Nyakunkon a darázsszezon: ezt érdemes tudni a darazsakról

Tavasszal a természet elevenebbé válásával, nemcsak a növények lesznek egyre életteltelibbek, hanem a rovarok is, köztük olyanok, amiket sokan nem kedvelünk. Ilyenek például a darazsak, amik megkeseríthetnek egy családi pikniket, kerti sütögetést vagy akár egy étterem kerthelyiségében elköltött ebédet. Amellett, hogy sok kellemetlenséget okozhatnak nekünk a darazsak hasznot is hajthatnak, kivéve talán a ma sokat emlegetett ázsiai lódarazsakat, amik invazív módon terjedve az amúgy is pusztulóban lévő méhcsaládokat fenyegetik.

Nyakunkon a darázsszezon: ezt érdemes tudni a darazsakról

Az ételeink körül repdeső darazsakat néha nem lehet elűzni egy-egy hessegetéssel, sőt még ronthatunk is a helyzeten, ha felbőszítjük a kis betolakodókat, akik kitartóan kóstolgatják üdítőinket, sőt a húsokból, egyéb ételekből is szívesen ragadnak magukhoz pár falatot. A darazsak csípése köztudottan fájdalmas, és az az igazán veszélyes, hogy vannak, akik allergiásak rá. Mivel a darazsak mindenevők, döghúsra is rászállnak. Ha esetleg ez után találják meg az ételeinket, azzal a legyekhez hasonlóan fertőzéseket is terjeszthetnek.

De nézzük, mit tehetünk mi magunk azért, hogy békében élhessünk ezekkel a fájdalmas csípést is okozni képes rovarokkal?

A leggyakoribb darázsfajták Magyarországon

A következő fajok egy-egy képviselőjével gyakran találkozhatunk: lódarázs, papírdarázs, németdarázs, kecskedarázs, valamint az „ártatlan”, sőt kifejezetten hasznos fürkészdarázs, ami nem csíp, az emberre nem veszélyes, csak egyes kártevőkre.

A lódarázs az a faj, amit a méreténél fogva igen könnyű beazonosítani, valamint talán a leginkább félelemkeltő. A dolgozók általában 25 cm körülire nőnek meg, míg a királynő a 30-35 cm-t is elérheti. A lódarazsak a ragadozó életmód mellett növényi nedvekkel is táplálkoznak. Fészküknek a háborítatlan erdők, de az emberhez közelebbi padlásterek, elhagyatott épületek is helyet adhatnak.

A papírdarázs mérete általában 11-18 cm. Nevét arról a papírszerű anyagról kapta, melyet a lerágott fa és a nyála keverékéből hoz létre, ebből építve meg a fészkét. Az ember élettereinek közelében is szívesen telepszik meg védett helyen (például a padláson). A lárvákat különböző nedvekkel, majd rovarokkal etetik.

A kecskedarázs mérete a papírdarázséhoz hasonló, nagyjából 11-19 cm. A fészkét a földbe, bokrokra is építheti. Gyümölcsök nedveivel, hússal, kisebb rovarokkal táplálkozik. Talán ez a faj a legelterjedtebb az ember közelében.

A németdarázs a kecskedarázshoz hasonlóan szintén kedveli a földbe épített fészket. Fészkének anyaga általában valamilyen növényi rész a darázs nyálával összekeverve. Húsra, édes ételekre gyakran száll rá.

A fürkészdarázs talán elsőre furcsa kinézete ellenére egyáltalán nem veszélyes az emberre. Nem társas darázs, tehát sejtalakú kis részekből álló fészket sem épít papírszerű anyagból. A nőstény petéjét valamilyen lárvába helyezi, majd az kikelve belülről emészti fel a gazdatestet. Ez brutális megoldásnak tűnhet, de a növény- és állatvilágban számos hasonló példát találhatunk a parazitizmusra. A fürkészdarazsak sikerrel pusztítják a kultúrnövények élősködőit, ezért örüljünk, ha találkozunk velük.

Mennyire veszélyesek a darazsak?

Fajonként változó, hogy mennyire agresszívak a darazsak, ám az általánosságban elmondható, hogy ha a fészküket veszélyben érzik, akkor egyszerre többen támadnak. Az ételekre rászálló egy-egy darazsat nyugodt, de határozott mozdulattal el lehet hessegetni.

A fájdalmon kívül egy csípés még nem okoz gondot olyan embernél, aki nem allergiás. Több csípés viszont már egy egészséges embert is megviselhet, ha ilyen történik, érdemes felkeresni az orvost. Ha tudjuk magunkról, hogy allergiásak vagyunk, különösen figyeljünk oda az öltözködésre és megelőzésre. Ha ennek ellenére csípést szenvedünk el, mindenképpen hívjunk mentőt.

A darázscsípésre adott, egész szervezetet érintő allergiás reakció az anafilaxia, amely súlyos tünetekhez vezethet (nyelési zavar, szédülés, nehézlégzés). Enyhébb esetekben elég, ha a csípés helyét jegeljük és bekenjük valamilyen antihisztaminos krémmel.

Milyen házi módszerekkel védekezhetünk a darazsak ellen?

Ha a különböző darázsirtó vegyszereket kerülni szeretnénk, akkor kipróbálhatunk néhány házilag is elkészíthető darázscsapdát, darázsriasztó módszert. Ha egy üres műanyagflakonon rést vágunk, majd feltöltünk sörrel vagy valamilyen cukros üdítővel, akkor azt a tartózkodási helyünktől kissé távolabb felakaszthatjuk egy fa ágára. Ez jó eséllyel odavonzza a darazsakat.

Ma már kaphatók álfészkek is, melyeket a fákra akasztva, a padláson elhelyezve, a fészeképítéshez alkalmas helyet kereső papírdarazsakat becsaphatjuk. Azt hihetik, hogy kertünk már egy másik kolónia területe, ezért továbbállnak.

Egyes illatok, növények is segítségünkre lehetnek abban, hogy a darazsakat távol tarthassuk magunktól, ételeinktől (pl.: borsmenta, fodormenta, kakukkfű citromfű).

Ha azonban már csak annak jeleit látjuk, hogy a ház körül valahol darázsfészek van, hívjunk szakembert az eltávolításához. A még kisebb fészkekkel magunk is próbálkozhatunk, de mindenképpen este „támadjunk”, amikor a fészek minden lakója hazaért, és maguk a darazsak már átálltak az „éjszakai üzemmódra”. Ilyenkor a különböző darázsirtó spray-k is hasznunkra lehetnek.

Közel 400 ezer ember sportolt a MASPORT őszi eseményein

Közel négyszázezren sportoltak a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) által szervezett ingyenes őszi sporteseményeken.
2022. 11. 27. 18:00
Megosztás:

Az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve

Bár a vendégszámok még elmaradnak a rekordnak számító 2019-estől, több gazdasági mutató alapján az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve - közölte a homokhátsági kisváros polgármestere pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 27. 17:00
Megosztás:

Az internetes vásárlók többsége a házhoz szállítást részesíti előnyben

Az ünnepi időszakban az európai vásárlók csaknem fele, 41 százaléka elsősorban üzletekben vásárol, további 20 százalékuk interneten is, és a legtöbben az akciós termékeket keresik - derül ki az Oracle kereskedelmi felméréséből. A válaszok szerint az online vásárolt termékek esetében a házhoz szállítás (52 százalék) a legnépszerűbb, szemben az átvevőpontokkal és a bolti átvétellel (20-20 százalék).
2022. 11. 27. 16:00
Megosztás:

Adventi programok a Nemzeti Színházban

Idén szombatonként szervezik meg a Nemzeti Színház adventi programjait, amelyeken többek között élőnarrációs diafilmnézéssel, betlehemes szokások felelevenítésével, adventi-karácsonyi dalokkal és versekkel és egy különleges filmvetítéssel is várják az érdeklődőket - olvasható a Nemzeti Színház szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2022. 11. 27. 15:00
Megosztás:

5300 milliárd forint jut az agrárium támogatására

Több mint 5300 milliárd forintot fordítunk az agrárium támogatására, a magyar gazdák működése garantáltan és biztonsággal finanszírozott 2027-ig - fejtette ki az agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 11. 27. 14:00
Megosztás:

Átalakultak az utazási szokások

Az elmúlt években megváltoztak az utazási szokások, amit mutat az is, hogy egyre többen választják a két-három napos, rövid külföldi vagy belföldi utakat, illetve a jó ár-érték arányú kikapcsolódást. A Bónusz Brigád és a GKID közös elemzése szerint az emberek előnyben részesítik, ha az ajánlat rugalmasan alakítható, és ha a program lemondása nem jár jelentős pluszköltséggel, ezen túlmenően fontos a megfelelő ár-érték arány, így a felhasználók 84 százaléka továbbra is az akciókat kínáló oldalakon keresi a szolgáltatásokat, mert úgy gondolják, hogy itt találkozhatnak a legkedvezőbb árakkal.
2022. 11. 27. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a bölcsőde bővítése a Békés megyei Eleken

Befejeződött a bölcsőde bővítése a Békés megyei Eleken, a beruházásra a település csaknem 300 millió forint uniós támogatást nyert el - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2022. 11. 27. 11:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a jövő héten

Több statisztikai jelentés várható a következő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló, vagy a külkereskedelmi statisztika.
2022. 11. 27. 10:00
Megosztás:

A héten csökkenő forgalom mellett emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 715,33 ponton, a múlt hetihez képest 1220,23 pontos, vagyis 2,74 százalékos emelkedéssel zárt pénteken.
2022. 11. 27. 09:00
Megosztás:

Kilencen indulhatnak a cseh elnöki tisztségért

Kilenc jelölt indulhat a januári cseh államfőválasztáson - közölte pénteken a cseh belügyminisztérium.
2022. 11. 27. 08:00
Megosztás:

Új óvoda alapkövét tették le Tusnádfürdőn

Magyar állami támogatással felépítendő új óvoda alapkövét tette le péntek délután Tusnádfürdőn Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
2022. 11. 27. 07:00
Megosztás:

Az átlagostól hidegebb időre kell számítani az északkeleti, keleti országrészben a jövő héten

A jövő héten Magyarországon jellemzően az átlagostól hidegebb hétre kell számítani, főleg az északkeleti, keleti országrészben, míg nyugaton az ilyenkor jellemző hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően alakul a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebookon.
2022. 11. 27. 06:00
Megosztás:

Megnyílt a Regőczi Alapítvány jótékonysági árverésének kiállítása

Ismét a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyerekek megsegítésére rendez árverést a Regőczi Alapítvány december 10-én a budapesti Nagyházi Galéria és Aukciósházban, ahol pénteken kiállítás nyílt az aukció anyagából.
2022. 11. 27. 05:00
Megosztás:

Olcsóbb lesz a fűtés, ha kézzel ki- és bekapcsolgatom nap közben? Vagy jobb, ha folyamatosan megy?

A bejelentett jogszabályváltozásoknak köszönhetően a rezsicsökkentés hamarosan csak a lakossági átlagfogyasztásig jár majd az áramra és a gázra, aki efölött fogyaszt, annak az átlagon felüli mennyiségért már a magasabb magas piaci árat kell fizetnie. Mostantól kezdve mindenkinek az lesz az érdeke, hogy ahol tudja, csökkentse az energiafelhasználását. Számos "okosság" és ugyanannyi baromság terjed a neten. Ezeknek járt utána az E.On szolgáltató.
2022. 11. 27. 04:01
Megosztás:

Ismét megnyílt a Csepeli Jégpark a nagyközönség előtt

Ismét megnyílt a Csepeli Jégpark a nagyközönség előtt, ahol a látogatókat több mint 2000 négyzetméteren három jégpálya, egy exkluzív jégfolyosó, valamint különleges gasztronómiai élmények várják péntektől több mint két hónapon át, várhatóan 2023. január 31-ig.
2022. 11. 27. 03:00
Megosztás:

Akár egymillió fontért is elkelhet Darwin egy aláírt kézirata

Akár egymillió fontért (477 millió forint) is elkelhet egy Charles Darwin angol természettudós által írt és dedikált kézirat a Sotheby's aukciósház New York-i árverésén.
2022. 11. 27. 02:00
Megosztás:

Elkészítette a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozását szolgáló javaslatait

Elkészítette és pénteken a törvényhozás elé terjesztette a német szövetségi kormány az energiaárak emelkedéséből adódó lakossági és vállalati terhek növekedésének megfékézését szolgáló támogatási programokról szóló javaslatait.
2022. 11. 27. 01:00
Megosztás:

Az energiaellátás biztonságát szolgáló szolidaritási megállapodást kötött Németország és Franciaország

Az energiaellátás biztonságát kölcsönösen szolgáló intézkedéseket dolgozott ki a német és a francia kormány, az úgynevezett energiaszolidaritási megállapodást pénteken írta alá Berlinben Olaf Scholz német kancellár és Élisabeth Borne francia miniszterelnök.
2022. 11. 27. 00:01
Megosztás:

Betiltottak több kínai technológiai eszközt Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat új eszközeinek engedélyezését nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
2022. 11. 26. 23:00
Megosztás:

Ünnepi programsorozattal várja a közönséget a Budapest Bábszínház

Karácsonyfa-díszítéssel, fotósarokkal és közös daltanulással várja nézőit a Budapest Bábszínház az adventi időszakban. A tavalyi évhez hasonlóan a színház gyermekotthonok lakóinak indít jótékonysági akciót.
2022. 11. 26. 22:00
Megosztás: