Nem enyhül az infláció, a drágulás mindent felzabál!

Idén januárban 7,9% volt az éves áremelkedés mértéke: az infláció ezzel tovább emelkedett a decemberi 7,4 százalékhoz képest. A drágulás mértéke már komoly hatást gyakorol a pénzügyeinkre is: az áremelkedés elértékteleníti a pénzt, ez azonban meglepő módon bizonyos esetekben még előnyös is lehet.

Nem enyhül az infláció, a drágulás mindent felzabál!

Óriási meglepésre érdemben emelkedett az infláció 2022. januárjában: az éves áremelkedés mértéke 7,9% volt az előző hónapban a KSH adatai alapján. A decemberi 7,4 százalékos áremelkedéshez képest a januári drágulás még 0,5 százalékponttal magasabb is volt, pedig az elemzők stagnálást vártak.

Az infláció értelemszerűen hatással van mindenkire, aki bármilyen boltba jár, hiszen többet kell fizetni a megvásárolt áruért, mint korábban. De hatása lehet a drágulásnak a pénzügyeinkre is: megtakarításaink, hiteleink árát, értékét is jelentősen befolyásolja a fogyasztói árindex alakulása.

A befektetések hozama elértéktelenedik

A jelenleg elérhető, biztosnak tekinthető befektetések jó részének a kamata nem éri el az infláció mértékét. A korábbi szupersztár, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) éves átlagos hozama 4,95%. Ez jóval kisebb a 7,9 százalékos inflációnál, sőt a 2021-es teljes évre érvényes 5,1 százalékos áremelkedéstől is elmarad. Vagyis negatív a reálhozam, ami azt jelenti, hogy a befektetés során a megtakarításunk vásárlóereje csökken, hiszen a kapott kamatoknál nagyobb mértékben emelkedik az áruk ára.

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamata az előző éves infláció mértékéhez van kötve: az infláció értékére még egy 1,5 százalékos kamatprémium is rákerül. Ezáltal a tavalyi éves áremelkedést a befektetés első évében elérhető nyereség 1,5 százalékponttal meghaladja. A jelenlegi, 7,9 százalékos áremelkedéstől azonban még ennek a befektetésnek az első éves nyeresége is elmarad.

Ha a jelenlegi inflációt meghaladó nyereséget szeretnénk elérni, akkor mindenképpen valamilyen kockázatosabb befektetést kell választanunk. Ez azonban természetesen azt is jelenti, hogy a nyereség még kevésbé biztos, sőt akár a befektetett pénzünket részben el is veszíthetjük.

A hitelköltség sem éri el az infláció mértékét

Az előzőknél sokkal jobb hír, hogy a hitelek éves átlagos költsége, azaz a THM értéke sem éri el a jelenlegi infláció mértékét. Ez pedig az elmúlt időszakban tapasztalt banki hitelkamat emelések ellenére is igaz.

A legolcsóbb személyi hitel éves költsége 7,21%, ez az előző hónapban mért áremelkedésnél 0,69 százalékponttal kedvezőbb.

A legkedvezőbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel éves költsége pedig 5,08%. Ez az érték pedig a teljes, 2021-es inflációnál kedvezőbb. Vagyis az egy év alatt a kölcsönünkre kifizetett kamatok értéke kisebb, mint amennyivel az árak emelkednek.

A bérek még mindig az infláció fölött emelkednek

Az mindenképpen jó hír, hogy a KSH adatai alapján az átlagbér még mindig nagyobb mértékben emelkedik, mint a fogyasztói árindex (fontos kihangsúlyozni, hogy a legfrissebb átlagbér-adat (a KSH által közzétett) 2021. novemberi, az akkori inflációs érték 7,4% volt).

Tavaly novemberében ugyanis az éves nettó béremelkedés 10,1% volt. Ezen adatok alapján az átlagfizetéssel rendelkező magyarok még a magas infláció ellenére is kedvezőbb helyzetben vannak, mint egy évvel korábban.

Fontos, hogy a vizsgálat során a már ismert inflációs adatok - 2022. január, 2021. teljes év - lettek összehasonlítva a jelenleg elérhető megtakarítások és hitelek kamatával, hozamával. Ez azt is jelenti, hogy a múltbeli áremelkedés a jövőben kifizetett költségekkel, hozamokkal lett összevetve, ezt mindenképpen figyelembe kell venni az eredmények értékelése során.

További hozamemelkedés várható

A vártnál jóval magasabb infláció miatt várhatóan a jegybank tovább fogja emelni az irányadó kamatokat. Ez a lépés pedig tovább fogja drágítani az új lakáshiteleket, személyi kölcsönöket. Éppen ezért a hiteligénylés előtt állóknak érdemes gyorsan lépniük, megelőzve a további költségnövekedést.

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
2022. 08. 14. 08:00
Megosztás:

Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken pénteken.
2022. 08. 14. 06:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében nézte meg, mire számítanak időskorukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, a küszöb a 70 éves szint a várakozásokat nézve. Mi ennek a realitása?
2022. 08. 14. 04:01
Megosztás:

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Online kaszinók Magyarország Casino Zeus

Az online szerencsejátékok már régóta népszerűek Magyarországon.
2022. 08. 14. 00:30
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás:

Az átlag 69 éves nyugdíjkorhatárra számít

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek.
2022. 08. 13. 22:00
Megosztás:

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás: