Pozitív befektetői hangulat a németországi ingatlankonferencián

A Brexitet követően Európa legnagyobb ingatlanbefektetési piacán, Németországban nagyon pozitív a befektetői hangulat, de a közép-európai régió megítélése is rendkívül erős a visszajelzések alapján. A legkedveltebb eszközosztály itthon továbbra is az iroda, de régiós szinten az ipari ingatlanok kapcsán látható a legerősebb áremelkedés. Borbély Gábor, a CBRE kutatási igazgatója a 2021-es Expo Real konferencián elhangzottak alapján nyújtott betekintést a régiós ingatlanpiaci trendekbe.

Pozitív befektetői hangulat a németországi ingatlankonferencián

Kisebb konferencia, nagyobb optimizmus

A pandémia miatt 2020-ban elmaradt az ingatlanpiac legnagyobb régiós eseménye az Expo Real. Bár hosszú ideig bizonytalanság volt az idei rendezvény megrendezésével kapcsolatban, a müncheni konferencia kisebb területen és kevesebb résztvevővel, de rendkívül pozitív hangulatban zajlott a CBRE kutatási igazgatója szerint. „Számos kiállító és látogató az utolsó pillanatban döntött a részvétel mellett, ezért a kiállítást a korábbi évekhez képest jobban meghatározta a spontaneitás, de az érdeklődés és az optimizmus sokkal nagyobb volt, mint arra pár hónappal ezelőtt számítani mertünk volna” – nyilatkozta Borbély Gábor a konferenciával kapcsolatban. A kiállításon érezhetően domináns volt a német jelenlét, ezzel párhuzamosan a Brexitből adódóan jóval kisebb volt az Egyesült Királyságból érkező befektetők és kiállítók aránya. A rendezvényen két tematika túlsúlya volt szembeötlő: a német régiók és városok bemutatkozása és az ipari fejlesztők és befektetők standjainak térnyerése.

Németország globális viszonylatban második közvetlenül az Egyesült Államok mögött

Németország a pandémia alatt az Egyesült Államok után a második legnagyobb ingatlanbefektetési piaccá nőtte ki magát, nem kis részben az Egyesült Királyság regionális szerepének csökkenése miatt. A német befektetési forgalom októberig elérte a 60 milliárd EUR-t, és év végéig átlépheti a 100 milliárd eurós határt is, feltéve, hogy lesz elég eladó termék. A forgalmat elsősorban ipari ingatlanok és a bérlakás-befektetések iránti növekedésnek hajtja. „A német piac durván 60 százalékát adják a hazai befektetők, a maradék 40 százalékon pedig elsősorban a svájci, brit, francia és olasz befektetők osztoznak – persze sok más nemzet mellett. A német tőke külföldön is meghatározó és aktív, mind eszközosztályban, mind földrajzilag jelentősen diverzifikált, és hihetetlenül növelte aktivitását az elmúlt 12-18 hónapban. - mondta Borbély Gábor.

Az ipari szegmens intenzíven növekedik

Az ipari ingatlanfejlesztők és befektetők a korábban megszokott kisebb standok helyett hatalmas terekkel jelentek meg, amit indokolt a szegmens iránti hatalmas érdeklődés. A befektetési hangulatot remekül tükrözi a vásárlásokkal kapcsolatos megnövekedett igény: a befektetők kész fejlesztéseket és fejleszthető földterületeket egyaránt vásárolnának.  „Az eladói oldal sokkal szűkebb, mint a vevői, ami az árak további emelkedéséhez vezet. A fejlettebb nyugat-európai piacokon az ipari ingatlanok árazása összeért a belvárosi irodákéval, ami pár éve még elképzelhetetlen lett volna. Németországban a prémium lokációkban az ipari ingatlanok hozama lassan 3 százalék körülire olvad, annyira sokan akarnak vásárolni, hiszen a hosszútávú kamatok még mindig a 0 százalék környékén vannak.” A szegmens növekedése betudható a pandémia okozta felhalmozódott pénzügyi kereteknek, mivel számos befektető nem tudta realizálni a befektetési volument. A hozamelvárás csökkenése a régió más országaiban is megfigyelhető, Csehországban és Lengyelországban egyaránt 5 százalék alatt van, és várhatóan hamarosan Magyarországon is 6 százalék alá esik az az ipari ingatlanok minimumhozama.

Pozitív régiós és magyarországi megítélés a befektetők körében

„A régió (és azon belül Magyarország) megítélése nagyon erős, a befektetők folyamatosan keresték a hazai kollégákat elsősorban az ipari és logisztikai befektetési lehetőségek kapcsán, de Budapest iránt más eszközosztályokban is mérhetően erősödött az érdeklődés, leginkább azok részéről, akik az elmúlt években fektettek hazai ingatlanba és igen erős hozamot realizáltak. A 7-8 százalék körüli gazdasági növekedésben bízva a hazai ingatlanok jövedelemtermelő képességének pozitív a megítélése, ezért növekvő tőkebeáramlásra számítunk itthon” - fejtette ki Borbély Gábor, a CBRE kutatási igazgatója. „2021 első három negyedévében a kereskedelmi ingatlanbefektetési forgalom 750 millió EUR volt, ami ugyan 5 százalékkal elmarad a tavalyi év azonos időszakában mért értéktől, de a folyamatban lévő tranzakciókkal a teljes éves volumen elérheti az 1.2-1.3 milliárd EUR-t, ami 20-30 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest, jövőre pedig a piac megcélozhatja a 2019-es szinteket, vagyis 1.5-1.7 milliárd euró környékére várjuk a volument.”

Itthon az irodai szegmens továbbra is az élen

„Továbbra is az iroda a legkedveltebb befektetési eszköz: az év eddigi forgalmának 85 százalékát ez az eszközosztály tette ki. Habár az ipari ingatlanok számítanak ma a legkeresettebbnek, az eladói oldal szűkössége miatt egyelőre csak kisebb értékű tranzakciókat regisztráltunk.” – mondta Borbély Gábor.

Átmenet barnából világos zöldbe: úton a hazai ingatlanpiac a fenntarthatóság felé

Az ENSZ és az Európai Unió által meghirdetett fenntarthatósági célok elérésében az ingatlanszektornak kulcsfontosságú szerepe van. Nem véletlenül, hiszen az Európai Unióban az energiafelhasználás 40 százalékáért és a szén-dioxid kibocsátás 36 százalékáért az épületek felelősek, így a zéró kibocsátású gazdaságra történő átálláshoz jelentős változásra van szükség az ingatlanpiac minden szegmensében. A fenntarthatóság kihívásairól Kui Szilárd, local partner, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának vezetője, valamint Borbély Gábor, partner, a finanszírozási praxis vezetője beszélgetett.
2021. 12. 09. 00:01
Megosztás:

Sokszor nincs kimutatható kapcsolat a klímaváltozást célzó befektetések és azok hatása között

Döntő többségében még nem árazták be a klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok – állapította meg a KPMG felmérése. Csak a megkérdezett szakemberek 14 százaléka véli úgy, hogy a kockázatok beépültek az árakba. A zöld portfóliók térnyerését szabályozási ellentmondások is lassítják. A változás katalizátora lehet azonban a nemrégiben zárult COP26 konferencia és a kormányzati zöld programok.
2021. 12. 08. 23:30
Megosztás:

Emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

16 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak 2021 I–III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek ára 25 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké pedig 1,7 százalékkal nőtt. A növényi termékeken belül a gabona és az olajos növények jelentősen drágultak, ami az élénk nemzetközi kereslet következménye. A ráfordítási árak 12 százalékkal emelkedtek, főként az energia- és a műtrágyaárak növekedése következtében ‒ derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2021. I–III. negyedév című kiadványából.
2021. 12. 08. 23:00
Megosztás:

Nagy összegű fejlesztést hajtott végre a temesvári, a gyulai és a békéscsabai kórház

Több mint két és félmillió eurós fejlesztést hajtott végre a gyulai és békéscsabai tagintézményből álló Békés Megyei Központi Kórház (BMKK) és a Temesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház a Románia-Magyarország határokon átnyúló együttműködés keretében - közölte a BMKK szerdán közleményben az MTI-vel.
2021. 12. 08. 22:30
Megosztás:

Rekordot döntöttünk az áramfogyasztással

Az előzetes adatok szerint megdőlt kedden délután az idén február 11-én mért országos áramfogyasztási rekord - tette közzé a honlapján szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).
2021. 12. 08. 22:00
Megosztás:

14 éves csúcson a hazai infláció

Inflációs adatokat tett ma reggel közzé a KSH: 2021 novemberében a fogyasztói árak átlagosan 7,4%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007. decemberben volt legalább ekkora az infláció. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7%-kal nőttek, így január-novemberben átlagosan 4,9%-kal emelkedtek.
2021. 12. 08. 21:30
Megosztás:

A 3. Pfizer oltás 25-szörösére növeli az antitest védelmet

Három dózis a Pfizer/BionTech vakcinából már magas védelmet ad az omikron variáns ellen, jelentette be a Pfizer.
2021. 12. 08. 21:00
Megosztás:

Szlovákiában már 300 EURót adnak, ha oltat valaki

Az EKB kormányzótanácsának tagja, Martins Kazaks szerint az omikron variáns miatt egyelőre nem kell változtatni az EKB stratégiáján, a PEPP program a korábbi terv szerint márciusban véget érhet. Abban az esetben azonban, ha a járvány jelentősen rontja a gazdasági kilátásokat, további lazításra lehet szükség a jegybank szerint.
2021. 12. 08. 20:30
Megosztás:

Erősödött szerdán a forint

Erősödött a forint szerdán a bankközi piacon a kora reggeli árfolyamához képest; 0,4 százalékkal az euróval, 0,8 százalékkal a dollárral és 0,5 százalékkal a svájci frankkal szemben.
2021. 12. 08. 20:05
Megosztás:

Biden figyelmeztette Putyint, aztán gyorsan 768 milliárd dollárra emelte az USA védelmi kiadásai keretét

Joe Biden a tegnapi videóhívásban figyelmeztette Vlagyimir Putyint, hogy az Egyesült Államok illetve szövetségesei keményen fel fognak lépni, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Ez több fegyver szállítását, illetve szankciókat is jelent.
2021. 12. 08. 19:30
Megosztás:

Nagyobb mértékben zsugorodott a japán gazdaság

A végleges adatok szerint 3,6%-kal csökkent a japán GDP a harmadik negyedévben (negyedéves szinten) az eddig becsült 3,0% helyett.
2021. 12. 08. 19:00
Megosztás:

A Magyar Műanyagipari Szövetség is részt vesz a körforgásos gazdaság megvalósításában

A Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ) a körforgásos gazdaság megvalósítására dolgozott ki stratégiát. Ennek három pillére a hulladékgazdálkodás, az egyszer használatos műanyagok betiltásának problémái és a biológiailag lebomló műanyagok kérdése.
2021. 12. 08. 18:45
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdés után veszteséggel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 12. 08. 18:30
Megosztás:

Mitől zöldek a pénzügyek? - Fenntartható anyagi megoldások a gyakorlatban

Számos érv és ellenvélemény is születik azzal kapcsolatban, hogy vajon az egyéni vagy a magasabb szervezeti, társadalmi szinten kitűzött fenntarthatósági célok a mérvadóbbak és hatnak eredményesebben a környezeti károk enyhítése érdekében. A klímavédelem talán sosem volt ennél sürgetőbb, az igazság pedig, mint mindig, valahol középen van. A zöld pénzügyek e tekintetben olyan lehetőséget kínálnak, amellyel magunk is élhetünk a hétköznapokban, miközben számos nagyobb szereplő, elsősorban a bankok, pénzintézetek folyamatos lépéseket tesznek az előmozdítására. De mit jelent ez, mitől lesz zöldebb a pénztárcánk?
2021. 12. 08. 18:15
Megosztás:

Magas forgalom mellett gyengült a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 7,02 pontos, 0,01 százalékos csökkenéssel, 51 261,63 ponton zárt szerdán.
2021. 12. 08. 18:00
Megosztás:

100 milliárd eurós üzlet lehet a Porsche leválasztása

A német Handelsbaltt értesülése alapján jelentős átalakítás előtt állhat a Volkswagen csoport - olvashatjuk az ERSTE elemzői anyagában.
2021. 12. 08. 17:30
Megosztás:

Az első kutatások a vakcinák hatékonyságát mutatják az omikron ellen

A dél-afrikai kísérleteken alapuló laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a Pfizer vakcina a kétszer oltottaknál, akik át is estek a betegségen, 6-ból 5 esetben hatékonynak bizonyult.
2021. 12. 08. 17:00
Megosztás:

Nagyot mentek a tőzsdék tegnap, de aggasztó jelek vannak

Nagy lendületet vettek tegnap az indexek, annak kapcsán, hogy a nagy riadalom után lehiggadtak és egy kicsit jobban körülnéztek a befektetők. Igaz, a hatalmas optimizmusra továbbra sincs okunk, ami az oltások hatékonyságát illeti, hiszen a Pfizer oltás csak bizonyos esetekben nyújt jó védelmet, míg egyéb esetekben továbbra is kérdéses a hatása.
2021. 12. 08. 16:30
Megosztás:

Családtámogatási kalkulátort indított a kormány

A családtámogatások "dzsungelében" az eligazodást segítő webes családtámogatási kalkulátort hozott létre a kormány - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán videonyilatkozatban a Facebook-on.
2021. 12. 08. 16:00
Megosztás:

Delta: 6,5 mrd-os oktatási tendernyerés

Jelentős értékű, 6,5 milliárd forintos közbeszerzés nyertese lett a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonában álló Delta Systems Kft. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) harmincezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos feltételes közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a cégcsoportot. Az informatikai eszközök nyolc megye köznevelési intézményeiben járulnak hozzá az oktatási szektor digitális felzárkóztatásához.
2021. 12. 08. 15:30
Megosztás: