Óriási kereslet a nitrogén iránt, csökken a kórházak oxigénigénye - Növelte forgalmát a Messer Hungarogáz

A Messer Hungarogáz Kft. az ipari és egészségügyi gázok hazai szakértője 2021-es árbevétele elérte a 30.6 milliárd forintot, amely kétszámjegyű növekedést jelent az előző évhez képest. A növekedés elsősorban az ipari gyártási folyamatokhoz nélkülözhetetlen nitrogén iránti kereslet ugrásszerű emelkedésének köszönhető. A vállalat a tavalyi év folyamán 1.795 milliárd forint értékben ruházott be a nitrogéntermelő kapacitások bővítésébe, orvosi oxigén palackok beszerzésébe és a kórházi oxigénellátó hálózatok bővítésébe. A Messer tagja az Európai Ipari Gáz Szövetségnek (EIGA), amely szervezet a WHO-val együttműködve vizsgálja az Ukrajnába történő orvosi oxigénutánpótlással kapcsolatos lehetőségeket.

Óriási kereslet a nitrogén iránt, csökken a kórházak oxigénigénye - Növelte forgalmát a Messer Hungarogáz

A jelentősen növekvő infláció, valamint az energiahordozók világszinten bekövetkező drasztikus áremelkedése meghatározó az ipari és egészségügyi gázok piacán is: a levegőtermékek előállítási költségeinek mintegy 85%-át a villamosenergia teszi ki. A villamosenergia és a földgáz jegyzési árai az elkövetkező évekre többszörösükre nőttek, ennek következményeként a megnövekedett előállítási költségek egy részét más vállalatokhoz hasonlóan a Messer is kénytelen volt beépíteni a termékek és szolgáltatások árába.

Az energiahordozók áremelkedése a következő évekre is olyan kihívást támaszt, amellyel az ipari gázgyártóknak eddig még nem kellett számolniuk: folyamatos, minden eddiginél körültekintőbb tervezéssel kell összehangolniuk előállító üzemeik működését, az éppen aktuális energiapiaci árak és a logisztikai költségek alapján.

Mi áll a növekedés hátterében?

A nitrogén iránti magas igény hátterében elsősorban az elektronika és a járműipar (akkumulátor-gyártás) ugrásszerűen növekvő szükségletei állnak. A Messer Hungarogáz Kft. 2022-re két új nitrogénüzem építésére is aláírt szerződéssel rendelkezik egy elektronikai, valamint egy járműipari gyártónál. Ezzel tovább erősíti piacvezető pozícióját az on-site, vagyis a partnerek saját telephelyén felépített nagyteljesítményű üzemek telepítése és üzemeltetése terén.

Az orvosi oxigén iránti igény alakulása az egyes járványhullámokban

Az orvosi oxigén iránti kereslet továbbra is magas, ám összességében csökkenő trendet mutat, amely örömteli tendencia, és a betegszám csökkenését mutatja. Míg a legnagyobb, 2021 tavaszán lezajlott 3. járványhullám idején a cseppfolyós oxigénigény mintegy 5-szörösére, a palackos oxigénigény mintegy 10-szeresére nőtt a normál állapotokhoz képest, addig a 4. és 5. hullám folyamán az oxigén iránti szükséglet már jóval a 3. hullám szintje alatt maradt. Az is jól látszik az adatokból, hogy a jelenlegi 4-5. hullámok során már jórészt a cseppfolyós oxigénellátásra helyeződött a hangsúly, köszönhetően a kórházi oxigénellátó hálózatok bővítésének, amely a kórházak számára biztonságosabb, költséghatékonyabb ellátást, és a palackmozgatással járó terhek csökkenését is jelenti.


A jövő iránya: a zöld hidrogén

A jövő egyik meghatározó fejlődési területe a zöld hidrogén termelésének és tárolásának erősödése és hatékonyabbá tétele lesz. Ennek jegyében a Messer Hungarogáz Kft. is csatlakozott a Magyar Hidrogénszövetséghez, amelynek keretében hidrogéngyártóként és hidrogéntechnológiai szakértőként aktívan részt vesz a hazai hidrogéngazdaság fejlesztésében.

Társadalmi felelősségvállalás az Ukrajnában kialakult helyzet kapcsán

Az Ukrajnát sújtó háborús eseményekre reagálva a Messer Csoport egy központi segélyalapot hoz létre annak érdekében, hogy humanitárius kezdeményezéseket támogasson a háború által érintettek megsegítésére.

A Messer tagja továbbá az Európai Ipari Gáz Szövetségnek (EIGA), amely szervezet kapcsolatba lépett a WHO-val az Ukrajnába történő orvosi oxigénszállítás ügyében, és a WHO-val együttműködve vizsgálja az orvosi oxigénutánpótlással kapcsolatos lehetőségeket.

Mindhárom törvény megerősítést nyert a népszavazáson Szlovéniában

Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) által kifogásolt mindhárom törvény megerősítést nyert a vasárnap tartott népszavazáson Szlovéniában - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).
2022. 11. 28. 09:30
Megosztás:

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
2022. 11. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
2022. 11. 28. 08:30
Megosztás:

Javult a lakossági és a vállalati konjunktúraérzet

A lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete kismértékben javult a Századvég Konjunktúrakutató 2022. novemberi felmérése alapján - közölték csütörtökön az MTI-vel
2022. 11. 28. 08:00
Megosztás:

Kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac

A kétszámjegyű kamatkörnyezet, a kamatplafon és különadók miatt kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac - mondta a Magyar Lízingszövetség elnöke csütörtökön, a Budapesten rendezett Lízing Szakmai Napon. Zs. Nagy István szerint 2023-ban a kihelyezett összeg értéke 20 százalékkal eshet az optimista forgatókönyv szerint és folytatódik a finanszírozott eszközök számának csökkenése is.
2022. 11. 28. 07:00
Megosztás:

Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha teljes mértékben végrehajtják őket, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.
2022. 11. 28. 06:00
Megosztás:

Elkezdődött Zalaegerszeg legnagyobb közútfejlesztése

Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, a Kosztolányi utat korszerűsítik és kétirányúsítják mintegy 1,3 milliárd forintból, ami a zalai megyeszékhely legnagyobb közútfejlesztési munkája - közölte a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a polgármester.
2022. 11. 28. 05:00
Megosztás:

Friss nyugdíjhír! Nyugdíj korhatár előtti ellátás mellett végzett munka szabályai 2023

A korhatár előtti ellátás folyósítása mellett korlátozott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni - olvashatjuk az ado.hu szakmai blogjában. Lássuk a részleteket!
2022. 11. 28. 04:01
Megosztás:

Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Tatán, a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 11. 28. 03:00
Megosztás:

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből nyitottak kiállítást Debrecenben

A Magyarország 365 fotópályázatra érkezett alkotások közül 130 képet tekinthetnek meg az érdeklődők január 6-ig Debrecen főutcáján - hangzott el a kiállítás megnyitóján csütörtökön.
2022. 11. 28. 02:00
Megosztás:

Energiatakarékosságról döntött Szekszárd

Energiatakarékossági intézkedéseket fogadott el a megnövekedett rezsiköltségek miatt a szekszárdi közgyűlés csütörtökön.
2022. 11. 28. 01:00
Megosztás:

Lassult a nagy internetes cégek fellépése az online gyűlöletbeszéddel szemben

Az internetes felületek működtetéséért felelős vállalatok, hasonlóan a tavalyi arányhoz, 63,3 százalékban távolították el a gyűlöletbeszédet tartalmazó weboldalaikról, ez visszaesést jelent a 2020-as 71 százalékhoz képest - derült ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett, az online gyűlöletbeszéd felszámolását célzó magatartási kódex betartására vonatkozó értékeléséből.
2022. 11. 28. 00:05
Megosztás:

Ausztria és Németország is érdekelt a horvát LNG-kapacitások bővítésében

Horvátország, Ausztria és Németország energetikai együttműködési megállapodásra készül, és közösen lép fel az Európai Bizottságnál a horvát gázvezeték-hálózatát bővítése és a krki LNG-terminál (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) kapacitásai növelése érdekében - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő csütörtökön Omisaljban.
2022. 11. 27. 23:00
Megosztás:

Százmilliókat csalnak ki tőlünk a bankkártya-csalók

A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat, mert átverés lehet a háttérben. Ha pedig gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a kár nála jelentkezik, azaz ilyen esetekben a bank nem téríti meg az összeget.
2022. 11. 27. 22:00
Megosztás:

Nyugati államok üdvözlik a venezuelai politikai tárgyalásokon elért eredményeket

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és az Egyesült Királyság közös közleményben üdvözölte vasárnap a venezuelai tárgyalóküldöttségek bejelentését az ország politikai jövőjéről szóló párbeszéd felújításáról.
2022. 11. 27. 20:00
Megosztás:

Közel 400 ezer ember sportolt a MASPORT őszi eseményein

Közel négyszázezren sportoltak a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) által szervezett ingyenes őszi sporteseményeken.
2022. 11. 27. 18:00
Megosztás:

Az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve

Bár a vendégszámok még elmaradnak a rekordnak számító 2019-estől, több gazdasági mutató alapján az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve - közölte a homokhátsági kisváros polgármestere pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 27. 17:00
Megosztás:

Az internetes vásárlók többsége a házhoz szállítást részesíti előnyben

Az ünnepi időszakban az európai vásárlók csaknem fele, 41 százaléka elsősorban üzletekben vásárol, további 20 százalékuk interneten is, és a legtöbben az akciós termékeket keresik - derül ki az Oracle kereskedelmi felméréséből. A válaszok szerint az online vásárolt termékek esetében a házhoz szállítás (52 százalék) a legnépszerűbb, szemben az átvevőpontokkal és a bolti átvétellel (20-20 százalék).
2022. 11. 27. 16:00
Megosztás:

Adventi programok a Nemzeti Színházban

Idén szombatonként szervezik meg a Nemzeti Színház adventi programjait, amelyeken többek között élőnarrációs diafilmnézéssel, betlehemes szokások felelevenítésével, adventi-karácsonyi dalokkal és versekkel és egy különleges filmvetítéssel is várják az érdeklődőket - olvasható a Nemzeti Színház szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2022. 11. 27. 15:00
Megosztás:

5300 milliárd forint jut az agrárium támogatására

Több mint 5300 milliárd forintot fordítunk az agrárium támogatására, a magyar gazdák működése garantáltan és biztonsággal finanszírozott 2027-ig - fejtette ki az agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 11. 27. 14:00
Megosztás: