Praktikus tippek optimalizált energiagazdálkodásra

Lassan minden cég és vállalkozás számára körvonalazódik, hogy a megváltozott energiaárak mekkora pluszköltségekkel járnak az elkövetkező hónapokra vonatkozóan. Legyen szó a hálózatból, vagy akár közvetlenül napelemekből, hőszivattyúkból, esetleg szélturbinákból származó, megújuló villamos energiáról, optimalizált energiagazdálkodással tetemes kiadásoktól kímélhetik meg magukat az érintettek. Az elektromos járművek kiemelten fontos szerepet kaphatnak az erre vonatkozó stratégiák kialakításában.

Praktikus tippek optimalizált energiagazdálkodásra

A klímaváltozás hatásait enyhítő dekarbonizációs stratégiák kidolgozása során már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a cégekre és vállalkozásokra vonatkozó energetikai önellátás igénye, de mára még aktuálisabbá vált a téma. Szakemberek prognózisai szerint ugyanis az elkövetkező hónapokban egyre nagyobb problémát okoz majd Európában az energiaszükséglet kielégítése, és ebben a helyzetben a hangsúly egyre inkább a megújuló energiaforrásokra, például a szén-dioxid-mentesítési projektek egyik fő pillérének számító napelemekre helyeződik. A napenergia közvetlen felhasználásával csökkenthetők a napi energiaköltségek, emellett bizonyos fokú függetlenség is biztosítható a hálózattól.

Maximális energiakihasználás

A telephelyükön megújuló energiát termelő vállalkozásoknak nemcsak lehetőségük, hanem anyagi érdekük is, hogy a lehető legnagyobb mértékig felhasználják a megtermelt energiát, illetve hozzájáruljanak a nagy energiaszolgáltatók minél nagyobb arányú megújulóenergia-termelést célzó törekvéseihez. Csakhogy a megújuló energiák könnyen kárba is veszhetnek, ha nem alkalmaznak megfelelő eszközöket, és nem fordítanak elég figyelmet az energiatárolás és -felhasználás stratégiai megközelítésére. Tökéletes példa erre az, amikor az elektromos járműveket az eltárolt megújuló energia és a csúcsidőn kívül vételezett hálózatienergia-keverékének felhasználásával töltik. Ezzel a lehető legjobban aknázzák ki a felhasználás ideje szerinti tarifákat.

Elektromos járművek: megtérülő befektetés

Az elektromos járművek akkumulátorai jelentős mennyiségű energiát tárolnak. Ez azt jelenti, hogy szerves részét képezhetik egy lokális energiagazdálkodási rendszernek, függetlenül attól, hogy az illető telephely termel-e saját energiát vagy sem – világított rá Szontág Balázs villamosmérnök, az Eaton Industries Kft. marketingvezetője.

„Az elektromos járművek könnyedén hozzájárulhatnak a megújuló energia jobb felhasználásához azzal, hogy eltárolják az energiát, amikor az a legkönnyebben hozzáférhető. Ahelyett, hogy akkor töltenék fel a jármű akkumulátorát, amikor szükséges, az elektromos járművek üzembentartói és flottakezelői olyan időszakban is tölthetik a járműveket, amikor alacsonyabb a hálózati energia iránti kereslet, valamint nagyobb arányban és olcsóbban áll rendelkezésre megújuló energia” – nyilatkozta a szakember.

Amennyiben elérhető a helyben termelt villamos energia is, ezek az előnyök sokszorosan érvényesülnek. Vannak olyan vállalkozások, amelyek rendelkeznek napelemekkel vagy szélturbinákkal saját megújulóenergia-termelés céljára, de nincsen megfelelő energiatároló megoldásuk arra az esetre, amikor az energiatermelés az ideális időjárásnak köszönhetően tetőzik. Ők az elektromos járművük segítségével tudják megakadályozni, hogy kárba vesszen a megtermelt megújuló energia. Mindennek feltétele egy, az intelligens energiagazdálkodást támogató stratégia és az annak végrehajtását szolgáló rendszerek megléte.

Hálózati interakció

Az elektromos járművek töltése sok épülettulajdonos számára megoldást jelent majd az energetikai átállásra, de a villamosítás szerepe még ennél is jelentősebbé válik. Az épületek energiaközpontként ugyanis egészen más módon kezelik majd a villamos energiát. A hálózati végpontokon – azaz ott, ahol a vállalkozások és a háztartások csatlakoznak a hálózathoz – évek óta nem sokat változott az interakció, de a megújuló energiaforrások rohamosan megváltoztatják ezt.

„Az épületek energetikai átállásra való felkészítése magában foglalja az energiagazdálkodás és az energiaelosztási rendszer felmérését és elemzését, hogy olyan megközelítést határozhassunk meg, amely elősegíti az épületek energiaközpontokká alakítását. A legtöbb vállalkozás számára előnyös, ha szakértői tanácsokat kaphat ezzel kapcsolatban” – tette hozzá Szontág Balázs.

Bár a vállalkozások kézenfekvő megoldásnak látják, hogy az áremelkedés mérséklése és az energiafüggetlenség gyors növelése érdekében sietve kialakítsák a lokális energiatermelés lehetőségét, vagy minél előbb vásároljanak néhány elektromosautó-töltőállomást, nem biztos, hogy ez a legbölcsebb megközelítés. Az épület vagy telephely energiagazdálkodási rendszerét úgy kell kalibrálni, hogy hatékonyan legyen képes új fogyasztókat és energiaforrásokat integrálni, míg a szolgáltatók és a szabályozók által kezelt hálózati oldalon szintén gyors és egyidejű változások zajlanak.

Romániában a háztartások 82 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal

Romániában a háztartások 82 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, az idei adat 1,3 százalékponttal magasabb a tavalyi értékhez képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.
2022. 12. 08. 11:00
Megosztás:

Fejlesztés valósult meg az élőhelyek kezelése érdekében a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a természetvédelemért felelős államtitkár szerdán Keszthelyen.
2022. 12. 08. 10:30
Megosztás:

Drága a benzin, havi bérlet vásárlásra buzdít a BKK

Jobban megéri közösségi közlekedéssel utazni a fővárosban, miután a kormány megszüntette az üzemanyagok hatósági árát - olvashatjuk a BKK hivatalos oldalán.
2022. 12. 08. 10:00
Megosztás:

Az idei volt az ötödik legmelegebb november Európában

Az idei volt az ötödik legmelegebb november a kontinensen, miután 2022 nyara, valamint októbere is a legmelegebb volt Európa történetében, a felszíni levegőhőmérséklet csaknem 0,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát - közölte az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerdán.
2022. 12. 08. 09:30
Megosztás:

A kínai fizetőeszköz, a renminbi hamarosan letaszíthatja a dollárt?

A G20-csúcs kiváló alkalom volt arra, hogy Hszi Csin-ping kínai miniszterelnök leporolja nemzetközi ambícióit, miszerint országa több üzletet kíván folytatni saját fizetési rendszerein keresztül, saját pénznemében, amely fizetőeszközük, a renminbi státuszának erősödéséhez vezethet. Mindezen törekvései a dollár mozgásával párba állítva izgalmas képet rajzolhat ki.
2022. 12. 08. 09:00
Megosztás:

Hogyan kerüld el a magas rejtett költségeket?

A mai, modern világban a cégek csak úgy tudnak versenyképesek maradni, ha lépést tartanak a technikai fejlődéssel és a jogszabályi környezet változásaival. Ilyen változás a bankkártya-elfogadás lehetőségének megteremtése, amelyre 2021. január 1-je óta törvény is kötelezi az online pénztárgépet használó vállalkozásokat.
2022. 12. 08. 08:55
Megosztás:

Az Air7 brand tulajdonosa pert indít a GVH-val szemben

Az Air7 vitamincsalád védjegytulajdonosa pert indít a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) szemben, mert szerinte a hatóság alaptalanul bírságolta meg - közölte a forgalmazó az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 08:30
Megosztás:

Tavaly 8 százalékkal nőtt a TOP 100 vasi vállalkozás árbevétele

A száz legeredményesebb Vas megyei vállalkozás nettó árbevétele 2021-ben együttesen meghaladta az 1598 milliárd forintot, nyolc százalékkal volt több, mint a megelőző évben - olvasható a TOP 100 Vas megye című kiadványban.
2022. 12. 08. 08:00
Megosztás:

Októberben 79 millió eurót fordított a cseh jegybank a korona árfolyamának erősítésére

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, illetve szinten tartására. A mostani intervenciós időszakban ez a legalacsonyabb havi összeg - derül ki a jegybank devizatartalékairól kiadott közleményből.
2022. 12. 08. 07:30
Megosztás:

4G-re állt át a BKK Futár forgalomirányító rendszer

Decembertől az eddigi 3G adatkapcsolatról 4G-s kommunikációra állt át a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Futár Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszere - tájékoztatta a BKK szerdán az MTI-t.
2022. 12. 08. 07:00
Megosztás:

A németek kétharmada elégedetlen a jelenlegi kormány munkájával

A német választók kétharmada elégedetlen a szövetségi kormány munkájával - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés, amelyet a Scholz-kormány hivatalba lépésének első évfordulójára készítettek.
2022. 12. 08. 06:30
Megosztás:

Egyhangúlag határozott a monetáris tanács a november végi kamatdöntő ülésen

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvben.
2022. 12. 08. 06:00
Megosztás:

Románia mindenképpen szavazást kér az ország schengeni csatlakozása ügyében

Románia szavazást kér az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén az ország schengeni csatlakozása ügyében, annak ellenére, hogy Ausztria a migrációs válságra hivatkozva jelezte, nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe - jelentette be szerdán a román miniszterelnök.
2022. 12. 08. 05:30
Megosztás:

Bővíti termelési kapacitását a CE Glass 1989 Kft.

Uniós támogatással, több mint 4,78 milliárd forintos beruházással bővíti Szeged határában működő telephelyét és termelési kapacitását a nyílászárókhoz, belsőépítészeti megoldásokhoz, építőipari projektekhez síküveget készítő CE Glass 1989 Kft.
2022. 12. 08. 05:00
Megosztás:

A készpénz napjai meg vannak számlálva

Az utóbbi 2-3 év megterhelő időszak volt a vendéglátóiparban dolgozók számára: koronavírus-járvány miatti korlátozások és bezárások, háború folytán fellépő energiaválság, munkaerőhiány, élelmiszerárak emelkedése.
2022. 12. 08. 04:00
Megosztás:

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 03:30
Megosztás:

A francia kormány üzemanyagár-támogatást nyújt az alacsony jövedelműeknek

Egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak - jelentette be szerdán Élisabeth Borne miniszterelnök.
2022. 12. 08. 03:00
Megosztás:

WTO-hoz fordul az EU

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) két vizsgálóbizottság felállítását kéri a Kínával folyamatban lévő két kereskedelmi vitájának rendezése érdekében, a Litvániára, illetve a csúcstechnológiai szabadalmakra vonatkozó kereskedelmi korlátozások ügyében - tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.
2022. 12. 08. 02:30
Megosztás:

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.
2022. 12. 08. 02:00
Megosztás:

Mérséklődtek az európai földgázárak, csökkent a hazai fogyasztás

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 08. 01:30
Megosztás: