Mire érdemes figyelni, ha hitelt szeretnénk felvenni?

Amikor épp nincs pénzünk és lenne egy sor kiadásunk, akkor nincs más választás, helyre kell állítani a pénzügyi egyensúlyunkat: hitelt kell felvenni. Szerencsére ma már a hiteligénylés folyamata eléggé meghatározott és szigorúan szabályozott, így a hitelfelvevők tervezhető és kiszámítható hiteligénylési folyamattal, átlátható feltételekkel találkoznak.

Mire érdemes figyelni, ha hitelt szeretnénk felvenni?

Persze ez nem azt jelenti, hogy a hiteligénylés egyszerű lenne, ezért az alábbiakban összefoglaltuk, hogy mire érdemes figyelni egy hitelügylet során.

Mire is kérhetünk hitelt?

Ha hitelfelvételen gondolkozunk, akkor mindenképpen van egy konkrét célunk, hogy mire is kell a pénz. Azonban máris jönnek a kérdések, hiszen felvehetnénk szabad felhasználású hitelt és adott célhoz kötött hitelt egyaránt. Melyik a jobb? Ha szabad felhasználású hitelt választunk, akkor a felvett pénzt bármire fordíthatjuk, nem kell a bankkal egyeztetni a hitel felhasználása kapcsán. A konkrét felhasználási célhoz kötött hitelek esetén azonban a bank előírja, hogy mire is költhetjük a kölcsön összegét. Ilyen hitelek például a lakásvásárlási, felújítási vagy az autóhitelek, de lehet áruhitel és lombardhitel is adott felhasználáshoz kötött.

Tudnunk kell, hogy a szabad felhasználású hitelek kicsit drágábbak szoktak lenni. A hitelek másik csoportosítása szerint vannak a fogyasztási hitelek és a jelzáloghitelek. Ez utóbbiak valamilyen ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsönök.

De ma már rengetegféle hitel elérhető, a lenti felsorolás tartalmazza a legfontosabb típusokat:

- jelzáloghitel (lakáshitel, felújítási-építési-bővítési hitel, szabad felhasználású jelzáloghitel, zöldhitel, csok-hitel)

- autóhitel

- áruhitel

- személyi kölcsön

- gyorshitel

- folyószámlahitel

- hitelkártya

- diákhitel

- lombardkölcsön.

És biztosan kimaradt valami a felsorolásból.

Mire figyeljünk a hitel felvétele előtt?

Bármilyen típust is választunk, fontos, hogy legyenek a terveink reálisak, ne vállaljuk túl magunkat! A hitel ugyanis komoly teher tud lenni, hiszen a kamaton felül a tőkét is vissza kell fizetnünk. Nem elhanyagolható kérdés, hogy mekkora hitelt is vegyünk fel? Ez egyrészt adott, hiszen kiszámítható, hogy mekkora hitelt bír el a jövedelmünk. Könnyen előfordulhat, hogy nem is kapunk annyi hitelt, mint amennyi kellene a célunk megvalósításához.

Elég komoly hiba, ha nem szánunk elég időt a lehetőségeink megismerésére.  Hallgassunk meg egy tanácsadót, banki ügyintézőt, de mi hozzuk meg a végső döntést! Meg kell értenünk a hitelezési folyamatot, kiválasztani, hogy melyik hitel a legalkalmasabb számunkra, továbbá hogy mik a költségei és tudjuk-e nagy biztonsággal fizetni majd a kölcsön részleteit. Ajánlott egy hitelkalkulátorral elkezdeni a feltételek megismerését, kiválasztani a megfelelő hitelt és a bankot, majd végül a részleteknek az adott bankban utánajárni. Ezt a folyamatot gyorsabbá és profibbá tehetjük egy tanácsadó bevonásával.

A hitelfelvétel egyes lépései

Mielőtt tehát meghoznánk egy olyan fontos döntést, mint a hitelfelvétel, meg kell ismernünk a folyamatot is. Nézzük végig a lépéseket szépen sorban:

- tájékozódás

- hiteligénylés

- hitelbírálat

- szerződéskötés

- folyósítás

- törlesztés.

Ne feledjük, hogy a hitelügylet fontos része a törlesztés is, csak időrend miatt került a sor végére!

JTM-mutató

A JTM (jövedelemarányos törlesztési mutató) az mutatja meg, hogy milyen arányban terhelhető a havi rendszeres jövedelmünk kölcsönökkel. A JTM-szabályozás alapján tudják a bankok megelőzni a nem megalapozott hitelfelvételt. Kicsit lehet, hogy szigorúak ezek a feltételek, de az MNB határozta meg azokat, és a bankoknak be kell tartaniuk minden előírást. Mi is meghatározhatjuk a saját JTM-adatunkat, de tanácsadó segítségét is igénybe vehetjük.

Mennyibe kerül a hitel?

A hitelfelvétel során sok szempontot veszünk figyelembe, például ilyen a gyorsaság, ha sürgősen kell pénzhez jutnunk. De érdemes odafigyelni a költségek alakulására is. Például: milyen kamatot fogunk megfizetni, van-e költsége az előtörlesztésnek, mekkora legyen a futamidő, a havi törlesztés. Ezeket a költségeket legjobban a THM-mutató segítségével határozhatjuk meg, illetve így tehetjük a különböző ajánlatokat összehasonlíthatóvá.

A THM (Teljes Hiteldíj Mutató) a hitel összes költségéről nyújt adatot százalékos formában. A teljes hiteldíj az az összeg, amelyet a tőke visszafizetésén túl kell kifizetnünk. A THM tartalmazza a hitel folyósításához kapcsolódóan felmerülő alapkamatot, díjakat és kezelési költséget. Nem tartalmazza viszont az egyéb olyan költséget, mint a hitelbírálati díj, a rendelkezésre tartási jutalék, a hosszabbítási költség, a késedelmi kamat, a biztosítási, garancia és átutalási díjak. Nem tartalmazza továbbá azokat a költségeket sem, amelyek nem a banknál merülnek fel (közjegyzői díj, értékbecslési díj).

Online hitelügyintézés

Szuper, hogy a hitelügyintézést már egészen a tájékozódástól kezdve intézhetjük online: érdeklődhetünk a THM-ről, az alapkamat alakulásáról, de általánosságban a lehetőségeinkről is, majd akár az interneten keresztül is felvehetjük a számunkra leginkább testhezálló hitelt. Külön jó hír, hogy gyakran kapcsolódnak akciók is az online ügyintézéshez, hiszen a bank érdeke is, hogy tehermentesítse a bankfiókokat. Bárhogy is induljunk útnak – akár személyesen, akár online intézkedünk –, a lényeg, hogy kellő tájékozottsággal hozzunk meg egy olyan fontos döntést, mint a hitelfelvétel.

Az EU elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló uniós jogszabályt

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló jogszabályt az európai munkavállalók tisztességes munka- és életkörülmények biztosítására; az irányelv nem ír elő konkrét minimálbérszintet, amelyet a tagállamoknak el kell érniük - közölte az uniós tanács kedden.
2022. 10. 04. 16:00
Megosztás:

A fővárosban 26 százalékra nyílt az albérleti árolló szeptemberben

A fővárosban az albérletek keresleti és a kínálati díjai között 26 százalékra nyílt az árolló szeptemberben - közölte a Rentingo.com kedden az MTI-vel.
2022. 10. 04. 15:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2022. 10. 04. 15:00
Megosztás:

Csökkent az államháztartás hiteligénye a második negyedévben

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a negyedéves GDP 2,4 százalékának megfelelő 396 milliárd forintot tett ki a második negyedévében. A negyedéves hiteligény 112 milliárd forinttal alacsonyabb az első negyedévinél, 327 milliárd forinttal az egy évvel korábbinál és 2020 első negyedéve óta a legalacsonyabb - derül ki a pénzügyi számláknak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett legfrissebb felülvizsgált adataiból, miután az augusztusi előzetes jelentés 333 milliárd forintról és GDP-arányosan 2,1 százalékról szólt.
2022. 10. 04. 14:30
Megosztás:

Rekordmértékben nőttek a termelői árak éves bázison az euróövezetben

Rekordmértékben növekedtek a termelői árak az erdőövezetben éves bázison augusztusban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése szerint.
2022. 10. 04. 14:00
Megosztás:

Népszámlálás - Már több mint félmillió háztartásban online kitöltötték a kérdőívet

Már több mint félmillió háztartásban töltötték ki az interneten az október elsején indult népszámlálás kérdőívét - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.
2022. 10. 04. 13:30
Megosztás:

5 évre kitiltják a légijáratokon rendbontó utasokat

A holland királyi légitársaság és a Transavia ettől a hónaptól közös listát vezet azokról, akik a két cég bármelyik járatán súlyos szabályszegést követnek el. Őket – függetlenül attól, hogy melyik társaság repülőgépének fedélzetén kapták szabályszegésen – mindkét vállalat öt évre szóló kitiltással sújtja. A világon ez az első együttműködés, amelynek keretében két légi fuvarozó megosztja egymással az erre vonatkozó adatokat és közösen szankcionálnak. A KLM és a Transavia emellett arra kéri a politikusokat és szabályalkotókat, hogy ezeket az adatokat nemzetközi szinten is tegyék megoszthatóvá.
2022. 10. 04. 13:00
Megosztás:

Szerdán indulnak a likviditásszűkítő tenderek

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - jelentette be a jegybank a honlapján.
2022. 10. 04. 12:30
Megosztás:

Jelentős veszteséggel zárta a horvát állami energetikai vállalat az első fél évet

Az állami tulajdonba lévő Horvát Elektromos Művek (HEP) Csoport az első fél évben 1,1 milliárd kuna (61,7 milliárd forint) konszolidált nettó veszteséget könyvelt el, míg tavaly ugyanabban az időszakban a vállalat közel 1,3 milliárd kuna (72,9 milliárd forint) nyereségre tett szert - derül ki hétfőn a HEP által közzétett féléves konszolidált pénzügyi jelentésből.
2022. 10. 04. 11:30
Megosztás:

Csak az MNB fejezte be a kamatemelést, a bankok még korántsem

Az MNB utolsónak szánt kamatemelése óta a nagybankok futószalagon drágították a hiteleiket az elmúlt napokban, és még nem látszik, náluk hol tetőznek a kamatok - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 10. 04. 11:00
Megosztás:

Recesszió után fejlődés várható - a válságkezelés lehetséges eszközei

Még nincs itt az atomerőművek kivezetésének ideje, hosszú távon viszont a megújuló energiaforrásoké a jövő – hangzott el a Magyar-Német Intézet (MNI) panelbeszélgetésén, amelyet az MCC Budapest Summit nemzetközi konferencia keretein belül tartottak. Az érdeklődők képet kaphattak Németország jelenlegi társadalmi helyzetképéről, a szakértők energiahordozókkal kapcsolatos nézeteiről, valamint az új kormány válsághelyzet kezelésére tett lépéseiről. Az eseményt Bauer Bence, az MNI igazgatója moderálta.
2022. 10. 04. 10:30
Megosztás:

Nyereséges kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. Az európai tőzsdék hétfőn emelkedő lendülettel indították október hónapot.
2022. 10. 04. 10:00
Megosztás:

Uniós minimálbér összege - mennyi is az uniós minimálbér és hogyan szabályozzák azt?

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló új jogszabályt még szeptember közepén.
2022. 10. 04. 09:30
Megosztás:

Fokozatosan csökken parlagfű pollenkoncentrációja

Az esőzések és a hideg hatására fokozatosan csökken a parlagfű pollenkoncentrációja, országosan továbbra is az alacsony-közepes tartományban van az allergén növény virágpor-koncentrációja - tette közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján.
2022. 10. 04. 09:00
Megosztás:

Az MVM halasztott fizetésről egyezett meg a Gazprommal

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport, amely tárolókapacitása átalakításáról és energetikai fejlesztésekről is döntött: egyebek mellett növelnék a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) zsanai tárolójának kapacitását, a hajdúszoboszlói tárolóban 800 millió köbméter párnagázt termelnek le és vizsgálják a szén-dioxid tárolásának lehetőségeit - közölte az energetikai vállalatcsoport hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 08:30
Megosztás:

Karbantartás miatt nem lesz elérhető a Wizz Air internetes felülete és mobilalkalmazása

A Wizz Air karbantartást végez online foglalási rendszerében, emiatt a vállalat internetes felülete és mobilalkalmazása magyar idő szerint október 4-én 23 órától október 5-én hajnali 4 óráig nem lesz elérhető - közölte a légitársaság hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 08:00
Megosztás:

Jelentősen csökkent az ingatlan adásvételek száma

A Duna House saját adatain alapuló becslése szerint szeptemberben országosan 9200 ingatlan adásvétel történt, ez 6 százalékos elmaradás augusztushoz és 22 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest - közölte az ingatlanközvetítő hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 07:30
Megosztás:

A magyarországi cégek 91 százalékánál történt béremelés idén január és augusztus között

A magyarországi cégek döntő része igyekezett tompítani az emelkedő infláció hatásait: 91 százalékuknál történt valamilyen mértékű béremelés január és augusztus között - állapította meg az Edenred Magyarország szeptember elején végzett felmérésében, amelynek eredményéről hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 10. 04. 07:00
Megosztás:

Hatmillió eurós befektetés a XUND osztrák-magyar egészségdigitalizációs startupnál

Hatmillió eurós tőkebefektetéshez jutott a bécsi és budapesti központokkal működő egészségügyi technológiai startup, a XUND Solutions GmbH - közölte a cég az MTI-vel.
2022. 10. 04. 06:30
Megosztás:

Lassult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménynövekedése

Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának szeptemberi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,9 pontra, 2020 május óta a legalacsonyabb szintre gyengült az augusztusi 52,8 pontról az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) hétfői közlése szerint.
2022. 10. 04. 06:00
Megosztás: