Pozitív befektetői hangulat a németországi ingatlankonferencián

A Brexitet követően Európa legnagyobb ingatlanbefektetési piacán, Németországban nagyon pozitív a befektetői hangulat, de a közép-európai régió megítélése is rendkívül erős a visszajelzések alapján. A legkedveltebb eszközosztály itthon továbbra is az iroda, de régiós szinten az ipari ingatlanok kapcsán látható a legerősebb áremelkedés. Borbély Gábor, a CBRE kutatási igazgatója a 2021-es Expo Real konferencián elhangzottak alapján nyújtott betekintést a régiós ingatlanpiaci trendekbe.

Pozitív befektetői hangulat a németországi ingatlankonferencián

Kisebb konferencia, nagyobb optimizmus

A pandémia miatt 2020-ban elmaradt az ingatlanpiac legnagyobb régiós eseménye az Expo Real. Bár hosszú ideig bizonytalanság volt az idei rendezvény megrendezésével kapcsolatban, a müncheni konferencia kisebb területen és kevesebb résztvevővel, de rendkívül pozitív hangulatban zajlott a CBRE kutatási igazgatója szerint. „Számos kiállító és látogató az utolsó pillanatban döntött a részvétel mellett, ezért a kiállítást a korábbi évekhez képest jobban meghatározta a spontaneitás, de az érdeklődés és az optimizmus sokkal nagyobb volt, mint arra pár hónappal ezelőtt számítani mertünk volna” – nyilatkozta Borbély Gábor a konferenciával kapcsolatban. A kiállításon érezhetően domináns volt a német jelenlét, ezzel párhuzamosan a Brexitből adódóan jóval kisebb volt az Egyesült Királyságból érkező befektetők és kiállítók aránya. A rendezvényen két tematika túlsúlya volt szembeötlő: a német régiók és városok bemutatkozása és az ipari fejlesztők és befektetők standjainak térnyerése.

Németország globális viszonylatban második közvetlenül az Egyesült Államok mögött

Németország a pandémia alatt az Egyesült Államok után a második legnagyobb ingatlanbefektetési piaccá nőtte ki magát, nem kis részben az Egyesült Királyság regionális szerepének csökkenése miatt. A német befektetési forgalom októberig elérte a 60 milliárd EUR-t, és év végéig átlépheti a 100 milliárd eurós határt is, feltéve, hogy lesz elég eladó termék. A forgalmat elsősorban ipari ingatlanok és a bérlakás-befektetések iránti növekedésnek hajtja. „A német piac durván 60 százalékát adják a hazai befektetők, a maradék 40 százalékon pedig elsősorban a svájci, brit, francia és olasz befektetők osztoznak – persze sok más nemzet mellett. A német tőke külföldön is meghatározó és aktív, mind eszközosztályban, mind földrajzilag jelentősen diverzifikált, és hihetetlenül növelte aktivitását az elmúlt 12-18 hónapban. - mondta Borbély Gábor.

Az ipari szegmens intenzíven növekedik

Az ipari ingatlanfejlesztők és befektetők a korábban megszokott kisebb standok helyett hatalmas terekkel jelentek meg, amit indokolt a szegmens iránti hatalmas érdeklődés. A befektetési hangulatot remekül tükrözi a vásárlásokkal kapcsolatos megnövekedett igény: a befektetők kész fejlesztéseket és fejleszthető földterületeket egyaránt vásárolnának.  „Az eladói oldal sokkal szűkebb, mint a vevői, ami az árak további emelkedéséhez vezet. A fejlettebb nyugat-európai piacokon az ipari ingatlanok árazása összeért a belvárosi irodákéval, ami pár éve még elképzelhetetlen lett volna. Németországban a prémium lokációkban az ipari ingatlanok hozama lassan 3 százalék körülire olvad, annyira sokan akarnak vásárolni, hiszen a hosszútávú kamatok még mindig a 0 százalék környékén vannak.” A szegmens növekedése betudható a pandémia okozta felhalmozódott pénzügyi kereteknek, mivel számos befektető nem tudta realizálni a befektetési volument. A hozamelvárás csökkenése a régió más országaiban is megfigyelhető, Csehországban és Lengyelországban egyaránt 5 százalék alatt van, és várhatóan hamarosan Magyarországon is 6 százalék alá esik az az ipari ingatlanok minimumhozama.

Pozitív régiós és magyarországi megítélés a befektetők körében

„A régió (és azon belül Magyarország) megítélése nagyon erős, a befektetők folyamatosan keresték a hazai kollégákat elsősorban az ipari és logisztikai befektetési lehetőségek kapcsán, de Budapest iránt más eszközosztályokban is mérhetően erősödött az érdeklődés, leginkább azok részéről, akik az elmúlt években fektettek hazai ingatlanba és igen erős hozamot realizáltak. A 7-8 százalék körüli gazdasági növekedésben bízva a hazai ingatlanok jövedelemtermelő képességének pozitív a megítélése, ezért növekvő tőkebeáramlásra számítunk itthon” - fejtette ki Borbély Gábor, a CBRE kutatási igazgatója. „2021 első három negyedévében a kereskedelmi ingatlanbefektetési forgalom 750 millió EUR volt, ami ugyan 5 százalékkal elmarad a tavalyi év azonos időszakában mért értéktől, de a folyamatban lévő tranzakciókkal a teljes éves volumen elérheti az 1.2-1.3 milliárd EUR-t, ami 20-30 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest, jövőre pedig a piac megcélozhatja a 2019-es szinteket, vagyis 1.5-1.7 milliárd euró környékére várjuk a volument.”

Itthon az irodai szegmens továbbra is az élen

„Továbbra is az iroda a legkedveltebb befektetési eszköz: az év eddigi forgalmának 85 százalékát ez az eszközosztály tette ki. Habár az ipari ingatlanok számítanak ma a legkeresettebbnek, az eladói oldal szűkössége miatt egyelőre csak kisebb értékű tranzakciókat regisztráltunk.” – mondta Borbély Gábor.

Koronavírusosak lettek az antwerpeni állatkert vízilovai

Koronavírusos az antwerpeni állatkert két vízilova. Az állatok jól vannak, csak az orruk folyik, jelenleg karanténban vannak - írja a BBC hírportálja.
2021. 12. 07. 03:30
Megosztás:

Továbbra is növekedik a budapesti bicikliforgalom

Folytatódott a budapesti bicikliforgalom növekedése: novemberben öt százalékkal többen kerékpároztak a fővárosban, mint egy évvel korábban - közölte a Magyar Kerékpárosklub szóvivője hétfőn az MTI-vel.
2021. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Egy évvel meghosszabbította a globális emberi jogi szankciórendszerének érvényeségét az EU

Az Európai Unió egy évvel, 2022. december 8-ig meghosszabbította a világ különböző országaiban elkövetett súlyos emberi jogi jogsértésekért és visszaélésekért felelősökkel szembeni szankciórendszerének érvényességét - közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.
2021. 12. 07. 02:30
Megosztás:

Hatások és ráhatások címmel szervezett V4 kulturális konferenciát az Emmi

Hatások és ráhatások címmel szervezett V4 kulturális konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi); a kétnapos online rendezvényen a négy ország kulturális életének kormányzati vezetői osztották meg egymással tapasztalataikat a pandémia által előidézett helyzetről és a kultúra szerepéről a járványkezelésben.
2021. 12. 07. 02:00
Megosztás:

Ammónia szivárgott egy gyöngyösi húsüzemben

Ammóniaszivárgást észleltek hétfő reggel egy gyöngyösi húsüzemben, a veszélyhelyzetet a tűzoltók elhárították, sérültről nem tudnak - közölte a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.
2021. 12. 07. 01:30
Megosztás:

Nagy-Britanniában nőtt az autóeladás

Nagy-Britanniában öt hónapon belül először nőtt az autóeladás éves szinten novemberben - állt a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) közleményében.
2021. 12. 07. 01:00
Megosztás:

Ekkora előleget fizettek ki a gazdáknak november végéig

Az előlegfizetési időszak csaknem másfél hónapja alatt a Magyar Államkincstár mintegy 262 milliárd forint közvetlen és vidékfejlesztési támogatást fizetett ki a termelőknek, ezen felül pedig az átmeneti nemzeti támogatások folyósítása is megkezdődött - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleményében Nagy István miniszter.
2021. 12. 07. 00:01
Megosztás:

A magyarok közel fele műfenyőt vásárol karácsonyra

Magyarországon a megkérdezettek 45,8 százaléka műfenyőt vásárol karácsonyra, a válaszadók 36 százaléka vágott, 8,8 százalékuk pedig visszaültethető, földlabdás fenyővel ünnepel - közölte az IKEA hétfőn az MTI-vel.
2021. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt - közölte hétfőn a vállalat.
2021. 12. 06. 23:00
Megosztás:

A digitális eszközök használata ugyanannyi előnnyel jár, mint hátránnyal

Az uniós állampolgárok 80 százaléka szerint a digitális eszközök használata ugyanannyi előnnyel jár, mint hátránnyal - olvasható az Eurobarométer hétfőn közzétett felméréséből.
2021. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Újabb jelentős előtörlesztés a magyar adósságfinanszírozásban

Az adósságfinanszírozás újabb eredményeképpen ezúttal a forint kötvény piacon sikerült Magyarországnak jelentős, 1300 milliárd forintos előtörlesztést végrehajtania - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalára feltett videóüzenetében hétfőn.
2021. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Három évig tartó vezetékes hálózatfejlesztést zár le a DIGI

A DIGI három évig tartó vezetékes hálózatfejlesztési munkálatokat zár le idén decemberben, az újításoknak köszönhetően a vállalat 16 vidéki nagyvárost is lefedő gerinchálózata saját optikai hálózaton kapcsolódik a budapesti központhoz - közölte a DIGI Kft. hétfőn az MTI-vel.
2021. 12. 06. 21:30
Megosztás:

Horvátországban is kimutatták az omikron változatot

Horvátországban is megjelent a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron nevű változata - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója hétfőn.
2021. 12. 06. 21:00
Megosztás:

Szigorodtak az oltatlanokra vonatkozó korlátozások Ukrajnában

Ukrajnában hétfőtől életbe léptek azok a szabályozások, amelyeknek értelmében szigorodtak a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkorlátozások a beoltatlanok számára.
2021. 12. 06. 20:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás Hétfőn

Vegyesen mozgott a forint hétfőn a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon: az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, ugyanakkor a frankkal összevetve erősödött.
2021. 12. 06. 20:00
Megosztás:

Jövőre több mint 7 százalékos infláció várható Csehországban

A jövő évben több mint 7 százalékos infláció valószínűsíthető Csehországban, elsősorban a dráguló energiaforrások következtében - mondta Petr Král, a Cseh Nemzeti Bank monetáris szekciójának vezetője abban az interjúban, amelyet hétfőn közölt a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.
2021. 12. 06. 19:30
Megosztás:

Pozitív hangulat volt európai tőzsdéken

Egy százalékot meghaladó pluszban zártak a főbb európai értékpapírpiacok hétfőn.
2021. 12. 06. 19:00
Megosztás:

Gyorsfagyasztott gombakeveréket hívott vissza az Auchan

Allergiás reakciót kiváltó gomba szennyezettség miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta a Les Natures márka jelzésű, 450 grammos kiszerelésű gyűjtött gombákból álló gyorsfagyasztott darabolt gombakeveréket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.
2021. 12. 06. 18:30
Megosztás:

Minuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 181,49 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel, 50 723,42 ponton zárt hétfőn.
2021. 12. 06. 18:00
Megosztás:

Megtalálta az új fegyvert a vírus ellen a Pécsi Tudományegyetem

A koronavírus fehérjéinek károsítása nélkül sikeresen szüntették meg a világjárványt okozó kórokozó wuhani és delta variánsának fertőzőképességét pécsi kutatók saját fejlesztésű eszközük segítségével, ezzel szélesebb körben válik kutathatóvá a megbetegedés kórokozója - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn az MTI-vel.
2021. 12. 06. 17:30
Megosztás: