Pályaorientáció és bérigények a különböző egyetemi végzettségűek körében

Elkezdődött az őszi félév az egyetemeken, amelynek apropóján a Profession.hu elkészítette friss elemzését a különböző felsőfokú végzettséggel és szakmai ismerettel rendelkező munkavállalók bérigényeiről és pályaorientációjáról. Átlagosan a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem volt hallgatói várják el a legmagasabb havi fizetést, akiket a Budapesti Corvinus Egyetem diplomásai követnek, majd a Miskolci és Óbudai Egyetemeké – derül ki az elemzésből.

Pályaorientáció és bérigények a különböző egyetemi végzettségűek körében

Magyarország leglátogatottabb tematikus állásportálja, a Profession.hu elkészítette legújabb elemzését, amelyben az egyetemet végzett munkavállalók munkaerőpiaci elváratásait és lehetőségeit vizsgálta. A mintát szolgáltató adatbázis releváns és aktív felhasználóinak többsége az ELTE-n (13%), a Debreceni Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (11%) és a Pécsi Tudományegyetemen (8%) szerzett diplomát korábban. A teljes minta 89 000 főből állt.

Pályaorientációs tervek az egyetem után

Az egyetemi végzettség megszerzése után a különböző intézményekről kilépők más-más területeket részesítenek előnyben jövendőbeli állásuk megpályázáskor. Az ELTE-n végzettek leginkább adminisztratív, asszisztensi és HR adminisztrációs területekre jelentkeznek, míg a BME egykori hallgatói a projektmenedzseri, gépészmérnöki, adminisztrációs munkákat pályázzák meg, a Debreceni Egyetemen végzettek pedig az adminisztratív, asszisztensi és értékesítési munkatársi pozíciókat részesítik előnyben.

A diplomások elhelyezkedése a munkaerőpiacon

A BME volt hallgatói a projektmenedzsment, gépészmérnök és a programozó, fejlesztő területen helyezkedtek el elsősorban. A Corvinusról szintén a projektmenedzsmentet választották a legtöbben, amit a marketing, majd az adminisztrátori és dokumentumkezelő állások követnek. Az egykor ELTE-s hallgatóknak az adminisztrátori és projektmenedzsment területek mellett a tanító, tanár, pedagógus a harmadik leggyakoribb választása, míg a BGE-s diplomával rendelkezőknek a könyvelés, projektmenedzsment és a kontrolling.

A vidéki nagy egyetemeknél hasonlóan alakultak a munkaerőpiaci elhelyezkedések: a Debreceni, a Pécsi, a Szegedi és a Szent István Egyetemet végzett munkavállalók többsége – más-más sorrendben ugyan, de – azonos három szakterület egyikén helyezkedtek el: adminisztrátor és dokumentumkezelő, projektmenedzsment, valamint szakmai asszisztens pozíciókban. A Széchényi István és a Miskolci Egyetem volt hallgatói számára a szakmai asszisztens helyett harmadikként a gépészmérnöki állások szerepelnek még az első három leginkább választott terület között.

Oklevelek és fizetési igények

A teljes mintán vizsgálva a bérigényeket elmondható, hogy a BME által kiállított diplomával rendelkezők várják el később a legmagasabb összeget, őket a Budapesti Corvinus Egyetem volt hallgatói követik, majd a Miskolci és Óbudai Egyetemen végzettek.

A diplomás munkavállalók szakmai tapasztalatát figyelembe véve a pályakezdők körében az átlagos nettó havi fizetési igény 252 000–328 000 forint között mozog, amely az évek során a szakmai tapasztalat növekedésével változik és az 5-10 évnyi szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalók esetében már 401 000–580 000 forintra emelkedik.

„A felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók átlagos nettó bérigénye jelenleg közel 396 000 forint havonta, szakmai tapasztalattól függetlenül, a teljes, diplomával rendelkezők összesítését nézve. Legmagasabb iskolai végzettségtől függetlenül 2020 óta éves szinten 12 százalékot emelkedtek átlagosan a munkavállalói nettó bérigények Magyarországon. A helyzetre reagálva a vállalatok többsége az infláció lekövetésére fejlesztette a béreket a munkavállalóik megtartásáért. Év elején a cégek többségénél a teljes munkavállalói állományra vonatkozóan általános béremelést ütemeztek be az idei tervekbe” – tette hozzá Tüzes Imre, a Profession.huüzletfejlesztési igazgatója.

Minden korábbi rekordot megdöntött az Emirates

Az Emirates Group minden idők legjobb pénzügyi teljesítményéről számolt be a ma közzétett éves pénzügyi jelentésében: a cégcsoport rekordot jelentő, 5,1 milliárd dolláros nyereséget ért el, amely 71%-kal több, mint tavaly. A cégcsoport bevételei 15%-kal, 37,4 milliárd dollárra, új csúcsra emelkedtek. A pénzügyi év vége az eddigi legmagasabb 12,8 milliárd dolláros készpénzegyenleggel zárul. Az elmúlt két év összesített, csoportszintű nyeresége meghaladja a 2020-2022-es, pandémiás időszak veszteségét.
2024. 05. 13. 23:30
Megosztás:

Szigorúbb versenyszabályok hatálya alá vonták a Booking.com-ot

Az Európai Bizottság a szálláshely-közvetítő Booking.com-ot felvette azon digitális vállalatok listájára, amelyek méretüknél fogva szigorúbb versenyszabályok hatálya alá tartoznak, egyúttal vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy az X közösségimédia-platform mentesülhet-e e szabályok alól - tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.
2024. 05. 13. 23:00
Megosztás:

Szeretünk családon belül dönteni a piszkos anyagiakról

Pénzügyi kérdésekben szakértők és banki tanácsadók véleményét kevesen kérik ki Magyarországon, a többség családon belül dönt, azonban sokan gondolják fontosnak a pénzügyi ismeretek tanítását akár már az óvodától kezdve - ismerteti az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében felmérésének megállapításait.
2024. 05. 13. 22:30
Megosztás:

Több mint húszezren szavaznának átjelentkezéssel az önkormányzati választáson

A határidő lejárta előtt két és fél héttel már több mint húszezren jelezték, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a lakóhelyüktől távol, bejelentett tartózkodási helyükön kívánnak szavazni - derült ki a Nemzeti Választási Iroda honlapjának adataiból.
2024. 05. 13. 22:00
Megosztás:

Szigorított előírásokat fogadott el a nehézgépjárművekre az unió

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási előírásokról, valamint a hatályos uniós szabályok módosításáról és szigorításáról szóló rendeletet, az immár naprakész szabályok tovább kívánják csökkenteni a közúti közlekedési ágazat szén-dioxid-kibocsátását, valamint 2030-ra, 2035-re és 2040-re vonatkozóan új célértékeket állapítanak meg - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 05. 13. 21:30
Megosztás:

Az Európai Bizottság elé került egy új polgári kezdeményezés

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi az üvegházhatású gázok kibocsátásának megadóztatását célzó polgári kezdeményezést, mely egyebek mellett arra kéri a brüsszeli testületet, segítse elő, hogy a szén-dioxid-árazásból származó bevételeket újraosszák az alacsony jövedelmű háztartások között - tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.
2024. 05. 13. 21:00
Megosztás:

Homokos strand lesz a Desedánál

Homokos strandot alakíttat ki a kaposvári önkormányzat a városhoz közeli Deseda-tónál a következő másfél évben - közölte Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a somogyi vármegyeszékhelyen hétfőn.
2024. 05. 13. 20:30
Megosztás:

Az EU Tanácsa rábólintott az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatára

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen elfogadta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálatát, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, és nagyobb rugalmasság biztosítása bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós tanács hétfőn.
2024. 05. 13. 20:00
Megosztás:

Erősödött hétfőn a forint

Erősödött hétfőn a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 05. 13. 19:30
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Vegyesen, többségében csökkenő indexekkel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 13. 19:00
Megosztás:

Átlag alatti forgalomban csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 284,4 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 68 917,55 ponton zárt hétfőn.
2024. 05. 13. 18:30
Megosztás:

A Cordia megkezdi első brit bérlakás-projektjét

A Cordia megkezdte első nagy-britanniai bérlakásépítési (BTR, build-to-rent) projektjének kivitelezési munkálatait - közölte a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia lakóingatlan-fejlesztő hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 13. 18:00
Megosztás:

Az április volt az idei év eddigi legerősebb hónapja az ingatlanpiacon

A magyarországi ingatlanpiac áprilisban az év eddigi legerősebb hónapját zárta: a becsült 11 200 adásvétel éves szinten 65 százalékos növekedés - közölte saját adatai alapján a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 13. 17:30
Megosztás:

Globális klímaproblémák megvitatását kezdeményezte az E21

A globális klímapolitikáról és vonatkozó alapproblémákról, a jelenleg is zajló zöldátállás kapcsolódó hatásairól és a hazai geotermiában rejlő lehetőségekről is egyeztettek az Energia21 Kezdeményezés tagjai és meghívott szakértők a májusi találkozójukon - tájékoztatta a szervezet az MTI-t hétfőn.
2024. 05. 13. 17:00
Megosztás:

Romániában tüntettek a szakszervezetek

A munkát terhelő adók csökkentését, igazságosabb társadalombiztosítási rendszert követelve rendezett tüntetést és felvonulást Bukarestben hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS).
2024. 05. 13. 16:30
Megosztás:

Holnap jelent a Richter, de…

Holnap jelent a Richter, de beszéljünk másról — hiszen a várakozásról itt található az összefoglaló — legalábbis a Richter kapcsán.
2024. 05. 13. 16:00
Megosztás:

Év elején nehezen keltek el a használt házak

Idén az első negyedévben a használt családi házak eladása volt a legnehezebb: ezek az ingatlanok országos átlagban 185 napig voltak a piacon, ami az előző negyedév átlagához képest 30 nappal hosszabb idő - közölte az Otthon Centrum hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 13. 15:30
Megosztás:

Temérdek tartós élelmiszert gyűjtött hétvégén az Élelmiszerbank

Százharminckilenc tonna élelmiszeradományt gyűjtött rászorulóknak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétvégi jótékonysági akcióján, ami az ország 104 településének 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházában zajlott. Az adományozott mennyiség majdnem másfélszerese a tavaly felajánlottnak, így csaknem huszonnyolcezer rászoruló kaphat segítő csomagot a következő hetekben.
2024. 05. 13. 15:00
Megosztás:

Felújításra pályázhatnak a falvak

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban - jelentette be a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 13. 14:30
Megosztás:

Holnaptól indulhatnak a vállalkozások Az Év felelős foglalkoztatója pályázaton

Idén kilencedik alakalommal hirdeti meg az OFA Nonprofit Kft. nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója pályázatát. A rekordokat döntő hazai foglalkoztatási adatok is azt mutatják, hogy a vállalkozások érdekét is szolgálja, ha munkavállalóikat megbecsülik, legfontosabb értékükként kezelik. A pályázat elősegíti a felelős foglalkoztatói szemléletmód hazai fejlődését is - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 13. 14:00
Megosztás: