Nem működött a Megafon-módszer, online is tarolt az ellenzék Jászberényben

A jászberényi időközin aratott hatalmas ellenzéki győzelmet teljes mértékben tükrözte az online tér. A helyi összefogás és politikusaik szinte minden mutatót tekintve jobban teljesített az interneten, mint a Fidesz és a fideszes jelöltek. A Közösen Jászberényért Egyesület, illetve Budai Lóránt polgármester facebookos kampánya szinte teljes egészében helyi ügyekre, korábbi eredményekre és későbbi tervekre koncentrált, ami rendkívül jól rezonált a lakossággal. A kormánypárti koalíció az országos kampányban megszokott módon igyekezett eljuttatni üzeneteit a választókhoz. A párthoz hivatalosan nem kötődő csatornákat használt, ám a tartalmai egyértelműen a Fidesz kommunikációjához kapcsolódtak. A Márki-Zay Péterre, a dollárbaloldal-ügyre és a háborúra/szankciókra felfűzött kampány azonban a relatív magas hirdetési összegek ellenére sem működött, a helyi közéleti diskurzust a Facebook-csoportok határozták meg, ahol kevésbé irányított módon folyt a beszélgetés.

Nem működött a Megafon-módszer, online is tarolt az ellenzék Jászberényben

Tarolt az ellenzék Jászberényben

Hatalmas győzelmet aratott az ellenzék a januári időközi választáson Jászberényben. A korábban is ellenzéki vezetésű városban tovább gyengült a Fidesz-KDNP: mind a 10 EVK-ban a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE) jelöltjei győztek, a kormánypárti koalíció négy jelöltje szerzett mandátumot a kompenzációs listáról. A polgármester, Budai Lóránt a 2019-esnél is jobb eredményt ért el, a szavazatok 67%-át szerezte meg, míg a Fidesz-KDNP által támogatott független jelölt mindössze közel 30%-ot ért el.

Jászberény online közéletét az ellenzék dominálta

A jászberényi időközi választásról szóló tartalmak túlnyomórészt, közel 40%-ban a Facebook felületén jelentek meg. A második legtöbb megjelenést (33%) a hírportálok oldalain regisztráltuk. A felhasználói beszélgetések főként a Facebook felületén zajlottak.

„A településsel kapcsolatos online beszélgetést egyértelműen az ellenzék határozta meg az időszakban” – emeli ki Csiby Fruzsina közösségi média szakértő, a kutatás vezetője. 

A legtöbb interakciót kiváltó posztok mind ellenzéki politikusoktól (pl. Márki-Zay Péter, Dr. Varga-Damm Andrea) és pártoktól, vagy kormánykritikus híroldalaktól származtak (Telex.hu, 444.hu). Hasonló a helyzet a helyi szereplők által generált tartalmakkal. A legtöbb bejegyzést Budai Lóránt osztotta meg a témában, míg második helyen a Közösen Jászberényért Facebook-oldal áll. Interakciók tekintetében is ez a két szereplő, főleg Budai Lóránt Facebook-oldala volt kimagasló, ugyanakkor szintén magas interakciós számot generált a Jászberény többet érdemel elnevezésű kormányközeli csatorna is.

Az időközin nem működött a korábbi csodafegyver sem

A Fidesz online kampányára jellemző hirdetésdömping megjelent a jászberényi időközin is. Dr. Besenyi Orsolya független, de fideszes támogatással induló polgármesterjelölt Facebook-oldalát bár csak pár hónapja hozták létre, azóta összesen 765 ezer forintot fordítottak hirdetésre. Az országos trendekhez hasonlóan, az online kampány ebben az esetben sem csak a jelöltek hivatalos oldalain folyt, hanem a pártokhoz hivatalosan nem, a gyakorlatban viszont egyértelműen kötődő Facebook-oldalakon is. Míg a Fidesz Jászság oldalán egyáltalán nem jelent meg hirdetés, addig szintén ősszel hozták létre a Jászberény többet érdemel nevű, megosztott tartalmaiban az ellenzéket támadó oldalt is, ahol azóta 635 ezer forintot költöttek Meta-hirdetésre.

Az ellenzéknél teljesen más tendencia figyelhető meg: a Közösen Jászberényért elnevezésű Facebook-oldal mindössze 15 ezer forintot hirdetett el, addig Budai oldalán egyáltalán nem volt költés. 

A helyi ügyek fontosabbak 

A kormánypárthoz köthető hirdetések tartalmát tekintve elmondható, hogy míg Besenyeinél egyértelműen a pozitív üzenetek domináltak, addig a Jászberény többet érdemel nevű oldalon kizárólag az ellenzéket, főleg Budait támadó hirdetések jelentek meg. A felmerülő témák ugyanakkor gyakran országos ügyekhez, de még ennél is többször (a kampányba beszálló) Márki-Zay Péter személyéhez kapcsolódtak. 

„Az országos jellegű politikai ügyek ugyanakkor határozottan nem tudták dominálni a beszélgetést: a Márki-Zay Péterrel, dollárbaloldallal és a háborúval/szankciókkal kapcsolatos bejegyzések többnyire nem rezonáltak a helyiekkel, a kommentelők gyakran lendültek támadásba az adott oldal ellen” – mondja Csiby Fruzsina. 

Ellenzéki oldalról vizsgálva a csoportokban a helyiek gyakran vetettek fel országos ügyeket is (pl. fiatalok kivándorlása, gazdasági válság), az ellenzék kampányában ugyanakkor Orbán Viktor politikájának támadása helyett szinte kivétel nélkül helyi ügyek, eddig elért eredmények és későbbi tervek jelentek meg. 

Az ellenzéki online kampányt többnyire Budai vitte, a fideszes jelöltek ősszel kerültek fel a Facebookra

A hivatalos Facebook-oldallal rendelkező politikusok közül a polgármester, Budai Lóránt bír a legnagyobb követőtáborral, illetve ő osztotta meg a legtöbb tartalmat a vizsgált időszak alatt, melyre követői aktívan reagáltak, így az interakciók tekintetében is első helyen áll. Legnépszerűbb tartalmai a kampányhoz kapcsolódtak, melyekben többek között a jelölteket mutatta be, valamint számos választókat érintő döntésről és fejlesztésről is beszámolt. 

A fideszes jelöltek 2022. november 4-én regisztráltak hivatalos Facebook-oldalt, tartalmaikban pedig a kampányra fókuszáltak a „Jászberénynek békére és új lendületre van szüksége!” szlogennel. A kormánypártok jelötlejeinek ilyen rövid idő alatt nem sikerült kellő mélységben integrálódniuk a helyi online közéletbe, míg ellenzéki oldalról például Budai Lóránt már 2016 óta aktívan használja a Facebookot.

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
2023. 03. 27. 05:00
Megosztás:

Hány kutya tartható egy lakásban a törvény szerint? Tartható kutya panelben, társasházi lakásban?

Néhány éve már sem a társasházak, sem az önkormányzatok nem szólhatnak bele abba, hogy hány kutyát tarthatsz egy társasházi lakásban. Régebben ezt belefoglalták a társasház szervezeti és működési szabályzatába, de ma már nem jellemző - olvashatjuk a tarsaslakhatas.hu oldalon. Hány kutya tartható egy lakásban a jogszabályok szerint? Bizonyos négyzetméteren hány kutya tartható?
2023. 03. 27. 04:01
Megosztás:

A folyamatos fejlődés jelentheti a magyar alma számára a jövőt

Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény és az akarat, mindenki megértette, hogy most kell megvalósítani a versenyképességet javító beruházásokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Mi lesz veled magyar alma...? - Gonda István emlékkonferencián Debrecenben az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint.
2023. 03. 27. 03:00
Megosztás:

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE), a zágrábi Horvát Nemzeti Színház után pedig pénteken Fiumében is fellép az Ezerarcú Délvidék összeállítással - közölte az MTI-vel Mladenovics Szlanyinka Anna, a Zágrábi Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ igazgatója.
2023. 03. 27. 02:00
Megosztás:

Mire jó a szülői szabadság? 44 nap jár, de hol van benne a csapda?

Szülői szabadság 2023 feltételek és igénybevétel szabályai. A Munka Törvénykönyve 2023. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint, a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. Bár e távollét időtartama vonzó lehet, a díjazása már nem az, hiszen a szülői szabadságra csak a távolléti díj 10%-a jár, amiből ráadásul le kell vonni a gyed, vagy gyes összegét. Az alábbiakban - az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján - áttekintjük, a munkavállalónak mikor lehet érdemes élni ezzel az új távolléttel.
2023. 03. 27. 01:00
Megosztás:

Új nanooptikai áramköröket és részecskegyorsítási módszereket fejlesztettek magyar kutatók

Egy most lezárult négyéves együttműködés során új nanooptikai áramköröket, részecskegyorsítási módszereket és optikai diagnosztikát fejlesztett az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont és a szegedi ELI Lézerközpont mintegy 25 kutatója - tájékoztatta az MTI-t az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont csütörtökön.
2023. 03. 27. 00:05
Megosztás:

Ingatlanokat kaphat a református egyház

Két budapesti ingatlant juttatna a Dunamelléki Református Egyházkerületnek az a módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága a vagyongazdálkodási törvénycsomaghoz.
2023. 03. 26. 23:05
Megosztás:

A koronavírus-járványhoz hasonló gazdasági veszteséget okoz a Brexit

Az egyik legbefolyásosabb brit gazdasági előrejelző cég vezetője szerint a koronavírus-járványhoz hasonló veszteséget okoz a brit gazdaságnak Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból (Brexit).
2023. 03. 26. 22:00
Megosztás:

Megszűnt a belső határellenőrzés a horvát repülőtereken is

Vasárnaptól Horvátország kilenc nemzetközi repülőtere kezdi meg a schengeni vívmányok teljes körű alkalmazását, Zágrábban, Dubrovnikban, Splitben, Zárában (Zadar), Pulában, Fiumében (Rijeka), Eszéken (Osijek), Mali Losinjban és Bracon ezeken a repülőtereken a schengeni övezeten belüli járatok nem tartoznak többé határellenőrzés alá - közölte a horvát belügyminisztérium.
2023. 03. 26. 21:00
Megosztás:

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok déli részén

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok délkeleti részén vasárnap, miközben a katasztrófával egy nappal korábban sújtott Mississippi államban folytatódott a romok eltakarítása és a kutatás esetleges áldozatok, túlélők után.
2023. 03. 26. 20:00
Megosztás:

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget, és senkit sem fenyeget, a Nyugat viszont új, globális tengelyeket alakít ki - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorának nyilatkozva,
2023. 03. 26. 19:00
Megosztás:

Visszaesik a hőmérséklet, visszatérnek az éjszakai fagyok

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a jövő hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Az erős szél hétfőn nagy területen viharossá fokozódik. A hét második felében ismét melegedés kezdődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.
2023. 03. 26. 18:00
Megosztás:

Valaki milliomos lett ezekkel a számokkal!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 26. 17:00
Megosztás:

Megnyílt a Ferenczy Múzeum új kiállítása

Megnyílt a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) új, A gyűjtemény (1900-2022) című kiállítása, amely 122 év alkotásaiból válogat. Az időről időre megújuló tárlat 2028. március végéig látható a Ferenczy Múzeumban.
2023. 03. 26. 15:00
Megosztás:

Európa Játékok: Szigorú doppingellenőrzést ígérnek

Minden korábbinál szigorúbb doppingellenes akciót készülnek megvalósítani a házigazdák a június 21. és július 2. között Krakkóban és környékén sorra kerülő nyári Európa Játékokon.
2023. 03. 26. 14:00
Megosztás:

Áprilisban nárciszünnepet tartanak Kaposváron

Színes, érdekes programokkal várják az érdeklődőket a kaposvári Nárciszünnepen, a somogyi megyeszékhely turisztikai szezonnyitóján, amelyet április 1-jén tartanak a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.
2023. 03. 26. 13:00
Megosztás:

Fejlesztik a váraljai parkerdőt

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz 237 millió forintos támogatásával fejleszti a váraljai önkormányzat a település határában fekvő parkerdő infrastruktúráját.
2023. 03. 26. 12:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 41 818,92 ponton zárt pénteken, 2,57 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 03. 26. 11:00
Megosztás:

Stabilra javította Románia államadós-besorolás kilátását a Fitch Ratings

Megerősítette Románia BBB-/F3 államadós-besorolását a hosszú, illetve rövid futamidejű devizaadósság tekintetében a Fitch Ratings, ugyanakkor negatívról stabilra javította az ország kilátásait - közölte szombaton a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 03. 26. 09:00
Megosztás:

Május elejéig pályázhatnak a dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra

Május 2-ig pályázhatnak dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra, amelynek nyertesei akár bruttó hatszázezer forint díjazásban is részesülhetnek.
2023. 03. 26. 08:00
Megosztás: