Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek

Átlépte a 200 milliárd forintot a zöld lakáshitel állomány. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője szerint akár 2 millió forint is spórolható a fenntarthatóságot preferáló banki zöld hitel kamatkedvezménnyel. A bankok konstrukcióival kiegészíthető a júliusban induló otthonfelújítási program is.

Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek

2024 március végére átlépte a 200 milliárd forintot a lakosságnak nyújtott zöld lakáshitelek tőkeállománya. Mindez annak fényében meglepően jó eredmény, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld pénzügyi jelentéséből jól látható, hogy a pénzintézetek minősített zöld vállalati hitelállománya 800 milliárd forintot tesz ki, ami mindössze négyszerese a lakossági zöld hitel állománynak. A lakáshitelek oldalán persze komoly lökést adott a zöld hitelek felfutásának az MNB 2022 tavaszán meghirdetett zöld otthon program hitele, mely kizárólag energiatakarékos új építésű lakások finanszírozására érhető el, rendkívül kedvezményes, maximum 2,5 százalékos kamat mellett. A program 2022 szeptember végi zárását követően a zöld hitelek állományát már a kereskedelmi bankok zöld hitelei is erősítik – figyelmeztet a szakértő. 

A jegybank feltételrendszerében ma az a banki hitel minősül zöld hitelnek, amely 

- új lakások esetén (2023. november 1. után beadott építési engedélyek alapján) az ÉKM rendelet szerint meghatározott minimum „A+” energetikai besorolás és legfeljebb 68 kWh/m2/év primerenergia-igényű ingatlan megvásárlására szolgál. 
- használt lakóépületek felújítása esetén a kölcsönszerződés időpontjában legfeljebb „BB” energetikai minősítésű ingatlanok esetében „A” minősítést elérő (maximum 76 kWh/m2/év primerenergia igényű) lakás jön létre vagy a felújítás a szabályozásban szereplő összesített energetikai jellemzőhöz képest legalább 30 százalékos primerenergia-igény csökkenést eredményezett. 
- „A”-nál rosszabb energetikai besorolású lakóépületen végzett egyedi energiahatékonysági intézkedéseket (pl. hőszigetelés, nyílászáró-csere, napelem- vagy hőszivattyú felszerelése, fűtési rendszer felújítás, stb.) finanszíroz.

Akár 2 millió forint is megspórolható

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint jelenleg hat pénzintézetnél (CIB, Erste, K&H, MagNet, MBH és az OTP Banknál) érhető el speciális zöld hitel, amely kivétel nélkül a standard konstrukciókhoz képest extra kamat kedvezménnyel honorálja az energiatakarékos felújításokat és korszerű lakások vásárlását.

A kamatkedvezmény mértéke révén a jelenleg a piacon elérhető legkedvezőbb standard banki hitelekhez képest akár 60 bázisponttal olcsóbban is hozzájuthatunk egy 20 millió forintos 20 évre szóló hitelhez. Mindez a törlesztő részletekben 5000-9000 forintos havi könnyebbséget jelent, a havi törlesztő pedig akár 143 ezer forint alatt is lehet. A teljes visszafizetendő összegben pedig akár kétmillió forinttal kisebb adósságszolgálatot jelenthet a zöld hitel kamatkedvezmény igénybevétele az ügyfeleknek. 

Felfutást hozhat az otthonfelújítási program

Gergely Péter szerint a bankok zöld lakáshitel konstrukcióinak felfutását hozhatja az új otthonfelújítási program, amelyben az 1990 előtt épült lakások energetikai felújítását támogatja a kormány. Mint ismert, a július elsejétől megnyíló lehetőség révén energetikai beruházásokra az ügyfelek maximum 6 millió forint hitelt vehetnek fel 0 százalékos kamattal, amelyhez 1 millió forintos minimális önrész szükséges. 

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint ugyanakkor azok, akik nekikezdenek egy energetikai célú beruházásnak, jó eséllyel a támogatott, maximum 7 millió forintos beruházási összegen felül is szeretnének megvalósítani egyéb fejlesztéseket. Számukra jelenthet megoldást, ha kedvezményes kamatozású zöld hitellel egészítik ki a finanszírozási költségeket. S persze, a megoldás azoknak is számottevő könnyebbséget jelent, akik ugyan 1990 után épült lakásokban élnek, ám egy energetikai célú beruházás náluk is sokban csökkentheti a rezsiköltségeket.

Elemzők szerint az Ethereum a legbullishabb altcoin; A Chainlink és az Angry Pepe Fork az egekbe szökik

Yoddha, aki egy több mint 50 ezer követővel rendelkező kriptoelemző az X-en, "bombát dobott" az Ethereumra. Yoddha úgy véli, hogy a második legnagyobb kriptovaluta jelenleg a legbullishabb altcoin, és felülmúlhatja a Bitcoint is a teljesítménye.
2024. 06. 21. 07:30
Megosztás:

Fenntartható közlekedés hidrogénhajtással Kecskeméten

Márciusban Kecskeméten tesztelték a Solaris Urbino 12 hydrogen típusú hidrogén üzemanyagcellás demobuszt. Ebben a járműben hidrogén az üzemanyag, amelyet üzemanyagcella alakít át elektromos árammá, és a hajtást elektromotorok biztosítják. A melléktermék, ami a kipufogón távozik, tiszta vízpára. Az autóbusz üzemanyagellátását a Messer Hungarogáz Kft. biztosította egy mobil hidrogéntöltő-egységgel a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. országos kísérleti hidrogénbusz projektjének keretében.
2024. 06. 21. 07:00
Megosztás:

Íme 3 legjobb Solana alternatíva 100-szoros nyereséghez ezen a nyáron - Polkadot, Aptos és DTX Exchange

Ahogy belépünk a 2024-es nyárba, a kriptovaluta piac továbbra is vonzza a befektetőket a hatalmas nyereség potenciáljával. Míg a Solana (SOL) népszerű választás volt a befektetők körében, elengedhetetlen a diverzifikáció és más ígéretes altcoinok felfedezése, amelyek akár 100-szoros megtérülést is hozhatnak.
2024. 06. 21. 06:00
Megosztás:

Avalanche tulajdonosok pánikban, mivel az AVAX ára nem tudta áttörni az ellenállást; a mesterséges intelligencia platform robbanásszerűen növekszik a bevezetés előtt

A kriptovaluta piac az innováción és alkalmazkodáson alapul. Míg a már megalapozott projektek folyamatosan fejlődni próbálnak, néha kihívásokkal szembesülnek. Az Avalanche (AVAX), egy kiemelkedő okosszerződések platformja jelenleg egy ilyen kihívással néz szembe – az AVAX árának közelmúltbeli stagnálásával. Azonban ezen bizonytalanság közepette egy új szereplő készül felforgatni a piacot – az Algotech (ALGT), egy forradalmi mesterséges intelligencia platform, amelyet kifejezetten a decentralizált pénzügyek (DeFi) jövőjének erősítésére terveztek.
2024. 06. 21. 05:00
Megosztás:

Új előértékesítési sztár készül felülmúlni a Dogwifhat (WIF) és a Pepe (PEPE) nyereségeit ebben a negyedévben

A legújabb kriptovaluta a piacon, a Rollblock (RBLK), hatalmas potenciált mutatott, és célja, hogy pénzügyi és növekedési sikereit tekintve felülmúlja a Dogwifhat (WIF) és Pepe (PEPE) eredményeit.
2024. 06. 21. 04:00
Megosztás:

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A várakozásoknak megfelelően nem módosította tavaly augusztus óta érvényes 5,25 százalékos alapkamatát a Bank of England.
2024. 06. 21. 03:00
Megosztás:

Miért nem kell az új autó az EU-ban senkinek most? Tudnak valamit?

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma májusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint.
2024. 06. 21. 02:30
Megosztás:

Minden számot eltalált, mégsem fizetik ki neki a milliárdos lottónyereményt!

K. James (USA) álma végre valóra vált: az összes számot eltalálta a legutóbbi lottóhúzáson, és ezzel jogot szerzett a rekordot döntő, milliárdos nyereményre. Vagy legalábbis ezt hitte.
2024. 06. 21. 02:00
Megosztás:

A kriptobálnák Rollblock, Solana és Binance Coin felhalmozásban vannak, ami egy jelentős bikapiacra utal

Egy jelentős bikafutás lehetőségét jelzi a kriptobálnák Rollblock, Solana és Binance Coin növekvő felhalmozása. Ez a tendencia az altcoinok és a nagyobb kriptovaluta ökoszisztéma jövőbeli teljesítményébe vetett növekvő bizalmat tükrözi, amit nagy vásárlások és felhalmozások mutatnak.
2024. 06. 21. 01:30
Megosztás:

A rendeletet aláírták! 55-77 éves nyugdíjasok készüljetek!

A nyugdíjelőleget 2024-ben már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani. Mit is jelent ez pontosan a nyugdíjakra és a nyugdíjasokra vonatkozóan? A témát az adó.hu blogbejegyzése alapján járjuk körbe.
2024. 06. 21. 01:00
Megosztás:

A kereskedők kapkodják PlayDoge mém érmét, az előértékesítés átlépte a 4,5 millió dollárt

A retro Play-to-Earn projekt előértékesítése máris rendkívül sikeres, hiszen nemrégiben átlépte a 4,5 millió dollárt.
2024. 06. 21. 00:01
Megosztás:

Jó döntés pályázni nyílászáró cserére?

Minden épület állaga az évek folyamán egyre jobban amortizálódik. Nincs ezzel másképp a nyílászárók állapotra sem. Sőt! Általában a modern ablaküvegek hang- és hőszigetelő képessége is néhány év alatt veszít hatékonyságából.
2024. 06. 20. 23:30
Megosztás:

A DOGE és SHIB továbbra is erős marad; a MTAUR meghódítja a kriptópiacot?

A mai kriptopiac továbbra is jelentős volatilitást mutat. Ezt a Bitcoin (BTC) ETF-ekből történő jelentős kiáramlás is hangsúlyozza, ami szélesebb piaci visszaesést eredményezett. A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) egyaránt több mint 1%-os esést könyvelhetett el, míg a Solana (SOL) 4%-os visszaesést szenvedett el.
2024. 06. 20. 23:00
Megosztás:

Legfőbb célunk az EU versenyképességének helyreállítása lesz

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a legfontosabb prioritás a magyar uniós elnökség programjában - mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 20. 22:30
Megosztás:

Nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.
2024. 06. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 06. 20. 21:30
Megosztás:

Nagyobb sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük: a informatikai biztonsági termékeket fejlesztő és forgalmazó ESET szakértői szerint mivel ezek a sportesemények világszerte több milliárd nézőt vonzanak, a csalók gyakran elhitetik az emberekkel, hogy jegyet nyertek az eseményre, vagy olyan weboldalakra irányítják őket, amelyekről kártékony programokat töltenek le az eszközeikre.
2024. 06. 20. 21:00
Megosztás:

A Richter megvásárolta a BCI Pharma vállalatot

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 06. 20. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erőteljes pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:30
Megosztás: