Munkavédelmi cipő kiválasztása a különböző munkafolyamatokhoz

A megfelelő munkavédelmi cipő nem csupán a dolgozók biztonsága, hanem a termelékenység és a költséghatékonyság növelése szempontjából is kiemelten fontos. De hogyan választhatjuk ki a legideálisabb védőlábbelit annak érdekében, hogy hatékonyan védje a munkavállalókat a munkahelyi kockázatoktól, és biztonságban, kényelemben legyenek a munkavégzés alatt?

Munkavédelmi cipő kiválasztása a különböző munkafolyamatokhoz

Biztonsági lábbeli szabványok

EN ISO 20345:2011

A munkavédelmi cipőknek meg kell felelnie a védőfelszerelésre (PPE) vonatkozó EN ISO 20345 szabványnak, hogy biztonsági cipőnek minősüljön. A szabvány célja, hogy megvédje a viselőjét az ütésektől, zúzódástól, elcsúszástól, leeső tárgyaktól, víztől, áramütéstől, éles tárgyakra való rálépéstől, valamint bizonyos határértékekkel a szélsőséges hőtől és hidegtől.

EN ISO 20347:2012

Az EN ISO 20347 szabvány szabályozza az alacsony kockázatú munkaterületeken használható munkacipőket. Az EN ISO 20347 szabvány nem ír elő orrvédőt, de a lábbelinek legalább egy védelemmel kell rendelkezine.

Új S6 és S7 védelmi kategória a vízálló biztonsági cipőkhöz (WR):

A cipőfelsőrész víz behatolása és vízfelvétele: a WRU WPA-vá válik.

Csúszásállóság módosított vizsgálati módszerrel és új jelölési rendszerrel (standard tisztítószer a csempén jelölés nélkül, további teszt olajjal a csempén: SR, csúszásgátló teszt nélkül: Ø)

Munkavédelmi cipő minősítések

A követelmények és az alkalmazás alapján a biztonsági cipőket az alábbi védelmi osztályokba sorolják az EN ISO 20345:2021 szabvány szerint:

SB: Biztonsági cipő lábujjvédővel, amely 200 Joule erővel véd az ütések ellen.

S1: 1. osztályú biztonsági cipő acélból, alumíniumból vagy műanyagból készült orrmerevítővel, nedvességvédelem nélkül.

S1P: 1. osztályú biztonsági cipő acélból, alumíniumból vagy műanyagból készült orrmerevítővel, nedvesség elleni védelem nélkül, acél talppal, hogy megvédje az éles és hegyes tárgyak áthatolását a talpon.

S1PL: 1. osztályú biztonsági cipő acélból, alumíniumból vagy műanyagból készült orrmerevítővel, nedvesség elleni védelem nélkül, nem fém áthatolás elleni védelemmel, hogy védjen éles és hegyes tárgyak áthatolásától a 4,5 mm-es szöggel tesztelt talpon.

S1PS: 1. osztályú biztonsági cipő acélból, alumíniumból vagy műanyagból készült orrmerevítővel, nedvesség elleni védelem nélkül, nem fém áthatolás elleni védelemmel, amely védi az éles és hegyes tárgyak áthatolását a 3,0 mm-es szöggel tesztelt talpon.

S2: 1. osztályú biztonsági cipő acélból, alumíniumból vagy műanyagból készült orrmerevítővel, nedvességvédelemmel WPA.

S3: 1. osztályú biztonsági cipő acélból, alumíniumból vagy műanyagból készült orrmerevítővel és behatolás elleni védelemmel, nedvesség elleni védelemmel WPA és éles vagy hegyes tárgyak áthatolása ellen a talpon.

S4: 2. osztályú biztonsági lábbeli acél, alumínium vagy műanyag orrvédővel, vízálló és alkalmas olyan területekre, amelyek fokozottan ki vannak téve folyadékoknak, nedvességnek és szennyeződésnek.

S5: 2. osztályú biztonsági cipő acél, alumínium vagy műanyag orrvédővel és áthatolás elleni védelemmel, vízálló és alkalmas olyan területekre, amelyek fokozottan ki vannak téve folyadékoknak, nedvességnek, szennyeződésnek és éles vagy hegyes tárgyaknak.

S6: 1. osztályú biztonsági cipő acél, alumínium vagy műanyag orrvédővel és áthatolás elleni védelemmel, nedvesség hatása ellen védett WR kivitelben.

S7: 1. osztályú biztonsági cipő acél, alumínium vagy műanyag orrvédővel és áthatolás elleni védelemmel, védve van a nedvesség hatásaitól a WR vízálló kivitelben, valamint a talpon keresztül éles vagy hegyes tárgyak behatolásától.

Melyik munkavédelmi cipő melyik munkához való?

A megfelelő munkavédelmi cipő kiválasztása attól függ, hogy a munkavállalók milyen munkahelyi veszélyekkel találkoznak. Nézzünk meg néhány példát.

A munkahelyi veszélyek példái:

Tárgyak leejtése.

Statikus elektromosság felhalmozódása.

Nedves és száraz környezet.

Hőmérséklet változások, beltéri és kültéri használat során.

Vegyi anyagok vagy fémek fröccsenése.

Vágások, égési és éles tárgyak okozta sérülések.

Munkavédelmi cipő tisztatérbe:

A tisztatérnek szigorú előírásoknak kell megfelelnie. A tisztatéri környezetben szoros együttműködés szükséges a munkavállalók között a maximális higiénia betartásra érdekében.

A tisztatéri tevékenységekhez megfelelő és specifikus cipőket választhatunk ki. A fehér cipőket gyakran alkalmazzák ebben a munkakörnyezetben. Továbbá, elengedhetetlen a speciális cipők használata, mivel ezek védelmet nyújtanak a szennyeződésekkel szemben, és megőrzik a termékek vagy helyiségek tisztaságát és védelmet nyújtanak a viselőjüknek.

Munkavédelmi cipő villanyszerelőknek:

A villanyszerelőkre leselkedő legnagyobb veszély általában az elektromos ív okozta sérülés. Az elektromos tulajdonságok szerint a villanyszerelő cipő két típusba sorolandó:

- Részben vezető cipők 0,1 megohm ellenállásig.

- Antisztatikus cipők 0,1 megohm feletti ellenállással, akár 1000 megaohm-ig.

A villanyszerelők a maximális biztonság érdekében olyan cipőket kell viseljenek, amelyek megfelelnek az elektromos statikus kisülés (ESD) követelményeinek. Ezek a lábbelik magasabb arányban tartalmaznak vezetőképes anyagokat (antisztatikus anyagokat) a talpszerkezetben, hogy kedvezőtlen körülmények között is megfeleljenek a csökkentett felső határértéknek.

Az S1-S7 biztonsági cipők rendelkeznek antisztatikus tulajdonsággal, azonban az elektromos ellenállás szintje nagyban függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, valamint az egyéni viselési körülményektől, mint például az izzadtság, a nedvesség, a nyomás és a szennyeződés. Az ESD követelményeknek csak normál éghajlati körülmények között tudnak eleget tenni az elektromos értékeknek.

Munkavédelmi cipő raktári dolgozóknak:

A logisztikai dolgozók különböző munkafolyamatokhoz különböző védőcipőket választanak, amelyekre eltérő követelmények vonatkoznak. Például az áruátvevőknek és a raklapkezelőknek másféle biztonsági cipőre van szükségük, mint azoknak, akik apró alkatrészeket csomagolnak egy kisebb raktárban.

Azonban fontos biztosítani, hogy az ergonomiailag kialakított lábbelik révén minimalizálódjon a hátfájás kockázata, és így a dolgozók megfelelő támogatást és stabilitást kapjanak. Ezáltal javul a munkahelyi kényelem, ami növeli a biztonságot és a hatékonyságot.

Munkavédelmi cipő építkezésre:

Az építkezéseken dolgozó munkavállalók számára ideális választás az S3 besorolású munkavédelmi cipő. Ezek a cipők megfelelő védelmet nyújtanak az esetleges ütésektől, valamint megakadályozzák éles tárgyak áthatolását a cipő talpán. A vízálló felsőrész fontos az építkezéseken, ahol gyakoriak a nedves vagy vizes körülmények. A csúszásgátló talp csökkenti a megcsúszás veszélyét, míg a kényelmes és jól párnázott kialakítás lehetővé teszi a hosszú órákon át tartó kényelmes munkavégzést.

munkavédelmi cipő

Miért fontos a kényelmes munkavédelmi cipő?

A kényelem fontos tényező, amikor a munkavállalók biztonsági lábbelit választanak. Hosszú órákon át tartó fizikai munka során a dolgozók gyakran érzik testük fáradtságát. Annak ellenére, hogy a megfelelő védelmet biztosítják, a munkavédelmi cipők nem minden esetben illeszkednek megfelelően a viselőjük lábára.

Sok munkavállaló gyakran választ egy vagy két mérettel nagyobb cipőt, hogy megfeleljen a lábuk szélességének vagy, mert azt gondolják, hogy az orrmerevítő miatt a nagyobb méret szükséges. Ez azonban nem csak kényelmetlenséget okoz, hanem nem is biztonságos. Minden láb más, így a munkavédelmi cipőket számos szempont figyelembevételével kell megválasztani, hogy nem csak a kényelmet, hanem a biztonságot és a hatékonyságot is biztosítsák. A megcsúszás és elesés veszélye megnő, ha a lábbeli nem biztosít megfelelő támasztást, abban az esetben is fennáll ennek a veszélye, ha a cipő túl szűk, gyakran okoz problémákat a láb elülső részén, ami instabil testtartáshoz vezethet.

Bizonyos munkaterületeken speciális követelmények merülhetnek fel, például hőállóság vagy hidegállóság. A tűzoltók, hegesztők vagy a hűtőházi dolgozók számára speciális munkavédelmi cipőkre lehet szükség.

Minden munkavédelmi cipőnek meg kell felelnie az adott munkavégzéshez kapcsolódó biztonsági előírásoknak és szabványoknak, ezért fontos a megfelelő besorolás és a munkafolyamatok igényeinek alapos figyelembevétele a megfelelő lábbeli kiválasztásakor. A megfelelő lábbeli kiválasztásához fordulj a Munkavédelem+ szakértő csapatához, akik nem csak hatalmas kínálattal rendelkeznek, de minden munkahelyi igényre megtalálják neked a megfelelő munkavédelmi cipőt.

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás:

Segély helyett lehetőséget kell nyújtani a vállalkozásoknak

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.
2024. 04. 14. 04:00
Megosztás:

A fehér kenyér maga a méreg?! A kenyérevés egészségügyi kockázatai, amelyekről tudnia kell

A fehér kenyér, az asztalok állandó kedvence, első pillantásra ártalmatlan alapélelmiszernek tűnhet, ám a finomított búzalisztből készült pékáru fogyasztásának számos, kevésbé ismert egészségügyi kockázata van. Az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők és a tudatos fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a potenciális veszélyekkel.
2024. 04. 14. 03:00
Megosztás:

Mennyi a tökéletes vérnyomás érték 30, 40, 50, 60, 70 és 80 éves korban?

A vérnyomás az életkor előrehaladtával változó élettani paraméter, amely fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában. E tanulmány célja, hogy bemutassa az ideális vérnyomásértékek életkori trendjeit, különös tekintettel a nemek közötti különbségekre.
2024. 04. 14. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjprémiumot sajnos el lehet felejteni, nem lesz!

A kormány és a Kopint-Tárki egyformán csak 2,5 %-os gazdasági növekedést jósolnak idén Magyarországon. Emiatt nyugdíjprémiumra nincs lehetőség, és - ahogy a Pénzügyminisztérium külön kiemelte - már az is jelentős eredmény, hogy az állam biztosítja a nyugdíjak fenntartásához szükséges pénzügyi alapot. Lássuk a részleteket, hogy van-e bármilyen remény...
2024. 04. 14. 01:01
Megosztás:

A SMOG már 110 ezer felhasználót számlál és 1 millió dolláros airdropot hirdetett

A SMOG, a Solana blokkláncon futó, rendkívül népszerű mém érme jelentős mérföldkőhöz érkezett. Az 1 millió dolláros airdrop program első fázisát éppen most zárta le. A Smog gyors felfutása egészen a 110 000 felhasználóig azt bizonyította, hogy képes megnyerni a közösséget a zsúfolt mém érme térben.
2024. 04. 14. 00:01
Megosztás:

A Wizz Air zöld üzemanyagra szeretne váltani

A Wizz Air az évtized végére járatainak 10 százalékát tervezi üzemeltetni fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) - közölte a légitársaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 13. 23:00
Megosztás: