Nem elérhetetlen úti cél a Maldív-szigetek - csak pénz kell hozzá, meg útlevél

A Maldív-szigetek már harmadik éve hivatalosan is a világ legjobb úti céljának számít. Azonban számos sztereotípia övezi ezt a gyönyörű, fehér homokos, a kék minden árnyalatát felvonultató szigetvilágot. Az egyik ilyen, hogy a Maldív-szigeteken a strandoláson kívül nincs is igazán mit csinálni. A másik pedig, hogy elérhetetlenek számunkra ezek a csodálatos szigetek. De valóban így van ez?

Nem elérhetetlen úti cél a Maldív-szigetek - csak pénz kell hozzá, meg útlevél

Unalmas volna az Indiai-óceán szigetországa?

A Maldív-szigetekkel kapcsolatban él bennünk egy sztereotípia, miszerint a strandoláson kívül nincs is igazán mit csinálni. Nos, erre többek között az ország egyik legnagyobb szállodalánca is rácáfol.

„A szlogenünk is az, hogy „viszlát unalom, üdvözlünk végtelen kaland”. Folyamatosan ötletelünk, hogy újabb és újabb élményeket találjunk ki, hogyha valaki jár nálunk és egyszer visszatér, ne ugyanazt lássa. Terveink között szerepel például, hogy még ebben az évben a Siyam Worldben nyitunk egy gokart pályát, de van nálunk úgynevezett hullámtörő cápa, amit először mi vezettünk be a Maldív-szigeteken. De lehet lovagolni a tengerparton, hiszen nálunk van az ország legnagyobb lovardája.” – számolt be Sara Siyam, a Sun Siyam Resorts kreatív igazgatója.

De számos más program is van a szigeteken, amik persze adják magukat az óceán közepén: ilyen például a hajókirándulás a delfinek között és természetesen a búvárkodás. De a szállodalánc kreatív munkatársai sok olyan programot is kitaláltak, amik már egyáltalán nem mondhatóak szokványosaknak. Ilyen például a faültetés a szálloda dolgozóival, de kulturális programokon jobban megismerhetjük a helyi hagyományokat, akár táncolhatunk is a helyiekkel.

De lehetőség van a szomszédos szigetek meglátogatására is, ahol betekintést nyerhetünk a maldív emberek hétköznapjaiba. Szemtanúi lehetünk például annak, hogy hogyan gyűjtik össze a helyiek a műanyagot, amiből aztán többek között az Adidas készít cipőket és mezeket, de benézhetünk az ország egyik legrégebbi tantermébe, és ha szerencsénk van, a falusi túra közben egy tanórát is elcsíphetünk.

Nem is annyira elérhetetlen

A másik sztereotípia, hogy a Maldív-szigeteket sokszor a luxussal és a drága nyaralással azonosítjuk. De a maldív kormány tudatos lépéseket tett annak érdekében, hogy országuk szélesebb körben is elérhető legyen. Ilyen intézkedés például az, hogy a helyi lakosok vendégházak kialakítására kapnak támogatást. Így az országban valamennyi árkategóriában elérhetőek már szálláshelyek, tehát a luxusszállodák mellett egyaránt megtalálhatóak a vendégházak és a magán szálláshelyek, de a középkategóriás szállodákból, az úgynevezett boutique hotelekből sincs hiány.

„Valóban sokféle szállás közül lehet választani a Maldív-szigeteken, én magam is kipróbáltam egy vendégházat és az is fantasztikus volt. De ha egy kicsit körbenézünk és összehasonlítjuk akár egy négy csillagos szálloda árait az itthoni szállodák áraival, gyakorlatilag nincs különbség a kettő között. Persze a repülőjegyet meg kell venni, de mégis csak a Maldív-szigetekről van szó. Szóval ma már nem állja meg a helyét az az állítás, hogy csak a leggazdagabbak juthatnak el ezekre a paradicsomi szépségű szigetekre.” – vélekedik Szeszler Szilvia, turisztikai szakember, aki számos országgal és azok turisztikai hivatalával áll kapcsolatban és szervez utakat.

A világ legjobb úti célja

A World Travel Awards díjátadóján egyébként 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is a Maldív-szigetek nyerte el a világ legjobb úti célja címet. Erre az elismerésre gyakran hivatkoznak úgy is, mint az utazási iparág Oscar-díjára, amelyen a turisztikai szakemberek mellett a nagyközönség is szavazhat a világ legjobb úti céljaira. De vajon mi a maldívok titka, amivel már három éve birtokolják ezt a rangos címet?

„A maldívok vendégszeretete rendkívüli. És mivel a természeti szépség adott, igyekszünk a világon a legjobbat nyújtani a turizmus területén. Így mindenki, aki utazással foglalkozik nálunk, az nagyon keményen dolgozik. Szállodák, panziók, szafarik, utazási irodák, búvárközpontok mind-mind szívből csinálja, amit csinál. Valószínűleg ez a titka a jó eredménynek, és reméljük, hogy a jövőben is megőrizzük a vezető pozíciónkat.” – mondta Dr. Abdulla Mausoom, a Maldív-szigetek turisztikai minisztere.

Különleges élmény út közben is

Érdemes megemlíteni, hogy a közel 1200 kis szigetből álló ország közlekedése is rendhagyó. Tudniillik az elmúlt 20 évben fejlesztették fel a világon egyedülálló légi közlekedési hálózatot.

„A maldív-szigeteki turizmus nagyon egyedi, nem lehet összehasonlítani más országokkal. Ez az egyediség pedig kihívást jelent a logisztikában és a személyszállításban. De megvan már erre is a megoldás, mint azt sokan talán tudják, hogy a Maldív-szigeteken működik az egyik legtöbb hidroplánnal rendelkező légi taxi flotta szerte a világon.” – meséli Ali Adam, a Sun Siyam Iru Veli igazgatója, aki által vezetett üdülőhöz is hidroplánnal lehet eljutni.

A maldív kormány tehát tudatosan fejleszti az ország turisztikáját. Ez pedig meghozza a gyümölcsét, hiszen a 2000-es évek eleje óta egyre több kategóriában hoznak el díjakat a World Travel Awards-on. Ez idő alatt pedig azt is elérték, hogy ne csak a leggazdagabbak számára legyen elérhető országuk és azt is, hogy számos program álljon rendelkezésre az ott nyaralók számára.

A Maldívra való utazáshoz 2024-ben útlevélre lesz szükségünk.

Az EU szigorúan veszi az unión kívüli állami támogatásokat

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.
2023. 11. 29. 06:00
Megosztás:

A magyar cégek kétharmada rendelkezik CSR vagy ESG stratégiával

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact közös kutatásából. A megkérdezett vállalatok 49 százaléka évente kevesebb mint 5 millió forintot, a menedzsment pedig mindössze havi néhány munkaórát tud CSR-aktivitásokra fordítani. A cégek több mint felénél a HR területhez tartozik a társadalmi felelősségvállalás, ám az erre szánt kapacitás és erőforrás nagyon limitált – így a kitűzött stratégiai célok leginkább elszigetelt tevékenységekben valósulnak meg.
2023. 11. 29. 05:30
Megosztás:

Aki most eltalálja a lottó ötöst, azt történelmet fog írni!

Minden idők hetedik legmagasabb nyereményével várja a szerencsevadászokat a 7/35-ös lottó, ahol már 7 hete halmozódik a főnyeremény összege. A Skandináv lottón már több mint félmilliárd forint a tét, szerdán 540 millió forintért izgulhatnak a játékosok.
2023. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.
2023. 11. 29. 04:30
Megosztás:

Mikor adjuk fel a karácsonyi csomagot, hogy biztosan odaérjen időben?

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb szolgáltatót keressük, használjuk az Európai Bizottság csomagár-összehasonlító oldalát. A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte a főbb tudnivalókat.
2023. 11. 29. 04:00
Megosztás:

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás: