Nem járt jól idén, aki kötvénybe fektetett - mikor lesz a beszállási pont?

Az intenzív kamatemelések egyetlen régióban sem kedveznek idén a kötvénybefektetéseknek – különösen igaz ez a feltörekvő piacokra és Kelet-Közép-Európára. A magyar hozamok is évtizedes csúcsokat ostromolnak, a jelenlegi helyzet inkább beszállópontnak lehet lassan ideális - vélekednek az AEGON Alapkezelő szakértői.

Nem járt jól idén, aki kötvénybe fektetett - mikor lesz a beszállási pont?

A kötvénypiacoknak nem használnak a kamatemelésnek

Az egész világon a kamatemelések éve lehet 2022, hiszen nem csak az MNB, de hosszú idő után a fejlett jegybankok, mint a Fed és az Európai Központi Bank (EKB) is a szigorítás útjára léptek. Ennek oka pedig az infláció megjelenése, ami ellen a monetáris politikának fel kell vennie a harcot.

Természetesen az általános kamatemelési hullámban is vannak jobban, illetve kevésbé érintett régiók és országok, hiszen nem mindenki szembesül ugyanolyan kockázatokkal. Az orosz-ukrán háború miatt a mi régiónk kifejezetten nehéz helyzetben van, hiszen a földrajzi közelség mellett nagyban kitett az orosz energiahordozóknak, a földgáznak és a kőolajnak, így nem is meglepő, hogy a kamatemelésben is élen jártak a régiós jegybankok.

A kamat emelkedése pedig a kötvénypiacon emelkedő hozamokat jelent, ami másként lefordítva az árfolyamok esésével egyezik meg. Vagyis aki régóta hitt a kötvénybefektetésekben, annak az idei teljesítménye nem lesz kiemelkedő, sőt kifejezetten rossz éve lehet.

A régióban a tízéves, helyi devizás hozamokat nézve az látszik, hogy a lengyel kötvények referenciahozama az év elején még 3,7 százalék körül volt, mostanra majdnem 7,5 százalékra emelkedett, vagyis gyakorlatilag megduplázódott. A cseh piac esetében 2,95 százalékról 5,2 százalékra ugrott meg a hozam. Náluk is sokkal rosszabbul teljesítettek ugyanakkor a magyar állampapírok, a tízéves referenciahozamunk ugyanis az év eleji 4,45 százalékról mostanra 10 százalék fölé emelkedett. Ennek oka, hogy Magyarországon volt a legjelentősebb a jegybank kamatemelése még régiós összevetésben is.

Globálisan az látszik, hogy a kötvénybefektetéseknek még soha nem volt olyan rossz első kilenc hónapjuk, mint idén. Ráadásul nem nagyon lehetett menedéket találni, hiszen a klasszikus 60/40-es portfóliók is soha nem látott veszteségben vannak idén az év eleje óta. 

Lassan érdemes lehet beszállót keresni

Azok tehát akik már az év elején kötvénybefektetésben ültek, most valószínűleg szomorúan nézik az elmúlt kilenc hónap teljesítményét, hiszen az idei év több korábbi év összesített hozamát is elvihette már. A jó hír, hogy a folyamat lassan talán a végéhez közeledik, hiszen az infláció néhány országban már tetőzhetett, ahol pedig nem, ott is hamarosan sor kerülhet rá. Így ma már a jegybankok sem rohannak annyira tovább emelni a kamatokat. Az MNB például nemrég 13 százaléknál tekintette lezártnak a majdnem másfél éves kamatemelési ciklust, majd később az irányadó rátát még 500 bázisponttal 18 százalékra kellett emelni a forint kontrollálatlan gyengülése miatt

Ha pedig hiszünk abban, hogy a hozamemelkedés a végét járja, akkor például a mostani 10 százalék körüli magyar szintek akár jó beszállási pontot is jelenthetnek. Ha ugyanis különösebb megrázkódtatás nélkül sikerül úrrá lenni az energiaválságon és elindul a hozamesés, akkor az erősödő kötvényárfolyamokat jelent majd.

Összességében elmondható, hogy örülhet, aki a 2022-es évet nem kötvénybefektetésben ülte végig, lassan viszont érdemes lehet jó lehetőségeket keresni ebben az eszközosztályban, az Aegon Alapkezelőnél erre hazai is régiós, például lengyel alapok is jó lehetőséget kínálhatnak.

Tovább a TotalReturn befektetői blogra.

Az emberkereskedelem veszélyeire figyelmeztetett az ENSZ migrációs ügynöksége

Az emberkereskedelem veszélyeire figyelmeztetett az ENSZ migrációs ügynöksége egy csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén Budapesten.
2022. 12. 09. 03:30
Megosztás:

Putyin szerint Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor csütörtökön az Oroszország Hőse címmel kitüntetett katonákat fogadott a Kremlben.
2022. 12. 09. 03:00
Megosztás:

Az EU jóváhagyta Horvátország schengeni csatlakozását, Bulgáriáét és Romániáét nem

Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
2022. 12. 09. 02:30
Megosztás:

Szellemi honvédőket díjazott a CÖF-CÖKA

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője és a Regőczi Alapítvány vehette át a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Szellemi honvédő díját csütörtökön Budapesten.
2022. 12. 09. 02:00
Megosztás:

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten a tárca közleménye szerint.
2022. 12. 09. 01:30
Megosztás:

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában, tavaly 1222 új befektetés valósult meg, és a 17 ezer külföldi vállalkozás több mint kétmillió franciát foglalkoztatott 2021-ben - derül ki a francia statisztikai hivatal, az INSEE csütörtökön közzétett adataiból.
2022. 12. 09. 01:00
Megosztás:

Romániában 18 százalékkal emelkedik januártól a bruttó minimálbér

Romániában 17,6 százalékkal 3000 lejre (253 ezer forint) emelkedik a bruttó minimálbér január elsejétől - határozott csütörtöki ülésén a bukaresti kormány.
2022. 12. 09. 00:30
Megosztás:

A Fitch szerint negatív a közép- és kelet-európai térség kilátása

Várhatóan romlanak jövőre a közép- és kelet-európai államadósok hitelkondíciói, elsősorban az ukrajnai háború átgyűrűző gazdasági, főleg energiapiaci hatásai és a valószínűleg meredeken lassuló növekedés miatt, ezért a régió egészének általános besorolási kilátása negatív - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott térségi szektorelemzésében. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor Magyarországra változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben.
2022. 12. 09. 00:05
Megosztás:

Neked van otthon pumpád?

Nem, most nem a bringához való pumpára gondoltunk, bár általában az is a férfiak tipikus alapfelszereléséhez tartozik. Persze a nők is tudnak pumpálni, de most mi egy kicsit inkább a férfiakkal szeretnénk most foglalkozni.
2022. 12. 08. 23:30
Megosztás:

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet, amely 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol.
2022. 12. 08. 23:00
Megosztás:

Béremelés nélkül is erősíthető a munkavállalói lojalitás

A SZÉP kártya mellett a céges programok, a telefon vagy laptop, a vállalati autók és a tréningek a legnépszerűbb, sztenderd béren kívüli juttatások a hazai vállalatoknál – derül ki az EY Adókonferencia több mint 250 résztvevője körében készített felmérésből. A tanácsadócég szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a megszokott megoldásokon túl számos adóhatékony lehetőség kínálkozik – ideértve bizonyos értékpapír programokat is – amelyekkel a vállalkozások a bérköltségek jelentős emelése nélkül is növelhetik a munkavállalók motivációját és lojalitását.
2022. 12. 08. 22:30
Megosztás:

Tíz kategóriában adták át a közmédia díjait

Tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat csütörtökön Budapesten a példaértékű munka és a közszolgálatért végzett tevékenység elismeréseként.
2022. 12. 08. 22:00
Megosztás:

Regionális kamarai együttműködés keretében támogatná a területfejlesztési miniszter a hazai vállalkozásokat

A területfejlesztési minisztérium stratégiai partnerséget ajánlott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) a Budapest és Pest megyei gazdasági zónára vonatkozó fejlesztési elképzelések kidolgozásában. Ezzel tovább erősödhet a BKIK által is támogatott megyei szintű kamarai egyeztetés gyakorlata, és hatékonyabb lehet a vállalkozókkal való közvetlen tapasztalatcsere – derült ki a budapesti kamara Önkormányzati Kapcsolatok Kollégiumának ülésén. A december 7-i eseményen Dr. Latorcai Csaba, területfejlesztési miniszterhelyettes és Dr. Balogh Ádám, a BKIK általános alelnöke is részt vett.
2022. 12. 08. 21:30
Megosztás:

LED-es tükör a szakszerűbb és szebb megvilágításért

Bármekkora is legyen a fürdőszobánk, egy tükör mindig jó szolgálatot tesz, a hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Reggel vele indítjuk a napot, és este vele fejezzük be. Ráadásul nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy tágítja a teret, így egy kis méretű fürdőben igazán előnyös.
2022. 12. 08. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Folytatódott a részvénypiacokon az árfolyamok csökkenése, a vezető nyugat-európai tőzsdék veszteséggel zártak csütörtökön.
2022. 12. 08. 20:40
Megosztás:

Ha elromlik a WC tartály

Talán veled is előfordult már, hogy az éjszaka közepén valamilyen zavaró zajra egyszerre csak kipattant a szemed. Persze álomittasan először még talán azt sem igazán tudtad, hol vagy, de valami zavart éreztél az “erőben”. Egy idő után talán még a zaj irányát is kezdted beazonosítani. 
2022. 12. 08. 20:25
Megosztás:

Gyorsabb és hatékonyabb lesz a jegyellenőrzés Budapesten

Decembertől új adatkiolvasási technológia bevezetésével teszi egyszerűbbé a jegyellenőrök munkáját a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2022. 12. 08. 19:00
Megosztás:

Már zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál

A Volánbusz minden évben kiemelt figyelmet fordít a téli felkészülésre, a járműállományt és a közszolgáltatást nyújtó munkavállalókat is felkészítik a megváltozott út- és látási viszonyokra - közölte a Volánbusz Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 08. 18:30
Megosztás:

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását - mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.
2022. 12. 08. 18:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia segíti a cégeket a szabálykövetésben

Az év végéhez közeledve nem csak az üzletek forgalma pörög fel, hanem a jogalkotás is dömpinghez érkezik. Az elmúlt évek trendjeit figyelve várhatóan idén is több, mint ezer jogszabály módosul az év utolsó pár hetében - jelezte előre a JOXA.hu fejlesztőcsapata.
2022. 12. 08. 17:30
Megosztás: