Pénzügyi öngondoskodás minden életszakaszban? Lehetséges, mutatjuk hogyan!

Az elmúlt évek váratlan eseményei sokakat ráébresztettek a pénzügyi öngondoskodás fontosságára. A különböző életszakaszokra jellemző különböző célok miatt más és más befektetési formák jelenthetik az optimális döntést. Az egészség megőrzése és helyreállítása azonban kortól függetlenül minden élethelyzetben fontos – ebben nyújt segítséget az egészségpénztári tagság. Lássuk milyen előnyei vannak egy egészségpénztárnak.

Pénzügyi öngondoskodás minden életszakaszban? Lehetséges, mutatjuk hogyan!

Mit érdemes tudni az egészségpénztárról?

Az egészségpénztári számlára befizetett összeg után 20%-os adó-visszatérítés igényelhető, amely évente akár 150 ezer forintnyi megtakarítást is jelenthet. A jelenlegi inflációs környezetben hatalmas segítséget jelent a számos élethelyzetben felhasználható támogatás.

Az egészségpénztár működése az alábbi 4 egyszerű lépésben foglalható össze:

1. Belépés egészségpénztárba: Az első lépést a számlanyitás jelenti, melyet akár online is elvégezhetjük az OTP Egészségpénztárnál. Így akár nappalink kényelméből vagy az ebédszünet idejében is elintézhetjük a belépést.

2. Befizetés: A számlanyitást követően következhet a befizetés. Erre két, egymást nem kizáró módszer áll rendelkezésre. A befizetés történhet saját magunk által, egyénileg, vagy a cafeteria egy részét is kérhetjük az egészségpénztári számlánkra, amennyiben a munkáltató lehetőséget biztosít erre.

3. Vásárlás: Ezt követően elszámolható termékek és szolgáltatások széles köréből válogatva használhatjuk fel az egészségpénztári egyenleget. Egészségügyi szolgáltatások, egészséges élelmiszerek és sok egyéb hasznos szolgáltatás vásárolható az egészségpénztári számlán lévő összegből.

4. Adó-visszatérítés: Ezt követően igényelhető az adó-visszatérítés, amelynek mértéke a befizetés 20%-a, és amelynek maximális összege 150 ezer forint évente. Ez szintén elkölthető egészségügyi termékekre, szolgáltatásokra.

Így segíthet az egészségpénztár különböző életszakaszokban

Lássuk pár példán keresztül, hogyan lehet segítségünkre az egészségpénztár különböző élethelyzetekben.

1. Fiatal felnőttek számára

A fiatal felnőtt éveiben járók átlagjövedelme alacsonyabb, így komoly nehézséget jelentenek a váratlan kiadások. Legyen szó magán fogászati ellátásról, pszichológiai kezelésről, kontaktlencséről vagy speciális élelmiszerekről, az egészségpénztár segítő jobbot nyújt ilyen helyzetekben. De lássunk egy konkrét példát:

Anita, 28 éves, dolgozik, így rendelkezik saját bevétellel. Régóta szeretné mosolyát szebbé tenni, így fogszabályozás és új tömések mellett dönt. Azonban a fogszabályozás költsége 500 ezer forint, így szeretné felhasználni az egészségpénztári megtakarítását. A pontos számításhoz figyelembe veszi az OTP Egészségpénztár költségeit:

- belépési díj: 2000 Ft,

- működési költség: 6,5% (a befizetett összeg 93,5%-a vásárolható le),

- kártyadíj, 3 évre: 2900 Ft.

Anita a munkahelyén havi 20 ezer forint cafeteriát kap, amelyet a munkáltató minden hónapban a kérésének megfelelően az egészségpénztári számlájára utal. A kezdeti költségek 4900 forintot jelentenek, ezt követően pedig:

- A működési költséget figyelembe véve ennyi pénzt szükséges befizetni egy év alatt: 500 ezer forint / 93,5%, azaz 534 760 forintot.

- Anita egy év alatt szeretné összegyűjteni a fogszabályozó költségét. Ehhez 534 760 forint / 12 hónap, azaz havi 44 564 forint befizetés szükséges.

- A havi megtakarítási összeg csökkenthető a cafeteriával, így mindössze 24 564 forintot utal Anita az egészségpénztári számlájára.

- A következő évben a befizetett összegek után pedig 106 952 forintot igényelhet vissza a 20%-os adó-visszatérítésnek köszönhetően, amit a fogtömésekre fog fordítani a későbbiekben.

2. Házaspárok részére

Az egészségpénztár házastársak részére is kiváló választás. Ebben az életszakaszban sok esetben elegendő csupán az egyik félnek számlát nyitni. Ilyenkor évi 750 ezer forintnyi befizetés után igényelhető a maximális mértékű, 150 ezer forintos adó-visszatérítés. Viszont ha előre lehet látni, hogy több olyan kiadás lesz, amit egészségpénztári számláról lehet finanszírozni, akkor érdemes abban is elgondolkodni, hogy mindkét fél nyit számlát és mindkét számlán történik 750-750 ezer forintnyi befizetés, hiszen így mindketten igényelhetik a 150 ezer forintos adó-visszatérítést.

De most térjünk vissza arra az esetre, amikor csak az egyik fél nyit számlát és nézzünk rá egy gyakorlati példát:

Sára és Bálint friss házasok, költözés előtt állnak és tudják, hogy a felvett lakáshitel fizetésében és otthonuk komfortosabbá tételében az egészségpénztári tagság is segítséget nyújt.

- Sára nevére nyitnak számlát és szeretnék a maximális támogatást igénybe venni, így 750 ezer forintot fizetnek be.

- Sára megjelöli férjét, Bálintot mint kedvezményezett. Így igényelhető Bálint részére társkártya, amellyel ő is kényelmesen tud vásárolni az egészségpénztári számla terhére.

- Számos felhasználási lehetőség közül Sára és Bálint az egészségpénztári egyenleget lakáshitel támogatásra, új matracra, paplanokra és párnákra, valamint levegő fertőtlenítő készülékre használják fel.

- A tudatos pénzügyi tervezéssel így megkönnyítik a friss házas éveiket.

- A következő évben pedig a maximális mértékű befizetésnek köszönhetően 150 ezer forintnyi adó-visszatérítést igényelnek. (A befizetés 93,5%-át használhatják fel a levonások miatt, ennek ellenére megéri a tagság a jelentős adó-visszatérítés miatt.)

boldog szerető család

3. Kisgyermekes családoknak

A kisgyermekes családok életében számtalan extra kiadás jelentkezik, a pelenkától kezdve, a különböző babaápolási termékeken át, egészen az orvosi vizsgálatokig. Az alábbi példában bemutatjuk, hogyan támogatható a családi kassza akár közel 300 ezer forinttal évente.

Máténak és Lucának gyermeke született. Jó előre gondolkodtak, és már egy évvel ezelőtt nyitottak mindketten egészségpénztári számlát a pénzügyi öngondoskodás jegyében, amire be is fizettek még akkor, amikor Luca is dolgozott, hiszen adózott jövedelem esetén igényelhető az a bizonyos adó-visszatérítés.

- Mivel a munkahelyük nem kínál cafeteria lehetőséget, így a befizetéseket saját forrásból finanszírozták.

- Az elérhető legnagyobb adó-visszatérítést célozták meg, így az elenyésző kezdeti költségeken túl befizették mindkét számlára a 750-750 ezer forintot.

- A kisbabájuk születésével, ápolásával és vizsgálataival kapcsolatos kiadásokat és a saját egészségügyi kiadásaikat már az egészségpénztári számlákon található összegből fedezték. (A befizetés 93,5%-a használható fel.)

- A befizetés utáni évben pedig 2x150 ezer forint adó-visszatérítésben részesül a család, amit szintén felhasználhatnak elszámolható egészségügyi termékekre és szolgáltatásokra.

- A tinédzser években jelentkező magasabb összegű kiadások, mint például fogszabályzó, szemüveg vagy ruhák beszerzése, jelentős anyagi megterhelés lehet a családi kasszának. Ilyen esetekben is hasznos lehet az egészségpénztár. De akár a gyermek tandíjára is fordíthatjuk a számlára befizetett összeget a későbbiekben.

boldog család és gyerekek

Így lehetsz OTP Egészségpénztári tag

Az OTP Egészségpénztárhoz online és személyesen is csatlakozhatsz. Az online belépés folyamata roppant egyszerű, a következő egyszerű lépéseket szükséges követni:

1. Töltsd ki az online belépési nyilatkozatot az ügyfélportálon. A nyilatkozat kitöltésekor meg kell adni személyes adataid, és a személyazonosító okmányaidról készült fotókat is be kell küldened az azonosításhoz. 

2. Belépési nyilatkozatod akár digitálisan is aláírható, amelyhez az ügyfélkapun elérhető AVDH hitelesítést szükséges használni.

3. Ezt követően emailben vagy postán küldik el a tagsági okiratodat.

Amennyiben jobban kedveled a személyes ügyintézést, bármely OTP Bank fiókban is egészségpénztári taggá válhatsz. Az ügyintézésben pedig készséggel segítenek a banki dolgozók.

OTP Egészségpénztár: a nyerő választás, amivel most akár 1 millió forintot is nyerhetsz!

Az OTP Egészségpénztár több mint 20 éve támogatja az öngondoskodni vágyó, pénzügyileg tudatos személyeket. A taglétszám alapján piacvezető OTP Egészségpénztár kiemelkedő népszerűségét az erős partneri kapcsolatok kiépítésének és a szolgáltatások folyamatos fejlesztésének köszönheti. Csatlakozz az elégedett ügyfelekhez és vegyél részt az OTP Egészségpénztár nyereményjátékán, ahol akár 1 millió forintot is nyerhetsz!

A sorsoláson való részvételhez nem kell mást tenned, mint:

1. Egyéni befizetésként – akár részletekben is – fizess be legalább 30 ezer Ft megtakarítást OTP Egészségpénztári számládra 2023. október 9. és november 3. között!

2. Végül pedig a játék időtartama alatt regisztrálj a játékra ide kattintva.

Ha szeretnéd növelni a nyerési esélyed, akkor fizesd be a 30 ezer forint többszörösét, mert minden egyes befizetett 30 ezer forint 1 újabb esélyt jelent.

A szerencsés nyertesek között az alábbi díjak kerülnek kisorsolásra:

- 1 x 1 millió Ft

- 2 x 500 ezer Ft

- 20 x 50 ezer Ft

- 30 db nagyrutin laborvizsgálati utalvány

Az eredményhirdetés időpontja: 2023. november 22. 

Játékleírás 

A tájékoztatás nem teljeskörű, a pontos részletek megismeréséhez keresd fel az OTP Egészségpénztár weboldalát.

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: