Okos tipp: Miből finanszírozható a legolcsóbban a lakásfelújítás?

Jön a szezon, ami a lakásfelújításokat illeti, hiszen tavasszal rendre sokan belevágnak otthonuk korszerűbbé, szebbé tételébe. Kapóra jön, hogy olcsóbbak lettek a finanszírozásban segítő hitelek is.

Okos tipp: Miből finanszírozható a legolcsóbban a lakásfelújítás?

Mindez a felújítandó ingatlanok piacának is jót tehet - derül ki a money.hu és az ingatlan.com összeállításából, amely bemutatja, hogy mekkora törlesztőrészlettel érhetőek el a legkedvezőbb, felújításra is fordítható hitelek, valamint kitér a felújítandó lakások jelenlegi árazására is. 

“A felújítás finanszírozására számos hitelfajtát kínálnak a bankok. Többek között személyi kölcsönt, szabad felhasználású jelzáloghitelt és kifejezetten felújításra fordítható lakáshitelt is használhatunk otthonunk korszerűsítésére. Alapvetően a bankok kétféle gyakorlatot alkalmaznak a felújítási hiteleket illetően.

Az egyik, hogy az ingatlan felújítás előtti állapotát veszik alapul a maximálisan nyújtható hitelösszeg megállapításánál, jellemzően egy összegben folyósítják a kölcsönt, majd a munkálatok befejezése után helyszíni szemle során győződnek meg a felújítás megtörténtéről. A másik gyakorlat szerint a várható értéket állapítják meg, tehát amit az ingatlan el fog érni a felújítás elvégzését követően. Ebben az esetben a folyósítás készültségi foknak megfelelően, szakaszosan történik” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A lakáshitelkamatok folyamatos csökkenése mellett a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is kamatcsökkenés mutatkozik. Az utóbbi néhány hétben több bank is kamatot csökkentett vagy kamatkedvezménnyel állt elő a szabad felhasználású jelzáloghiteleit tekintve - tette hozzá a szakember.

lakásfelújítás költségei

20 százalékkal drágább egy felújított lakás

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “A lakásfelújítás, különösen a lakás fűtési-hűtési rendszerét érintő komolyabb korszerűsítés jó eséllyel megtérülő beruházás. Az ingatlan ugyanis felértékelődik és a fenntartási költségek is mérséklődnek.”

Budapesten a felújítandóként hirdetett, 150 négyzetméternél kisebb eladó lakások átlagos négyzetméterára 839 ezer forint, szemben a felújítottak 1,03 millió forintos átlagával. A felújítandó lakásokból a VII., VIII., XI., XIII. és XIV. kerület kínálja a legnagyobb választékot, az átlagos négyzetméterár pedig 774-941 ezer forint. “Mivel a jó állapotú lakások átlagosan 20 százalékkal többe kerülnek, ezért a vevők egy része a megfizethetőbb közepes állapotúakat vagy felújítandókat keresi. Évek alatt viszont a saját igényeknek megfelelően korszerűsítik, ami pénzügyileg, műszakilag és esztétikailag is fenntartható megoldás a lakáspiacon.” - tette hozzá Balogh László. 

Korponai Levente szerint, akik lakásvásárlást terveznek, azoknak azért is érdemes megnézniük a felújítandó lakóingatlanok kínálatát, mert jelenlegi információink szerint a közeljövőben új otthonfelújítási program indul. 

Ezekkel a törlesztőkkel lehet számolni

A lakásfelújítás finanszírozható személyi kölcsönből, melyből ma egy 5 millió forintos, 8 éves futamidejű konstrukció esetében a havi törlesztőrészlet 81-100 ezer forint, a THM 12,59-19,86 % közötti. Egy ugyanekkora összegű, szintén 8 éves futamidejű szabad felhasználású jelzáloghitel 72-78 ezer forintból kijön havonta, a teljes hiteldíj mutató pedig 9,1-11,69% között szóródik.

A jelenleg legkedvezőbb személyi hitel és szabad felhasználású jelzáloghitel ajánlat összes visszafizetendője között pedig több mint 800 ezer forint különbség van, az utóbbi javára. “A CIB és OTP is csökkentette az elmúlt napokban a szabad felhasználású jelzálog termékei kamatát, a sorba vélhetően több bank is beáll, hogy versenyezzen például a felújítást tervező ügyfelekért. Fokozhatja a versenyt, hogy vannak bankok, amelyek kamatkedvezményben részesítik azokat az ügyfeleket, akik felújítási vagy korszerűsítési céllal veszik igénybe a szabad felhasználású jelzáloghitelt vagy a személyi kölcsönt.” - mondta Korponai Levente. 

Még kedvezőbben kihozható a lakásfelújítás finanszírozása a kifejezetten felújítási célra igényelhető lakáshitel segítségével. Ennek havi törlesztőrészlete 5 millió forintra és 8 év futamidőre kalkulálva 66-68 ezer forint, a THM 6,86%-7,52%. A kalkulációk alapján jelenlegi legkedvezőbb hiteleket összehasonlítva, az 5 milliós felújítási lakáshitel a teljes visszafizetendő összeget tekintve több mint félmillióval olcsóbb az ugyanekkora összegű szabad felhasználású jelzáloghitelnél és 1,3 millióval a személyi kölcsönnél. 

Ugyanakkor esetenként nemcsak a kedvező kamat lehet a döntő szempont a hitel kiválasztásánál. Ha kevesebb adminisztrációval, végső helyszíni szemle nélkül, esetleg a felújításon kívül egyéb célra való felhasználás lehetőségével elérhető megoldást szeretnénk, akkor érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választani, különösen, ha nagyobb hitelösszegről van szó. Kisebb összeg esetén pedig a személyi kölcsön is szóba jöhet, főleg, ha gyorsan lenne szükség a pénzre, járulékos költségek nélkül - tette hozzá a szakember.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak, nem ritka 3 hónapra 10 százalék hozam

A tavalyi év is kiválóan sikerült, az idei első negyedévben pedig még jobban rákapcsoltak a nyugdíjpénztárak. A magas kockázatot vállaló portfóliók már három hónap után kétszámjegyű pluszban állnak - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 04. 15. 21:30
Megosztás:

Az OTP részvény célárfolyamát megemelték

Az Erste 20.500 forintra emelete meg az OTP célárfolyamát és továbbra is felhalmozásra ajánlja a részvényt a ma közzétett angol nyelvű elemzésében. A céláremelésben számos tényező játszik szerepet.
2024. 04. 15. 21:00
Megosztás:

Februárban emelkedett az euróövezet ipari termelése

Februárban az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése havi összevetésben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint.
2024. 04. 15. 20:30
Megosztás:

Idén is meghirdetik a hungarikum-pályázatokat

Az idén 445 millió forint értékben hirdet hungarikum-pályázatokat az agrártárca, a felhívások célja az identitás megerősítése - mondta V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 15. 20:00
Megosztás:

A Samsung megelőzte az Apple-t

A Samsung dél-koreai cég lett a világ legnagyobb okostelefon-kiszállítója az első negyedévben, miután a tavalyi utolsó három hónapban még az amerikai Apple állt az élen - derül ki az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára hétfőn feltett jelentéséből.
2024. 04. 15. 19:30
Megosztás:

Márciusban tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 624 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Bamosz hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 15. 19:00
Megosztás:

A jó nemzetközi hangulatban emelkedett a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 118,79 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 67 407,86 ponton zárt hétfőn.
2024. 04. 15. 18:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Vegyes kezdés után London kivételével indexemelkedéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 15. 18:00
Megosztás:

Kevesebb járművet értékesített az AutoWallis az első negyedévben

Az AutoWallis 11 603 gépjárművet adott el az első negyedévben, 15,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban; a nagykereskedelmi volumen csökkent, a kiskereskedelmi értékesítések azonban emelkedtek; az év egészében érdemi bővülésre számít a cég mindkét üzletágban - közölte a cégcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2024. 04. 15. 17:30
Megosztás:

Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében valósul meg - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 15. 17:00
Megosztás:

Harmadik alkalommal rendezik meg a Konica Minolta Live Show-t

Harmadik alkalommal szervezi meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. a Konica Minolta IoT Live Show-t 2024. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban, a programot az InnoElectro 2024 Kiállítás és Konferencia hivatalos társrendezvényeként tartják - közölték a szervezők az MTI-vel.
2024. 04. 15. 16:30
Megosztás:

Megkezdte hetedik szezonját a jégkármérséklő rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn beüzemelte az országos jégkármérséklő rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját - jelentette az MTI-hez eljuttatott közleményében a kamara.
2024. 04. 15. 16:00
Megosztás:

Erősödött az ingatlanpiac márciusban

Tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban, így az első negyedévben összesen 30 154 tranzakcióval, a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai piac, amely 52 százalékos növekedést mutat - közölte a Duna House szombaton.
2024. 04. 15. 15:30
Megosztás:

Újabb pályázat indul napelemekre

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.
2024. 04. 15. 15:00
Megosztás:

Komoly célunk a magyar-német kapcsolatok erősítése

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja Németországba utazik - tájékoztatta a szaktárca közleményben az MTI-t vasárnap.
2024. 04. 15. 14:30
Megosztás:

Lazulnak az adózók adminisztrációs terhei

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
2024. 04. 15. 14:00
Megosztás:

Te mi alapján választasz gyógyhatású készítményt?

Persze itt most nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a panaszoknak megfelelő terméket keresel-e, hanem azt, hogy ha két-három változat közül választhatsz, akkor mi alapján fogod meghozni a végső döntést.
2024. 04. 15. 13:30
Megosztás:

Fontos fejlesztés zárult le Zalaegerszegen

Csaknem 1,9 milliárd forint értékű önkormányzati fejlesztések valósultak meg az elmúlt években Zalaegerszegen, a Gébárti-tónál - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2024. 04. 15. 13:00
Megosztás:

Miért hasznos a pólya? Ismerd meg az alapvető babakelengye-tartozékot!

A régmúltban természetes volt a pólya használata, de vajon napjainkban is ugyanolyan hasznos? Milyen funkciókat lát el, miért van rá szükség? Ebben az írásunkban ezt a témakört fejtjük ki, hogy segítsünk eligazodni.
2024. 04. 15. 12:30
Megosztás:

Megkezdődött a gazdák támogatásainak kifizetése

Megkezdődött az átütemezett terület- és állatalapú támogatások kifizetése. Csaknem 48 ezer termelőhöz, 11 jogcímen több mint 55,6 milliárd forint támogatás érkezett meg ezen a héten a Magyar Államkincstártól a rendkívüli átütemezésnek köszönhetően - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 12:00
Megosztás: