Országszerte sok helyen elegendő az állami forrás a lakásvásárláshoz

Magyarország számos településén elegendő az állami támogatás ahhoz, hogy szinte teljes mértékben fedezze a lakásvásárlás költségeit, így például egy kétgyermekes család akár 90 négyzetméteres ingatlant is vehet a CSOK-ból egy kistelepülésen – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank kutatásából, amelyben az elemzők megvizsgálták, hogy milyen állami támogatásokat igényelhetnek Magyarország különböző részein az ingatlanvásárlást tervező családok. Elsősorban a preferált kistelepüléseken élő, több gyermeket nevelő vagy gyermeket tervező családok pályázhatnak a falusi CSOK keretében magas támogatási összegekre. A városokban a CSOK helyére a CSOK Plusz lépett, így idéntől már csak a további gyermeket tervezők juthatnak hozzá az állami forrásokhoz. Az év első két hónapjában az új lakáshitel szerződések összege országosan a tavalyi azonos időszakban mért volumenhez képest több mint kétszeresére, 167 milliárd forintra nőtt, melynek jelentős részét a támogatott hitelek adják.

Országszerte sok helyen elegendő az állami forrás a lakásvásárláshoz

2024 elején több változás is érvénybe lépett a lakásvásárláshoz elérhető családtámogatási rendszerben Magyarországon. A városokban a CSOK helyét átvette a CSOK Plusz, amely kedvezményes kamatozású hitel felvételére ad lehetőséget. A vidéki kedvezményezett településeken nőttek a falusi CSOK keretében felvehető összegek, és a támogatás mellé CSOK hitel, illetve CSOK Plusz hitel is igényelhető. A Babaváró támogatás feltételei tavalyhoz képest szigorodtak, azonban növekedett a felvehető összeg mértéke. Az MBH Jelzálogbank elemzése az egész ország területére kiterjedő kutatásban vizsgálta, hogy a változások nyomán jelenleg milyen támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre, és mire elegendők az otthonteremtéshez. 

A vidéki kedvezményezett településeken élők jelentős támogatásban részesülhetnek

A különböző megyék kedvezményezett településein élő családok jelentős részben finanszírozhatják egy lakás vételárát állami támogatásból: a falusi CSOK hitel által országos szinten az ezeken a településeken élők számolhatnak a legmagasabb támogatási összegekkel. A legkedvezőbb helyzetben azok a legalább kétgyermekes családok vannak, amelyek a gyerekek közül legalább egyet előre vállaltak: az elérhető állami források ugyanis összességében minden megyében lehetővé teszik számukra egy átlagos árú, 90 négyzetméteres ingatlan megvásárlását.

A kedvezményezett településeken az újabb gyermeket nem vállaló családok is igénybe vehetik az állami forrásokat: míg egy meglévő gyermek esetén az elérhető összeg a vételár mindössze pár százalékának finanszírozásához nyújt segítséget, addig a kétgyermekes családok a támogatás mellett 10 millió forint értékű kedvezményes hitelt igényelhetnek, amely öt vármegyében segítheti jelentősen a lakásvásárlást (Nógrád, Tolna, Bács-Kiskun, Heves és Csongrád-Csanád). A háromgyermekes, további gyermeket nem vállaló családok ennél is kedvezőbb helyzetben vannak, ugyanis az állami támogatások hat vármegye kivételével lehetővé teszik számukra egy átlagos árú, 90 négyzetméteres ingatlan megvásárlását. 

A CSOK-ot felváltotta a CSOK Plusz

2024. január 1-jétől a nem kedvezményezett településeken a lakásvásárlásokhoz elérhető CSOK rendszert a CSOK Plusz váltotta fel, így a városokban az idei évtől már csak a további gyermeket tervezők juthatnak hozzá állami forrásokhoz. A még gyermekvállalás előtt álló, egy gyermeket tervező párok számára a Babaváró támogatás és a CSOK Plusz hat vármegyében (Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok) teszi lehetővé a lakásvásárlást teljesen állami forrásból, és nem sokkal marad el ettől Bács-Kiskun és Csongrád sem. A lakásvásárlást Somogyban (33%) és Pest (42%) vármegyében fedezik a legkisebb mértékben a támogatások. A további legalább egy, legfeljebb két gyermeket tervező, és megfelelő hitelképességgel rendelkező családok ennél kedvezőbb helyzetben vannak, számukra tizenhárom vármegyében elegendők az állami források a lakásvásárláshoz. A legalacsonyabb aránnyal szintén a Somogy és Pest vármegyében élők számolhatnak. Azok számára, akik további legfeljebb három gyermeket terveznek, ez utóbbi két megye kivételével mindenhol elegendőnek bizonyulnak az állami források egy 90 négyzetméteres ingatlan megvásárlásához.

„Dinamikus növekedést tapasztalunk a hitelpiacon: az év első két hónapjában az új lakáshitel szerződések összege több mint kétszeresére nőtt az országban a tavalyi év azonos hónapjaihoz képest és a következő időszakban további élénkülésre számítunk. A növekvő kereslet motorját a csökkenő kamatok mellett a támogatott hitelek adják, amelyek a hitelkihelyezéseink közel 30 százalékát jelentik. A CSOK Plusz hitelprogram év eleji bevezetésével a hitelfelvevő családok száma országos szinten a 12 ezret is elérheti az MBH Bank előrejelzése szerint. Ez – átlagosan 25 millió forintos hitelösszeggel számolva – 300 milliárd forintnyi új hitel forgalmazását jelenti a bankok számára. Hitelintézetünk a jogszabályban meghatározott 3 százalékos támogatott kamathoz képest még kedvezőbb, 2,89 százalékos kamattal nyújtja a CSOK Plusz hitelt, hogy ezáltal is segíthessük a családokat az otthonteremtésben" – mondta Soós Csaba az MBH Bank lakossági üzletfejlesztési ügyvezetője.

A megyeszékhelyeken is elérhetők a támogatások

Az elemzők a megyeszékhelyeket vizsgálva megállapították, hogy az egy gyermeket tervező családok hat megyeszékhelyen, Békéscsabán, Kaposváron, Miskolcon, Salgótarjánban, Szekszárdon és Szolnokon juthatnak új lakáshoz pusztán állami források segítségével, és további három megyében számolhatnak 90 százalék fölötti támogatással.  A legnehezebb helyzetben azok vannak, akik a fővárosban terveznek lakást vásárolni, ők a vételár kevesebb mint felét (47%) tudják biztosítani egy 60 négyzetméteres lakás esetében állami forrásokból. A vállalt gyermekek számával arányosan egyre több támogatásban részesülhetnek a családok, a legalább egy gyermeket előre vállaló, két gyermeket tervezők számára – Veszprém és Budapest kivételével – az összes megyeszékhelyen elegendő fedezetet jelentenek az állami támogatások egy 60 négyzetméteres lakás megvásárlására. A három gyermeket tervezők pedig bármely megyében 100 százalékos állami fedezettel számolhatnak. 

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás:

Megszűnt Bács-Kiskun vármegyében is a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 19. 22:00
Megosztás:

Tüntetést tartanak jövő héten a cseh gazdák

Megtartják jövő szerdán a már korábban bejelentett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, a cseh szakszervezetek szövetsége viszont bejelentette, hogy a keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget - közölték pénteken Prágában.
2024. 05. 19. 21:00
Megosztás:

High-tech fejlesztéseket adtak át Sárváron

A gazdaságélénkítő beruházások támogatásának köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elősegíti a fenntartható és inkluzív gazdasági növekedést az egész országban, ezzel magasabb versenyképességet és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen - írta pénteki közleményében az NGM.
2024. 05. 19. 20:00
Megosztás:

Intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték - mondta a pénzügyminiszter Kaposváron, ahol támogatásáról biztosította a városban tervezett okosipari beruházást.
2024. 05. 19. 19:00
Megosztás:

Ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma a második aukcióra

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.
2024. 05. 19. 18:00
Megosztás:

Össze kell fognunk természeti értékeink védelméért

A természeti értékek megőrzése megköveteli a széles körű összefogást az állami intézmények, a civil és tudományos szervezetek, valamint a helyi közösségek között - mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Nemzeti Parkok Hetének pénteki nyitó rendezvényén.
2024. 05. 19. 17:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Svájcban az első negyedévben

Az első negyedévben csökkent Svájc ipari termelése éves összevetésben - közölte a svájci szövetségi statisztikai hivatal, a Schweizer Bundesamt für Statistik (BFS) pénteken.
2024. 05. 19. 16:00
Megosztás:

Több ezer utca és járda újult meg a Magyar falu program keretében

A Magyar falu program keretében 2019 óta több mint 3200 utca újult meg, 1300 járdát újítottak fel és több mint 100 kerékpárútszakasz készült el a magyar kistelepüléseken - közölte pénteken a Vas vármegyei Magyarlakon a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a térség országgyűlési képviselőjével és a község polgármesterével közösen adta át a felújított Boldog Brenner János utcát, valamint a hozzá csatlakozó, a szőlőhegyre vezető több mint egy kilométeres útszakaszt.
2024. 05. 19. 15:00
Megosztás:

2,4 százalékon maradt az euróövezeti infláció

Az előzetesen közölttel összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett végleges adatai szerint.
2024. 05. 19. 14:00
Megosztás: