Minden idők legmagasabb hitelkihelyezésével támogatta a vállalkozásokat 2023 I. félévében az Eximbank

Az Eximbank az év első hat hónapjában megvalósult közel 1000 milliárd forintos hitelfolyósítása mintegy kétszerese volt a teljes tavaly évi összértéknek. Ezzel a Bank hitelállománya a félév végén meghaladta a 2250 milliárd forintot, mérlegfőösszege pedig a 3100 milliárd forintot. A dinamikus növekedés stabil pénzügyi mutatók mellett valósult meg: magas tőkeellátottság és likviditás, javuló portfolióminőség és pozitív eredmény jellemezte az Eximbank működését. A Bank legkeresettebb termékei a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram forgóeszközhitel konstrukciói és a közvetlen belföldi befektetési hitelek voltak az elmúlt időszakban.

Az EXIM Magyarország célja, hogy a jelenlegi, kihívásokkal teli gazdasági helyzetben is hatékonyan támogassa a magyar vállalkozásokat kedvezményes hitelkonstrukciókkal és finanszírozási termékekkel versenyképességük megőrzése érdekében. Ennek eredményeként a Bank 968,5 milliárd forint összegű hitelkihelyezéssel zárta 2023 első felét, mely 2022-es év azonos időszakához viszonyítva ötszörös növekedést jelent, és a tavalyi egész éves hitelfolyósítás értékét is közel kétszeresen haladja meg.

A Kormány döntése mentén az EXIM Magyarország februárban elindította a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, amely konstrukciói az első félévben az Eximbank összes hitelkihelyezésének közel felét, 43,4%-át jelentették. Az év első hat hónapjában elért 420 milliárd forintos hitelkihelyezéssel a program az EXIM valaha volt egyik legkeresettebb termékcsoportjává vált. A kedvezményes vállalati forrásokat kínáló hitelprogramban a legnagyobb érdeklődés a forgóeszközhitel iránt volt, összesen 400 milliárd forint forgóeszközhitel folyósítására került sor. Ezt a Bank közvetlen belföldi befektetési hitelterméke követte közel 292 milliárd forinttal.

Az EXIM Magyarország piaci részesedése vállalati hitelezésben a refinanszírozási tevékenységének köszönhetően a 2022. év végi 9,8%-os részesedéshez képest jelentősen növekedett, 2023. június végén 14,5%-ot ért el, ezzel a vállalati hitelezés még inkább meghatározó szereplőjévé vált.

Az Eximbank történetében egyedülállóan dinamikus növekedés stabil pénzügyi háttér mellett ment végbe. Június végén a Bank mérlegfőösszege elérte a 3146 milliárd forintot, mely 82%-kal haladja meg az előző év azonos időszakában mért értéket. A Bank tőkehelyzete erős, tőkemegfelelési mutatója a félév végén meghaladta a 17%-ot, likviditási tartalékai jelentősek. A hitelportfolió minősége javul, az NPL-ráta fokozatosan mérséklődik. Az első félévben a feszes költséggazdálkodás és a befektetett pénzügyi eszközökön elért bevételek együttes hatásaként a Bank eredménye meghaladta a tervezettet.

„A volatilis gazdasági környezet és a jelentős növekedés új kihívások elé állították az EXIM-et finanszírozási oldalról is, amely széles körűen diverzifikált forrásbevonási tevékenységet indokol. A források megújítása és új források bevonása érdekében az év első hat hónapjában a Bank 588 milliárd forint összegű forintkötvényt értékesített. Ennek is köszönhetően az EXIM jelentős forrásbevonást volt képes megvalósítani a magyar vállalkozások kedvezményes forrásokkal történő ellátására fordítva a pénzeszközöket.” – fogalmazott Hoffmann Mihály, az EXIM Pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

A hazai kötvényértékesítésen túl az EXIM Magyarország 2023. áprilisában hazai viszonylatban kiemelkedő volumenű, 1,25 milliárd dollár összegű nemzetközi devizakötvény kibocsátását hajtotta végre. A közel 150 befektetőt vonzó dollárkötvények kibocsátáskori hozama 6,32% volt.

Az Eximbank 2023. június végén 300 millió euró értékű, hosszú lejáratú hitelt vett fel az ING Banktól, melyre a Világbank-csoporthoz tartozó Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség (MIGA) vállal garanciát. A hitelösszeggel az EXIM a hazai vállalkozások fenntarthatósági fejlesztéseket célzó hitelprogramjait fogja finanszírozni. A Bank számára a fenntarthatóság támogatása stratégiai fontosságú, ezért is kínál partnereinek olyan eszközöket, melyek célja az exportőrök és beszállítók fenntartható fejlődést célzó beruházásainak, valamint üzleti tevékenységének elősegítése.

2023. első felében az EXIM Magyarország ügyfeleinek száma 10%-kal nőtt, így 2905-ről 3189-re emelkedett azon magyar vállalkozások száma, amelyek tevékenységét a Bank közel három évtizedes tapasztalatával és tudásával segíti. Az ügyfélarányok változatlanok, a hitelkérelmet benyújtók 90%-a továbbra is a magyar gazdaság gerincét adó kis- és középvállalkozások közül kerül ki.

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás:

34 éves mélyponton a japán jen, be kell avatkozni!

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 49,9 pontra emelkedett az előző havi 48,2-ről, felülmúlva a 48-as piaci várakozást.
2024. 04. 23. 12:30
Megosztás:

Ágykeret anyagok: melyik jobb?

A mai cikkünkben leginkább az ágykeret anyagával fogunk foglalkozni, ami legalább annyira fontos lehet a tökéletes gyermekágy kiválasztása során, mint az ár, a méret vagy a konstrukció, ráadásul az árral szorosan össze is kapcsolódik.
2024. 04. 23. 12:00
Megosztás:

Kevesebb pénz megy el reklámra a cégeknél

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival - közölte az ügynökség az MTI-vel.
2024. 04. 23. 11:30
Megosztás:

Idén harmadik alkalommal szervezik meg a Konica Minolta IoT Live Show-t

A gépek kommunikációja és a mesterséges intelligencia lesz ezúttal is fókuszban a Konica Minolta IoT Live Show-n, amelyet harmadik alkalommal szervez meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban.
2024. 04. 23. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 10:40
Megosztás:

Három képzés, ami hozzájárulhat a csapat hatékonyságához

Akár egy régóta együtt dolgozó, akár egy most induló új csapatról van a szó, a hatékony munkát jól támogathatja néhány közös képzés. Segítheti a tagok közötti kommunikációt vagy éppen a projektek hatékonyabb kezelését, aminek az eredménye gördülékenyebb együttműködés és sikeresebb munkafolyamatok lehetnek.
2024. 04. 23. 10:30
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai tőzsdék

Vegyesen alakultak az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 04. 23. 10:00
Megosztás:

Enyhe pozitív hangulatban nyithat a magyar tőzsde

Enyhe pozitív hangulatban nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az elemző szerint.
2024. 04. 23. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 23. 09:00
Megosztás:

Veszteséges volt a tavalyi év a román fuvarosok számára

A romániai teherfuvarozókat 2023-ban 2,55 milliárd euró kár érte a schengeni csatlakozás elmaradása miatt - közölte a közúti fuvarozók országos érdekvédelmi szervezete (UNTRR) hétfőn.
2024. 04. 23. 08:30
Megosztás:

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját, melyre maguk mellé hívják az egész országot, mert mint írják: „Nincs bal- és jobboldali klímaválság, hőguta, aszály és elsivatagosodás sem.” Mint felhívják rá a figyelmet, csak lokális választ adhatunk a globális problémákra. Ez a válasz a 10 millió Fa szerint, hogy legyen Magyarország Európa legzöldebb országa.
2024. 04. 23. 07:35
Megosztás:

Az UniCredit gondol a látássérült ügyfeleire is

A Mastercarddal való partnerség részeként az UniCredit minden - betéti, hitel- és prepaid - kártyáját Mastercard Touch Card kártyára cseréli, amely megkönnyíti a bankolást a vakok és gyengénlátók számára - közölte a pénzintézet hétfőn.
2024. 04. 23. 07:30
Megosztás:

Miért veszítheti el befektetőit a Dogwifhat az új, felkapott mémcoin miatt?

A kriptopiac visszesésben van és a kereskedők ilyenkor a veszteségeik ledolgozására alkalmas legjobb kriptovalutákat keresik. A Dogwifhat (WIF) azon tokenek egyike, amelyek jelentősen esett az áruk az elmúlt napokban, a traderek pedig alternatívák után néznek.
2024. 04. 23. 07:00
Megosztás:

Új finanszírozási vezető érkezett az Indotek Grouphoz

Az Indotek Group, Magyarország egyik vezető ingatlanbefektető vállalatcsoportja, Bartha Andrást nevezte ki finanszírozási osztályának élére. Az új vezető az évi 200 millió eurós tranzakciós volument meghaladó, és közel 600 főt foglalkoztató cég finanszírozási részlegének irányításával támogatja az egyre jelentősebb nemzetközi jelenléttel rendelkező cégcsoport dinamikus fejlődését és projektjeinek sikeres véghezvitelét.
2024. 04. 23. 06:30
Megosztás:

Üzemanyagkártyát használ vállalkozásában? Akkor ez Önt is érintheti!

Az üzemanyagkártyák használata széles körben elterjedt a vállalkozások körében, mert jelentős adminisztrációs könnyítést eredményezhet az elszámolás tekintetében. A piacon jelenleg széles körben alkalmazott konstrukció azonban adókockázatot jelenthez, amely kiküszöbölhető lehet egy új konstrukció kialakításával, állapították meg a Deloitte szakértői.
2024. 04. 23. 06:00
Megosztás: