Nem működött a Megafon-módszer, online is tarolt az ellenzék Jászberényben

A jászberényi időközin aratott hatalmas ellenzéki győzelmet teljes mértékben tükrözte az online tér. A helyi összefogás és politikusaik szinte minden mutatót tekintve jobban teljesített az interneten, mint a Fidesz és a fideszes jelöltek. A Közösen Jászberényért Egyesület, illetve Budai Lóránt polgármester facebookos kampánya szinte teljes egészében helyi ügyekre, korábbi eredményekre és későbbi tervekre koncentrált, ami rendkívül jól rezonált a lakossággal. A kormánypárti koalíció az országos kampányban megszokott módon igyekezett eljuttatni üzeneteit a választókhoz. A párthoz hivatalosan nem kötődő csatornákat használt, ám a tartalmai egyértelműen a Fidesz kommunikációjához kapcsolódtak. A Márki-Zay Péterre, a dollárbaloldal-ügyre és a háborúra/szankciókra felfűzött kampány azonban a relatív magas hirdetési összegek ellenére sem működött, a helyi közéleti diskurzust a Facebook-csoportok határozták meg, ahol kevésbé irányított módon folyt a beszélgetés.

Nem működött a Megafon-módszer, online is tarolt az ellenzék Jászberényben

Tarolt az ellenzék Jászberényben

Hatalmas győzelmet aratott az ellenzék a januári időközi választáson Jászberényben. A korábban is ellenzéki vezetésű városban tovább gyengült a Fidesz-KDNP: mind a 10 EVK-ban a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE) jelöltjei győztek, a kormánypárti koalíció négy jelöltje szerzett mandátumot a kompenzációs listáról. A polgármester, Budai Lóránt a 2019-esnél is jobb eredményt ért el, a szavazatok 67%-át szerezte meg, míg a Fidesz-KDNP által támogatott független jelölt mindössze közel 30%-ot ért el.

Jászberény online közéletét az ellenzék dominálta

A jászberényi időközi választásról szóló tartalmak túlnyomórészt, közel 40%-ban a Facebook felületén jelentek meg. A második legtöbb megjelenést (33%) a hírportálok oldalain regisztráltuk. A felhasználói beszélgetések főként a Facebook felületén zajlottak.

„A településsel kapcsolatos online beszélgetést egyértelműen az ellenzék határozta meg az időszakban” – emeli ki Csiby Fruzsina közösségi média szakértő, a kutatás vezetője. 

A legtöbb interakciót kiváltó posztok mind ellenzéki politikusoktól (pl. Márki-Zay Péter, Dr. Varga-Damm Andrea) és pártoktól, vagy kormánykritikus híroldalaktól származtak (Telex.hu, 444.hu). Hasonló a helyzet a helyi szereplők által generált tartalmakkal. A legtöbb bejegyzést Budai Lóránt osztotta meg a témában, míg második helyen a Közösen Jászberényért Facebook-oldal áll. Interakciók tekintetében is ez a két szereplő, főleg Budai Lóránt Facebook-oldala volt kimagasló, ugyanakkor szintén magas interakciós számot generált a Jászberény többet érdemel elnevezésű kormányközeli csatorna is.

Az időközin nem működött a korábbi csodafegyver sem

A Fidesz online kampányára jellemző hirdetésdömping megjelent a jászberényi időközin is. Dr. Besenyi Orsolya független, de fideszes támogatással induló polgármesterjelölt Facebook-oldalát bár csak pár hónapja hozták létre, azóta összesen 765 ezer forintot fordítottak hirdetésre. Az országos trendekhez hasonlóan, az online kampány ebben az esetben sem csak a jelöltek hivatalos oldalain folyt, hanem a pártokhoz hivatalosan nem, a gyakorlatban viszont egyértelműen kötődő Facebook-oldalakon is. Míg a Fidesz Jászság oldalán egyáltalán nem jelent meg hirdetés, addig szintén ősszel hozták létre a Jászberény többet érdemel nevű, megosztott tartalmaiban az ellenzéket támadó oldalt is, ahol azóta 635 ezer forintot költöttek Meta-hirdetésre.

Az ellenzéknél teljesen más tendencia figyelhető meg: a Közösen Jászberényért elnevezésű Facebook-oldal mindössze 15 ezer forintot hirdetett el, addig Budai oldalán egyáltalán nem volt költés. 

A helyi ügyek fontosabbak 

A kormánypárthoz köthető hirdetések tartalmát tekintve elmondható, hogy míg Besenyeinél egyértelműen a pozitív üzenetek domináltak, addig a Jászberény többet érdemel nevű oldalon kizárólag az ellenzéket, főleg Budait támadó hirdetések jelentek meg. A felmerülő témák ugyanakkor gyakran országos ügyekhez, de még ennél is többször (a kampányba beszálló) Márki-Zay Péter személyéhez kapcsolódtak. 

„Az országos jellegű politikai ügyek ugyanakkor határozottan nem tudták dominálni a beszélgetést: a Márki-Zay Péterrel, dollárbaloldallal és a háborúval/szankciókkal kapcsolatos bejegyzések többnyire nem rezonáltak a helyiekkel, a kommentelők gyakran lendültek támadásba az adott oldal ellen” – mondja Csiby Fruzsina. 

Ellenzéki oldalról vizsgálva a csoportokban a helyiek gyakran vetettek fel országos ügyeket is (pl. fiatalok kivándorlása, gazdasági válság), az ellenzék kampányában ugyanakkor Orbán Viktor politikájának támadása helyett szinte kivétel nélkül helyi ügyek, eddig elért eredmények és későbbi tervek jelentek meg. 

Az ellenzéki online kampányt többnyire Budai vitte, a fideszes jelöltek ősszel kerültek fel a Facebookra

A hivatalos Facebook-oldallal rendelkező politikusok közül a polgármester, Budai Lóránt bír a legnagyobb követőtáborral, illetve ő osztotta meg a legtöbb tartalmat a vizsgált időszak alatt, melyre követői aktívan reagáltak, így az interakciók tekintetében is első helyen áll. Legnépszerűbb tartalmai a kampányhoz kapcsolódtak, melyekben többek között a jelölteket mutatta be, valamint számos választókat érintő döntésről és fejlesztésről is beszámolt. 

A fideszes jelöltek 2022. november 4-én regisztráltak hivatalos Facebook-oldalt, tartalmaikban pedig a kampányra fókuszáltak a „Jászberénynek békére és új lendületre van szüksége!” szlogennel. A kormánypártok jelötlejeinek ilyen rövid idő alatt nem sikerült kellő mélységben integrálódniuk a helyi online közéletbe, míg ellenzéki oldalról például Budai Lóránt már 2016 óta aktívan használja a Facebookot.

Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az öregedés elleni küzdelem nem új keletű törekvés az emberiség történelmében, de a modern tudományos kutatások és az innovációk révén ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre ennek a természetes folyamatnak a lassítására. A genetikai öregedés mérséklésére irányuló kutatások különösen az utóbbi években kerültek előtérbe, amikor a tudósok rájöttek, hogy bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a sejtek megújulását és életidejét, ezzel lassítva az öregedés biológiai óráját – hívja fel a figyelmet Dajka Levente biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő.
2024. 04. 26. 03:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj friss! - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Magyarországon az özvegyi nyugdíj azoknak a házastársaknak jár, ahol a egyik fél elhunyt, és a házasság fennállása alatt legalább az egyikük rendelkezett társadalombiztosítási jogosultsággal. Az özvegyi nyugdíjat az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékok alapján számítják ki, és azt a házastárs halála után a házastárs részére folyósítják. A kérdés, hogy kinek és meddig jár az özvegyi nyugdíj a jelenleg érvényes szabályozás alapján? A választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzéséből ismerhetjük meg.
2024. 04. 26. 02:00
Megosztás:

Megvan az öregedés ellenszere - növényi hatóanyag a megoldás

Az időkereket visszaforgatni? Igen! Természetes összetevők, melyek harcot hirdetnek az öregedés ellen. Mutatjuk mik ezek.
2024. 04. 26. 01:00
Megosztás:

Száguld a Toncoin (TON), bár csalók próbálják lejáratni azt

A Toncoin (TON) tulajdonosoknak folytatódik a hullámvasút, miután a token 4 százalékot zuhant a közösséget célzó, gyorsan terjedő átverési kampányról szóló hírek miatt. Eközben a Mega Dice token (DICE) előértékesítése nem mutatja a lassulás jeleit, már majdnem 500 ezer dollárt kaszált, ahogy a befektetők felkapaszkodnak a "GambleFi" őrületre.
2024. 04. 26. 00:01
Megosztás:

Elzárták a Sió-zsilipet

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére.
2024. 04. 25. 23:30
Megosztás:

Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon - szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 04. 25. 23:00
Megosztás:

Brutálisan sok autót gyártott Oroszország az előző évhez képest

Oroszországban 161 ezer személygépkocsit gyártottak az idei első negyedévben, 81,3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél - áll az orosz statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében.
2024. 04. 25. 22:30
Megosztás:

Így ellenőrizheted egyszerűen az adószámládat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 22:00
Megosztás:

Sokan külföldön kutatnak új álláslehetőség után

Globálisan a dolgozók 23 százaléka keres külföldön állást, ez az arány a magyarok körében 15 százalék - közölte a Boston Consulting Group (BCG) és a Profession.hu szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 25. 21:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 25. 20:30
Megosztás:

Fordulópont az ingatlanpiacon

Az idei év fordulópontot hozott a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is, ahol 2023-hoz képest nőtt az adás-vételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal, 69,9 millió forintra emelkedett - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 20:00
Megosztás:

Javult a GfK májusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet májusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 04. 25. 19:30
Megosztás:

Mínuszos zárás az európai tőzsdéken

A vezető európai értékpapírpiacokon csökkentek csütörtökön az árfolyamindexek London kivételével, ahol új rekord is született.
2024. 04. 25. 19:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi hangulat lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 25. 18:45
Megosztás:

Tanácsadói üzletága miatt esik az IBM részvénye

A várakozástól elmaradó tanácsadói bevételt közölt tegnap a piac zárását követő első negyedéves gyorsjelentésében az IBM.
2024. 04. 25. 18:00
Megosztás:

Ford: Erős autógyártó gyenge elektromos üzletággal

Tegnap este tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Ford.
2024. 04. 25. 17:31
Megosztás:

Nagyot esett a Facebook / Meta részvény a tőzsdén - mi áll a háttérben?

Tegnap, a piac zárását követően tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Meta, amelyben a vállalat erős eredményt, illetve az idei évre az eddig becsülthöz képest nagyobb beruházásra fordított összeget közölt.
2024. 04. 25. 17:00
Megosztás:

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. Hány formája van? Melyek esnek szabályozás alá? Kik a szereplők a folyamatban? Milyen jogszabályok vonatkoznak rá? Hogyan adóznak? Sok-sok tisztázandó körülmény közül a fő kérdés mindenekelőtt azonban az, hogy megjelennek-e erre szakosodott szolgáltatók Magyarországon is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából sok kérdésre választ kapunk.
2024. 04. 25. 16:30
Megosztás:

Az üzemanyagáraknak a régiós átlaghoz kéne igazodniuk

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.
2024. 04. 25. 16:00
Megosztás:

Eredményes évet zártak a zalai vadgazdálkodók

Sikeresen zárult a 2023/2024-es vadászati év Zalában. Rekordszámú, csaknem 9700 gímszarvas került terítékre - közölte a vármegyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel.
2024. 04. 25. 15:30
Megosztás: