Nőtt a turisták száma és a szálláshelyek forgalma Romániában

Nőtt a turisták és a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma Romániában tavaly november végéig az egy évvel korábbihoz képest, a turisták száma 12,746 milliót, a vendégéjszakáké 27,435 milliót tett ki - közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken.

Nőtt a turisták száma és a szálláshelyek forgalma Romániában

A megelőző év azonos időszakához képest 10,3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, a belföldieknél 8, a külföldieknél pedig 25,1 százalékos volt a növekedés. Ennek ellenére az első 11 havi vendégéjszakák száma még 2,7 százalékkal elmarad a 2019-es, a koronavírus-járvány előtti rekordtól. 2019 volt minden idők legsikeresebb éve a romániai idegenforgalom számára.

Az INS adatai szerint a belföldi turisták átlagosan 2,2 vendégéjszakát, a külföldiek 2,1 éjszakát töltöttek kereskedelmi szálláshelyen Romániában.

A turisták száma 2022 és 2019 azonos időszakához viszonyítva egyaránt nőtt, 11,1, illetve 2,5 százalékkal.

A belföldi turisták száma 10,784 millió a külföldieké 1,962 millió volt 2023 első 11 hónapjában.

A turisták száma alapján Bukarest volt a leglátogatottabb (1,682 millió), megelőzve a tengerparti Konstanca megyét (1,552 millió fő) és az erdélyi Brassó megyét (1,390 millió fő). A vendégéjszakák száma alapján Konstanca megye vezeti a rangsort 5,154 millióval, majd Bukarest (3,334 millió) és Brassó megye (2,607 millió) következik.

Nem várt helyről kapnak támadást a hitelt nyújtó pénzintézetek

Miközben a klasszikus bankokat elkényelmesíti, hogy magas kamatszintek mellett is eddig nem látott összegben veszik fel az emberek a személyi hitelt, a Cofidis után most a Provident is rekord alacsony kamatokkal akciózik – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 10. 11. 21:00
Megosztás:

Szakértő szerint az altcoin szezon decemberben kezdődik – Íme, mibe érdemes most befektetni

Egy vezető kriptoelemző jelentős emelkedést vár az alternatív digitális valuták piacán, ahogy közeledünk decemberhez. Az altcoinok fellendülésének lehetősége sokak figyelmét felkeltette a kriptoközösségben. Ez a cikk bemutatja, mely coinok mutathatnak lenyűgöző növekedést, betekintést nyújtva a fejlődő piac kínálta lehetőségekbe.
2024. 10. 11. 20:00
Megosztás:

Szigorodó SEC szabályozás: 3 kriptovaluta, amelyek a szabályozás ellenére is növekedhetnek

Ahogy a kriptovilágban egyre szigorodnak a szabályozások, nem minden digitális eszköz mutat gyengülést. Néhány alternatív érme ellenállónak bizonyul, és jelentős növekedési potenciállal rendelkezik. Ez a cikk három olyan kriptovalutát tár fel, amelyek a növekvő felügyelet ellenére is sikeresek lehetnek. Ismerje meg, mely tokenek lehetnek a következő nagy nyertesek a digitális pénzügyek fejlődő területén.
2024. 10. 11. 19:30
Megosztás:

Megdőlt a fővárosi napi szélrekord

Megdőlt a fővárosi szélrekord csütörtökön – közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.
2024. 10. 11. 19:15
Megosztás:

43 millió forintra nőtt a lakások átlagára

Országos átlagban már 43 millió forinthoz közelít az otthonteremtésre fordított összeg, amennyiben egy élhető, megközelítőleg 57 négyzetméteres lakás vásárlását tervezi a vevő - tudatta a Duna House pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 11. 19:00
Megosztás:

Cardano vagy SUI vagy Cybro: Mit mondanak a kripto-szakértők?

A szakértők figyelemmel kísérik három kriptovaluta alakulását, és izgatottan várják a fejleményeket. A Cardano, a SUI és a Cybro egyaránt felkeltette az elemzők és befektetők figyelmét. Ez a cikk azt mutatja be, mit mondanak a szakértők ezekről a coinokról és növekedési potenciáljukról. Tudja meg, melyik emelkedik ki, és miért beszél mindenki róluk.
2024. 10. 11. 18:30
Megosztás:

Botrányos kifizetésekre és adattörlésre is fény derült az I. kerületi önkormányzatnál

Botrányos kifizetésekre és adattörlésre is fény derült az I. kerületi önkormányzatnál: a távozó polgármester, V. Naszályi Márta utasítására az október elsejei átadás-átvételt megelőző napokban 71 millió forintot csoportosítottak át közvetlen munkatársainak, továbbá a jegyző utasításba adta, hogy az önkormányzat levelezésének biztonsági mentéseit töröljék - mondta Böröcz László (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. Közölte, hogy feljelentést tesznek az ügyben.
2024. 10. 11. 18:00
Megosztás:

Piaci fellendülés 2100-szoros ROI potenciállal: 6 token, amelyet érdemes felhalmozni a 2024 decemberi bikapiac előtt

A piac dinamikája jelentős fellendülésre utal, és egyes tokenek jelentős befektetési megtérülést kínálhatnak. Ahogy közeledünk a 2024 decemberi bikapiac felé, egyre nagyobb az izgalom bizonyos kriptovaluták körül, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátással. Ez a cikk hat olyan tokent mutat be, amelyek exponenciális nyereséget hozhatnak, egyedi lehetőségeket kínálva a körültekintő befektetők számára.
2024. 10. 11. 17:30
Megosztás:

Nyakunkon a hivatalosan október közepén kezdődő fűtési szezon

Már az időjáráson is érezni, hogy nyakunkon a hivatalosan október közepén kezdődő fűtési szezon. A hűvösebbre forduló napokban különösen jó hír, hogy Magyarország megfelelően felkészült a télre - mondta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken a tárca Facebook-oldalán közzétett videójában.
2024. 10. 11. 17:00
Megosztás:

Az amerikai elnökválasztás után a recesszió sem zárható ki

Az Egyesült Államok munkaerőpiaca és gazdasága a lassulás jeleit mutatja – figyelmeztetnek a most megjelent, negyedik negyedéves befektetési stratégiájukban az OTP Bank szakértői, akik ezért túl optimistának találják a piaci előrejelzéseket. Az elemzők szerint a piacokon óvatosság indokolt, miközben a magyar GDP-től már csak mindössze 1,5 százalékos növekedést várnak 2024-re.
2024. 10. 11. 16:30
Megosztás:

Közeledik a 2024-es élelmezési világnap

A világszerte több mint 150 országon átívelő összefogás az, ami a magyar kezdeményezésre születettélelmezési világnapot kiemeli a többi ENSZ nap közül. A számtalan rendezvény célja, hogy ráirányítsák a figyelmet és tettekre sarkalljanak a mennyiségi és minőségi éhezés felszámolásáért. 2024-ban az #ÉlelmezésiVilágnap az élelemre, mint emberi jogra helyezi a fókuszt. A globális kampány világszerte hangosan hirdeti, hogy mindenki számára biztosítani kell a hozzáférést a tápláló, biztonságos és fenntartható élelemhez elérhető áron. Itt az összefogás ideje, hogy létrehozzunk egy jobb és fenntarthatóbb jövőt mindenkinek.
2024. 10. 11. 16:00
Megosztás:

Egészséges fogásokkal a dehidratáltság ellen

A dehidratáltság első jele a szomjúság. A tudatos folyadékfogyasztók állítólag nem jutnak el eddig az állapotig. Létezik olyan eltökéltségen alapuló hozzáállás, aminek következtében egy felnőtt ember valóban hozzájut a javasolt napi folyadékbevitelhez?
2024. 10. 11. 15:30
Megosztás:

Nem halasztható tovább a víz visszatartása az Alföldön

A felmelegedés és az emberi tevékenység egyaránt felelős az Alföld fokozatos kiszáradásáért. Noha a közelmúltban átvonuló árhullám kapcsán számos felvetés a folyókon érkező víztöbblet részleges tározását hiányolta a probléma orvoslása érdekében, hosszú távú, tartós megoldás elsősorban a helyben lehulló csapadékvíz átgondolt, hosszú távú visszatartásától remélhető – hangsúlyozta Dr. Jakab Gusztáv, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékének egyetemi adjunktusa az Agroinform.hu-nak nyilatkozva.
2024. 10. 11. 15:00
Megosztás:

Online német kezdő tanfolyam mindenkinek

A német nyelv ismerete egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A munkáltatók gyakran szólítják meg a németül jól beszélő álláskeresőt, ha épp erre a skillre van szükségük. De sokan az új élet reményében kezdenek el németül tanulni.
2024. 10. 11. 14:30
Megosztás:

A vártnál magasabb infláció sem tántorítja el Amerikát a kamatcsökkentéstől

A tegnap közzétett adatok szerint szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben növekedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, ami a dezinfláció megakadására utal.
2024. 10. 11. 14:00
Megosztás:

Tudnivalók a megújult, modern műanyag redőnyökről

Azzal, hogy egyre melegebbek a nyarak, az árnyékolástechnika terén is új dimenziók jelentek meg. Bár kétségtelen, hogy egy lakásban igazán akkor lehet kellemes hűvös, ha egy klíma is működik benne.
2024. 10. 11. 13:00
Megosztás:

Megéri nemesfém foglalatú drágaköves ékszert vásárolni?

Az ékszerekről manapság egyre ritkábban asszociálunk a különféle drágakövekre, ugyanis jó néhány évvel ezelőtt átvették e terepen az uralmat a különféle bizsuk. Alapvetően nincs gond a tömegcikként gyártott divatékszerekkel, ám ha tartós és értékálló megoldást keresünk, akkor még most is a nemesfém és drágakő legjobb opció.
2024. 10. 11. 12:30
Megosztás:

Szeptemberben csökkent a német infláció

Szeptemberben a várakozásoknak megfelelően csökkent az infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
2024. 10. 11. 12:00
Megosztás:

A csemegeszőlő lehet a klímaváltozás egyik nyertese

Miközben a gyümölcstermesztés a hektikus időjárási körülmények miatt egyre kiszámíthatatlanabbá válik, a csemegeszőlő termesztése kevesebb környezeti kockázatot hordoz és ökológiai alkalmazkodó képessége is kedvező.
2024. 10. 11. 11:30
Megosztás:

Először ülésezett a KKV Hitelezési Kerekasztal – cél a vállalatok könnyebb hitelhez jutása

Első ízben ültek asztalhoz a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) invitálására a hazai kis- és középvállalkozói szektor finanszírozásában részt vállaló állami szervezetek, a Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM Magyarország, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, a Széchenyi Kártya programot bonyolító Kavosz Vállalkozásfejlesztési Zrt., valamint a kereskedelmi bankok kkv-üzletágvezetői.
2024. 10. 11. 11:00
Megosztás: