Passzív jövedelem - sokan nem is tudják mi az, mások vígan élnek belőle

Korábbi, 2017-es kutatását megismételve, a passzív jövedelem elterjedtségéről és a tevékenység végzése mögött meghúzódó motivációkról végzett reprezentatív felmérést a magyar lakosság körében a Profession.hu. Az eredmények két szélsőségre hívják fel a figyelmet: a felnőtt lakosság többsége nem ismeri a passzív jövedelem fogalmát, azok viszont, akik rendelkeznek ilyenfajta bevétellel – a teljes online elérhető lakosságra vetítve ez nagyságrendileg 1,2 millió embert jelent – nagyrészt elégedettek a tevékenységükkel.

Passzív jövedelem - sokan nem is tudják mi az, mások vígan élnek belőle

Bár a magyar felnőtt lakosság 52 százaléka nem ismeri a passzív jövedelem fogalmát, a definíció tisztázását követően a válaszadók háromnegyede már meg tudta jelölni az általa ismert, kategóriába tartozó bevételi formákat. 

Mi is az a passzív jövedelem? Lássuk a passzív jövedelem fogalmának jelentését!

A passzív jövedelem nem más, mint aktív tevékenységet, munkát nem igénylő rendszeres bevételi forrás.

Passzív jövedelem például, ha valaki jogdíjat kap a korábban készített művészi alkotásai után, hosszú távra kiadott egy ingatlant vagy egy frissítést nem igénylő weboldal termel neki rendszeres bevételt az rajta megjelenő reklámokból.

A passzív jövedelem kialakításához általában vagy már meglévő tőke, vagy hosszas munkával felépített sikeres vállalkozás szükséges.

Az interneten sok weboldal ígér passzív pénzkeresési lehetőséget, ezekhez azonban többnyire vagy nagy látogatottságú honlap szükséges, vagy csak minimális összegek kereshetőek vele, vagy átverések. (Forrás: lexiq.hu)

Továbbra is az ingatlan bérbeadása a legismertebb passzív jövedelmet jelentő forrás 

A legtöbben:

- (67%) a lakásbérbeadást adták meg válaszul, mint legismertebb passzív jövedelemforrást,

- ezt követve a pénzügyi befektetések (46%),

- a tőzsde (43%),

- a saját internetes vállalkozás (41%), és

- az MLM (37%) került még be az öt legismertebb, passzív bevételt generáló lehetőség közé. 

A saját szellemi tulajdon, a kriptovaluta és a cégbefektetés utáni osztalék vagy jutalom lehetőségét minden harmadik válaszadó jelölte meg, míg a szoftverek/applikációk készítése után járó jövedelmet minden negyedik, a saját offline és online vállalkozásból származót pedig csak minden ötödik válaszadó jelölte meg ismerősként. 

Kevesen élnek a passzív jövedelem lehetőségével 

Még a passzív jövedelmi forrásokat ismerők körében is ritka, hogy élnek ezzel a megoldással – körükben mindössze 25 százalékuk profitál saját passzív jövedelméből. A teljes online elérhető lakosságra vetítve nagyságrendileg 1,2 millió ember van az országban, aki rendelkezik a fizetése melletti extra bevétellel.

Többségüknek pénzügyi befektetéseik vannak (kötvény, értékpapír), amelyet az ingatlan bérbeadás követ. A harmadik helyre holtversenyben felzárkózott a kriptovaluta bányászat és kereskedelem és az MLM típusú ügynöki tevékenység (közel 150 ezer fő foglalkozik ezekkel a tevékenységekkel a 18-75 évesek körében). A három legelterjedtebb passzív bevételt generáló tevékenységi forma megegyezik a 2017-ben mért sorrenddel. 

Komolyabb előképzettséget és időt sem igényel, mégsem terjedt el 

Annak ellenére, hogy ennek a fajta plusz bevételnek a megszerzése sok esetben nem igényel komolyabb előképzettséget, a passzív jövedelmi forrásokkal nem rendelkezők 83 százaléka nem is tervezi, hogy a közeljövőben belevág e célból valamilyen tevékenységbe. A fogalom ismerőinek 78 százaléka nem folytatott a tevékenységéhez kapcsolódó tanulmányokat; aki igen, az leginkább OKJ-s képzést vagy ingyenes online kurzust végzett el. 

A speciális előképzettség elhanyagolhatósága mellett még a rendszeresen befektetett idő is kedvező: a passzív jövedelmet generáló tevékenységre a válaszadók háromnegyede mindössze alig 10 órát fordít havonta, 16 százalékuk számára pedig 10-20 órányi elfoglaltságot jelent. 

A lakosság többsége egyelőre a tervezési fázisban tart 

Azoknak a felnőtteknek többsége (53%), akik tervezik, hogy belekezdenek egy passzív jövedelmet jelentő akcióba egyelőre csak ötletként gondol erre;

- további 24 százalékukat már komolyabban foglalkoztatja a kérdés,

- 23% pedig már megtette az első lépéseket: ebből

     - 9% elkészítette az üzleti tervet, felmérte a piacot,

     - 8% nekilátott a tanulmányainak és

     - 6% eljutott egészen a hivatali ügyintézés fázisáig is. 

„Az idei felmérés eredménye alacsonyabb számokat mutat a 2017-es kutatáséhoz képest. Az elmúlt időszak alatt 41 százalékot csökkent azoknak az aránya, akik komolyan tervezik a passzív bevételt jelentő tevékenység elkezdését.

A piackutatás és üzleti terv készítésénél tartók csoportja 1 százalékkal, míg a speciális tanulmányokat elkezdőké 6 százalékkal marad el az 5 évvel ez előtti állapothoz képest” – veti össze a két kutatás eredményeit Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója. 

Nem csak a pénzért csinálják 

A passzív jövedelemmel tervezők motivációja szerteágazó. A válaszadók leggyakrabban (42%) több szabadidőt remélnek tőle hosszú távon, 37 százalékuk rugalmasabb időbeosztást, míg közel azonos arányban vannak azok, akik szórakoztató, hobbi tevékenységet látnak a passzív jövedelmet biztosító tevékenységében.

A válaszadók e csoportjának 30 százaléka jelenlegi tudásának szélesítésére, új ismeretek megszerzésére kíván szert tenni ezzel, 17 százalék pedig kapcsolatrendszerének bővülését reméli. 

Mire használnák a fizetés mellett generált profitot? 

A passzív jövedelemre vágyók valamivel több, mint fele egyelőre nem határozta el, hogy mire fogja felhasználni a passzív bevételéből származó összeget, 31% azonban konkrét tervvel rendelkezik: nyugdíj kiegészítés céljából vágna bele a tevékenységbe. Közel negyedük szeretné hosszú távon kiváltani az aktív jövedelmi forrását és közel ennyien vannak azok, akik nyaralásra költenék a passzív jövedelemből származó bevételüket. 

OTP: Az NGM újra csökkentené a THM-et

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Bankszövetség képviselőivel tartott megbeszélésén négy pontban kérte a bankok együttműködését.
2024. 09. 20. 13:30
Megosztás:

A legfontosabb tudnivalók a teherautó-abroncsok használatához

Amikor abroncsokról esik szó, a legtöbben a személyautók abroncsaira gondolunk, pedig a teherautók abroncsainak biztonsága, állapota, és karbantartása legalább ennyire fontos.
2024. 09. 20. 13:00
Megosztás:

Húszezer hamis játékot talált a NAV

Közel húszezer hamis játékot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy budapesti játékbolt titkos raktárában - tájékoztatta a NAV pénteken az MTI-t.
2024. 09. 20. 12:30
Megosztás:

Kínai hackerek több ezer okoskészüléket törtek fel

Kínai hackerek egy globális akció részeként több mint 2700 okoskészüléket törtek fel Hollandiában - közölt a holland kiberbiztonsági központ (NCSC) az amerikai és a brit hatóságok figyelmeztetését követően.
2024. 09. 20. 12:00
Megosztás:

Mi a helyzet a koronavírussal?

Stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján.
2024. 09. 20. 11:30
Megosztás:

Lakáshitel: milliókat lehetett spórolni a kivárással

Erős és egyelőre nehezen teljesíthető kérést fogalmazott meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a bankok felé az 5 százalékos lakáshitel THM-plafon bevezetésére. Nagy kérdés, hogy mi lesz a piac reakciója, de Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a részleges alkalmazkodás egész biztosan megtörténik és már ez is önmagában jelentős forgalmat és az új lakások építésének indulását hozhatja magával.
2024. 09. 20. 11:00
Megosztás:

A Fed döntését követően tovább araszoltak felfelé a hosszú hozamok

Az 50 bázispontos kamatcsökkentés után az USA-ban a rövid hozamok kissé mérséklődtek, a hosszabbak viszont tovább araszoltak felfelé a korábbi lokális minimumszintekről. Az emelkedésben közrejátszott, hogy váratlanul csökkent az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma.
2024. 09. 20. 10:30
Megosztás:

Kiemelkedően jó hangulatban zártak az amerikai tőzsdék

A Fed kamatvágása után a három fő amerikai index 1,3% és 2,5%-kal növekedett, az S&P 500 ás a Dow Jones Ipari Átlag rekordmagasan zárt.
2024. 09. 20. 10:00
Megosztás:

Növekedéssel zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek

Pozitívan reagáltak az európai piacok a Fed szerdai 50 bázispontos kamatcsökkentésére, jó hangulatban folyt a kereskedés: a pán-európai Stoxx600 1,4%-os emelkedéssel zárt, ami több mint két hete a legmagasabb zárószint.
2024. 09. 20. 09:30
Megosztás:

Milyen használt autót vesznek most a magyar emberek leginkább?

Augusztusban a DataHouse előzetes adatai szerint 73 ezer személygépkocsi cserélt gazdát, 3,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár ez az érték nem éri el a korábbi hónapokban tapasztalt szintet, továbbra is felette van az előző év bármelyik havi forgalmának. A JóAutók.hu várakozása szerint immár szinte biztossá vált, hogy idén megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa.
2024. 09. 20. 09:00
Megosztás:

Megszületett a megállapodás az új francia kormány tagjairól

Franciaországnak "vasárnap előtt" meglehet az új kormánya - jelentette be Michel Barnier miniszterelnök csütörtök este, miután bemutatta Emmanuel Macron államfőnek a 38 kormánytag nevét tartalmazó listát.
2024. 09. 20. 08:30
Megosztás:

Egyre kevesebb a nyomtatott napilap

A nyomtatott napilapok példányszáma 15 százalékkal, a hetilapok terjesztési átlaga pedig 17 százalékkal csökkent 2023-ban az előző évihez képest - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 20. 08:00
Megosztás:

3,6 milliárd forint európai uniós forrásból fejleszthetnek Bács-Kiskun vármegyében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből elnyert mintegy 3,6 milliárd forint európai uniós forrásból több település is fejleszthet Bács-Kiskun vármegyében – tájékoztatta vármegyei önkormányzat elnöke az MTI-t.
2024. 09. 20. 07:30
Megosztás:

Árvíz: Mi lesz a nyugdíjakkal és a levelekkel?

A Magyar Posta számára a lakosság kiszolgálása kiemelt fontosságú, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyugdíjak és a küldemények megérkezzenek az árvíz sújtotta területekre is - közölte a Magyar Posta csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 20. 07:00
Megosztás:

IPOSZ: a kkv-szektor a magyar gazdaság egyik alappillére

A kis- és középvállalkozások (kkv) az európai és a magyar gazdaság egyik legfontosabb pillérét alkotják - hangsúlyozta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke csütörtökön a Magyar Kézművesség Napja ünnepségen Budapesten.
2024. 09. 20. 06:30
Megosztás:

Szlovéniában idén csökkent a határsértések száma

Szlovéniában az év első nyolc hónapjában 32 002 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami 12 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a szlovén belügyminisztérium.
2024. 09. 20. 06:00
Megosztás:

Békekonferencia megrendezését javasolta Madridban a palesztin elnök

Egy újabb, Madridban megrendezett békekonferencia összehívását javasolta a palesztin elnök a spanyol fővárosban tett hivatalos látogatásán csütörtökön.
2024. 09. 20. 05:30
Megosztás:

5%-os önkéntes THM plafon bevezetését szorgalmazza a lakáshiteleknél a kormány

Nagy Márton egyeztetett a Bankszövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője több pontban megfogalmazta kéréseit, javaslatait. Az egyik kérése az a bankok felé, hogy önkéntes alapon 5%-ban maximálják a lakáscélú jelzáloghitelek THM értékét. Emiatt akár 4-7,5 millió Ft-ot is spórolhat egy hiteligénylő.
2024. 09. 20. 05:00
Megosztás:

Kutatók éjszakája: Színes programmal várja az érdeklődőket a Debreceni Egyetem

Csaknem kétszáz programmal várják az érdeklődőket a Debreceni Egyetemen (DE) a kutatók éjszakáján, szeptember 27-én.
2024. 09. 20. 04:45
Megosztás:

Csalás a lottóhúzáson - bebuktak az élő húzáson a kamerák mutatják - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy a lottótársaságok ne kerülnének csalási vádak kereszttüzébe olyan játékosok részéről, akiknek éppen azon a héten nem húzták ki a számait. Számos online fórum tele van ilyen bejegyzésekkel és összeesküvés-elméletekkel. Cikkünkben most egy olyan csalásról lesz szó, amely a TV kamerák előtt zajlott, és az egyik legnyilvánvalóbb esetnek számít.
2024. 09. 20. 04:00
Megosztás: