Pénzügyi öngondoskodás minden életszakaszban? Lehetséges, mutatjuk hogyan!

Az elmúlt évek váratlan eseményei sokakat ráébresztettek a pénzügyi öngondoskodás fontosságára. A különböző életszakaszokra jellemző különböző célok miatt más és más befektetési formák jelenthetik az optimális döntést. Az egészség megőrzése és helyreállítása azonban kortól függetlenül minden élethelyzetben fontos – ebben nyújt segítséget az egészségpénztári tagság. Lássuk milyen előnyei vannak egy egészségpénztárnak.

Pénzügyi öngondoskodás minden életszakaszban? Lehetséges, mutatjuk hogyan!

Mit érdemes tudni az egészségpénztárról?

Az egészségpénztári számlára befizetett összeg után 20%-os adó-visszatérítés igényelhető, amely évente akár 150 ezer forintnyi megtakarítást is jelenthet. A jelenlegi inflációs környezetben hatalmas segítséget jelent a számos élethelyzetben felhasználható támogatás.

Az egészségpénztár működése az alábbi 4 egyszerű lépésben foglalható össze:

1. Belépés egészségpénztárba: Az első lépést a számlanyitás jelenti, melyet akár online is elvégezhetjük az OTP Egészségpénztárnál. Így akár nappalink kényelméből vagy az ebédszünet idejében is elintézhetjük a belépést.

2. Befizetés: A számlanyitást követően következhet a befizetés. Erre két, egymást nem kizáró módszer áll rendelkezésre. A befizetés történhet saját magunk által, egyénileg, vagy a cafeteria egy részét is kérhetjük az egészségpénztári számlánkra, amennyiben a munkáltató lehetőséget biztosít erre.

3. Vásárlás: Ezt követően elszámolható termékek és szolgáltatások széles köréből válogatva használhatjuk fel az egészségpénztári egyenleget. Egészségügyi szolgáltatások, egészséges élelmiszerek és sok egyéb hasznos szolgáltatás vásárolható az egészségpénztári számlán lévő összegből.

4. Adó-visszatérítés: Ezt követően igényelhető az adó-visszatérítés, amelynek mértéke a befizetés 20%-a, és amelynek maximális összege 150 ezer forint évente. Ez szintén elkölthető egészségügyi termékekre, szolgáltatásokra.

Így segíthet az egészségpénztár különböző életszakaszokban

Lássuk pár példán keresztül, hogyan lehet segítségünkre az egészségpénztár különböző élethelyzetekben.

1. Fiatal felnőttek számára

A fiatal felnőtt éveiben járók átlagjövedelme alacsonyabb, így komoly nehézséget jelentenek a váratlan kiadások. Legyen szó magán fogászati ellátásról, pszichológiai kezelésről, kontaktlencséről vagy speciális élelmiszerekről, az egészségpénztár segítő jobbot nyújt ilyen helyzetekben. De lássunk egy konkrét példát:

Anita, 28 éves, dolgozik, így rendelkezik saját bevétellel. Régóta szeretné mosolyát szebbé tenni, így fogszabályozás és új tömések mellett dönt. Azonban a fogszabályozás költsége 500 ezer forint, így szeretné felhasználni az egészségpénztári megtakarítását. A pontos számításhoz figyelembe veszi az OTP Egészségpénztár költségeit:

- belépési díj: 2000 Ft,

- működési költség: 6,5% (a befizetett összeg 93,5%-a vásárolható le),

- kártyadíj, 3 évre: 2900 Ft.

Anita a munkahelyén havi 20 ezer forint cafeteriát kap, amelyet a munkáltató minden hónapban a kérésének megfelelően az egészségpénztári számlájára utal. A kezdeti költségek 4900 forintot jelentenek, ezt követően pedig:

- A működési költséget figyelembe véve ennyi pénzt szükséges befizetni egy év alatt: 500 ezer forint / 93,5%, azaz 534 760 forintot.

- Anita egy év alatt szeretné összegyűjteni a fogszabályozó költségét. Ehhez 534 760 forint / 12 hónap, azaz havi 44 564 forint befizetés szükséges.

- A havi megtakarítási összeg csökkenthető a cafeteriával, így mindössze 24 564 forintot utal Anita az egészségpénztári számlájára.

- A következő évben a befizetett összegek után pedig 106 952 forintot igényelhet vissza a 20%-os adó-visszatérítésnek köszönhetően, amit a fogtömésekre fog fordítani a későbbiekben.

2. Házaspárok részére

Az egészségpénztár házastársak részére is kiváló választás. Ebben az életszakaszban sok esetben elegendő csupán az egyik félnek számlát nyitni. Ilyenkor évi 750 ezer forintnyi befizetés után igényelhető a maximális mértékű, 150 ezer forintos adó-visszatérítés. Viszont ha előre lehet látni, hogy több olyan kiadás lesz, amit egészségpénztári számláról lehet finanszírozni, akkor érdemes abban is elgondolkodni, hogy mindkét fél nyit számlát és mindkét számlán történik 750-750 ezer forintnyi befizetés, hiszen így mindketten igényelhetik a 150 ezer forintos adó-visszatérítést.

De most térjünk vissza arra az esetre, amikor csak az egyik fél nyit számlát és nézzünk rá egy gyakorlati példát:

Sára és Bálint friss házasok, költözés előtt állnak és tudják, hogy a felvett lakáshitel fizetésében és otthonuk komfortosabbá tételében az egészségpénztári tagság is segítséget nyújt.

- Sára nevére nyitnak számlát és szeretnék a maximális támogatást igénybe venni, így 750 ezer forintot fizetnek be.

- Sára megjelöli férjét, Bálintot mint kedvezményezett. Így igényelhető Bálint részére társkártya, amellyel ő is kényelmesen tud vásárolni az egészségpénztári számla terhére.

- Számos felhasználási lehetőség közül Sára és Bálint az egészségpénztári egyenleget lakáshitel támogatásra, új matracra, paplanokra és párnákra, valamint levegő fertőtlenítő készülékre használják fel.

- A tudatos pénzügyi tervezéssel így megkönnyítik a friss házas éveiket.

- A következő évben pedig a maximális mértékű befizetésnek köszönhetően 150 ezer forintnyi adó-visszatérítést igényelnek. (A befizetés 93,5%-át használhatják fel a levonások miatt, ennek ellenére megéri a tagság a jelentős adó-visszatérítés miatt.)

boldog szerető család

3. Kisgyermekes családoknak

A kisgyermekes családok életében számtalan extra kiadás jelentkezik, a pelenkától kezdve, a különböző babaápolási termékeken át, egészen az orvosi vizsgálatokig. Az alábbi példában bemutatjuk, hogyan támogatható a családi kassza akár közel 300 ezer forinttal évente.

Máténak és Lucának gyermeke született. Jó előre gondolkodtak, és már egy évvel ezelőtt nyitottak mindketten egészségpénztári számlát a pénzügyi öngondoskodás jegyében, amire be is fizettek még akkor, amikor Luca is dolgozott, hiszen adózott jövedelem esetén igényelhető az a bizonyos adó-visszatérítés.

- Mivel a munkahelyük nem kínál cafeteria lehetőséget, így a befizetéseket saját forrásból finanszírozták.

- Az elérhető legnagyobb adó-visszatérítést célozták meg, így az elenyésző kezdeti költségeken túl befizették mindkét számlára a 750-750 ezer forintot.

- A kisbabájuk születésével, ápolásával és vizsgálataival kapcsolatos kiadásokat és a saját egészségügyi kiadásaikat már az egészségpénztári számlákon található összegből fedezték. (A befizetés 93,5%-a használható fel.)

- A befizetés utáni évben pedig 2x150 ezer forint adó-visszatérítésben részesül a család, amit szintén felhasználhatnak elszámolható egészségügyi termékekre és szolgáltatásokra.

- A tinédzser években jelentkező magasabb összegű kiadások, mint például fogszabályzó, szemüveg vagy ruhák beszerzése, jelentős anyagi megterhelés lehet a családi kasszának. Ilyen esetekben is hasznos lehet az egészségpénztár. De akár a gyermek tandíjára is fordíthatjuk a számlára befizetett összeget a későbbiekben.

boldog család és gyerekek

Így lehetsz OTP Egészségpénztári tag

Az OTP Egészségpénztárhoz online és személyesen is csatlakozhatsz. Az online belépés folyamata roppant egyszerű, a következő egyszerű lépéseket szükséges követni:

1. Töltsd ki az online belépési nyilatkozatot az ügyfélportálon. A nyilatkozat kitöltésekor meg kell adni személyes adataid, és a személyazonosító okmányaidról készült fotókat is be kell küldened az azonosításhoz. 

2. Belépési nyilatkozatod akár digitálisan is aláírható, amelyhez az ügyfélkapun elérhető AVDH hitelesítést szükséges használni.

3. Ezt követően emailben vagy postán küldik el a tagsági okiratodat.

Amennyiben jobban kedveled a személyes ügyintézést, bármely OTP Bank fiókban is egészségpénztári taggá válhatsz. Az ügyintézésben pedig készséggel segítenek a banki dolgozók.

OTP Egészségpénztár: a nyerő választás, amivel most akár 1 millió forintot is nyerhetsz!

Az OTP Egészségpénztár több mint 20 éve támogatja az öngondoskodni vágyó, pénzügyileg tudatos személyeket. A taglétszám alapján piacvezető OTP Egészségpénztár kiemelkedő népszerűségét az erős partneri kapcsolatok kiépítésének és a szolgáltatások folyamatos fejlesztésének köszönheti. Csatlakozz az elégedett ügyfelekhez és vegyél részt az OTP Egészségpénztár nyereményjátékán, ahol akár 1 millió forintot is nyerhetsz!

A sorsoláson való részvételhez nem kell mást tenned, mint:

1. Egyéni befizetésként – akár részletekben is – fizess be legalább 30 ezer Ft megtakarítást OTP Egészségpénztári számládra 2023. október 9. és november 3. között!

2. Végül pedig a játék időtartama alatt regisztrálj a játékra ide kattintva.

Ha szeretnéd növelni a nyerési esélyed, akkor fizesd be a 30 ezer forint többszörösét, mert minden egyes befizetett 30 ezer forint 1 újabb esélyt jelent.

A szerencsés nyertesek között az alábbi díjak kerülnek kisorsolásra:

- 1 x 1 millió Ft

- 2 x 500 ezer Ft

- 20 x 50 ezer Ft

- 30 db nagyrutin laborvizsgálati utalvány

Az eredményhirdetés időpontja: 2023. november 22. 

Játékleírás 

A tájékoztatás nem teljeskörű, a pontos részletek megismeréséhez keresd fel az OTP Egészségpénztár weboldalát.

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 05. 21. 18:30
Megosztás:

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a keddi kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt az előző kereskedési napon, pénteken; a részvénypiac forgalma 14,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 21. 09:21
Megosztás: