Óraállítás - most jött a hír, aminek sokan nem örülnek majd! 2023 téli időszámítás

Miért találták ki az órák állítását téli és nyári idószámítás szerint évente két alkalommal? Mi ennek az értelme és miért jó az, hogy télen már 4 órakor tök sötét van Magyarországon? Mikor lesz ennek vége? És mikor kell az órát most 2023 októberben átállítani és hogyan?

Óraállítás - most jött a hír, aminek sokan nem örülnek majd! 2023 téli időszámítás

A téli és nyári időszámítás eredeti célja az volt...

A téli és nyári időszámítás célja az energiamegtakarítás és a nappali természetes fény hasznosításának növelése. Az ötlet a világítás és az energiamegtakarítás ösztönzésére épül.

- Energiamegtakarítás: A legfőbb indok a hosszabb nappali órák kialakításával az energiamegtakarítás. Nyári időszámítás esetén az órákat átállítják, így az embereknek kevesebb szükségük van mesterséges világításra este. Ezáltal csökken a világításhoz használt elektromos energia mennyisége.

Amikor az emberek többet tartózkodnak a sötét órákban a világosban, a fogyasztás csökken, és ez pozitív hatással van az energiaköltségekre és a környezetre.

- Napközbeni aktivitás növelése: A nyári időszámítás alkalmazása miatt az emberek hajlamosabbak később lefeküdni, mivel tovább van világos, ami segíthet az energiafogyasztás csökkentésében. Ugyanakkor télen, amikor kevesebb természetes fény áll rendelkezésre, az órákat visszaállítják a téli időszámításra, hogy az emberek korábban keljenek fel, és ne használjanak annyi mesterséges világítást.

óraállítás 2023 ősz október téli időszámítás

- Kényelem és egyszerűség: A téli és nyári időszámítás egyszerű módszer a nappali órák hosszabbítására vagy lerövidítésére, és könnyen alkalmazható. Az emberek gyorsan hozzászoknak az óraállításhoz, és ezáltal természetesebben igazodnak az évszakok változásaihoz.

Azonban az óraállításnak vannak vitatott aspektusai is.

Például sokan panaszkodnak az óraállítás miatt felboruló alvási rendről, ami egészségügyi problémákat okozhat. Ezenkívül nem minden ország vagy régió alkalmazza a téli és nyári időszámítást, és azok, akik használják, eltérő időpontokban válthatnak át, ami zavaró lehet az időzónákon belüli üzleti és kommunikációs kapcsolatok számára.

Óraállítás pontos időpontja IDE kattintva

Egyre több szó esik arról az Európai Unióban, hogy meg kell szüntetni az órák állítását. Mivel indokolják ezt a tervet?

Az Európai Unióban valóban számos vita és terv zajlik az órák állításának megszüntetéséről. Az indokok között az alábbiak szerepelnek:

- Energiamegtakarítás és fenntarthatóság: Az egyik fő érv az, hogy az órák állításának megszüntetése hozzájárulhat az energiamegtakarításhoz és a fenntarthatósághoz. Az órák átállítása ugyan nyáron növelheti a természetes nappali fény kihasználását, de télen több mesterséges világítást igényel, ami ellentétes a fenntarthatósággal (végre valaki rájött!!! - a szerk.).

Mikor kell az órát állítani 2023 ?

- Egészségügyi hatások: Az óraállításnak az emberek alvásritmusára és biológiai órájára gyakorolt hatásaival kapcsolatos aggályok is szerepelnek a vita középpontjában. Az átállás okozhat alvási zavarokat és az emberi szervezet biológiai egyensúlyának felborulását.

- Kommunikációs és gazdasági előnyök: Az egységes időszámítás fenntartása egyszerűsítheti a nemzetközi kommunikációt és üzleti kapcsolatokat. Az óraállítás eltörlése lehetővé teheti az országok közötti időbeli koordináció javítását, ami gazdasági előnyöket is hozhat.

- Népi konszenzus: Az európai polgárok közötti népszerűség alapján úgy tűnik, hogy sokan már nem tartják ésszerűnek az óraállítást. Az vélemények megoszlanak, de sokan úgy érzik, hogy az óraállítás inkább kellemetlenségeket okoz, mintsem előnyöket hoz.

Az Európai Unió a tagállamokkal egyeztetve dolgozik ki a téma kapcsán közös iránymutatásokat, és az egyes tagországok jogalkotásban is foglalkoznak az óraállítás kérdésével. Az Unió 2022-től lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy maguk döntsenek az óraállítás megszüntetéséről, és az állandó nyári időszámításra vagy az állandó téli időszámításra való áttérést választhassák.

Ennek célja, hogy az óraállítás okozta kényelmetlenségeket és egészségügyi hatásokat csökkentsék, miközben fenntartják az egységes időszámítást a belső piacon és a közlekedésben.

Mikor kezdődik a téli időszámítás 2023? Mikor kell az órákat állítani?

Hivatalosan a nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart.

Értelemszerűen a téli időszámítás kezdete október utolsó vasárnapja, és a vége pedig március utolsó vasárnapja. Vagyis 2023-ban:

téli időszámítás 2023 óraállítás ideje

- a téli időszámítás kezdő időpontja: 2023. október 29. (vasárnap) óraállítás lesz

- a téli időszámítás vége: 2024. március 31. (vasárnap) óraállítás lesz

Mikor kell az órákat átállítanunk 2023-ban?

Tehát 2023. október 29-én (vasárnap) hajnal 3:00 órakor 2:00-ra kell visszatekerni az órákat.

Szeretnéd látni életed óráját, ahogy ketyeg?

IDE kattintva láthatod életed óráját.

Ahogy a WIF és a PEPE továbbra is átlépik a milliárd dolláros mérföldköveket, az elemzők szerint a Rollblock (RBLK) lehet a következő milliárd dolláros szupersztár

A Dogwifhat (WIF) és Pepe (PEPE) két jelentős kriptovaluta, amelyek továbbra is áttörik a milliárd dolláros mérföldkövet, WIF 2,78 milliárd dolláron áll, míg PEPE 5,80 milliárd dolláron. Nyilvánvaló, hogy a jövőjük iránti érzés hatalmas.
2024. 05. 29. 07:10
Megosztás:

Izraelben új elnököt választottak a Munkapárt élére

Izraelben kedden Jaír Golánt választották meg a szociáldemokrata Munkapárt élére.
2024. 05. 29. 07:00
Megosztás:

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTecTM néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.
2024. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Madárgyilkos szélkerekek, világmegváltó villanyautók: a klímaátmenet 6 mítosza és ellentmondása

Az energiaátmenet az emberiség egyik legnehezebb és legfontosabb feladata, és egyetlen döntéshozó sem engedheti meg magának, hogy ne gondolkozzon stratégiai szinten a témáról. Ugyanakkor fontos az is, hogy túllássanak a kérdésben gyakran hallható közhelyeken, ne gondolják, hogy léteznek könnyű megoldások, de azt sem, hogy reménytelen a helyzet – mutat rá Jonas Puck, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem vezetőképző akadémia (WU Executive Academy) energiamenedzsment programjának vezetője. A 125 éves iskola üzleti döntéshozók számos generációját képezte történelme során, és ma is Közép-Európa egyik legmagasabban jegyzett vezetőképzőjét működteti, ahol évente mintegy 2200 diák kap naprakész tudást – többek között a klímaátmenettel kapcsolatos forró területeken.
2024. 05. 29. 05:30
Megosztás:

Európai egészségügyi adattér: Széles körben el kell fogadtatni az egészségügyi adatok európai megosztását

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.
2024. 05. 29. 05:00
Megosztás:

Az exportpiacra lépő vállalatok még hatékonyabb támogatása érdekében együttműködésre lép az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, azzal a céllal, hogy a két vállalat tevékenységének és ügyfélkörének összehangolásával még hatékonyabban támogathassák az exportpiacokon tevékenykedő vagy az exportpiacra való kilépést tervező magyar vállalatokat. A bank és a HEPA ügyfelei az együttműködés révén egymást kiegészítő komplex szolgáltatásokhoz juthatnak. A megállapodás kiemelt célja, hogy a felek támogassák a magyar vállalatok versenyképességének fejlesztését, amelynek egyik alappillére a külföldi piacokon való megjelenés.
2024. 05. 29. 04:30
Megosztás:

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.
2024. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Minden, amit a mikrotanúsítványokról tudni érdemes

Új kategória jelent meg az elmúlt hónapokban az oktatási palettán, a mikrotanúsítványok rendszere. Ezek olyan rövid képzések, amelyeken a résztvevők célirányosan fejleszthetik azokat az ismereteiket, készségeiket és kompetenciáikat, amelyekre a személyes és szakmai fejlődésükhöz szükségük van.
2024. 05. 29. 03:30
Megosztás:

Jót tenne az ingatlanpiacnak, ha az eladók a saját elképzeléseik helyett az ingatlanpiac törvényeit követnék

Az elmúlt két hónapban a XIX., XX. és XXIII. kerületekben is élénkülni kezdett az ingatlanpiac, nőtt az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt, ugyanakkor a keresett kategóriákban az árak lassú emelkedése tapasztalható. Sok tulajdonos viszont a valós áraktól továbbra is teljesen függetlenül áraz.
2024. 05. 29. 03:00
Megosztás:

Áprilistól a sárga csekket hülyeség feladni a Postán

Április 1-től minden hazai fogyasztó és vállalkozás teljesítheti fizetési tranzakcióit fizetési kérelem elfogadásával és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével, de erről sokan még nem is hallottak.
2024. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Mennyit áramot fogyaszt évente a klíma? Itt a számítás, mutatjuk!

Most kiderül, érdemesebb-e klímával vagy gázzal fűteni. Vajon megéri beruházni egy klímaberendezésbe néhány forró nyári hét miatt? Hasznos-e klímával fűteni vagy ezzel kiegészíteni a fűtést? Számos kérdés merül fel. Bár a klíma energiafogyasztása számos tényezőtől függ, ha gazdaságosan szeretnénk működtetni, érdemes néhány dologra odafigyelni a készülék kiválasztásakor.
2024. 05. 29. 01:00
Megosztás:

Tovább dübörög az AI mánia: a WienerAI előértékesítés 3 millió felett

Képzeld csak el: egy kriptovaluta, amiben egyesül a mesterséges intelligencia (AI) és a mém érme mánia.
2024. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Üzbegisztánban új atomerőmű épül

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 23:30
Megosztás:

Erősödő toborzás várható a gyártás, termelés területén

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.
2024. 05. 28. 23:00
Megosztás:

Linképítés: tippek kezdőknek és haladóknak

Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.
2024. 05. 28. 22:30
Megosztás:

Fejlesztés a Wienerberger csornai tetőcserépgyáránál

Fejlesztette csornai tetőcserépgyárát 1,2 milliárd forintból a Wienerberger zRt. leányvállalata - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Az EU komoly támogatást hagyott jóvá egészségügyi fejlesztésekre

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd.
2024. 05. 28. 21:30
Megosztás:

Ausztria feldolgozóipara a közeljövőben kikerülhet a recesszióból

Májusban mérséklődött az osztrák termelőipar teljesítménycsökkenésének üteme és az új megrendelések készletállományhoz viszonyított aránya alapján a következő negyedévben a feldolgozóipar már növekedési pályára léphet az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Megújul a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható; ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott kedd estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 28. 20:00
Megosztás: