Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Több olyan határidő is szerepel a 6 milliós otthonfelújítási támogatás felhívástervezetében, amit a sikeres igényléshez mindenképpen be kell tartani. A korszerűsítendő ingatlanba bejelentkezésre már csak ma van lehetőség, ezt azonban online még május 1-én is el lehet intézni. A tulajdonlást elég az igénylés benyújtására igazolni. Ekkorra kész kell lenni az új típusú energetikai tanúsítványnak is, amit érdemes mielőbb megrendelni, mert az utolsó napokban nagy lehet a harc a tanúsítókért - tanácsolja a Bank360.hu.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Pénteken megjelent az Otthonfelújítási Program felhívástervezete, amelyből részletesen kiderült, milyen feltételeket kell teljesíteni az igénylőknek a maximum 6 millió forintos támogatás megszerzéséhez. Az előírások ugyan még változhatnak, de a tervezetben lévő feltételeket mindenképpen érdemes komolyan venni. Az otthonfelújítási támogatás igénylésére várhatóan június 3-ától lesz mód a kijelölt bankfiókokban, de vannak olyan ügyintézések, amiket addigra el kell végezni a pénz megszerzése érdekében.

Az egyik feltételt már csak ma lehet teljesíteni. A felújítandó, 1990 végéig megépült családi háznál ugyanis az lesz az előírás, hogy az legalább 2024. május 1. óta az igénylő állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye legyen. Hiába tulajdonos vagy haszonélvező tehát valaki, ha május 1-ig bezárólag nem jelentkezett be az ingatlanba, akkor nem igényelheti a támogatást.

Szerencsére aki ezt még nem tette meg, ma van erre egy utolsó esélye. Személyes ügyintézésre ugyan már nincs módja, de elektronikusan még ma is be tudja jelenteni a lakcímváltozást az ügyfélkapun keresztül a szükséges nyilatkozatok, dokumentumok becsatolásával. Az online lakcímbejelentés módját és feltételeit itt írják le részletesen.

Ha az online bejelentés, a becsatolt iratok megfelelőek, akkor a hatóság a lakcímváltozást a bejelentés időpontjára jegyzi be. Ez a dátum szerepel majd a lakcímkártyán, amivel a támogatás igénylésekor igazolni kell azt, hogy legalább május 1. óta a felújítandó házban lakik a kérelmező.

Nem ez az egyetlen határidő azonban, amire figyelni kell az otthonfelújítási támogatás megszerzéséhez. Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni - hívják fel a figyelmet a Bank360.hu szakértői. Ezt könnyű lekérni online is akár az utolsó pillanatban, aki azonban  mostanában vette vagy veszi a felújítandó ingatlant, annak figyelni kell, hogy a tulajdonjog-bejegyzés megtörténjen időre. Ennél csak az az előírás, hogy a benyújtáskor tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az igénylőnek, nem kell ezt május 1-ig felmutatni, szemben a lakcímmel. A tulajdoni arány mértékére nincs megkötés, tehát a tulajdonostársak eldönthetik, hogy ki legyen az igénylő - például az, aki a kölcsönkérelem elbírálásánál leginkább hitelképesnek számít.

Szerencsére az ottlakási és tulajdonlási elvárások csak az igénylőre vonatkoznak, a kölcsönszerződésbe bevont adóstársakra nem. A kötelezően adóstárssá váló házastársnak vagy bejegyzett élettársnak, illetve a nyugdíjas igénylő esetén a hitelhez a bank által előírt fiatalabb adóstársnak (például gyereknek) nem kell teljesíteni ezeket a feltételeket.

Az otthonfelújítási támogatás megszerzése érdekében érdemes már jó előre gondoskodni arról is, hogy az igénylés benyújtására elkészüljön a hiteles energetikai tanúsítvány a házról, ugyanis enélkül nem fogadhatja be a bank a kérelmet. Márpedig hamar elfogyhat az Otthonfelújítási Program 108 milliárdos kerete, ezért annak, aki biztosra akar menni, már az első napokban érdemes igényelni a támogatást. A június 3. előtti napokban várható roham miatt érdemes mielőbb megrendelni valamelyik tanúsítónál az új típusú energetikai tanúsítványt, mert könnyen lehet, hogy erre akár egy-két hét múlva csak túl késői dátummal adnak majd időpontot.

A kiinduló állapotot rögzítő tanúsítványban szereplő értékhez képest kell elérni a felújítás végére legalább 30 százalékos energiafelhasználási javulást a támogatás tényleges elnyeréséhez. Ezt a végén majd egy újabb energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni. Ha nem sikerül megvalósítani a legalább 30 százalékot, akkor az igénylő bukja a támogatást, a már megkapott pénzt vissza kell fizetni - figyelmeztetnek a Bank360.hu szakértői. Ha viszont a felújítással elérik a 40 százalékos megtakarítást, akkor a vissza nem térítendő támogatási rész 5 százalékkal megnő a 6 millió forinton belül. (Ez 2,5-3,5 millió forint között változhat az igénylő, illetve a lakhelye járásának kereseti viszonyaitól függően.)

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás:

Megszűnt Bács-Kiskun vármegyében is a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 19. 22:00
Megosztás:

Tüntetést tartanak jövő héten a cseh gazdák

Megtartják jövő szerdán a már korábban bejelentett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, a cseh szakszervezetek szövetsége viszont bejelentette, hogy a keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget - közölték pénteken Prágában.
2024. 05. 19. 21:00
Megosztás:

High-tech fejlesztéseket adtak át Sárváron

A gazdaságélénkítő beruházások támogatásának köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elősegíti a fenntartható és inkluzív gazdasági növekedést az egész országban, ezzel magasabb versenyképességet és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen - írta pénteki közleményében az NGM.
2024. 05. 19. 20:00
Megosztás:

Intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték - mondta a pénzügyminiszter Kaposváron, ahol támogatásáról biztosította a városban tervezett okosipari beruházást.
2024. 05. 19. 19:00
Megosztás:

Ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma a második aukcióra

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.
2024. 05. 19. 18:00
Megosztás:

Össze kell fognunk természeti értékeink védelméért

A természeti értékek megőrzése megköveteli a széles körű összefogást az állami intézmények, a civil és tudományos szervezetek, valamint a helyi közösségek között - mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Nemzeti Parkok Hetének pénteki nyitó rendezvényén.
2024. 05. 19. 17:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Svájcban az első negyedévben

Az első negyedévben csökkent Svájc ipari termelése éves összevetésben - közölte a svájci szövetségi statisztikai hivatal, a Schweizer Bundesamt für Statistik (BFS) pénteken.
2024. 05. 19. 16:00
Megosztás:

Több ezer utca és járda újult meg a Magyar falu program keretében

A Magyar falu program keretében 2019 óta több mint 3200 utca újult meg, 1300 járdát újítottak fel és több mint 100 kerékpárútszakasz készült el a magyar kistelepüléseken - közölte pénteken a Vas vármegyei Magyarlakon a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a térség országgyűlési képviselőjével és a község polgármesterével közösen adta át a felújított Boldog Brenner János utcát, valamint a hozzá csatlakozó, a szőlőhegyre vezető több mint egy kilométeres útszakaszt.
2024. 05. 19. 15:00
Megosztás:

2,4 százalékon maradt az euróövezeti infláció

Az előzetesen közölttel összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett végleges adatai szerint.
2024. 05. 19. 14:00
Megosztás: