Mire érdemes figyelni, ha hitelt szeretnénk felvenni?

Amikor épp nincs pénzünk és lenne egy sor kiadásunk, akkor nincs más választás, helyre kell állítani a pénzügyi egyensúlyunkat: hitelt kell felvenni. Szerencsére ma már a hiteligénylés folyamata eléggé meghatározott és szigorúan szabályozott, így a hitelfelvevők tervezhető és kiszámítható hiteligénylési folyamattal, átlátható feltételekkel találkoznak.

Mire érdemes figyelni, ha hitelt szeretnénk felvenni?

Persze ez nem azt jelenti, hogy a hiteligénylés egyszerű lenne, ezért az alábbiakban összefoglaltuk, hogy mire érdemes figyelni egy hitelügylet során.

Mire is kérhetünk hitelt?

Ha hitelfelvételen gondolkozunk, akkor mindenképpen van egy konkrét célunk, hogy mire is kell a pénz. Azonban máris jönnek a kérdések, hiszen felvehetnénk szabad felhasználású hitelt és adott célhoz kötött hitelt egyaránt. Melyik a jobb? Ha szabad felhasználású hitelt választunk, akkor a felvett pénzt bármire fordíthatjuk, nem kell a bankkal egyeztetni a hitel felhasználása kapcsán. A konkrét felhasználási célhoz kötött hitelek esetén azonban a bank előírja, hogy mire is költhetjük a kölcsön összegét. Ilyen hitelek például a lakásvásárlási, felújítási vagy az autóhitelek, de lehet áruhitel és lombardhitel is adott felhasználáshoz kötött.

Tudnunk kell, hogy a szabad felhasználású hitelek kicsit drágábbak szoktak lenni. A hitelek másik csoportosítása szerint vannak a fogyasztási hitelek és a jelzáloghitelek. Ez utóbbiak valamilyen ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsönök.

De ma már rengetegféle hitel elérhető, a lenti felsorolás tartalmazza a legfontosabb típusokat:

- jelzáloghitel (lakáshitel, felújítási-építési-bővítési hitel, szabad felhasználású jelzáloghitel, zöldhitel, csok-hitel)

- autóhitel

- áruhitel

- személyi kölcsön

- gyorshitel

- folyószámlahitel

- hitelkártya

- diákhitel

- lombardkölcsön.

És biztosan kimaradt valami a felsorolásból.

Mire figyeljünk a hitel felvétele előtt?

Bármilyen típust is választunk, fontos, hogy legyenek a terveink reálisak, ne vállaljuk túl magunkat! A hitel ugyanis komoly teher tud lenni, hiszen a kamaton felül a tőkét is vissza kell fizetnünk. Nem elhanyagolható kérdés, hogy mekkora hitelt is vegyünk fel? Ez egyrészt adott, hiszen kiszámítható, hogy mekkora hitelt bír el a jövedelmünk. Könnyen előfordulhat, hogy nem is kapunk annyi hitelt, mint amennyi kellene a célunk megvalósításához.

Elég komoly hiba, ha nem szánunk elég időt a lehetőségeink megismerésére.  Hallgassunk meg egy tanácsadót, banki ügyintézőt, de mi hozzuk meg a végső döntést! Meg kell értenünk a hitelezési folyamatot, kiválasztani, hogy melyik hitel a legalkalmasabb számunkra, továbbá hogy mik a költségei és tudjuk-e nagy biztonsággal fizetni majd a kölcsön részleteit. Ajánlott egy hitelkalkulátorral elkezdeni a feltételek megismerését, kiválasztani a megfelelő hitelt és a bankot, majd végül a részleteknek az adott bankban utánajárni. Ezt a folyamatot gyorsabbá és profibbá tehetjük egy tanácsadó bevonásával.

A hitelfelvétel egyes lépései

Mielőtt tehát meghoznánk egy olyan fontos döntést, mint a hitelfelvétel, meg kell ismernünk a folyamatot is. Nézzük végig a lépéseket szépen sorban:

- tájékozódás

- hiteligénylés

- hitelbírálat

- szerződéskötés

- folyósítás

- törlesztés.

Ne feledjük, hogy a hitelügylet fontos része a törlesztés is, csak időrend miatt került a sor végére!

JTM-mutató

A JTM (jövedelemarányos törlesztési mutató) az mutatja meg, hogy milyen arányban terhelhető a havi rendszeres jövedelmünk kölcsönökkel. A JTM-szabályozás alapján tudják a bankok megelőzni a nem megalapozott hitelfelvételt. Kicsit lehet, hogy szigorúak ezek a feltételek, de az MNB határozta meg azokat, és a bankoknak be kell tartaniuk minden előírást. Mi is meghatározhatjuk a saját JTM-adatunkat, de tanácsadó segítségét is igénybe vehetjük.

Mennyibe kerül a hitel?

A hitelfelvétel során sok szempontot veszünk figyelembe, például ilyen a gyorsaság, ha sürgősen kell pénzhez jutnunk. De érdemes odafigyelni a költségek alakulására is. Például: milyen kamatot fogunk megfizetni, van-e költsége az előtörlesztésnek, mekkora legyen a futamidő, a havi törlesztés. Ezeket a költségeket legjobban a THM-mutató segítségével határozhatjuk meg, illetve így tehetjük a különböző ajánlatokat összehasonlíthatóvá.

A THM (Teljes Hiteldíj Mutató) a hitel összes költségéről nyújt adatot százalékos formában. A teljes hiteldíj az az összeg, amelyet a tőke visszafizetésén túl kell kifizetnünk. A THM tartalmazza a hitel folyósításához kapcsolódóan felmerülő alapkamatot, díjakat és kezelési költséget. Nem tartalmazza viszont az egyéb olyan költséget, mint a hitelbírálati díj, a rendelkezésre tartási jutalék, a hosszabbítási költség, a késedelmi kamat, a biztosítási, garancia és átutalási díjak. Nem tartalmazza továbbá azokat a költségeket sem, amelyek nem a banknál merülnek fel (közjegyzői díj, értékbecslési díj).

Online hitelügyintézés

Szuper, hogy a hitelügyintézést már egészen a tájékozódástól kezdve intézhetjük online: érdeklődhetünk a THM-ről, az alapkamat alakulásáról, de általánosságban a lehetőségeinkről is, majd akár az interneten keresztül is felvehetjük a számunkra leginkább testhezálló hitelt. Külön jó hír, hogy gyakran kapcsolódnak akciók is az online ügyintézéshez, hiszen a bank érdeke is, hogy tehermentesítse a bankfiókokat. Bárhogy is induljunk útnak – akár személyesen, akár online intézkedünk –, a lényeg, hogy kellő tájékozottsággal hozzunk meg egy olyan fontos döntést, mint a hitelfelvétel.

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének megakadályozásáról szóló törvény

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerülését lehetővé tevő törvény, miután Joe Biden - helyi idő szerint - szombaton, a kongresszusi elfogadás után aláírta dokumentumot.
2023. 06. 05. 06:00
Megosztás:

Folytatódnak a tárgyalások a svéd NATO-csatlakozásról

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap Isztambulban közölte, hogy Törökország, Svédország és Finnország június közepén folytatja a tárgyalásokat Svédország NATO-csatlakozásáról, amelynek szerinte már rég eljött az ideje.
2023. 06. 05. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjak nem romlanak az inflációval - Miért? Elmagyarázza a szakértő!

2024-ben is garantálható a nyugdíjak reálértékének növekedése, hiszen a kormány jövőre is az infláció mértékével megegyező, hat százalékos emelést hajt végre, februárban is lesz - már emelt összegű - 13. havi nyugdíj és nyugdíjprémium is várható - mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap este.
2023. 06. 05. 04:01
Megosztás:

Jön a nagy pedagógusbéremelés?

Minden idők legnagyobb pedagógusbéremelését tervezzük - írta a Belügyminisztérium (BM) a pedagógusnap alkalmából az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben köszönetet mond "valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja, neveli a rá bízott gyermekeket, diákokat".
2023. 06. 05. 03:00
Megosztás:

500.000 Ft-nál több készpénzt rejtegetsz otthon? Ebből baj lehet!

Túl sok készpénz tartása otthon biztonsági kockázatokat hordozhat magában. Az otthonunkban tárolt nagy mennyiségű készpénz vonzza a tolvajok figyelmét, és könnyű célponttá válhatunk. Emellett a készpénznek nincs nyoma, így ha elveszítjük vagy ellopják, nehéz visszaszerezni. Mindemellett a magas infláció úgy felzabálja a készpénz értékét, hogy észre sem vesszük és napról napra egyre kevesebbet ér a pénzünk. A jelenlegi, 24%-os (KSH adat) infláció egy 500.000 Ft-nyi otthon tartott kápé összegből közel 125.000 Ft reálveszteséget eredményez. Ennyit bukunk a forintunk értékvesztésén. Hogyan lehet rávenni a lakosságot, hogy NE TARTSON ennyi készpénzt otthon?! Mutatjuk.
2023. 06. 05. 02:00
Megosztás:

Szijjártó Péter tárgyalt az új török külügyminiszterrel

Vasárnap töltötte az első napját a hivatalában Hakan Fidin új török külügyminiszter, akivel kora este már telefonos megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
2023. 06. 05. 01:00
Megosztás:

Nyugdíjas vagyok, jár nekem szabadság? És ha igen, mennyi, mikor?

Bár a tb-biztosítottak köréből munkavállalóként kikerül a nyugdíjas munkavállaló, valamennyi szabadság, betegszabadsággal együtt neki is jár, de a részletekről a munkáltató rendelkezik. Hogy is van tehát jelenleg a nyugdíjas munkavállalók részére járó szabadság szabályozása?
2023. 06. 05. 00:01
Megosztás:

Július 14-től rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest eseményeit

Július 14. és 23. között rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) eseményeit; a rendezvény tíz napja alatt a főváros több helyszínén koncertekkel és széles programkínálattal várják a közönséget.
2023. 06. 04. 23:00
Megosztás:

Kedvezmények és programok az ÉnBudapestem applikációban

Múzeumba, moziba, gyógyfürdőkbe, strandokra és hamarosan a Fővárosi Állat- és Növénykertbe is engedménnyel lehet majd jegyet váltani az ÉnBudapestem applikáción keresztül - tájékoztatta a Budapest Brand Nonprofit Zrt. az MTI-t csütörtökön.
2023. 06. 04. 22:00
Megosztás:

Magyarország az uniós források 86 százalékát felhasználta

Magyarország a rendelkezésére álló európai uniós források 86 százalékát felhasználta, ezzel az EU élvonalában van - mondta a területfejlesztési miniszter csütörtökön Szekszárdon.
2023. 06. 04. 21:00
Megosztás:

Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT), a kormány tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét támogató véleményező testület - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium az MTI-t pénteken.
2023. 06. 04. 20:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 06. 04. 19:00
Megosztás:

Átadták a Szentkirályi Magyarország Kft. új PET-palackozó gyártósorát

Átadták pénteken a Szentkirályi Magyarország Kft. új, nagy teljesítményű, PET-palackozó gyártósorát, a 2,8 milliárd forint értékű beruházás a vállalat ötéves fejlesztési programjának első ütemében épült meg.
2023. 06. 04. 18:00
Megosztás:

Falugondnoki szolgálat indult Nagybarcán

A Magyar Falu Program keretében falugondnoki szolgálat indult pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Nagybarcán, ahol átadták a falubuszt és a program keretein belül épített szolgálati házat.
2023. 06. 04. 17:00
Megosztás:

Csapadékosabbá válik az idő

Csapadékosabbá válik az időjárás a jövő hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 06. 04. 16:00
Megosztás:

Magyar dobogós helyezések az athéni atlétikai versenyen

A magyar női 4x100 méteres síkfutó váltó a második, a férfi pedig a harmadik helyen végzett a WA kontinentális sorozatának szombati bronz kategóriás versenyén, Athénban.
2023. 06. 04. 14:00
Megosztás:

Zabarban mindössze 0,9 Celsius-fok volt vasárnap hajnalban

Vasárnap hajnalban mindössze 0,9 Celsius-fok volt a Nógrád vármegyei Zabarban, vagyis majdnem fagyott - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel a Facebook-oldalán.
2023. 06. 04. 13:00
Megosztás:

Fogyasztóbarát minősítést kapott a K&H Biztosító otthonbiztosítása

Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása - közölte az MNB vasárnap az MTI-vel.
2023. 06. 04. 12:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg az áprilisi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem áprilisi statisztikája és a májusi inflációs adat.
2023. 06. 04. 11:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 47 869,61 ponton zárt pénteken, 296,26 ponttal, 0,62 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 06. 04. 10:00
Megosztás: