Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Ukrajna besorolását a Moody's

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta péntek éjjel Ukrajna besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy az orosz invázió nyomán romlik Ukrajna képessége és valószínűleg hajlandósága is adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítésére.

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Ukrajna besorolását a Moody's

A Moody's Londonban bejelentette, hogy az eddigi "B3"-ról két fokozattal "Caa2"-re minősítette vissza Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. A cég az új besorolást is további leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alatt tartja.

A Moody's módszertana alapján az Ukrajnától most megvont "B3" osztályzat is mélyen a spekulatív - vagyis befektetésre nem ajánlott - sávban volt, az új "Caa2" minősítés pedig a Moody's hivatalos meghatározása szerint már nagyon magas adóskockázatra figyelmezteti a befektetőket. A "Caa2" besorolás nyolc fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapfokától, amely a Moody's osztályzati metodikája alapján "Baa3".

A Moody's a héten éppen ezt az alapszintű befektetési államadós-besorolást vonta meg Oroszországtól, az addigi "Baa3"-ról egyszerre hat fokozattal "B3"-ra rontva a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú orosz államadósság-kötelezettségek osztályzatát. A cég az új orosz besorolást szintén további leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alatt tartja. Nem sokkal a Moody's bejelentése után a Fitch Ratings is a befektetési ajánlású szint alá, az addigi "BBB"-ről szintén egyszerre hat fokozattal "B"-re minősítette vissza az orosz államadós-osztályzatot.

A múlt héten a harmadik globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings is megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású osztályzatot, "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re - ugyancsak spekulatív szintre - rontva az orosz szuverén devizaadósság-kötelezettségek besorolását. Az ukrán államadós-osztályzat pénteki leminősítéséhez fűzött elemzésében a Moody's kiemelte azt a véleményét, hogy jóllehet, Ukrajna költségvetési és külső tartalékai javultak a 2014-es katonai konfliktus óta, ez a javulás azonban nem lesz elégséges a likviditási kockázatok teljes mértékű ellensúlyozásához, tekintettel a szűkösebbé váló finanszírozási opciókra, a külföldi befektetők kivonulására és a külső ukrán fizetési pozícióra nehezedő egyre nagyobb nyomásra.

A Moody's számításai szerint az idén 6 milliárd dollár, a következő évtizedben évente 2-6 milliárd dollár - az ukrán hazai össztermék (GDP) 1-4 százalékának megfelelő - ukrán államadósság-hányad törlesztése válik esedékessé.

Bár a január végi 27,5 milliárd dolláros ukrán devizatartalék a törlesztési igényeket fedezte, erre a tartalékra is várhatóan egyre nagyobb nyomás nehezedik majd, éppen olyan időszakban, amikor csökkennek a devizabevételek, szűkülnek az ukrán gazdaság finanszírozási opciói és a hazai valuta tartósan gyengül - áll a Moody's elemzésében. A hitelminősítő közölte: becslése szerint a külföldi kormányok és a nemzetközi intézmények - köztük a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank, az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Unió - eddig 15 milliárd dollárnyi pénzügyi segélyre vállaltak kötelezettséget.

A Moody's szerint ez a jelentős nemzetközi pénzügyi támogatás elősegíti a likviditási helyzet erősítését, valószínűtlen azonban, hogy elégséges lesz annak a hatásnak a teljes ellentételezésére, amelyet az orosz invázió gyakorol Ukrajna adósprofiljára.

Az elmúlt években a hazai bankok jelentették a fő refinanszírozási forrást, nem valószínű azonban, hogy meglenne a kapacitásuk jelentős további államadósság-kibocsátás felvételére, tekintettel az orosz invázió által az ukrán pénzügyi szektorban okozott felfordulásra, valamint a nagyarányú betétkivonások kockázatára - áll a Moody's elemzésében. Más nagy londoni házak szerint Ukrajnának már a mostani közvetlen orosz fegyveres támadás előtt is példátlan károkat okozott az Oroszországgal kialakult konfliktushelyzet.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minapi helyzetértékelésében közölte: modellszámításai arra vallanak, hogy a Krím-félsziget orosz annektálásától 2020 végéig eltelt hét évben az ukrán gazdaság évente átlagosan 40 milliárd dollár - vagyis a teljes időszakban 280 milliárd dollár - veszteséget szenvedett. Ez azt jelenti, hogy Ukrajnát a konfliktus előtti ukrán hazai össztermék 19,9 százalékával egyenlő kár érte a vizsgált időszak minden évében - állt a CEBR tanulmányában.

Aggódnak az európaiak az energiaellátás jövőjéért egy nemzetközi kutatás szerint

A világszerte pesszimisták az emberek az energiaellátás jövőjét illetően, de Európában különösen borúlátóak a megkérdezettek - derül ki az EY nemzetközi tanácsadó cég tanulmányából.
2023. 06. 09. 17:00
Megosztás:

Több fejlesztésre nyert el támogatást Békésszentandrás

Több fejlesztésre, a nagyközség élhetőbbé tételére nyert el 155 millió forint uniós támogatást Békésszentandrás - közölte az önkormányzat.
2023. 06. 09. 16:30
Megosztás:

Újabb vádemelés Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina Habba a Fox News esti műsorában.
2023. 06. 09. 16:00
Megosztás:

Befejeződött a Kisteleki Általános Iskola és Kollégium felújítása és bővítése

Befejeződött a Kisteleki Általános Iskola és Kollégium felújítása és bővítése, a beruházás uniós támogatással, csaknem 800 millió forintból valósult meg - tájékoztatta a Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója az MTI-t.
2023. 06. 09. 15:30
Megosztás:

Joe Biden visszautasította a megvesztegetési vádat

Halandzsának nevezve visszautasította az amerikai elnök azt a vádat, hogy megvesztegetési pénzt fogadott el alelnök korában. Joe Bident csütörtökön, a Rishi Sunak brit kormányfővel tartott washingtoni sajtótájékoztatón kérdezték az ügyről.
2023. 06. 09. 15:00
Megosztás:

Fiatalítja flottáját a Waberer

Csaknem 2 millió euróból fiatalította flottáját a Waberer's csoport; a cég 45 háromtengelyes és 5 kéttengelyes Berger pótkocsit helyez üzembe a helyi és nemzetközi szállítmányozásában - közölte a Waberer's pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 14:30
Megosztás:

Nem jár vissza pénz a banktól, ha mi adjuk ki a számla- vagy kártyaadatainkat a csalóknak?

Bizonytalan a kártérítés lehetősége, ha az ügyfél pénze a saját jóváhagyása, gondatlansága miatt került csalókhoz egy átutalás során - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 14:00
Megosztás:

Sikeres volt az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása

Sikeresen lezajlott pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) agráripari cége, az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása - közölte a vállalat az MTI-vel.
2023. 06. 09. 13:30
Megosztás:

Már most látszanak a pozitív hatásai a kötelező bolti akcióknak

Bár csak rövid ideje van hatályban, hiszen június 1-jén vezették be, már most látszanak a nagyon pozitív eredményei a kötelező bolti akcióknak - mondta az agrárminiszter pénteken a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.
2023. 06. 09. 13:00
Megosztás:

Még pár nap és indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra

A kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta súlyos gazdasági helyzetben is mindent megtesz a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek védelme érdekében. A kormány 2010 óta a teljes foglalkoztatottság elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. 2010-hez képest ma 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 12:30
Megosztás:

Tovább csökkent Románia külkereskedelmi hiánya

Tovább csökkent Romániában a külkereskedelmi mérleg hiánya: az első négy hónapban a deficit 1,179 milliárd euróval, vagyis 11,8 százalékkal kisebb volt a tavalyi év azonos időszakinál - közölte pénteken az országos statisztikai intézet (INS).
2023. 06. 09. 12:00
Megosztás:

Tíz éve dőlt meg a fővárosban eddig mért legmagasabb vízállás a Dunán

Tíz éve ezen a napon dőlt meg a Budapesten valaha mért legmagasabb dunai vízállás rekordja - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 11:30
Megosztás:

Pincéket, garázsokat öntött el a hirtelen lezúduló csapadék

A rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék pénteken is sok munkát ad a tűzoltóknak: pincéket, garázsokat öntött el a hirtelen lezúduló eső - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.
2023. 06. 09. 11:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken a vezető európai értékpapírpiacokon az előző napi vegyes zárás után.
2023. 06. 09. 10:30
Megosztás:

A költségek megugrásával ismét előtérbe került a gépi bérmunka az agráriumban

Az Agrárminisztérium adatai szerint a gazdálkodók 2022-ben is 680 milliárd forintot fordítottak beruházásokra. Ugyanakkor a gazdálkodók 63 százaléka számolt be arról, hogy a beszerzési költségek megugrása és a finanszírozási feltételek romlása miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania - derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben megnőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.
2023. 06. 09. 10:00
Megosztás:

A vártnál is több adót szedett be a NAV 2022-ban

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit összefoglaló évkönyve. Ebből kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki vagy éppen milyen hatékonysággal lehet megtámadni az adóhatóság határozatait. A Jalsovszky iroda segítségével csokorba szedtük az évkönyv legfontosabb és legtanulságosabb számait.
2023. 06. 09. 09:30
Megosztás:

Kínát elkerüli az infláció réme

Fennmaradhat a deflációs félelem Kínában, miután az áprilisi 0,1 százalék (év/év) után 0,2 százalék lett májusban a fogyasztói árak növekedése az egy évvel korábbihoz képest.
2023. 06. 09. 09:10
Megosztás:

Az egészségtelen füstköd még napokig megmarad az Egyesült Államok északkeleti területe felett

Az Egyesült Államok több északkeleti államában csütörtökön is érvényen maradt levegőminőségi riasztás, Pennsylvania államban a legrosszabb a helyzet.
2023. 06. 09. 08:30
Megosztás:

Napelemek veszélyeztetik a világörökség részét képező romániai Szászkézd épített örökségét

Napelemek veszélyeztetik az UNESCO világörökségi listáján szereplő erdélyi Szászkézd (Saschiz) épített örökségét, miután az idei Zöld Ház program keretében számos helyi lakos nyert támogatást - mondta el az Agerpresnek Ovidiu Soaita, a település polgármestere.
2023. 06. 09. 07:30
Megosztás:

Az alvászavar növeli a stroke kockázatát

Az alvászavarokkal küzdő emberek 16 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot, mint azok, akik jól alszanak - derült ki egy új amerikai tanulmányból, amelyet a The Guardian csütörtökön ismertetett.
2023. 06. 09. 07:00
Megosztás: