PLC vezérlés kisokos

Ha szeretnél többet megtudni a PLC vezérlés témájáról, akkor ez a cikk pont neked szól. Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, valamint legfontosabb tudnivalókat az egyik legnépszerűbb programozásról és a vezérlésről a PLC-ről. Vágjunk is bele!

PLC vezérlés kisokos

Mi a PLC?

A PLC a Programmable Logic Controller rövidítése, ami magyarul programozható logikai vezérlőt jelent. Fontos tudni, hogy a PLC vezérlés nem egy számítógép. A PLC a villamosan működtetett folyamatok irányításában, valamint az ipari szabályozástechnikában működtetett  berendezés. Ennek alapján értelem szerinti fordítása lehetne programozható logikai egység.

Mi volt a PLC vezérlés előtt?

A PLC vezérlés és programozás jelentősen megkönnyítette az összetettebb ipari rendszerek, például gyártósorok és szerszámgépek működtetését, amelyeknél több egység munkájának összehangolása szükséges. Ezt korábban bonyolult logikai hálózat segítségével, mechanikus reteszelő rendszerrel vagy relés módszerrel oldottak meg a szekemberek. Ezeknek a megoldásoknak viszont számos hátránya van: bonyolult  a hibakeresésük, rengeteg alkatrészből állnak és nehéz a módosításuk valamint a hibaelhárításuk.

Ezekhez az elavult megoldásokhoz képest a PLC vezérlés kompakt felépítése, illetve szabványosított ki- és bemenetei lehetővé teszik a rendszer egyszerű megépítését, a megbízható és folyamatos működést, valamint a PLC program módosításával a működés későbbi módosítását.

PLC vezérlés kialakítása

A PLC vezérlés kialakítása nagyban függ annak ipari környezetétől, de jellemzően zárt, robusztus, szükség esetén saját szellőzéssel és hűtéssel rendelkezik. 

A működő állapotot, a be- és kimenetek állapotát illetve az esetleges meghibásodást, általában LED-ek jelezhetik. A hagyományos, számítógépeknél megszokott beviteli és megjelenítési funkciókkal ugyanis a PLC nem rendelkezik. A PLC programoztás, általában számítógépre telepített fejlesztőkörnyezetben lehetséges.

A PLC vezérlés csatlakozásai

- Üzemi bemenetek: analóg vagy digitális (flag, számláló)

- Tápfeszültség

- Üzemi kimenetek (kapcsoló, speciális kimenet)

- Bővítő csatlakozó

- Szervizcsatlakozó

A PLC vezérlés be- és a kimenetei jellemzően relés vagy optoelektronikus túlterhelés védelemmel is el vannak látva.

Hogy működik a PLC vezérlés?

A PLC vezérlés közepes bonyolultságú munkafolyamatok vezérlésére alkalmas.Két oldala van: a bemeneti és a kimeneti. A berendezés az előbbin a nyomógombokat és a helyzetkapcsolókat, az utóbbin mágneskapcsolókat, tengelykapcsolókat és hidraulikus szerepeket működtet. 

A PLC vezérlés köztudottan egyszerűen programozható: lehet Boole-algebrai írásmód, áramutas valamint PLC programnyelv is. A modernebb PLC vezérlő eszközök aritmetikai utasítások, időzítő, illetve számláló, valamint feltétel nélküli és feltételes ugróutasítások, betáplálásával szinte elérik egy folyamatirányító számítógép teljesítményét.

Hol és mire használják?

A PLC vezérlés napjainkban rendkívül széles körben használatos eszköz. Az alábbiakban a az ipari felhasználás fő területeit gyűjtöttük össze:

A PLC vezérlés ipari felhasználása

- Gyártószalagok

- Csomagolási és címkézési rendszerek működtetése

- Automata palack- vagy folyadéktöltő rendszer

- Mozgólépcsők és liftek

- Ipari daruvezérlő rendszer futódaru működtetéséhez

- Üvegipar: az üveggyártáshoz és az adatok rögzítéséhez

- Papíripar: oldalak, könyvek vagy újságok stb.

- Automatikus leeresztő szivattyú felügyeleti és vezérlő rendszer

- Idő- és számalapú vezérlőrendszer ipari gépekhez

- Ipari gépek, például indukciós motorok hibaészlelése és védelme

- Szélturbinarendszer a maximális hatékonyság, az adatrögzítés és biztonsági célok érdekében

- Olaj- és gázipar az öblítési eljárás ellenőrzéséhez

A PLC vezérlés előnyei és hátrányai

Kezdjük a PLC vezérlés előnyeivel, amelyből sokkal több van:

- Kis méret

- Nagy üzemi hőmérséklet-tartomány

- Univerzális felhasználhatóság

- Interneteléréssel bárhonnan végezhető program módosítás és hibaelhárítás

- Gyors és egyszerű programozhatóság

- Szabvány be-és kimeneti (feszültség és áram) interfészek

- Rugalmasság a be- és kimenetek számában valamint az eszköz tulajdonságaiban

A PLC vezérlés hátrányai:

  • A PLC vezérléssel működtetett eszközökhöz elengedhetetlen elektromos-mechanikai átalakítás
  • Folyamatos villamosenergia szükséglet

Összefoglalás

Ahogyan az a fentiekből látható a PLC vezérlés rendkívül hasznos eszköze a modern iparnak, de a hétköznapokban is gyakran használjuk, sokszor anélkül, hogy tudnánk róla. Bízunk benne, hogy cikkünkkel sikerült megválaszolnunk a PLC vezérléssel és programozással kapcsolatos kérdéseidet. 

Szezámkrémet hívott vissza a dm

Szalmonella esetleges jelenléte miatt hívta vissza a forgalomból a dmBio szezám tahini krémet a dm-drogerie markt Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 17:30
Megosztás:

Olaf Scholz: Stabil az európai bankrendszer

Az európai bankrendszer stabil, "kifizetődő volt", hogy az elmúlt években szigorú bankszabályok és előírások születtek Európában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Brüsszelben, az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójának befejező, euróövezettel foglalkozó munkanapját követően.
2023. 03. 24. 17:10
Megosztás:

Magyarország az EU legjelentősebb tormatermelője

Magyarország az Európai Unió legjelentősebb tormatermelője; a magyar torma keresett külföldön, a kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is a hazait javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közleményében.
2023. 03. 24. 16:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 16:00
Megosztás:

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 24. 15:40
Megosztás:

Részvényenként 390 forintos osztalékot javasol a Richter

Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 03. 24. 15:00
Megosztás:

Négy kontinensről érkeztek kutatók az SZTE természeti veszélyekkel foglalkozó konferenciájára

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
2023. 03. 24. 14:30
Megosztás:

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken a honlapján.
2023. 03. 24. 14:00
Megosztás:

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 03. 24. 13:30
Megosztás:

Problémát jelent az olasz börtönök túlzsúfoltsága

Továbbra is problémát jelent az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága, a fogvatartottak közötti erőszak és a megfélemlítés - hívta fel a figyelmet strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) pénteken közétett jelentésében.
2023. 03. 24. 13:00
Megosztás:

Élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban, ez azonban szinte kizárólag a szolgáltatóiparban élénkülő üzleti aktivitásnak tudható be a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 12:45
Megosztás:

A UPS Healthcare Németországban nyit egészségügyi logisztikai központot

A Magyarországon is jelentős operációval rendelkező UPS Healthcare a mai napon megnyitotta első németországi egészségügyi logisztikai létesítményét Giessenben. A 27 200 m2-es, helyes gyógyszergyártási gyakorlatnak (GMP) és helyes gyógyszer-nagykereskedelmi gyakorlatnak (GDP) megfelelő raktárterület több mint 30 000 raklap elhelyezését teszi lehetővé. A különböző egészségügyi termékek 2 és 8, valamint 15 és 25°C közötti hőmérsékleten, illetve akár -20°C fokon is tárolhatók.
2023. 03. 24. 12:00
Megosztás:

Magas hozam nincs kockázat nélkül

Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője, amely most zárta második fordulóját.
2023. 03. 24. 11:30
Megosztás:

A vármegyék többségében nőtt az ipari termelés 2022-ben

A gazdasági növekedés egyik hajtómotorjának számító ipari termelés volumene tavaly a vármegyék többségében és a fővárosban is nőtt, de a gazdasági szervezetek beruházásai mindössze hét vármegyében haladták meg az előző évit - derül ki a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványából.
2023. 03. 24. 11:00
Megosztás:

Hiába a drágulás, nagyon viszik a külföldi nyaralásokat a magyarok

Az áremelések ellenére ugrásszerűen megnőtt a kereslet a külföldi, különösen a tengerparti nyaralások iránt. Tavaly a Covid-járványt követő szabadságvágy és az szja-visszatérítésből kapott pénz fűtötte az utazási kedvet, idén pedig a gazdasági nehézségek ellenére „az addig utazunk, amíg lehet, és élményekre költünk” attitűd is jellemzi az utazó magyarokat - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Tavaly a duplájára, 1075 milliárd forintra nőtt a külföldre utazó magyarok költése.
2023. 03. 24. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a vezető európai értékpapírpiacokon.
2023. 03. 24. 10:05
Megosztás:

Postások bére, fizetése - a magyar postai dolgozók fele csak a garantált bérminimumot kapja

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért tegnap reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben a teljes tagság nevében érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023. 03. 24. 09:30
Megosztás:

Egyre több elektromos autót exportál Németország

Egyre több elektromos meghajtású kocsit adnak el külföldön a németországi autógyárak, az export mennyisége tavaly elérte a félmilliót - mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).
2023. 03. 24. 09:00
Megosztás:

Jakutföldi vezető: az északi tengeri útvonal megkönnyíti a régió természeti kincseinek kiaknázását

A jégréteg csökkenése az északi tengeri út mentén nemcsak az áruszállítást könnyíti meg, hanem hozzájárul Jakutföld természeti kincseinek kitermeléséhez is - jelentette ki Ajszen Nyikolajev, Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetője csütörtökön a Jakutszkban az éghajlatváltozásról és a permafroszt olvadásáról tartott nemzetközi konferencián.
2023. 03. 24. 08:30
Megosztás:

Olaszországban rendelettel szabályozzák a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek értékesítését

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését - jelentette be Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter csütörtökön.
2023. 03. 24. 08:00
Megosztás: