Mire érdemes figyelni, ha hitelt szeretnénk felvenni?

Amikor épp nincs pénzünk és lenne egy sor kiadásunk, akkor nincs más választás, helyre kell állítani a pénzügyi egyensúlyunkat: hitelt kell felvenni. Szerencsére ma már a hiteligénylés folyamata eléggé meghatározott és szigorúan szabályozott, így a hitelfelvevők tervezhető és kiszámítható hiteligénylési folyamattal, átlátható feltételekkel találkoznak.

Mire érdemes figyelni, ha hitelt szeretnénk felvenni?

Persze ez nem azt jelenti, hogy a hiteligénylés egyszerű lenne, ezért az alábbiakban összefoglaltuk, hogy mire érdemes figyelni egy hitelügylet során.

Mire is kérhetünk hitelt?

Ha hitelfelvételen gondolkozunk, akkor mindenképpen van egy konkrét célunk, hogy mire is kell a pénz. Azonban máris jönnek a kérdések, hiszen felvehetnénk szabad felhasználású hitelt és adott célhoz kötött hitelt egyaránt. Melyik a jobb? Ha szabad felhasználású hitelt választunk, akkor a felvett pénzt bármire fordíthatjuk, nem kell a bankkal egyeztetni a hitel felhasználása kapcsán. A konkrét felhasználási célhoz kötött hitelek esetén azonban a bank előírja, hogy mire is költhetjük a kölcsön összegét. Ilyen hitelek például a lakásvásárlási, felújítási vagy az autóhitelek, de lehet áruhitel és lombardhitel is adott felhasználáshoz kötött.

Tudnunk kell, hogy a szabad felhasználású hitelek kicsit drágábbak szoktak lenni. A hitelek másik csoportosítása szerint vannak a fogyasztási hitelek és a jelzáloghitelek. Ez utóbbiak valamilyen ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsönök.

De ma már rengetegféle hitel elérhető, a lenti felsorolás tartalmazza a legfontosabb típusokat:

- jelzáloghitel (lakáshitel, felújítási-építési-bővítési hitel, szabad felhasználású jelzáloghitel, zöldhitel, csok-hitel)

- autóhitel

- áruhitel

- személyi kölcsön

- gyorshitel

- folyószámlahitel

- hitelkártya

- diákhitel

- lombardkölcsön.

És biztosan kimaradt valami a felsorolásból.

Mire figyeljünk a hitel felvétele előtt?

Bármilyen típust is választunk, fontos, hogy legyenek a terveink reálisak, ne vállaljuk túl magunkat! A hitel ugyanis komoly teher tud lenni, hiszen a kamaton felül a tőkét is vissza kell fizetnünk. Nem elhanyagolható kérdés, hogy mekkora hitelt is vegyünk fel? Ez egyrészt adott, hiszen kiszámítható, hogy mekkora hitelt bír el a jövedelmünk. Könnyen előfordulhat, hogy nem is kapunk annyi hitelt, mint amennyi kellene a célunk megvalósításához.

Elég komoly hiba, ha nem szánunk elég időt a lehetőségeink megismerésére.  Hallgassunk meg egy tanácsadót, banki ügyintézőt, de mi hozzuk meg a végső döntést! Meg kell értenünk a hitelezési folyamatot, kiválasztani, hogy melyik hitel a legalkalmasabb számunkra, továbbá hogy mik a költségei és tudjuk-e nagy biztonsággal fizetni majd a kölcsön részleteit. Ajánlott egy hitelkalkulátorral elkezdeni a feltételek megismerését, kiválasztani a megfelelő hitelt és a bankot, majd végül a részleteknek az adott bankban utánajárni. Ezt a folyamatot gyorsabbá és profibbá tehetjük egy tanácsadó bevonásával.

A hitelfelvétel egyes lépései

Mielőtt tehát meghoznánk egy olyan fontos döntést, mint a hitelfelvétel, meg kell ismernünk a folyamatot is. Nézzük végig a lépéseket szépen sorban:

- tájékozódás

- hiteligénylés

- hitelbírálat

- szerződéskötés

- folyósítás

- törlesztés.

Ne feledjük, hogy a hitelügylet fontos része a törlesztés is, csak időrend miatt került a sor végére!

JTM-mutató

A JTM (jövedelemarányos törlesztési mutató) az mutatja meg, hogy milyen arányban terhelhető a havi rendszeres jövedelmünk kölcsönökkel. A JTM-szabályozás alapján tudják a bankok megelőzni a nem megalapozott hitelfelvételt. Kicsit lehet, hogy szigorúak ezek a feltételek, de az MNB határozta meg azokat, és a bankoknak be kell tartaniuk minden előírást. Mi is meghatározhatjuk a saját JTM-adatunkat, de tanácsadó segítségét is igénybe vehetjük.

Mennyibe kerül a hitel?

A hitelfelvétel során sok szempontot veszünk figyelembe, például ilyen a gyorsaság, ha sürgősen kell pénzhez jutnunk. De érdemes odafigyelni a költségek alakulására is. Például: milyen kamatot fogunk megfizetni, van-e költsége az előtörlesztésnek, mekkora legyen a futamidő, a havi törlesztés. Ezeket a költségeket legjobban a THM-mutató segítségével határozhatjuk meg, illetve így tehetjük a különböző ajánlatokat összehasonlíthatóvá.

A THM (Teljes Hiteldíj Mutató) a hitel összes költségéről nyújt adatot százalékos formában. A teljes hiteldíj az az összeg, amelyet a tőke visszafizetésén túl kell kifizetnünk. A THM tartalmazza a hitel folyósításához kapcsolódóan felmerülő alapkamatot, díjakat és kezelési költséget. Nem tartalmazza viszont az egyéb olyan költséget, mint a hitelbírálati díj, a rendelkezésre tartási jutalék, a hosszabbítási költség, a késedelmi kamat, a biztosítási, garancia és átutalási díjak. Nem tartalmazza továbbá azokat a költségeket sem, amelyek nem a banknál merülnek fel (közjegyzői díj, értékbecslési díj).

Online hitelügyintézés

Szuper, hogy a hitelügyintézést már egészen a tájékozódástól kezdve intézhetjük online: érdeklődhetünk a THM-ről, az alapkamat alakulásáról, de általánosságban a lehetőségeinkről is, majd akár az interneten keresztül is felvehetjük a számunkra leginkább testhezálló hitelt. Külön jó hír, hogy gyakran kapcsolódnak akciók is az online ügyintézéshez, hiszen a bank érdeke is, hogy tehermentesítse a bankfiókokat. Bárhogy is induljunk útnak – akár személyesen, akár online intézkedünk –, a lényeg, hogy kellő tájékozottsággal hozzunk meg egy olyan fontos döntést, mint a hitelfelvétel.

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás:

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés, egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 11:00
Megosztás:

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 10:30
Megosztás:

Egyre kevesebben járnak napi nyolc órában munkába

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a cégek nem a megszokott, napi nyolcórás, helyi munkavégzésben, hanem alternatív módon foglalkoztatják a munkavállalóikat. Az atipikus munkavégzés elterjedését a 2020-as koronavírus-járvány korábban sosem látott mértékben gyorsította fel. A már megszokottnak mondható home office és távmunka mellett még számos alternatíva létezik – derül ki a Profession.hu adataiból.
2024. 06. 12. 10:00
Megosztás:

Kormányzati segítséggel cigányzenétől lesznek hangosak az ország éttermei

97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos zenél majd országszerte az éttermekben - jelentős túljelentkezéssel zárult a Muzsikáló Magyarország 2024 program pályázati időszaka.
2024. 06. 12. 09:41
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, miután kedden negatív korrekció történt a hazai részvénypiacon.
2024. 06. 12. 09:00
Megosztás:

6 milliárdos részvényvisszavásárlást jelentett be a GM

A General Motors 6 milliárd dollár értékű részvényvisszavásárlási programot jelentett be, mivel a korábbi 10 milliárdos program várhatan kifut ebben a negyedévben.
2024. 06. 12. 08:30
Megosztás:

Óvatosan költekezünk: a fogyasztók 43%-a tart attól, hogy az anyagi helyzete romlani fog

A folyamatosan növekvő inflációs nyomás nemcsak a fogyasztói trendeket rendezi át, de egyes igényeket is felerősít. Megváltoztak a kiskereskedőkkel szembeni elvárások és a generatív MI a vásárlás terén is egyre kiemeltebb szerephez jut – derül ki a Capgemini Research Institute legfrissebb kutatásából.
2024. 06. 12. 08:10
Megosztás:

Elérhetetlen a Filecoin 10 dolláros célára? Az Angry Pepe Fork célja, hogy túlszárnyalja a Bonkot és a Dogecoint

Radiants elindította a Bonkathont, egy hackathont, amely a Bonk (BONK) ökoszisztéma fejlesztését célozza, növelve ezzel a projekt vonzerejét, de ennek ellenére értéke 20%-kal csökkent. Eközben a Dogecoin (DOGE) értéke is esett, és a Filecoin (FIL) küzd a 10 dolláros árhatár eléréséért.
2024. 06. 12. 07:40
Megosztás: