Racionalitás vagy emóciók? Egy jó példa a családi vállalkozáson belüli generációváltásra

Az OTP Business Café sorozat célja gondolatébresztő videókon keresztül inspirálni és segíteni azon kis-és középvállalatok vezetőit, akik szeretnének ebben a gyorsan és kiszámíthatatlanul változó gazdasági időszakban is sikeresen működni. A legutóbbi adásban a családi vállalkozások témáját járták körül érintett és a témát kutató vendégek elméleti és gyakorlati oldalról.

Racionalitás vagy emóciók? Egy jó példa a családi vállalkozáson belüli generációváltásra

Mi számít családi vállalkozásnak?

Családi vállalkozások azok a cégek, amelyek tulajdonosi körében, vezetésében, működtetésében meghatározó módon vesznek részt egy család tagjai, akiknek ezen túlmenően van egy generációkon átívelő elképzelésük, álmuk a folyamatosságról, a tapasztalatok átadásáról. Csákné Dr. Filep Judit, a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Irodájának tudományos vezetője szerint sokan tévesen azt gondolják, hogy ezek a vállalkozások picik, pedig nemzetközileg is ismert nagy cégek is ebbe a kategóriába tartoznak. Szerepük azért kiemelten fontos, mert ezek a vállalkozások alkotják a gazdaság gerincét. A Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Iroda által végzett kutatás eredménye szerint itthon a 3-99 közötti foglalkoztatotti létszámmal rendelkező cégek 67,4 százaléka családi vállalkozásnak számít.Megkerülhetetlenek, működésüket egyfajta kettősség jellemzi, amelyet a „két kör” modell szemléltet: a család az érzelmekre, a szeretetre épül, egy vállalkozás a racionalitásra, a pénzre. A családi vállalkozásoknak ezt a dilemmát kell feloldaniuk, ami nem könnyű feladat.

Beleszületni a családi vállalkozásba

A kőfaragással foglalkozó, másodgenerációs, mára már 38 embert foglalkoztató Multistone Kft. sikeresen vette a generációváltással járó akadályokat, igaz, a folyamat nem volt konfliktusmentes. A tapasztalatokról beszélt a Multistone Kft. alapítója, Madar Gyula, valamint Cserr-Madar Anita, a cég ügyvezetője. Az elkötelezettséggel nem volt gond, az ügyvezető mosolyogva mesélte, hogy gyermekkorában még a bébiszettere is kőfaragó volt, a bátyja, Madar Attila is ezt a hivatást választotta. A két testvér gyakorlatilag együtt nőtt fel a céggel, Anita ugyan máshol kezdte a szakmai karrierjét, a kitérő után 2008-ban menedzserként csatlakozott a vállalkozáshoz.

„Nekünk ez jutott, de mi nagyon szeretjük. A mai napig, ha bárki megkérdezi, miért csináljuk, akkor az a válasz, hogy szeretetből. Maximális alázat és szeretet kell hozzá, hogy ezt tudjuk csinálni és tovább tudjuk vinni, de a szüleink soha nem erőszakoltak ránk semmit, nem kérték, hogy vigyük tovább” – emelt ki egy fontos mozzanatot az ügyvezető.

Forgatókönyvek generációváltásra

A szakértő a kutatási adatokra, tapasztalatokra hivatkozva arról beszélt, hogy a hazai vállalkozások első körben jellemzően családon belül próbálják átadni a stafétabotot. Ha sikerrel járnak, az pozitív, bár a folyamat ebben az esetben sem zökkenőmentes. Főleg a testvérek vagy a beházasodott családtagok között alakulhatnak ki konfliktusok, illetve a nem családtag kulcsalkalmazottak, vezetők érezhetik azt, hogy van fölöttük egy „üvegplafon”, amit nem törhetnek át, vagyis „külsősként” soha nem lehetnek elsők. Ha az első kísérlet kudarcba fullad, jön a második kör: hozzunk kívülről egy vezetőt, de tartsuk a tulajdonjogot a családon belül. Ha ez a próbálkozás sikeres, akkor itt megállnak. Ha nem jön be a kísérlet, akkor a harmadik körben rájönnek arra, hogy a cégen belül is lenne alkalmas személy a vezetésre. Emeljük ki! Ha ez sem jön be, nem működik a cég, akkor jön a negyedik kör: valahogy legalább mentsük meg a vagyont.  A baj az, hogy erre a pontra eljutva már akkorát zuhan a vállalkozás értéke, és a családi kapcsolatok is annyira meglazulnak, hogy nagyon nehéz vevőt találni, és akkor jön az ötödik, az utolsó kör: maga a család zárja be a céget, ami szintén rengeteg problémával jár. A megoldás az, ha nem próbálják végig az összes forgatókönyvet, hanem még időben felmérik a cég és a család helyzetét, állapotát, és kiválasztják a számukra ideális megoldást. 

Az irányításról nem könnyű lemondani

A Multistone Kft. alapító tulajdonosa elismerte, nagyon hosszú folyamat volt, amíg a szakmai és üzleti eredményeket látva megbízott annyira a gyermekeiben, hogy „elengedje” a vállalkozást, az irányítást, amitől azonban nem szakadt el, ma is „rálát” a dolgokra, és ha megkérik, részt vesz a fontosabb döntésekben, segítségként vagy bírálóként. Apa és lánya őszintén beszélt a váltással járó, a részben a generációs különbségekből, részint az eltérő tapasztalatokból, munkastílusból, valamint a különböző cégfejlesztési elképzelésekből fakadó konfliktusokról, harcokról. 

A beszélgetésből egyértelműen kiderült: a generációváltás még a legalaposabb előkészítés, a legerősebb családi összetartás, szakmai elhivatottság, szeretet mellett is szülhet konfliktusokat. Ezekben az esetekben az a megoldás első lépése, hogy meg kell húzni a határvonalat és világosan ki kell mondani, hogy az ellentétek mögött családi vagy üzleti véleménykülönbségek húzódnak meg. Szakmai tanácsadót akkor érdemes bevonni, ha az átadásban érintett felek pontosan felmérték, milyen típusú segítségre van szükségük a váltás zökkenőmentes lebonyolításában. A Multistone Kft. esetében például a családtagok közötti kommunikációs probléma, az egymás mellett való elbeszélés volt a bajok egyik forrása. Anita elismerte, hogy a bátyjával nem voltak igazán jó testvérek, sokat veszekedtek, nagyon eltérő a természetük, nem értették meg egymást, ezért a cég működése, jövője szempontjából kulcsfontosságú volt, hogy megoldják ezt a problémát. És még egy fontos tanács: vasárnapi ebédnél munkáról nem beszélnek.

Ez a 3 altcoin megváltoztathatja a kriptoipart – a DTX Exchange vezet SHIB, LINK és WLD előtt

A piaci korrekció közepette a legtöbb altcoin veszteségeket szenved el, köztük a Shiba Inu (SHIB), a Chainlink (LINK) és a Worldcoin (WLD) is. Ezen a héten a Shiba Inu (SHIB) 15%-ot esett, a Chainlink (LINK) 6,54%-ot, és a Worldcoin (WLD) 12,54%-ot. Mindhárom érme erős medvepiaci nyomás alatt áll.
2024. 06. 24. 04:00
Megosztás:

Dogecoin árfolyam előrejelzés: Elérheti Elon Musk kedvenc érméje az 1 dollárt? A szakértők inkább az Algotechre fogadnak

A Dogecoin (DOGE), az a népszerű kriptovaluta, amelyet gyakran emleget a technológiai mogul, Elon Musk, ezzel megragadva a befektetők és rajongók képzeletét is. Az útja a mém érmétől a kriptopiacon komoly versenyzővé válásig felveti az izgalmas kérdést: elérheti-e a Dogecoin (DOGE) ára az áhított 1 dolláros szintet?
2024. 06. 24. 03:00
Megosztás:

Durva adósságot cipel Nagy-Britannia - mi lesz a vége?!

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 06. 24. 02:30
Megosztás:

Gyógyszerek, amit tilos bevenni reggel, mert nagy bajt okozhat!

A gyógyszerek szedésekor nemcsak az adagolásra, hanem az időzítésre is különösen oda kell figyelni. Bizonyos gyógyszerek bevétele reggel, éhgyomorra kifejezetten káros hatásokkal járhat, súlyosbíthatja a mellékhatásokat vagy ronthatja a gyógyszer hatékonyságát. Íme, néhány gyógyszer, amit jobb, ha nem reggel veszel be.
2024. 06. 24. 02:00
Megosztás:

Válaszd ki a születésnapodat és megtudod, mikor leszel gazdag! Pénzhoroszkóp

Kíváncsi vagy, hogy milyen anyagi lehetőségek és szerencsés fordulatok várnak rád ezen a héten? Fedezd fel részletes horoszkópunkat, amely izgalmas és váratlan eseményeket ígér minden csillagjegy számára! Legyen szó váratlan pénzügyi nyereségről, szerencsés találkozásokról vagy épp kreatív befektetési ötletekről, itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell. Tudd meg, melyik nap érdemes lottót játszanod, és melyik állattal való találkozás hozhat különleges szerencsét! Olvasd el a heti horoszkópodat, és készülj fel a szerencse rád váró csodáira!
2024. 06. 24. 01:00
Megosztás:

Három népszerű kriptojáték, amivel még pénzt is kereshetsz

Játszani mindenki szeret, főleg akkor, ha még fizetnek is érte. A kriptojátékok piacán rendkívül széles a kínálat, de a paly-to-earn (játssz és keress pénzt) modell szinte az első perctől népszerű a blokklánc játékok között.
2024. 06. 24. 00:01
Megosztás:

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás: