (DOGE) értéke is esett, és a Filecoin (FIL) küzd a 10 dolláros árhatár eléréséért.
2024. 06. 12. 07:40
Megosztás: