Pirosban zártak a vezető nyugat-európai indexek, tovább esett az ASML, növekedett a BUX

Kismértékben estek a főbb európai indexek, a DAX 0,3%-kal, a CAC 40 0,4%-kal csökkent, így a Stoxx 600 0,2%-os mínuszban zárt szerdán.

Pirosban zártak a vezető nyugat-európai indexek, tovább esett az ASML, növekedett a BUX

Az európai indexek közül kivételt képezett az 1,0%-kal emelkedő angol FTSE 100, miután az 1,7%-os szeptemberi inflációs adat pozitív meglepetést okozott, alulmúlva az 1,9%-os elemzői konszenzust és a 2,2%-os augusztusi adatot. A legnagyobb mértékben a repülőjegyek és az üzemanyagok járultak hozzá a csökkenéshez. A kedvező inflációs adat nagyobb teret ad az angol jegybanknak további kamatvágások végrehajtására, így jelenleg a piac 90%-os esélyt lát két 25 bázispontos vágásra az év végéig.A hírre kedvezően reagált a részvénypiac, a font pedig csökkent. Ami a teljes európai piacot érinti, a legnagyobb mértékben az utazás és szabadidő (+1,6%) valamint a kiskereskedelem növekedett (+1,0%), míg legnagyobb csökkenés a fogyasztói javak és szolgáltatások esetében (-2,7%), illetve a technológia szektorokban volt látható.

A fogyasztási javak csökkenéséhez olyan cégek esése járult hozzá, mint az Adidas (-6,3%), a Louis Vuitton (-4,2%), vagy a L’Oreal (-2,3%), míg a technológiaszektort ismét az ASML további esése fogta vissza (-5,2%), miután a holland chipgyártó tegnap nyilvánosságra került harmadik negyedéves jelentése csalódást okozott mind az eladási számok, mind az értékesítési előrejelzés esetében.

Nyugattal ellentétben régiónkban a hangulat kedvező volt: a lengyel index 0,8%-kal, a cseh 0,2%-kal, a magyar pedig 0,6%-kal növekedett. A magyar piacot elsősorban az MTelekom 2,1%-os, illetve az OTP 2,0%-os emelkedése segítette, míg a Richter 1,2%-kal, a MOL pedig 0,5%-kal esett.

(Forrás: OTP Ébresztő)

Tavalyhoz képest negyedével esett vissza a kukorica terméshozama

Az egy évvel korábbinál 15-20 százalékkal kevesebb, várhatóan mintegy 5 millió tonna lesz a hazai kukoricatermés idén. A visszaeső termésátlag mellett idén a gombafertőzés is nagyobb arányú, a termés mintegy harmadát érinti – hangzott el szerdán az Agroinform.hu közel 150 résztvevővel lezajlott online konferenciáján.
2024. 10. 17. 11:00
Megosztás:

Mire lesz érdemes figyelni a befektetőknek csütörtökön?

Vegyes volt a hangulat az ázsiai-csendes-óceáni térségben, a japán befektetők nagymértékben adták el chiprészvényeiket a TSMC piacmozgató harmadik negyedéves jelentésére készülve.
2024. 10. 17. 10:30
Megosztás:

A Dow Jones vezetésével emelkedtek az amerikai részvények

Zöldben zártak a tengerentúli indexek szerdán: az S&P 500 0,5%-kal, a Nasdaq 0,2%-kal növekedett, a legjobb teljesítményt pedig a Dow érte el 0,8%-os emelkedéssel. Az emelkedés leginkább a közművekhez (+2,0%) és a pénzügyi szektorhoz (+1,2%) volt köthető.
2024. 10. 17. 10:00
Megosztás:

Megzúzta a piacokat az ASML

Egy hiba következtében idő előtt (egy nappal korábban) napvilágot látott az ASML holland félvezetőgépgyártó harmadik negyedéves eredménye.
2024. 10. 17. 09:00
Megosztás:

Az EKB kamatdöntését megelőzően estek a hozamok, továbbra is stabilan 400 felett a forint az euróhoz képest

Az EKB mai kamatdöntését megelőzően szerdán ismét estek a hozamok a múlt hét végén elért, közel háromhavi csúcsokról. Két bázisponttal csökkent az amerikai és 4-gyel a német tízéves hozam, az előbbi 4%-ig, az utóbbi 2,2% alá. A dollár tovább erősödött, az EUR/USD 1,085-ig esett.
2024. 10. 17. 08:30
Megosztás:

Visszaesett az építőipari termelés volumene 2024 augusztusában

Az előző hónaphoz képest 2,1%-os csökkenés következett be az ágazat a teljesítményében, és ez előrevetítheti azt is, hogy az ipar mellett az építőipar ágazat is lefelé fogja húzni az október végén megjelenő Q3-as GDP adatokat. A nemzetgazdasági beruházások jelentős csökkenése fényében nem meglepő az ágazat teljesítménye. A hitelkamatok a korábbi magas szintekről mérséklődtek, az új otthonfelújítási program és lakáspiaci élénkülés nyomán a belső kereslet is élénkül, azonban az uniós források hiánya és az áprilisban bejelentett beruházás-elhalasztás és az ágazat szereplők borús jövőképe mind negatív tényező az ágazat kilátásai szempontjából.
2024. 10. 17. 08:00
Megosztás:

Közzétették a családi adókedvezmény emelésének összegeit

Közzétette a kormány a családi adókedvezmény módosításáról szóló jogszabálytervezetet, amelyről Gulyás Gergely beszélt a szerda délelőtti kormányinfón. Ez alapján két lépcsőben, 2025. július 1-jei és 2026. január 1-jei emeléssel kétszeresére növelik a gyermekek után járó adókedvezményt.
2024. 10. 17. 07:30
Megosztás:

Dogecoin árfolyam előrejelzés: 3 ok, amiért az ETFSwap (ETFS) altcoin hatalmas figyelmet kapott a DOGE és Solana bálnáktól

A DOGE bálnák állnak a közelmúltbeli emelkedés mögött, miután növelték befektetéseiket a mémérmében. Miközben arra várnak, hogy a szélesebb piac hatása tovább növelje a Dogecoin árát, az ETFSwap (ETFS) tokenre is figyelnek a Solana bálnákkal együtt. Három fő ok van, amelyek miatt azt várják, hogy ez az altcoin akár 500-szorosára növekedhet a következő kriptopiaci bikafutásban.
2024. 10. 17. 07:00
Megosztás:

Jelentős változásokat hozott az új K+F adókedvezmény – már most érdemes felkészülni

A jövőre érvényesíthető adókedvezmény kapcsán a vállalatoknak már most érdemes elkezdeni a felkészülést. Ugyanis fontos, évekre szóló döntéseket kell meghozni, ha élni szeretnének az új adókedvezmény adta lehetőségekkel – hívja fel a figyelmet a Deloitte Magyarország.
2024. 10. 17. 06:30
Megosztás:

A valóságshow-gyártás kulisszatitkai: így készül a Való Világ, és így lett az USA elnöke Trump

Már elnököt is adhatott Amerikának napjaink egyik legvitatottabb műsorformátuma, a második aranykorát élő valóságshow. A műfaj már megnevezésében a leplezetlen valóságot ígéri a közönségnek, de valójában erősen szerkesztett műsorszámot kínál, amelynek alapvető céljai is homályosak. Friss kiadványában a ValóVilág 11 tudományos igényű elemzésével mutatja be a reality-gyártás világát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatudományi Intézete.
2024. 10. 17. 06:00
Megosztás:

Éppen felível és jövőre még tovább erősödhet a lakáspiac

A tavalyi év lassulása után 2024-ben fellendült a lakáspiac, mondta el az OTP Csoport ingatlanpiaci sajtóeseményén Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője és hozzátette, hogy várakozásuk szerint az év egészére mintegy 25-30 százalékkal magasabb lesz a forgalom, amivel az idei tranzakciószám akár 130 ezer fölé emelkedhet. Év végéig 5-10 százalék közötti nominális drágulás várható.
2024. 10. 17. 05:30
Megosztás:

A GDPR semmi volt ehhez képest: közeleg a NIS2 keretrendszer kialakításának határideje

Az Európai Unió az egyre gyakoribbá váló kiberfenyegetések miatt még 2023 januárjában fogalmazta meg a NIS2 kibervédelmi irányelvet, amely csak hazánkban több ezer céget érint. Magyarország az első uniós tagállamok között adta ki a vonatkozó törvényt, amelynek értelmében a vállalatoknak idén év végéig, december 31-ig kell megfelelniük a szabályzás követelményeinek. A TOPdesk üzletágvezetője, Berki Gergő szerint a folyamathoz kapcsolódó új adminisztrációs feladatok jelentős költséget és terhet rónak a vállalkozásokra – főleg azokra, amelyek még nem rendelkeznek a szükséges alapokkal.
2024. 10. 17. 05:00
Megosztás:

Ha ezt a kölesgolyót vetted, ne edd meg!

Szalmonella lehetséges jelenléte miatt extrudált bio kölesgolyót hívott vissza a forgalomból a Kifli.hu Shop Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.
2024. 10. 17. 04:30
Megosztás:

Ezért kellenek nők a vállalatok vezetői székébe!

Egy szervezetben a női vezetők arányának 10%-os növekedése akár 7%-os innovációs teljesítménynövekedést eredményezhet – derül ki a WILL Foundation által készített kutatásból. A legfelsőbb vezetői szinteken lévő nők pedig akár 27%-kal javíthatják a vállalatok pénzügyi teljesítményét, hozzájárulva ezzel a vállalatok sikeréhez. A női vezetők és nők munkahelyi arányos képviseletét vizsgálták a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által támogatott kutatásban.
2024. 10. 17. 04:00
Megosztás:

Stratégiai partnerséget kötött a Mol csoport és a Turkish Petroleum

Szándéknyilatkozatot írt alá a Mol csoport és a Turkish Petroleum Corporation (TPAO) Isztambulban arról, hogy stratégiai partnerként működnek együtt a szénhidrogén-kutatás és -termelés területén - tájékoztatta a Mol szerdán az MTI-t.
2024. 10. 17. 03:30
Megosztás:

Váratlan pénz érkezhet 5 csillagjegy számára is, ha tudod, mik a jelek!

Kíváncsi vagy, milyen pénzügyi meglepetéseket tartogat számodra a hét második fele? Merülj el a csillagok üzeneteiben, és fedezd fel, melyik nap hozhat neked szerencsét a lottóban vagy akár egy kaparós sorsjegyben! Izgalmas és egyedi történetek várnak minden csillagjegy számára, tele váratlan fordulatokkal és titokzatos jelekkel, amelyek elvezetnek a szerencseszámaidhoz. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, hogy felkészülj a rád váró anyagi szerencsére!
2024. 10. 17. 03:00
Megosztás:

Egyre több turista fizeti kriptóval az utazásait

A kriptovaluták gyorsan népszerű fizetési móddá váltak a modern utazók körében, ezt bizonyítja, hogy egy év alatt, 2023 januárja és 2024 januárja között, a Travala online utazási iroda kriptovalutás foglalásainak tranzakciós volumene 46 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest, a Binance Pay pedig folyamatosan a legnépszerűbb fizetési lehetőségek közé tartozott. A Travala felhasználóinak 80 százaléka tavaly kriptóval fizetett az utazásért.
2024. 10. 17. 02:30
Megosztás:

Feladtad már az eheti lottót? Akkor ne is tedd, mielőtt megtudod ezt a dolgot

Közel hét hónapja nem született telitalálatos szelvény az Ötöslottón, emiatt mostanra 6,525 milliárd forintra hízott a jackpot Magyarország legismertebb lottójátékán. Ez az összeg minden idők legnagyobb nyereménye az Ötöslottó elmúlt 67 éve alatt.
2024. 10. 17. 02:00
Megosztás:

Itt a kedvezményes fűtési célú áramtarifa - már igényelhető október 15-től!

Október 15-től ismét több magyar háztartás élvezheti a kedvezményes áramdíjat az úgynevezett H-tarifa segítségével.
2024. 10. 17. 01:00
Megosztás:

Ezt a mém érmét vedd meg még a bika piac előtt

Ahogy a kriptovaluta piac fokozatosan erősödik a régóta várt bikafutam előtt, a mém érme előértékesítések egyre nagyobb figyelmet kapnak.
2024. 10. 17. 00:01
Megosztás: