Ne igyál sört a nagy kánikulában, veszélyes a diuretikus hatása miatt!

Az elmúlt napokban 30-35 fokos kánikulai meleg van Magyarországon és a következő napokban sem várható jelentős lehűlés. Sokan ilyenkor automatikusan benyúlunk a hűtőszekrénybe egy jó hideg sör után. Ne tegyük! Komoly veszélyt jelent sört inni a kánikulában, elmondjuk miért. A fröccs jobb?

Ne igyál sört a nagy kánikulában, veszélyes a diuretikus hatása miatt!

Ha kánikulában sört iszunk annak milyen egészségügyi kockázatai vannak?

Amikor kánikulában sört fogyasztunk, néhány specifikus egészségügyi kockázat merülhet fel:

- Dehidratáció: A sör diuretikus hatással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy serkenti a vizelettermelést. Ez a folyamat növelheti a folyadékvesztést, és kiszáradáshoz vezethet, különösen akkor, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk a sört. Kánikulában, amikor a test már így is hajlamosabb a folyadékvesztésre, fontos, hogy figyeljünk a megfelelő hidratálásra, és ne csak alkohol alapú italokra támaszkodjunk.

- Csökkent teljesítmény: Az alkohol, beleértve a sört is, negatív hatással lehet a fizikai és kognitív teljesítményre. A kánikulában való sörivás tovább ronthatja az egyébként is csökkent teljesítményt, mivel az alkohol további kiszáradást és fáradtságot okozhat. Ez különösen fontos lehet, ha valaki kültéri tevékenységet végez, sportol vagy más fizikai aktivitást végez melegben.

- Hőguta vagy hőkimerülés: Az alkohol fogyasztása kibővíti a véredényeket és növeli a véráramlást, ami hozzájárulhat a test hőleadásának romlásához. Kombinálva a kánikulával, ez növelheti a hőguta vagy hőkimerülés kockázatát. A túlzott hőhatás a szervezet számára különösen veszélyes lehet, és az alkohol tovább ronthatja a hőszabályozást.

- Rontja a hidratációt: Az alkohol kiszáradáshoz vezethet, mivel gátolja az antidiuretikus hormon (ADH) termelését, amely segít a testnek a víz visszatartásában. Tehát, még ha a sör is tartalmaz vizet, az alkoholtartalma miatt nem támogatja hatékonyan a hidratációt.

- Magasabb kockázatú balesetek: Az alkoholfogyasztás befolyásolhatja a koordinációt, a reflexeket és az ítélőképességet, növelve a balesetek kockázatát. Kánikulában, amikor a hőstressz és a kiszáradás már önmagukban is hatással lehetnek a testre, az alkoholfogyasztás tovább ronthatja a reakcióidőt és a figyelmet.

Fontos tudni, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás és a megfelelő hidratáció kulcsfontosságú a kánikulában. Ha élvezni szeretnéd a sört, ügyelj arra, hogy fogyasztásodat mérsékeld, és egészítsd ki azzal, hogy rendszeresen iszol vizet vagy más hidratáló italokat a dehidratáció elkerülése érdekében.

Nagy melegben egy hideg fröccs egészségesebb, mint a sör?

A nagy melegben egy hideg fröccs (sörrel és szódával vagy ásványvízzel hígított bor) általában egészségesebb lehet, mint a sör, de az alkoholtartalom miatt még mindig vannak néhány fontos szempontot figyelembe kell venni:

- Hidratálás: A hideg fröccsben lévő szénsavas víz vagy szóda hozzájárulhat a hidratáláshoz, míg a sörnek diuretikus hatása van, ami kiszáradást eredményezhet. Azonban a hideg fröccsben lévő alkohol még mindig fogyasztásához vezethet a dehidratációhoz, ezért fontos, hogy folyadékpótlás céljából továbbra is fogyasszunk vizet vagy hidratáló italokat.

- Alkoholtartalom: A hideg fröccs alkoholt tartalmaz, habár kisebb koncentrációban, mint a tiszta sör. Az alkohol továbbra is hatással van az egészségre, így a mértékletesség és a felelős fogyasztás fontos. A nagy melegben az alkohol hatása erősebben érezhető lehet, és növelheti a dehidratáció és a hőguta kockázatát.

- Kalóriatartalom: A hideg fröccs általában kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a tiszta sör, mivel a borral való hígítás csökkenti az összes kalória mennyiségét. Ez előnyös lehet azoknak, akik figyelnek a testsúlyukra vagy a kalóriabevitelükre. Azonban a bor és az alkohol tartalma még mindig hozzájárul a kalóriákhoz, ezért fontos mértékkel fogyasztani.

- Egyéni érzékenység: Minden egyén különböző módon reagál az alkoholra és az időjárásra. Néhány ember jobban tolerálja az alkoholt és jobban reagál a hideg italokra, míg másoknál ezek a tényezők negatív hatást gyakorolhatnak az egészségre. Fontos, hogy ismerd a saját testi reakcióidat, és figyelj a szervezeted jelzéseire.

Mindig fontos, hogy mértékkel fogyasszunk alkoholt, függetlenül attól, hogy sörről vagy hideg fröccsről van-e szó. Ha nagy melegben élveznéd az italokat, az ajánlott hidratációra és a test szükségleteire is figyelj. Fontos, hogy a kánikulában megfelelő mennyiségű víz vagy hidratáló folyadékot fogyassz, hogy ellensúlyozd az alkohol dehidratáló hatását és megőrizd az egészségedet.

A sör ivásának általánosan káros hatásai

A sör fogyasztásának káros hatásai lehetnek, ha mértéktelenül vagy túlzottan gyakran fogyasztják. Itt van néhány lehetséges káros hatás:

- Alkoholfüggőség: Az alkohol, beleértve a sört is, függőséget okozhat. Ha valaki rendszeresen nagy mennyiségű sört fogyaszt, fennáll annak a veszélye, hogy kialakuljon az alkoholfüggőség.

- Egészségügyi problémák: Túlzott sörfogyasztás hosszú távon negatívan befolyásolhatja az egészséget. Az alkohol nagy mennyiségben károsíthatja a májat, az agyat, a szívet és más szerveket. Emellett hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz, a cukorbetegséghez és más krónikus betegségek kialakulásához is.

- Súlyproblémák: A sör magas kalóriatartalommal rendelkezik, és ha túl sokat fogyasztunk belőle, hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz. Az alkohol metabolizálása során a szervezet előnyben részesíti az alkohol energiájának felhasználását, és kevésbé használja fel a táplálékból származó energiát. Ez hozzájárulhat a testtömeg növekedéséhez.

- Károsíthatja az agyat: Az alkohol befolyásolja az agyműködést, és ha nagy mennyiségben fogyasztják, akár átmeneti vagy tartós agykárosodást is okozhat. Ez hatással lehet a memóriára, a gondolkodásra, a koordinációra és más kognitív képességekre.

- Balesetek kockázata: Az alkohol befolyásolhatja az ítélőképességet, a koordinációt és a reakcióidőt, ezáltal növeli a balesetek kockázatát. Az ittas vezetés, a munkahelyi balesetek és más sérülések gyakoribbak lehetnek alkohol befolyása alatt.

Érdemes azonban tudni, hogy a mértékletes sörfogyasztásnak is lehetnek egészségügyi előnyei. Azonban, ha valaki aggódik az egészségügyi hatások miatt, mindig érdemes konzultálni egy orvossal vagy szakemberrel, és betartani az ajánlott mértéket. Az alkoholfogyasztás korlátozása vagy teljes mellőzése mindig jó döntés lehet az egészség megőrzése érdekében.

 

Változásokat jelent be a Train Hungary vezetőségében a GRAMPET Csoport Călin Grațian vezérigazgató menesztését követően

A GRAMPET Csoport, Közép- és Délkelet-Európa legnagyobb román tulajdonú magánvasúti holdingja bejelentette, hogy változások történtek a vállalatcsoporthoz tartozó, többek között Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában működő Train Hungary vezetőségében.
2024. 05. 28. 06:30
Megosztás:

Nyíregyházán építkezik a Xanga csoport

Termelő és logisztikai inkubátorcsarnok épül a Xanga csoport és Nyíregyháza önkormányzatának együttműködésében a város ipari parkjában, a mintegy négymilliárd forint értékű befektetés alapkövét hétfőn tették le a nyírségi megyeszékhelyen - közölte a cégcsoport az MTI-vel.
2024. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Furcsa számok és a viszontbiztosítók

Furcsa számokat olvashattunk az elmúlt napokban az amerikai gazdasággal kapcsolatban. Miközben a 2008-2009-es válság óta a legtöbb háztartás tart részvényt (62 százalék, Gallup), addig az amerikaiak fele (49 százalék, Guardian) gondolja azt, hogy az amerikai piacok idén eddig csökkentek, miközben pl. az S&P500 eddig 11,4 százalékot emelkedett.
2024. 05. 28. 05:30
Megosztás:

Partneri együttműködést kötött az Auchan és az MLSZ

Játszani csak szívből. Vásárolni csak OKAuchan.” szlogennel kötött partneri együttműködést az Auchan és az MLSZ, amelynek keretében a kiskereskedelmi lánc hivatalosan is a magyar labdarúgó-válogatott partnere az idei Európa-bajnokság ideje alatt. Május 27. és július 14. között a Bizalomkártyás vásárlók 10 000 forint feletti vásárlás esetén napi és heti nyereményjátékokon vehetnek részt, a kampány végén pedig valamennyi vásárló között 1 millió Bizalompontot is kisorsolnak, ami egy az egyben levásárolható.
2024. 05. 28. 05:00
Megosztás:

Minden, amit a mikrotanúsítványokról tudni érdemes

Új kategória jelent meg az elmúlt hónapokban az oktatási palettán, a mikrotanúsítványok rendszere. Ezek olyan rövid képzések, amelyeken a résztvevők célirányosan fejleszthetik azokat az ismereteiket, készségeiket és kompetenciáikat, amelyekre a személyes és szakmai fejlődésükhöz szükségük van.
2024. 05. 28. 04:30
Megosztás:

Magyar program segíthet a meddő pároknak: ITT a Garantált Gyermek Program

A legfrissebb adatok szerint ma hazánkban 300.000 meddő pár él, a statisztikák pedig évről évre romlanak. A férfiaknál a nemzőképtelenség, a nőknél pedig a meddőség folyamatosan növekvő számú populációt érint és az elmúlt évtizedekben a nyugati típusú, modern társadalmak legjelentősebb súlyú betegségévé vált.
2024. 05. 28. 04:00
Megosztás:

Ekkora büntetést kell fizetni a CSOK Pluszra, ha megsértjük az előírásokat

A CSOK Plusz egy kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel, ráadásul tartozáselengedés is kapcsolódhat hozzá. A kedvezményekért cserébe azonban számos feltételt kell teljesítenünk, melyek megsértésekor büntetőkamattal növelten kell visszafizetnünk a kapott kamattámogatást és tartozáselengedést. A Bankmonitor szakértői kiszámolták ennek összegét.
2024. 05. 28. 03:30
Megosztás:

A legtöbb magyar ebbe a három országba utazik nyaralni idén!

Az Insura.hu legfrissebb felmérése szerint idén nyáron az ügyfelek 56 százaléka tervez külföldi utazást, többségük legalább egy hetes út keretében teszi majd ezt. A biztosításközvetítő társaság utasbiztosítási statisztikái szerint a nyaralási utazások az esetek felében Horvátországba, Olaszországba vagy Ausztriába irányulnak. Az utazni vágyók idén a tavalyinál 7-8 százalékkal magasabb utasbiztosítási díjakkal számolhatnak.
2024. 05. 28. 03:00
Megosztás:

A Dogecoin (DOGE) és Shiba Inu (SHIB) ára lemarad, miközben a Rollblocknak (RBLK) tízszeres nyereséget jósolnak júniusra

Számos altcoin piacán a kriptovaluták ára egyre ingadozóbbá válik. A mém érmék piacán a két vezető, a Dogecoin (DOGE) és a Shiba Inu (SHIB) konszolidációs jeleket mutat, amit a lendület hiányaként lehet értelmezni. Ezzel szemben egy másik előértékesítési érme azt jelzi, hogy ez lehet a legjobb kripto, amit ebben a negyedévben érdemes vásárolni. Ez az új gyöngyszem, a Rollblock (RBLK) vonzereje abban rejlik, hogy hogyan oldja meg az online játék világában felmerülő problémákat. Olvass tovább a részletes információkért!
2024. 05. 28. 02:30
Megosztás:

Az a nyugdíjas nyer sokat, aki mindig korán ébred

"A korai madár kapja meg a féreg helyett a milliókat!" – Az idősek titkos fegyvere a meggazdagodásért!
2024. 05. 28. 02:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, hogy hatékonyabban támogathassák az exportpiacokon tevékenykedő vagy az oda kilépést tervező vállalatokat - tájékoztatta a két társaság az MTI-t hétfőn.
2024. 05. 28. 01:30
Megosztás:

Miért jár pórul, aki még mindig sárga csekken fizeti a rezsit?

Az utóbbi években a digitalizáció és a technológiai fejlődés jelentős változásokat hozott a mindennapi életünkben, különösen a pénzügyi tranzakciók terén. Ennek ellenére Magyarországon még mindig sokan ragaszkodnak a hagyományos sárga csekkes fizetési módszerhez, amikor a rezsiszámláikat rendezik. Ez a megszokás azonban számos hátránnyal járhat, amelyek mind anyagi, mind pedig időbeli veszteségeket okozhatnak.
2024. 05. 28. 01:00
Megosztás:

A BTC árfolyam a csúcs közelében, ez az érme is profitálhat a növekedésből

A Bitcoin árfolyam a történelmi csúcs körül mozog, a digitális arany a múlt hét elején egészen 70 000 dollárig szökött, a piac pedig kíváncsian figyeli, meddig megy még fel a BTC ára.
2024. 05. 28. 00:01
Megosztás:

Nyugdíjasként ez lehet a garancia arra, hogy ne legyenek pénzügyi gondjai

A pénzügyi tudatosság már az első vásárlással és zsebpénzzel elkezdődik, és aki igazán tenni akar gondtalan jövőjéért, már diákként rálép erre az útra - véli az OTP Nyugdíjpénztár, amelynek legfiatalabb belépője mindössze 17 esztendős múlt, míg a nyugdíjpénztári tagok átlagéletkora 39 év.
2024. 05. 27. 23:30
Megosztás:

Lemaradtál a PEPE és BONK árfolyam emelkedéséről? Ne hagyd ki a Raboo előértékesítést, amely már 40%-kal emelkedett

Annak ellenére, hogy a piaci volatilitás széleskörű, a mém érmék továbbra is nyereséget termelnek, legalábbis heti szintű hozamokat vizsgálva. A Pepe és a BONK remekül szerepeltek, és az elmúlt hetekben a kriptós hírek élére kerültek. Azonban figyelembe kell venni néhány szakértő véleményét, miszerint a legnagyobb árfolyam-emelkedéseik már mögöttük lehetnek.
2024. 05. 27. 23:00
Megosztás:

A gazdáknak kell az uniós agrárpolitika középpontjában állnia

Brüsszelnek meg kell védenie az unió agrárpiacait és újra a gazdákat kell az uniós agárpolitika középpontjába állítania. Csak így növelhető a termelők versenyképessége és a válságokkal szembeni ellenállóképessége - közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülését követően az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.
2024. 05. 27. 22:30
Megosztás:

Idén még restriktív maradhat az EKB kamatpolitikája

Az EKB vezető közgazdásza, Philip Lane szerint júniusban ugyan ténylegesen megkezdődhet a kamatcsökkentési ciklus, de az idei évben még megszorító jellegű, restriktív monetáris politikát kell fenntartani.
2024. 05. 27. 22:00
Megosztás:

Alacsonyabban maradhatott a semleges kamatszint?

A semleges kamatszintről értekezett a Fed kormányzótanácsának tagja, Christopher Waller.
2024. 05. 27. 21:30
Megosztás:

Albánia gazdasági miniszterével egyeztetett Nagy Márton

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn hivatalában fogadta Blendi Gonxhja albán gazdasági minisztert. A felek az egyeztetésen áttekintették a magyar-albán gazdasági kapcsolatokat, továbbá az együttműködés elmélyítésének lehetséges területeit - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 21:00
Megosztás:

Kevés volt a külföldi ingatlanvásárlás eddig az évben

Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot, az utóbbi fél évben a vevők mindössze 2,5 százaléka volt külföldi állampolgár, akik közül sokan életvitelszerűen Magyarországon élnek - közölte saját adatai alapján az Otthon Centrum (OC) hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 20:30
Megosztás: